De afgelopen week zijn er weer veel tenenkrommende zaken in de pers te vinden geweest. Een aantal daarvan zijn reeds op Vrijspreker behandeld, maar een aantal ook niet. Hier een overzicht van de meest schrijnende, maar ook positieve gevallen.

Donorregistratie blijft ongewijzigd
Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) besloten: Een actief donorregistratiesysteem is een inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht en die inbreuk is alleen te rechtvaardigen als het een ontegenzeggelijke en aanzienlijke toename van het aantal donoren oplevert. Nu  is een inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht natuurlijk nooit te rechtvaardigen. Maar hebben we het hier niet over “dood”? Nee. Om bepaalde organen te kunnen transplanteren mag de donor niet dood zijn. Zo’n donor wordt voor het gemak dan maar hersendood verklaard. Een donor gaat met een warm lichaam en een kloppend hart de operatiekamer in en komt als koud lijk naar buiten. Dood is volgens de politiek dus niet altijd dood.  Gelukkig is deze moord-zonder-toestemming (nog even) uitgesteld. Overigens ben ik wel donor.

Voor in de agenda
De groep Marokkaanse jongeren die een vijftienjarig meisje in Gouda mishandelde en haar fiets afpakte, kan volgens de politie rekenen op ‘forse celstraffen’. Aldus Elsevier. Vrijdag doken er op internet beelden op van het gebeuren. Dit tuig zou volgens politiekorps Hollands Midden in aanmerking komen voor de maximumstraf wegens ‘diefstal in vereniging’ en openlijke geweldpleging die kan oplopen tot zes jaar.

Over een half jaartje zouden we eens uit moeten zoeken of er:

 1. überhaupt straffen zijn opgelegd,
 2. of dit  de beloofde gevangenisstraf is geworden, of
 3. een theedrinktherapie.

Ik gok in het beste geval op 3. En het meisje kan natuurlijk fluiten naar een schadeloosstelling.  Wie checkt?

Hedgefondsen zijn niet de duivel
Naast alle ellende zowaar een positief stukje op NU.nl:  “Hedgefondsen zijn de duivel van de financiële wereld, roekeloze gokkers en aasgieren die geld verdienen over de ruggen van anderen”. Lars Kroijer, auteur van het boek Money Mavericks – Confessions of a hedge fund manager, vertelt waarom dat niet waar is:  “Mensen weten niet wat hedgefondsen precies doen, maar hebben wel besloten dat ze het niks vinden.”

Dat blijkt ook wel uit de reacties van de net-geen-VMBO’ers op Nujij.nl: om je te bescheuren, zoveel domheid 😀

Inflatie onderwijs
Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) leek goed bezig te zijn met zijn plan dat universiteiten en hogescholen mogen selecteren aan de deur. Tot de tenenkrommende zin: “Het verschil in titulatuur tussen hogescholen en universiteiten verdwijnt, zodat hbo-studenten in het buitenland beter op hun waarde worden geschat”. Bij deze is dus een Ir. gedevalueerd tot een Ing.  Terwijl ik geleerd heb dat ING staat voor “Ingenieurstitel Niet Gehaald”.

Nederland draagt meer bij aan noodfonds
Er stond nog een woordje “mogelijk” in deze titel, maar wij weten wel beter. Jan Kees de Jager rooft  onze portemonnee toch nog eens uit ons aller broekzak om het geld weg te geven aan PIIGS-landen. Zoals een reageerder op NuJij.nl het perfect wist te verwoorden: “ Als ik 18.000 euro schuld heb en alle zeilen bij moet zetten om mijn schuld te kunnen voldoen, dan verklaart iedereen me voor gek als ik 5.000 euro uitleen aan een junk op straat. U (Kees Jan de Jager) doet het in groot”.

Wat deden we vroeger eigenlijk met landverraders en politici die hoogverraad pleegden?

19 REACTIES

 1. Selectie aan de poort kun je over twisten. Nu zouden universiteiten en hogescholen dat best moeten kunnen, maar in dit specifieke geval is het een oplossing voor overconsumptie aan de andere kant door subsidies is ontstaan.

 2. Zijlstra kent kennelijk het verschil tussen een universiteit en een HBO instelling niet. Zijlstra nog een keer dan; een HBO instelling leidt op voor een beroep. Vandaar die B in de naam. Hier staat een oplossing centraal. En een universiteit leidt op voor de wetenschap. Hier staat een vraag centraal. Niet alleen links maakt een bende van het onderwijs zo te zien. Selectie lijkt me niets mis overigens

 3. De groep Marokkaanse jongeren die een vijftienjarig meisje in Gouda mishandelde en haar fiets afpakte, kan volgens de politie rekenen op ‘forse celstraffen’. Aldus Elsevier. Vrijdag doken er op internet beelden op van het gebeuren. Dit tuig zou volgens politiekorps Hollands Midden in aanmerking komen voor de maximumstraf wegens ‘diefstal in vereniging’ en openlijke geweldpleging die kan oplopen tot zes jaar.

  Ach….beste Ronnie ….gutie…gutie….snel maar even met Geert bellen he jongen.

  Dit tuig zou volgens politiekorps Hollands Midden in aanmerking komen voor de maximumstraf ….ja echt waar ?

  Nou in “het politiekorps” daar zijn dingen gaande die houd men graag stil voor de buitenwacht.

  En daar ik besef wat voor soort geesten daar huizen sta ik niet te kijken van deze reactie….je kan het ook zwaar overdrijven …he Ronnie?

  Je kan ze er best op ” aanpakken ” , maar laten we wel gezond blijven in dit land.

  Ron Arends [8] reageerde op deze reactie.

 4. “Om bepaalde organen te kunnen transplanteren mag de donor niet dood zijn. Zo’n donor wordt voor het gemak dan maar hersendood verklaard.”

  Als er opeens “hersen-” voor dood moet staan en men aarzelt om gewoon “dood” te zeggen, dan weet je, dat je met een passieprekende vos te maken hebt. Zoals het spreekwoord zegt: pas dan op je kippen. Alle filosofieën leren, dat de dood intreedt, als het hart ermee stopt en ook de schoolgeneeskunde leert de artsen naar het hart te luisteren om de dood vast te stellen. Ik heb nog nooit gehoord, dat de huisarts een hersenscan maakt.

  “De groep Marokkaanse jongeren die een vijftienjarig meisje in Gouda mishandelde en haar fiets afpakte, kan volgens de politie rekenen op ‘forse celstraffen’.”

  Met hun verdubbeling van de straf, wanneer het een overheidswerker betreft, heeft de politiek al een blauwtje gelopen. Willen ze het nu weer opnieuw. Ik raad ze aan hun boek “Staatsinrichting” weer eens ter hand te nemen en te leren, wat het verschil tussen rechterlijke en uitvoerende macht is.

  “Het verschil in titulatuur tussen hogescholen en universiteiten verdwijnt, zodat hbo-studenten in het buitenland beter op hun waarde worden geschat”

  De Fontyshogescholen schijnen zich in het buitenland te profileren als universiteit. Met een collega heb ik eens een discussie gehad, of HBO en universiteit gelijkwaardig zijn. Volgens mijn bescheiden mening van niet. Die collega had zelf HBO, ik ook, en ik verdacht haar ervan, dat het feit, dat ze zelf ‘maar’ HBO had gedaan, leidde tot haar mening. Een universiteit duikt in de grondslagen van de wetenschap en leidt op tot zelfstandige wetenschapsbeoefening, een HBO-instelling is gericht op toepassing van wetenschap. Het fabeltje, dat het in het buitenland niet uit te leggen is, verwijs ik naar het gelijknamige rijk. Waarom zou je een buitenlander niet aan het verstand kunnen peuteren, “that in the Netherlands you have an education, that just comes before the university”?

  Ron Arends [9] reageerde op deze reactie.

 5. “Over een half jaartje zouden we eens uit moeten zoeken of er: überhaupt straffen zijn opgelegd, of dit de beloofde gevangenisstraf is geworden, of een theedrinktherapie”

  Filpmje is te zien op Dumpert, maar YouTube heeft het verwijderd wegens ‘aanzetten tot haat’:
  http://www.youtube.com/watch?v=4IXJ2sHTZNQ

  De lynchings van afvallige geloofsgenoten worden echter wel getoond (waarschuwing: zeer gruwelijke beelden!):
  http://www.youtube.com/watch?v=fFtua3J_4EU

  Baldadige jongeren en criminele godsdienstwaanzinnigen zijn uiteraard niet te vergelijken, maar het gaat hier wel om gedrag dat voortkomt uit de moslimcultuur.

  Net zoals het gedrag van autochtone jeugd voortkomt uit de christelijke cultuur (generatieconflicten en de manier waarop ouders en kinderen daar mee omgaan, waarden en normen van de betrokkenen).

 6. @vrijeradikaal [3]:
  beste Ronnie ….gutie…gutie….snel maar even met Geert bellen he jongen.

  Hey, don’t blame the messenger. Ik had deze week even geen tijd voor een mooi vuilosofisch artikeltje en besloot daarom wat feiten te noemen, voorzien van een mening.

  Feit is dat dat meisje is aangevallen, de videobeelden spreken voor zich. Publieke verontwaardiging is het gevolg. En dan komt er dus zo’n politiemijnheer vertellen tegen Elsevier (nog een feit) dat er flinke straffen zullen worden uitgedeeld.

  Nu is de ervaring dat dit soort uitspraken worden gedaan om de gemoederen te sussen. De vraag die ik stelde was dus: Wordt dit voorval (net als duizenden andere gevallen) ook met de mantel der liefde bedekt? Of wordt er voor de verandering wel eens een (fatsoenlijke) straf opgelegd tegen crimineeltjes die het Non Agressie Principe niet snappen?

  Dat je refereert naar nationaalsocialist Wilders, doet mij overigens vermoeden dat je op dit forum weinig meer hebt bij te dragen dan de rol van een trol. Ook gezien je kankerverwekkende naam.
  Vitamine C pilletje, anyone?
  vrijeradikaal [10] reageerde op deze reactie.

 7. @Vilseledd [4]:
  Alle filosofieën leren, dat de dood intreedt, als het hart ermee stopt en ook de schoolgeneeskunde leert de artsen naar het hart te luisteren om de dood vast te stellen. Ik heb nog nooit gehoord, dat de huisarts een hersenscan maakt.

  Helaas zijn organen volstrekt onbruikbaar als een huisarts de dood constateert. Er zijn dan geen omstandigheden waarin getransplanteerd kan worden (dat moet immers in een ziekenhuis gebeuren, waar een huisarts niets te zoeken heeft).

  Longen bijvoorbeeld moeten binnen een halfuur worden getransplanteerd.

  Dat gaat als volgt: Iemand ligt zwaar in de kreukels in een academisch ziekenhuis (Groningen, Utrecht waren de eersten die een longtransplantatie uitoefenden). De persoon ligt aan de apparatuur om hem in leven te houden. Zou de steker er uit gaan, dan treedt binnen 5 minuten de dood in.

  Blijkt zo’n persoon donor te zijn, dan wordt snel een ontvanger gezocht die zich als de sodemieter in het ziekenhuis moet melden. Intussen worden de formaliteiten geregeld en de familie ingelicht over het feit dat de donor hersendood is (er zou dan geen hersenactiviteit meer meetbaar zijn).

  Donor en ontvanger worden beiden de operatiekamer in gereden. Beiden worden opgesneden. Bij de ontvanger worden de longen verwijderd. Intussen wordt hij/zij in leven gehouden door een hart/long-machine. Dan pas worden de longen uit de donor gehaald en per direct geplaatst in de ontvanger. Op dat moment pas is de donor écht dood (zoals je zult begrijpen).

  http://www.transplantatiestichting.nl/cms/index.php?page=protocollen

  Vilseledd [11] reageerde op deze reactie.

 8. @Ron Arends [8]:

  Ook gezien je kankerverwekkende naam.
  Vitamine C pilletje, anyone?

  Dank u ….ik heb sinds tijden niet zo genoten , gelukkig het gevoel voor humor is op dit forum nog niet geweken.

  Feit is dat dat meisje is aangevallen?

  A.u.b. groei op.

  En wat mijn naam betreft : je bent dus maar op de hoogte van een variant , maar hoeveel varianten zijn er ?

  Ron Arends [13] reageerde op deze reactie.

 9. @Vilseledd [11]:
  Ik dacht dat ik dat (als ervaringsdeskundige overigens) vrij beeldend had uitgelegd.

  Niet iedere dode is geschikt om donor te “spelen”. Organen moeten “vers” worden getransplanteerd. Dat betekent in de praktijk dat iedereen die thuis overlijdt bij voorbaat al ongeschikt is voor orgaantransplantatie.

  Je moet dus aan een aantal voorwaarden voldoen om donor te zijn (als je laatste uur dus heeft geslagen). Eén daarvan is dus dat je in het ziekenhuis moet overlijden, zodat de organen direct verwijderd kunnen worden. De tweede is dat je organen niet besmet zijn met een of andere enge ziekte (HIV/kanker) en de derde klinkt logisch (maar is dus wat ik nog niet goed heb uitgelegd): je moet dood zijn.

  Als het hart stopt met pompen, worden vitale organen per direct niet meer van zuurstof voorzien. Nieren zijn vrij sterk, maar longen bijvoorbeeld sterven echt per direct af. Om die reden heeft men dus een (betwistbare) nieuwe definitie gemaakt voor het begrip dood.

  Deze behelst dat mensen hersendood moeten zijn verklaard. Lees anders de genoemde protocollen er maar eens op na of Google even op “transplantatie hersendood juridisch“.

  Peter de Jong [15] reageerde op deze reactie.

 10. @Ron Arends [12]: “Als het hart stopt met pompen, worden vitale organen per direct niet meer van zuurstof voorzien”

  Bij de meeste organen treedt na enkele minuten zuurstofgebrek al onherstelbare schade op. Dat is de reden, dat AED reanimatieapparatuur voor mensen met een hartstilstand zeer snel beschikbaar moet zijn. De meeste gemeenten in NL hebben daarvoor nu een AED netwerk.

  Maar als een AED snel ter plaatse kan zijn dan kan een portable hart-longmachine dat ook (bijv met een ambulance). Van de mensen die niet meer kunnen worden gereanimeerd zou je dan de organen toch van zuurstofrijk bloed kunnen blijven voorzien. Dat is een aanzienlijk grotere groep van potentiële orgaandonoren.

  De steeds weer terugkerende discussie over actieve donorregistratie (iedereen automatisch donor tenzij men bezwaar maakt) is tamelijk zinloos. ADR zal uiteindelijk enkele tientallen extra donoren per jaar kunnen opleveren, terwijl er honderden zo niet duizenden extra donoren nodig zijn.

  De huidige registratie, waarbij ongeveer de helft van alle potentiële donoren zijn geregistreerd, kan je beschouwen als een representatieve steekproef onder de bevolking. Nu is van de ca. 200 donoren per jaar de helft afkomstig uit het donorregister en de andere helft van ongeregistreerden. Als iedereen zijn voorkeur zou uitspreken komt er in de verhouding Ja- en Nee-kiezers geen grote verandering.

  Uit iedere 25.000 nieuwe Ja-registraties komt er per jaar maar 1 extra donor ter beschikking. De grote donorwervingscampagne uit 2005 waarbij vele honderdduizenden mensen zich als donor opgaven leverde uiteindelijk maar 6 nieuwe orgaandonoren per jaar op.

  Een druppel op een gloeiende plaat, want per jaar overlijden er ruim 50.000 mensen door een slecht hart. Duizenden daarvan zouden nog in leven kunnen zijn als er zoveel donorharten beschikbaar waren geweest.

  Het tekort is bijzonder schrijnend. Je ziet nu steeds meer orgaandonatie bij leven (m.n. voor nieren, lever en longen), transplantatie van dierlijke organen (o.a. hartkleppen van varkens) en kunstorganen (m.n. pompen die worden ingebracht om het slechte hart te ontlasten).

  De echte oplossing is natuurlijk orgaanhandel. Instinctief voelt iedereen dit wel aan. Er zijn steeds meer voorstellen om het doneren aantrekkelijker te maken (premiekorting op je verzekering, voorkeurspositie op de wachtlijst als je zelf een orgaan nodig hebt, subsidie op de uitvaartkosten, enz).

  Nu wijzen veel nabestaanden donatie nog af, maar als ze geld zouden kunnen krijgen voor de overledene dan zouden ze gemakkelijker instemmen met donatie.

  Alles uiteraard met instemming van de erflater. Ook hier blijft moord gewoon strafbaar. 😉

 11. @Ron Arends [13]:

  Ik begrijp dat je het voorval wilt ontkennen of op z’n minst wilt bagatelliseren? Ik ga daar niet in mee.

  Geen van beide is hier het geval.

  Ik heb het filmpje ook gezien…maar ik zag geen zware fysieke mishandeling , niet iets wat die absurde reactie v/d politie rechtvaardigd.

  Je zal je eens even iets dieper in de krochten van de politie organisaties gaan verdiepen , dan snap je beter wat ik hiermee bedoel.

  PS. Vind je het ook niet gek dat die RECHTSE VVD zoiets voortbrengt als een SOCIALISTISCHE Wilders ?

  Ik op dit moment niet meer .

  Ron Arends [17] reageerde op deze reactie.

 12. @vrijeradikaal [16]:
  “Vind je het ook niet gek dat die RECHTSE VVD zoiets voortbrengt als een SOCIALISTISCHE Wilders ?”

  Nee, dat is niet gek. Allereerst is de VVD net zo rechts als de (voorganger van de) PVDA in de jaren ’50. Ten tweede was Wilders (volgens Bolkestein) een politiek talent binnen de VVD. Tot hij doorsloeg met zijn islamstandpunt en onhoudbaar werd binnen de partij. Hij is toen PVV begonnen. Vermoedelijk ter compensatie is hij zo ver als de SP doorgeschoten naar links: beide programma’s lijken wel een kopie van elkaar (op dat ene puntje na).
  (vrij geciteerd uit interview met Bolkestein in Elsevier )

  Overigens zijn alle partijen in Nederland socialistisch. Alleen de details verschillen, waardoor je eigenlijk alleen nog maar over de snelheid van het Nederlandse bankroet kunt stemmen.

  Zo heb je de communisten van de SP, de neosocialisten van GL, PvdD en PvdA, de gewone socialisten CDA, VVD, SGP en CU en tot slot de nationaal-socialisten van de PVV.

  Ik heb te veel ervaringen gehoord over, met en door de politie, dat ik mezelf, om een zware depressie te voorkomen, er absoluut niet verder in wil verdiepen. Noem het zelfbescherming. Of lijfsbehoud.
  Peter de Jong [18] reageerde op deze reactie.

 13. Die reacties op NuJij over de hedgefondsen zijn bizar inderdaad. Nearly a laugh but really a cry.

Comments are closed.