Volgens prof.dr. Mark van Vugt is ons oerbrein niet geschikt om in een hiërarchische omgeving te functioneren. ‘Gedurende 99% van de tijd dat de mensheid inmiddels bestaat, hebben we geleefd in kleine jager-verzamelaarsgroepen. In deze groepen had je niet één leider, mensen losten het meestal onderling op. Daarom accepteren onze hersenen niet dat één persoon het hoofd van een land of bedrijf is of alleen maar de lakens wil uitdelen in het middle-management.’  Doorredenerend kun je stellen dat de mens van oudsher een libertarische inslag heeft. In zijn inaugurele rede bepleit Van Vugt dat leiders vaak lang zijn. Dat heeft te maken met het feit dat lengte vroeger een teken van gezondheid, kracht, overzicht en meer intelligentie was. Bij gelijke geschiktheid wordt er dan maar voor de langere kandidaat gekozen.  Hij stelt ook dat goede voetballers middelmatige coaches worden. Dat komt weer voort uit de tijd van leading by example: als iemand een leider op het veld is, zal hij ook wel een club kunnen leiden.  Vaak blijkt het tegendeel waar.

In de vroegste jager-verzamelaarssamenlevingen was de bevolkingsdichtheid laag genoeg om ieder gewapend conflict te vermijden. De Homo erectus vertrok liever naar een ander gebieden dan de strijdspeer te heffen. Dit gedrag zorgde tevens voor de migratie uit Afrika, zo’n 1,8 miljoen jaar geleden. Deze oorlogsvrije periode duurde voort tot na het verschijnen van Homo sapiens, een 200.000 jaar terug en eindigde door een verschuiving in bevolkingsgroei. Het eerste archeologische bewijs van een veldslag werd in Egypte gevonden en is maar 14.000 jaar oud.  Oorlogsvoering op zich kwam in verschillende werelddelen pas een 4.000 jaar geleden op.

Mocht u zich rot ergeren aan uw arrogante en incompetente manager, het fotomoment van ‘onze’ Koninklijke Familie of de uitspraken van Jan Kees de Jager (-verzamelaar). bedenk dan dat dit puur menselijk en eeuwenoud gedrag is.


17 REACTIES

 1. Ik had nog niet gezien dat oorlog een gevolg is van overbevolking. In Afrika vliegen stammen elkaar al heel lang in de haren. Ze steken elkaar met speren en verwonden elkaar met messen. Maar de massa-vernietiging van miljoenen mensenlevens zoals wij dat hier hadden in de 20e eeuw kennen ze daar niet.

  Het aantal mensen wordt ook niet echt teruggebracht door oorlogen, maar door honger en ziekte. In de oorlog komen vooral mannen om. Om 100 vrouwen te bevruchten heb je echt geen 102 mannen nodig.

 2. O ja, In mijn familie gaan nog steeds de verhalen rond, over hoe Bon Vivant den 1e (anno 30.000 V.Chr.) heel libertarisch Mevrouw BV tegenkwam in het bos, haar met zijn knots (geen ‘Zuidbergje’ hier) op d’r kanus mepte en d’r aan heur haren naar zijn grot sleepte. Dat waren nog eens tijden… ‘dating’ oude stijl :0)

 3. @Student [4]:

  “Heeft het intellectueel capaciteit van een Neanderthaler”

  Die hadden een grotere hersen-inhoud en waren mogelijk intelligenter dan de moderne mens.

 4. Ik verbaas me altijd over het feit dat allerlei wetenschappers zo goed schijnen te weten hoe ‘de’ oermens leefde.
  Ik weet zeker dat er veel ‘wetenschappelijke’ fantasie bij komt kijken.
  Overigens sloeg Kain Abel al dood in een tijd dat er van overbevolking zeker geen sprake was.

  Nico de Geit [8] reageerde op deze reactie.

 5. Gedurende 99% van de tijd dat de mensheid inmiddels bestaat, hebben we geleefd in kleine jager-verzamelaarsgroepen. In deze groepen had je niet één leider, mensen losten het meestal onderling op.

  Jip we hebben tegenwoordig de :

  AH groep.

  Boni groep.

  C1000 groep.

  De ALDI & LIDL jagers….

  En het alternatieve en biologische jager-verzamelaars gebeuren.

  En alles met de PIN….zulks een beschaving.

  vrijeradikaal [9] reageerde op deze reactie.

 6. @vrijeradikaal [7]:

  Oh ja…sorry …sorry ( zal niet meer gebeuren ) , maar de AH en C1000 jagers – verzamelaars behoren eigenlijk tot een grote groep nog grotere verzamelaars.

  Maar vertel ze dat niet…..want dan raken ze in paniek en weten niet waar te verzamelen.

 7. Alsof wij nog iets met de zogenaamde oermens te maken hebben. Eten koop je, je hoeft alleen de rekening te betalen en je hebt een huis. En zo erect zijn we al lang niet meer. Wij zijn de homo anus, de mens die de hele dag op z’n reet zit achter een scherm.

  Any hoe, die inteelt familie en Jan Kees de Jager mogen van mij met een knuppel op hun hoofd en dan aan het spit.

  Nee, dit is niet echt een top artikel of wel?

  vrijeradikaal [12] reageerde op deze reactie.

 8. @peetar [10]:

  Dit is heerlijk….libertarische humor.

  Nee, dit is niet echt een top artikel of wel?

  Echt..wel.

  Wat maakt nu een libertarisch denkend mens nu anders dan een “commune denker”.

 9. @Kim (niet ingelogd) [11]:

  Nee, dit is niet echt een top artikel of wel?

  En dan te bedenken dat dit een parabel is die verhaald over het trieste feit dat Homo Sapiens zijn broedervolk, de Homo Neanderthalensis heeft uitgemoord.

  Ach…mijn god.de Homo’s roeien elkaar al uit.

  Jip…dan moet je wel stevig nieuwe aanwas ronselen.

 10. We hebben wel het grote geluk dat apen niet van evolutie schijnen te houden.
  Daarom kunnen we hun gedrag nog steeds gewoon observeren.
  De apenkolonie kent dominante mannetjes, die op een natuurlijke manier (gebruik van brute kracht) dominant worden.
  De oermens scheen aapachtig te zijn.
  Waarom dan deze prof. dr. meent dat zulke hersenen geen leider kunnen aanvaarden? Misschien omdat andere mannetjes voortdurend proberen die leider uit te dagen? Waarna met enkele ferme meppen de concurrent zijn plaats kent? Totdat de oude aap natuurlijk zijn krachten gaat verliezen. Dan willen andere dominante mannetjes, die kennelijk eerst ’tegen’ de leider waren, zelf zijn plaats innemen.

Comments are closed.