Of als titel: op naar het gemiddelde?

Het pensioenfonds voor de Glasfabrieken moet van DNB per direct haar 13% belegging in goud verkopen. Volgens DNB mag dat ‘prudent’ maar 3 % zijn, wat het gemiddelde van grondstoffen bij de andere pensioenfondsen is

Net als bij de CO2 discussie, is wetenschap niet meer objectief, maar democratisch: als gemiddeld de meeste? geleerden of pensioenfondsen niet meer dan 3 % in iets beleggen, dan is dát goed. Dat gemiddeld de huizenprijzen elk jaar stegen en het dus? prudent was om in allerlei vastgoed te beleggen, hebben we in 2008 mogen meemaken.

Of zoals een vriendje het verwoordde: eet poep, miljoenen vliegen gingen je voor!

Wat zijn dan hierbij de onverwachte consequenties? Een beleggingsfonds zal om geen gedoe te krijgen met AFM/DNB, naar het gemiddelde streven. Dat daarbij nooit een afwijkende visie gebruikt kan worden, moge duidelijk zijn. De fondsmanager en de toezichthouder zullen nooit hun baan verliezen, ook al gaan de beleggingen aan gort, zo lang ze maar doen wat het gemiddelde doet/deed. Triest daarbij is dat het gemiddelde ook nog eens op het verleden is gebaseerd. Terwijl alle toezichthouders eisen dat resultaten uit het verleden niet maatgevend zijn.

Terug naar het glaspensioenfonds: zij hadden alle aandelen verkocht, 77% in staatsobligaties en als bescherming  tegen die obligaties en rentestijging plus inflatie, stond dan 13% goud. Vind ik nog weinig, gezien het risico van die obligaties. Maar DNB voelt niks voor goud, dat past niet in haar visie. Verbeeld je dat iedereen 13% van zijn geld in goud zou stoppen. Dan heeft DNB veel minder controle, want zij gaan alleen over geld, dat kunnen ze bijdrukken, goud niet! Dus ook om die reden kan ik DNB wel verklaren.

Echter er wordt hier een nieuwe grens overschreden: DNB gaat bepalen waar een fonds en straks uw bank, (niet) in moet beleggen. Vandaag is 13 % goud niet prudent, morgen aandelen en overmorgen kunnen alle fondsen maar beter rechtstreeks via de DNB gaan beleggen in staatsobligaties; scheelt meteen de nationalisatie van die pensioenfondsen!

Dan kan er helemaal niets meer fout gaan…. Of??

18 REACTIES

 1. Dit is wel heeeel toevoelig. Ik had voor ik naar deze website ging het bericht net gelezen en wou het jier ergens linken.
  Je bent me dus net voor 😉
  Bij deze toch even mijn link;
  http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2011/weken_2011/06/0210_1220_DNB_dwint_pensioenfonds_Glasfabrieken_om_goud_te_verkopen.xml

  Op zich is het nieuws waarvan ik wel vermoedde dat dit soort dingen achter de schermen gebeurden. Maar dat het nu open en bloot op tafel ligt is toch wel groot nieuws.
  Het geeft nog maar eens aan hoe gecorrumpeerd de DNB is en dat ook privébezit van goud in de toekomst niet zeker is bij deze criminelen.
  Pensioenfondsen worden door de DNB en politiek als politiek speeltje gebruikt om hun monetaire systeem op de been te houden.
  Je wordt met je eigen verplichte inleg nog eens dubbel belazerd en je MOET hun tovergeld blijven gebruiken.

  Vrije markt; my ass!!

 2. Als dat pensioenfonds 13% in goud gaat beleggen, dan mogen andere pensioenfondsen het ook en de wereldgoudvoorraad is veel te klein voor onze reuzepensioenfondsen. De Nederlandse goudvoorraad is al helemaal te klein.

 3. Ontmaskering?
  Ik krijg het idee dat ze bij de DNB bang worden dat meer mensen het belang van goud als veiligheid voor hun eigen koopkracht gaan inzien.

  Door fondsen te dwingen hun goudvoorraden te verkopen, komt er voor de bank zelf meer beschikbaar.

  Gaan ze al schrikken dat er een accountantsonderzoek komt zoals we met onze petitie hopen te eisen?

  De petitie gaat een echt onderzoek eisen naar hoeveel en waar het is.
  Er moeten dan wel minimaal 1000 mensen dit ook vragen. Een belangrijk resultaat is nu al meer dan 700,(701 !!!!)

  Hebben u en uw bekenden al getekend? Kan NU:
  http://openheidovergoudvoorraad.petities.nl/

  Vilseledd [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Hub Jongen [3]:

  We kunnen wel een petitie opzetten, en de kamer via het burgerinitiatief laten ingrijpen, dat het pensioenfonds mag beleggen, zoals het wil. Ze moeten zeker een voorbeeld aan DNB nemen, op de absolute baisse in 1999 verkopen en op de top aankopen. Zo zijn er wat miljarden verdwenen onder dezelfde Nout Wellink, die sinds 1982 in het bestuur zit. Lijkt me een zinvoller initiatief dan Nout tot openheid te dwingen over zijn goudvoorraden.

 5. Dit is de eerste keer dat ik het hier zeg (en ik heb hier al heel veel gelezen) maar Goderverdomme zeg! 10 jaar lang 15% winst gevaarlijk noemen? Bepalen waar een privé-fonds in investeert? Man-o-man… Stap 2 is dat ik als PARTICULIER ook niet meer in goud mag investeren. Zilver is reeds afgehandeld door de BTW ver-drie-dubbeling… Je mag gewoon niet ontsnappen aan de komende inflatie. IE-DE-REEN moet kapot.

  GB [7] reageerde op deze reactie.

 6. Goud lijkt me bij uitstek geschikt voor pensioenfondsen, omdat het een langetermijnproduct is. Nu in goud beleggen en het in juni weer omzetten in euro’s kan stom zijn, maar over tien jaar is het of meer waard of zijn de verliezen beperkt.

  “Stap 2 is dat ik als PARTICULIER ook niet meer in goud mag investeren.”

  Er is ook nog palladium en platina. De mens vindt altijd een ruilmiddel, zoals de bouwfraudeurs de ‘pepernoten’ hebben uitgevonden.

 7. @Eddie Willers [5]:

  Hier de tekst uit het statement van DNB;

  *DNB stelt dat het fonds met de grote goud-positie niet voldoet aan de zogenoemde ‘prudent person’-regel. Het is de bank allemaal te riskant.*

  Dit is toch te triest voor woorden zeg! Dat men dit met droge ogen durft te verklaren over één van de best renderende beleggingen over de laatste 10 jaar.
  Het feit dat DNB er kort geleden nog totaal geen moeite mee heeft gehad dat grote pensioenfondsen in Griekse staatsoblies gingen beleggen geeft aan dat ze een smerig politiek spelletje aan het spelen zijn over de ruggen/het geld van de verplichte inleggers.
  Fortis, ING en SNS zullen/zouden totaal geen probleem geweest zijn voor DNB. Sterker nog; ik vermoed dat het “aangemoedigd” wordt om in deze zombiebanken te beleggen. Resultaat na de kredietcrisis; percentages tot -80%. Iets wat met goud nooit zal gebeuren!
  Men heeft niet voor niks zo slecht gepresteerd (zie Zembla).
  Iedereen moet inderdaad kapot en werken tot ie dood neervalt voor meerdere eer en glorie van de banksters en hun politieke pionen.

  Je zou de vrijheid moeten hebben om rechtstreeks over te stappen naar dit pensioenfonds voor glasfabrieken als individu.

 8. Ik geloof niet dat dit pensioenfonds het goud gaat verkopen.

  De RICHTLIJN zegt:

  Het beleggingsbeleid van een pensioenfonds moet zijn gebaseerd op de prudent-person regel. De prudent -person regel wordt door de richtlijn niet gedefinieerd. De richtlijn formuleert wel een aantal uitgangspunten. De regel wordt het best benaderd in het uitgangspunt dat de waarden op zodanige wijze worden belegd dat de veiligheid, de kwaliteit, de liquiditeit en het rendement van de portefeuille als geheel worden gewaarborgd.

  Ze voldoen dus juist wel aan de richtlijn!

  Dit is een signaal dat er iets goed mis is. Ik verwacht 5% inflatie aan het einde van het 2011. Goud en zilver zijn dan allang door hun records heen. Kijk hoe half amerika hun paycheck inlevert voor zilver. Dit is een van de vele signalen.

 9. allemaal bullshit.
  pensioenfondsen beheren de spaarcenten van de gewone man.
  De DNB voert gewoon als een slaaf de wensen en opdrachten van het IMF uit en die bepalen eenvoudig ‘alles is voor Bassie’. Je zou met dat pensioenfonds toch eens de komende hyperinflatie kunnen overleven? Dan verarmt de bevolking niet zoals ze willen.

  In de crisisjaren was het in de VS verboden om baar goud te bezitten. Gewoon verbóden !! Moet je eens zien hoeveel de Rothschilds c.s. aan baar goud hebben verzameld.

  En de DNB voert de orders gewoon uit onder het mom van allemaal mooie termen. Nou, als de DNB van Nout Wellink ‘prudent’ toezicht had uitgeoefend dan was alles wel heel anders gegaan. Maar nee, het/hij heeft prudent toezicht uitgeoefend voor het IMF (een particuliere bank zoals we weten) en de bevolking zit met de brokken.

 10. @Leon [10]:

  Goud hoort thuis op de nek van kermismensen, toch? Daar geloven wij hoogtechnologisch ontwikkelde wezens toch niet in.

 11. oa Deze arrogante gekte van het geestesziek tuig brengt de mensen richting goud en zilver.

 12. Gezien ze wel in aandelen mogen beleggen en ze daar niet inzitten, zouden ze lekker de gehele opbrengst van de goudverkoop moeten herinvesteren in goudmijnen 😉

 13. Gefeliciteerd Wellink. De hele wereld verklaard ons voor gek. In de USA wordt het vergeleken met het inpikken van het goud van de gewone man:
  Here Comes Executive Order 6102 For The QE Generation: Dutch Central Bank Orders Pension Fund To Sell Its Gold

  http://www.zerohedge.com/article/here-comes-executive-order-6102-qe-generation-dutch-central-bank-orders-pension-fund-sell-it

  En op GATA:
  Dutch pension fund ordered by central bank to sell gold
  http://gata.org/node/9587

  Zilver hadden ze al, nu het goud ook. We’re f*cked.

  “The fund had euro260 million in assets in December 2008, mostly in Dutch and German government bonds.”

  “Koopt u maar staatspaier, dat is VEEL veiliger”.

  Ik had niet gedacht dat we dit zouden meemaken.

 14. “Koopt u maar staatspaier, dat is VEEL veiliger”.

  In feite maken ze er dan het omslagstelsel van net als bij de AOW en zijn we geen haar beter dan andere landen, die ook alle pensioenen via het omslagstelsel financieren.

 15. Toeving aan de onverwachte consequenties:
  betekent deze DNB ingreep nu ook dat ALLE pensioenfondsen, 3% van hun vermogen in goud moeten stoppen?

 16. Ik vind het wel typisch dat deze maatregel bekend wordt op het moment dat het nieuws volop bezig is met de crisis in het Midden-Oosten. “Never let a good crisis go to waste” zeggen ze altijd.

Comments are closed.