Pieter Lemmens is kunstenaar, ondernemer en activist. Hij richtte het bedrijf QP&S op, een conglomeraat van ideeënrijke bedrijven en mensen die de politiek als zodanig overbodig maken. ‘De mensen zijn doodziek van alle onkunde en politieke intriges; als consument wil je daar niets mee te maken hebben.’  Zijn QP&S aandelenpakket bestaat uit een uniek certificaat, een klein schilderij en een recht op een deel van de vloertekening die hij maakt tijdens zijn solo-expositie Quality, Politics & Society – De meesterwerken van Pieter Lemmens in Nieuw Dakota op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Een aandeel kost 100 gold oftewel 857 euro. De gold is een munteenheid die Lemmens heeft genoemd naar Nathan Goldman, een Amerikaanse econoom, ondernemer en uitvinder. ‘Hij heeft het winkelwagentje bedacht. Een geweldige uitvinding, die mensen in staat stelt nog meer en sneller te winkelen.’

Een paar jaar geleden hing Lemmens in de Amsterdamse binnenstad een poster op waarmee hij een fake-expositie van zichzelf aankondigde in het Stedelijk Museum Post CS. Er hing geen werk van hem maar Lemmens zelf was er wel iedere dag. ‘Dan leidde ik toeristen rond en vroeg ik wat ze van bepaalde kunstwerken vonden.’  Ook huurde hij in 2009 een kraampje op de Albert Cuypmarkt. ‘Mensen mochten alleen naar mijn kunstwerken kijken, te koop was niets. Dan voelen ze zich enorm belazerd. Door het onverkoopbaar te maken, willen mensen het juist hebben.’

Over de vele gesloten musea in Amsterdam: ‘Als het om de ABN Amro zou gaan, om maar een dwarsstraat te noemen, was de filiaalhouder allang ontslagen. Kunst is toch een belangrijke bron van inkomsten voor de stad maar niemand lijkt zich er echt druk over te maken. Dus vraag ik mij af wat dan nog de functie is van een museum. Heeft het museum eigenlijk nog wel bestaansrecht ?’

Pieter Lemmens is ontregelend, ongrijpbaar en zit vol humor en ironie. ‘Ik heb mijn leven lang alleen maar vragen gesteld. Vragen zijn veel interessanter dan antwoorden. De meeste mensen weten zich daar geen raad mee. ‘Goede kunst’ schreef iemand onder het kopje ‘suggesties’. Meesterlijk vind ik dat. Wat is dat dan, goede kunst ?’

2 REACTIES

  1. ‘Mensen mochten alleen naar mijn kunstwerken kijken, te koop was niets. Dan voelen ze zich enorm belazerd. Door het onverkoopbaar te maken, willen mensen het juist hebben.’

    Voor de liefhebbers van vrije kunst, de enige echte Picasso van Nederlandse bodem….Wel te koop maar niet te betalen, gratis te bewonderen in mijn cyber-galerie…. http://hermanbrood.jouwweb.nl/

    Kijken kost je geen cent en dan heb je nog niks…..En uiteindelijk worden we allemaal belazerd of belazeren wij ons zelf….

Comments are closed.