De EU politici realiseerden zich zeker dat de rellen in Egypte hun oorzaak vonden in stijgende broodprijzen. Dat mag natuurlijk niet in de EU gebeuren, slecht voor de zittende macht en dus gaan ze nu plannen maken om de grondstoffen te reguleren. Ik zou zeggen doe je best en veel succes! Alsof speculatie de prijzen doet stijgen is hun verkooppraatje.

Onder het mom van de toevoer van grondstoffen veilig te stellen en om speculatieve prijsverhogingen te voorkomen, komen er regels om marktmisbruik te voorkomen. Door de markten te reguleren, denkt men dat de prijzen niet zullen stijgen. Men moet wel heel erg gewend zijn aan de eigen visie en hoog van de ivoren toren met de kop in de wolken blazen als men werkelijk denkt de grondstoffenmarkt te kunnen beïnvloeden. Alsof de koper- , olie-, of graanprijs luistert naar Europese regelgeving. Die prijzen komen tot stand door vraag en aanbod. Dat kun je leuk of niet leuk vinden dat is nu eenmaal zo.

En mag ik nu alvast op de onverwachte consequenties van marktregulering wijzen?

De voornaamste reden van een grondstoffen/goederentermijnmarkt is dat producenten (boeren, mijnbouwers etc) hun verkoopprijs in de toekomst kunnen bepalen en daarmee beslissingen nemen om wel of niet meer te gaan produceren, tegen welke nu reeds vastgestelde toekomstige prijs. En kopers (zoals Unilever en DE) de grondstofkoopprijs in de toekomst kunnen bepalen en daarmee beslissingen nemen om wel of niet meer te gaan produceren, tegen welke nu reeds vastgestelde toekomstige inkoopprijs van de grondstoffen.

Ga je daarin roeren, vergroot je de onzekerheid en dus zullen boeren aarzelen meer te produceren, zeker wanneer de EU hun verplicht tegen een lagere prijs te leveren, verklein je de kans dat ontwikkelingslanden van die hoge prijzen profiteren, zal Unilever een hogere winst marge in moeten gaan bouwen vanwege de onzekerheid of er tegen die ‘lagere’ EU prijzen wel suiker of graan geleverd gaat worden en komt er uiteindelijk schaarste voor de consument. Want als ik mijn ijzererts of graan beter aan een Chinees dan voor een lagere prijs in de EU kan verkopen (we hebben het over een wereldmarkt) dan kies ik toch echt voor China, daar helpt geen moedertje bureaucraat aan.

En wat als een vieze vuile gore speculant zich helemaal blauw koopt aan tin voor het komend jaar?

Inderdaad de tinprijs zal stijgen, maar omdat we een goederentermijnmarkt hebben, kunnen kopers daarop inspelen: zuiniger met hun huidige voorraad, alternatieven zoeken, of afwachten of die speculant (die het ooit toch ook weer zal moeten verkopen!) aan zijn plan ten onder gaat.

Indirect is het ook weer een typisch politieke standaard redenatie: wanneer iemand iets nodig heeft, is er de politiek die er voor moet zorgen dat hij het ook krijgt. Alsof nodig hebben een recht is! Zeker niet als je het dan ook nog eerst bij anderen moet stelen.

Dit grondstoffen (praktijk) voorbeeld is weer een indicatie dat nu het zo logisch is dat regulering niet gaat werken en politici dat kunnen weten, er blijkbaar meer aan de gang is: ik kan niet anders concluderen dat als men weet dat de regels en wetten niet (kunnen) werken, het hen dus om de vergroting van hun macht gaat.

10 REACTIES

 1. Overheden zijn oorzaak (zijzelf) en gevolg (de speculanten) maar even aan het omdraaien om hun eigen schijnheilige smoelwerk te redden.
  Jim Rogers geeft die bankenpuppet van RTLZ nog maar eens een veeg uit de pan over de rol van de speculanten;

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/miMedia/2011/week05/Wed10.ROGERS.xml

  Daarbij wordt de veruit belangrijkste oorzaak vaak gemarginaliseerd door de échte veroorzakers.
  Maar dat is dan ook de echte ongemakkelijke waarheid en die vegen ze het liefst onder het tapijt.
  Je kunt het cru zo vertalen; toekomstige hongerdoden en oorlogen om voedsel in de arme landen kunnen rechtstreeks op het conto worden geschreven van Bernanke en Obama (nobelprijswinnaar!).

  Een tsunami van uit het niets gecreeërd geld in combinatie met veel te lage rentes hebben de gewone beleggers steeds meer in een van de weinig overgebleven vluchthavens laten vluchten en dat is de commoditiemarkt.

  Alles gaat omhoog. Of het nou graan, cacoa, koffie, suiker, olie, goud, koper, zilver, etc, etc is

  Ineens overal misoogsten of tekorten aan?
  Wat een pech toch ineens; niet dus!
  Supply an demand is maar een zijdelingse oorzaak.

  Iemand met een beetje boerenverstand kan op zijn vingers natellen dat dit misschien sporadisch met tekorten heeft te maken maar vooral met één overschot.
  Namelijk een overschot aan steeds waardelozer wordend fiatgeld waar mensen steeds sneller vanaf willen voor de boel klapt.

  Eddie Willers [7] reageerde op deze reactie.
  Katjong [9] reageerde op deze reactie.

 2. @GB [3]: Bedankt voor de link. Samengevat: “Invest in inflation. It’s the only thing going up!”

 3. Jullie met je geld. Geef mij maar gezondheid en een stel leuke mensen.

 4. @GB [3]:
  Mooi stukje, Rogers op het einde: “Hope to see you next time!”

  Hogere voedselprijzen zorgen voor meer mensen die willen investeren in voedselproductie. Door meer investeringen zal er meer geproduceerd worden. Tevens zal er meer werkgelegenheid in voedselproductie komen en minder werkgelegenheid in beroepen waarin dat geld anders zou zijn geinvesteerd, zoals bijvoorbeeld in huizenbouw of bankieren of suv’s bouwen.

 5. Je kunt natuurlijk ook aan de vraagkant de prijs beinvloeden. Gewoon minder grondstoffen gebruiken… consuminderen.
  Of zeg ik nu iets heel doms?

Comments are closed.