Goldman-, what ’s in a name, baas Lloyd Blankfein, waarschuwt dat voor hem de Europese regelgeving te ver is gegaan. Ook de verschillen per land leiden tot tegenstrijdigheid en onduidelijkheid, alsmede dat financiële partijen op zoek gaan naar de goedkoopste jurisdictie.

Blankfein wijst er op dat werk en kapitaal, verplaatst kunnen worden. En zeker als elders ook nog de belasting lager is, zal de keus steeds meer worden dat men weggaat uit de EU.

Ondoenlijk is ook dat dezelfde regels, in verschillende jurisdicties anders of enthousiaster worden toegepast of gehandhaafd. Dat maakt harmonisatie ook niet prettiger. Dit geeft bijzonder te denken, want Goldman is een van de grootste en succesvolste investment banken ter wereld. Tot zover Lloyd Blankfein op de Eurofi conferentie.

Natuurlijk roepen degenen die er de meeste last van hebben, het eerst moord en brand over nieuwe regels en wetten. Maar Goldman heeft al eerder blijk van visie en de opvolging daarvan gegeven. Wanneer Goldman zo ver gaat dat zij dit naar buiten brengen, is dat een duidelijke waarschuwing dat de EU te ver aan het gaan is.

Misschien moet ook nog maar eens nadenken wat u met uzelf of kapitaal buiten de EU kunt doen.

17 REACTIES

 1. “Ook de verschillen per land leiden tot tegenstrijdigheid en onduidelijkheid, alsmede dat financiële partijen op zoek gaan naar de goedkoopste jurisdictie.”

  Dus: de verschillen weghalen en één financieel beleid maken…??!! Ik denk dat dat de boodschap is die tevens een rechtvaardiging moet worden hiervoor.

  Overnight [7] reageerde op deze reactie.

 2. Teletekst zo 13 feb
  ` De Emigratiebeurs in Houten is door
  ruim 11.000 mensen bezocht.Dat zijn er
  2000 meer dan vorig jaar..Per
  dag emigreren ruim 300 Nederlanders.

 3. @Dieuwer [5]: daarom ook deze opmerking van Blankfein:
  Ondoenlijk is ook dat dezelfde regels, in verschillende jurisdicties anders of enthousiaster worden toegepast of gehandhaafd. Dat maakt harmonisatie ook niet prettiger

 4. Bye bye zwaai zwaai dan maar voor de financiele terroristen van Government Sachs. De EU is een bureacratisch monster, maar megalomane schurken als Lloyd Blankfein “Doing God’s Work” kun je beter kwijt zijn. Scheelt ook veel subsidie en fraude (Griekenland). Affijn, zie Max Keiser, ZeroHedge e.d. voor meer.

  Ondertussen probeert een Goldman Sachs-zetbaas president van de Europese Centrale Bank te worden… Hoezo weg?

 5. Interessant detail is dat de gedoodverfde kandidaat voor de opvolging van Trichet, Axel Weber (tegen bailouts) opzij geschoven is voor ex Goldman Sachs medewerker Mario Draghi.

 6. Lange hypotheek duurder door toezichtseisen, uit IEX.
  Nieuwe toezichtseisen drijven de kosten voor een hypotheek met een lange rentevaste periode fors op. De nieuwe regels moeten banken veiliger maken. Maar de gevolgen maken het opnieuw moeilijker voor consumenten om een hypothecaire lening te krijgen. Het is slecht nieuws voor de woningmarkt. (FD, p.1)

 7. verhuizen buiten uit nederland lucht al op.
  wij wonen in Frankrijk
  en het is hier stukken beter dan in nl
  minder belastingen ect.
  geen hoge kosten van huizen
  meer grond en de prijzen stukken lager
  de mensen zijn hier stukken vriendelijker
  alles gaat wel langzamer dat wel
  maar dat geeft je ten duur ook zelf veel meer rust
  de scholen zijn ook hier stukken beter
  en met niks kun je hier met gemak starten
  wat je nodig hebt is gewoon lef en goede ideeen
  ga evt gewoon op de markt staan met goede produkten
  bv kaas ect
  kijken waar je gaat wonen en wat de vraag in die streek
  kijken wat er daar nog niet is op de markt

  ik ben in ieder geval blij dat wij vertrokken zijn
  heerlijke ruimte hier en veel rust
  en heerlijke mensen om ons hene

  gewoon doen en je ziet vanzelf dt de wereld groter is als nl

 8. “Misschien moet ook nog maar eens nadenken wat u met uzelf of kapitaal buiten de EU kunt doen.”

  Misschien moeten we eens gaan VOORdenken in plaats van NAdenken..

 9. Sja wat zou je zeggen van een liberaale site?

  ipv je geld op een spaarrekening of andersoortig ellendige bank te parkeren, gewoon rechtstreeks mensen die leningen willen in contact brengen met uitleners.

  Bvb ik wil een huis kopen, en ipv tig % aan een bank te betalen, leen je direct van burgers.
  Of ik wil een lening mijn zaak te vergroten.

  Kan eenvoudigweg door bvb obligaties van kleine bedragen uit te schrijven, waar ik mij verplicht aan jou een bedrag x op datum y terug te betalen.

  Het inbouwen van bvb winst/risico kan ook nog, bvb dat je bij het van mij kopen van die micro bedrijfsobligatie, kiest om mee te delen in het risico van deze uitbrijding in ruil voor een deel van de eventuele hieruit voortvloeiende winst/verlies.

  verder kun je als burgers goud en zilver kopen, en hiermee afspreken lokaal elkaar voor producten en diensten te betalen.

  voor je energie kun je allerlei zaken als generators, windmolens, zonnepanelen, enzovoorts kopen, zodat je ook onafhankelijk word van de energieleveranciers.

  voor zorg : je kunt ipv je dik te verzekeren met een groep mensen afspreken dat alle zorgkosten die jullie als groep hebben evenredig over jullie zullen worden verdeeld tot aan jullie dood.
  zo heb je geen verzekering nodig en ben je toch gedekt.

  vrijheid begind van onderuit.

 10. Goldman Sachs is een zakenbank. De toegevoegde waarde voor de reele economie is vrijwel nul. Immers zakenbanken vallen onder andere wetgeving dan gewone banken en hebben veel grotere hefbomen. Sterker nog, zonder de inmense hefboom (vaak wel 40x) zijn dit soort banken niet rendabel. Hun businessmodel is volledig gebaseerd op geldschepping en niet op klassiek geld lenen en uitlenen tegen een verschil in rentemarge.

  Dus als deze vertrekken heeft dat op lange termijn enkel voordeel.

  Merk op dat de regelgeving van de EU niet iets is om blij mee te zijn natuurlijk. Maar de huidige bankensector bestaat enkel bij de gratie van dezelfde overheden waar ze nu op mopperen.

 11. @hugo vanr reijen [13]: De Free Lakota bank misschien? Van hun website:

  “Welcome to the Free Lakota Bank The Free Lakota Bank is the world’s only non-reserve, non-fractional bank that issues, accepts for deposit, and circulates REAL money: .999 fine silver. All of our transactional deposits are liquid, meaning they can be withdrawn at any time in minted rounds.”

  Je betaalt 1 ounce zilver per maand om van hun diensten gebruik te maken.

Comments are closed.