Het maken van schulden is heel normaal. Wie een huis koopt zal zich daar doorgaans voor in de schulden moeten steken. Een krediet opvragen bij een bank of rood staan is eveneens normaal. Geld lenen is niet altijd verstandig, maar daar gaat het niet om. Wat echter beslist niet normaal is om iemand met het mes op de keel te dwingen om je geld te lenen, zelfs al zou je het later keurig volgens de opgelegde regeltjes terugbetalen. Zulks zou een schandelijke praktijk zijn.

De staat maakt het echter nog erger: zij kunnen geld lenen van personen die nog geboren moeten worden! Dat geld kunnen ze dan naar believen besteden. Stelt u zich het volgende voor: u wilt een jaar op vakantie naar de Stille Zuidzee. Dat kost €30.000. Een reisorganisatie wil met het grootste genoegen dat sommetje ontvangen en verzorgt uw gehele reis en verblijf inclusief exclusieve cocktails die door rondborstige exotische schoonheden worden geserveerd op een hagelwit strand. Het probleem is echter dat u de benodigde €30.000 niet heeft. Dat probleem kan echter opgelost worden: u schrijft een verklaring waarin staat dat de reisagent niet 30.000 maar zelfs 40.000 euro mag eisen van iemand die hij zelf mag uitkiezen. Hij moet er echter wel 25 jaar mee wachten, want dan is de verklaring pas geldig. Het spreekt voor zich dat het slachtoffer – dat tegen wil en dank tot schuldenaar is verworden – het hiermee niet eens is. De verklaring voorziet echter ook in een knokploeg van gewapende figuren die het als hun taak zien deze gewetenloze schuldenaar tot betalen te dwingen.

Het klinkt bijna onwerkelijk, zo absurd is dit scenario. Dit is echter wel wat er met staatsschuld aan de hand is. Terugbetaling van het geleende geld geschiedt op een latere datum door mensen die van het geld nooit een stuiver hebben gezien. Mensen die nu geboren worden in Nederland hebben een fors bedrag aan schuld, terwijl men van een pasgeboren baby moeilijk kan verwachten dat hij de schuldsanering nabij is.

Staatsschuld kan absurde hoogten bereiken, zelfs in beschaafd geachte naties als de VS. Hier wil graag ik een leuke cartoon uit Donald Duck aanhalen. Dagobert Duck bereidt zich voor om de grootste transactie in zijn leven te doen, hij wil de Taj Mahal, de Mount Everest en Hong Kong kopen om ze in zijn Duckstadse pretpark te zetten. Het geld dat de Amerikaanse staat inmiddels heeft geleend (zo’n 14.000.000.000.000 dollar) zou ruimschoots genoeg zijn om dat te doen. Daar waar de Nederlandse overheid mensen waarschuwt zich niet te diep in de schulden te steken – let op, geld lenen kost geld! – kijken ze zelf niet op een miljardje of 20 meer of minder.

Geld lenen en het een ander laten terugbetalen, het is nog erger dan stelen…

11 REACTIES

 1. En dan hebben we het ook nog over “geld”, wat er niet is. De staat verzoekt een bankinstelling hem dat bedrag te lenen die het op een drukpers aanmaakt en daar ook nog rente over mag heffen. In de loop van de leningsperiode wordt dat geld door geselecteerde slachtoffers (belastingbetalers en spaarders) omgezet in deviezen, door het grootste gedeelte van zijn arbeidsopbrengsten af te dragen aan de staat. Ook het gespaarde dient hij via afroming van zijn spaargeleden en pensioenen etc. voor dat doel in te leveren.

  Erger dan diefstal, wat zou dat kunnen zijn?

  Iemand met verzoeken solidair te zijn, met één hand op de rug gebonden en de loop van een geweer in zijn nek houden.

 2. Ik geloof niet dat het de bedoeling is die schuld ooit terug te betalen. Veel huizenbezitters zijn ook helemaal niet van plan hun hypotheek af te lossen zolang ze in het huis wonen. We zullen zien hoe het allemaal loopt.

  De Nederlandse staatsschuld is peanuts vergeleken met de Nederlandse hypotheekschuld. Die schijnt 650 miljard te bedragen en daar komt nog 350 miljard ‘off balance’ bij. Totaal dus 1.000 miljard euro.

  Het geleende geld voor die huizen vloeide voor een belangrijk deel de staatskas in.

  Armin [6] reageerde op deze reactie.
  tamso [8] reageerde op deze reactie.

 3. Sterker nog,

  Het doel waarvoor de staatsschuld is gemaakt, is niet eens het gewenste doel van de bevolking die wel de rekening betaald.

  Daar zijn nooit referenda over geweest, alle besluiten om een miljardje extra te investeren in bv. ontwikkelingshulp, terwijl dat geld er niet was, zijn doorgevoerd met voorwaarden: Rente

  Zoals peter hierboven al aanhaald is de kans klein dat het volledige bedrag ooit wordt terug betaald, het loopt namelijk alleen maar op..

  De rente van de staatsschuld is het geen jaarlijks terug keert in de miljoenen nota, wat beter miljarden nota kan heten anno 2011..
  en wat wij dus WEL betalen..
  voor dit jaar 11,3 miljard..

  Opvallend is, als je de miljoenennota bekijkt, dat de Rijksbegroting vrijwel gelijk is als de som van socialezekerheid en volksgezondheid..

  http://miljoenennota.prinsjesdag2010.nl/downloads/Miljoenennota.pdf

 4. Goed artikel.
  Voor iedereen die een beetje verder kijkt dan Boer zoekt vrouw gesneden koek maar de misdaden die “onze leiders” op dit moment begaan kunnen niet genoeg voor het voetlicht worden gebracht.
  Ze zijn geen haar beter -zelfs slechter- dan inbrekers die je huis komen leeghalen als jij op vakantie bent.

  Vergelijk het met het Romeinse Rijk.
  Na het morele verval volgt censuur/repressie/dictatuur en uiteindelijk totale ineenstorting.
  Ik vind mezelf echt geen aartspessimist maar ik zie absoluut geen lichtpuntjes op dit moment die de zaken ten goede kunnen keren.
  Behalve een oorlog dan waarna je opnieuw kunt beginnen.
  Maar om dit nou als lichtpuntje te bestempelen….

  Ik begin steeds blijer te worden dat ik geen kinderen heb want die gaan ongetwijfeld keihard het gelag betalen.
  Het wordt de 1e generatie die het (veel) slechter gaat krijgen als de voorgaande 2 generaties als ze hier blijven tenminste.
  Ik krijg er hooguit een staartje van mee.

 5. @Nico de Geit [3]: De Nederlandse staatsschuld is peanuts vergeleken met de Nederlandse hypotheekschuld. Die schijnt 650 miljard te bedragen en daar komt nog 350 miljard ‘off balance’ bij. Totaal dus 1.000 miljard euro.

  Toch twee kantekeningen:

  1. de staatschuld is meer een persoonlijke lening ipv een gedekte lening. Immers er is geen onderpand.

  2. de staatschuld moet opgehoogd worden met verworven rechten zoals AOW en AWBZ. Kosten die je nu al contractueel gemaakt hebt, maar niet bij de staatschuld opgeteld zijn.

 6. Er is maar een oplossing en dat is overgaan naar Mathematically Perfected Economy, oftewel alle schulden her-financieren zonder rente, en onderwerp maken van afbetaling aan de hand van consumptie/afschrijving. Alleen zo is het mogelijk om een algehele economische neergang te voorkomen en verdere economische onrechtmatigheden.

  http://endtheecb.ning.com/profiles/blogs/why-we-need-to-adopt

 7. @Nico de Geit [3]:

  Een hypotheekschuld is wat anders als een staatschuld.Een hypotheek heeft als waarborg jouw huis.Wat dan overgenomen word door nepgeld,wat niet echt bestaat,maar wat jij als bruikleen heb.Een staatschuld heeft dan als borg de bevolking,maar niet de waarborg dat het geld ook daadwerkelijk terug komt,Maar dat is het doel ook niet.Het doel is de rente erop.Als elk land gemiddeld 30 miljard moet inleveren aan de rente wat het heeft,het vele miljarden zijn wereldwijd.Alleen de rente.Het gaat er ook om dat een land niet onafhankelijk is.En vanuit de belangen ze ook nog eens verdienen.Als een land wel zijn staatschulden kan aflossen,het ook een eigen koers kan varen zonder bankers.Dat is bv ook de reden waarom Iran nu bedreigd word.Het wil onafhankelijk van de bankers zijn.Wij allen zitten onder de plak van de bankers.

 8. Er zij wel goeie docu’s over het geld gemaakt.1 ervan is de moneymasters.

  http://video.google.com/videoplay?docid=-515319560256183936#

  Ook een goeie spreker is eustace mullings over de FED.

  http://video.google.com/videoplay?docid=-7644857907453201814#docid=-3185062173505156201

  Dat zijn onderzoekers die het al jarenlang onderzochten,voordat de huidige vrijsprekers/waarheidszoekers met hun boeken kwamen.
  Al in 1922 ze boeken erover schreven hoe de FED werkt,maar door de censuur men dom werd gehouden.
  Gelukkig dat we het internet erbij kregen,wat ons wel datgene leren.

 9. De banksters maken de dienst uit. De regel is nog steeds: Wie betaalt, die bepaalt. Wallstreet heeft Mainstreet gegijzeld. Kijk naar al die oud bankiers rondom Obama. Dat werkt wereldwijd door. Kijk naar de manier waarop Griekenland destijds door Goldman Sachs “geholpen” werd met hun financiele plaatje naar de EU. En kijk hoe het volk daarvan de schuld kreeg en het land weer van diezelfde Goldman Sachs de “hulp” kreeg opgedrongen met alle wurgcontracten die daarin verpakt werden. Kijk, hoe men op dezelfde manier Ierland dwong “hulp” te aanvaarden. De bankiers zijn banksters geworden. En banksters zijn erger dan normale gangsters. Hele landen worden leeggeplunderd. Het recept is: de belastingen en rentes omhoog en de lonen omlaag. Daar komen nu stijgende olie en voedselprijzen bij, want ook daarin zitten de bankiers met hun belangen te rommelen. Dit is voer voor revolutie. Egypte is nog maar een voorbode voor wat er in de rest van de wereld gaat gebeuren. De mensen gaan eindelijk begrijpen, hoe zij worden gemanipuleerd en onder de duim worden gehouden. Het spel loopt ten einde. Ik blijf optimistisch, maar er is wel werk aan de winkel. Het zal niet zonder inspanning en bewustwording gaan.

Comments are closed.