Vreselijke toestanden daar in Libië, aan de beelden te zien is Khaddafi aardig bezig  en zijn er intussen honderden doden gevallen.

Afrikaanse huurlingen die gericht op betogers schieten, scherpschutters op daken, tanks en de luchtmacht die begrafenisstoeten bombardeert, het kan niet op wat gruwelijkheid betreft en de beelden van de uiteengerukte slachtoffers zijn zo erg dat ze wazig worden gemaakt.

Het is begrijpelijk dat de getroffen Libische bevolking ontzet is, hoe kan het anders met al dat vreselijke leed maar in mijn slechtigheid vraag ik mij toch ergens heel stiekem af hoe hun reactie zou zijn geweest als de slachtoffers van die moordpartijen Joden waren geweest, zeg maar als Israël de oorlog zou hebben verloren en de Arabische soldaten eindelijk zouden doen wat zij al 60 jaar beloven te doen, namelijk het uitroeien van alle Joden in Palestina.

Zouden deze Libiërs dan net zo ontzet zijn over dat bloedbad of zouden ze eerder juichend en feestvierend door de straten van Tripoli marcheren ?

52 REACTIES

 1. Het is natuurlijk gewoon een gevolg van overbevolking. Er is geen plaats voor al die mensen. Ze moeten niet alleen ergens wonen en iets te eten, ze willen ook een plek in de maatschappij.

  Mag de Libische overheid op demonstranten schieten die gebouwen in de fik zetten? Hoeveel geweld mag de politie/private beveiliging gebruiken als demonstranten er met mijn tuinset vandoor gaan?

  Wat een geluk dat ik een oude tuinset heb….

  Het zal me niets verbazen als bepaalde clubjes (VS/Israël) achter de onrust zitten en dit allemaal in min of meerdere mate georkestreerd is.
  wlad [2] reageerde op deze reactie.
  IIS [6] reageerde op deze reactie.
  Rien [28] reageerde op deze reactie.

 2. @wlad [2]:

  Ik heb daar in een ander draadje dit antwoord op gegeven:

  “Iemand die zich willens en wetens op het grondgebied van een ander bevindt en die herhaaldelijk is gesommeerd te vertrekken, heeft geen recht van spreken als de eigenaar daar uiteindelijk tegen optreedt”
  http://thetruthbehindthescenes.files.wordpress.com/2010/05/use-of-deadly-force-authorized.jpg

  Het is duidelijk, dat jouw uitgangspunt een ander is Wladimir, maar dit zal je dan wel hard moeten maken. 😉

  wlad [13] reageerde op deze reactie.

 3. @wlad [2]:

  Het is de schuld van kunstmatig regiems in het zadel helpen en houden. Men heeft jarenlang regiems gesteund en om de één of andere reden komt daar nu een einde aan. De schuld ligt bij degene die zich sowieso daar achter de schermen altijd hebben bemoeid met van alles en nog wat. De dictators en koningen die nu worden verdreven waren dat niet de puppeteers van degenen die de macht controleren en sturen?

  Dom om te denken dat men alles maar kan sturen en onderdrukken. Was het (stuur)geld op? Zijn mensen deze dictators en koningen een beetje meer dan zat? Of zijn mensen zo klein, dom en arm gehouden dat de crisis (welke crisis?) ze dwingt om in opstand te komen?

  Het zijn allemaal vragen. Jouw hypothetische vraag is geen vraag, omdat het hier gaat over machthebbers die de macht kwijt zijn doordat hun eigen onderdrukte bevolking het niet langer pikt.

 4. @Nico de Geit [1]:

  Het zal me niets verbazen als bepaalde clubjes (VS/Israël) achter de onrust zitten en dit allemaal in min of meerdere mate georkestreerd is.

  Vraag ik me ook af, als het zo is dan heeft het een reden waarom men dit nu doet.

  Ik kan ook fantaseren en me zo voorstellen dat de Amerikanen, uiteindelijk, ook schijt hebben aan Israël. Nu er geld moet binnenkomen zal men er ook niet voor schuwen een WOIII te starten en dat kan alleen als er geen ‘vrienden’ meer zijn in het Midden-Oosten. Misschien lepelen wij eerdaags daar de oorlog voor de Amerikanen uit met Amerikaanse wapens? Misschien gaan wij en nog wat landen in de de wereld die in de ogen van de US te goed draaien en groter en beter worden dan zijzelf, eerdaags op oorlogspad, voor de US? Is de US een kat in het nauw?…..

 5. @wlad [2]:

  “het is overduidelijk weer de schuld van de Joden.”

  Niet van alle Joden in ieder geval. Onze eigen Israelisch-Nederlandse minister Rosenthal – volgens Harry Mens mogelijk deel van een Joodse kongsi – staat klaar om de mensen in de islamitische wereld de ‘helpende’ hand te bieden.

  Kadaffi had het over ‘de zwerfhonden die de media beheersen’.

  IIS [8] reageerde op deze reactie.

 6. @Nico de Geit [7]:

  Ik zie er nog van komen dat men Israël laat vallen als een baksteen. Ik mag toch aannemen dat men dan, ook Rosenthal, de Joden een helpende hand uitsteekt en ze hier onderdak geeft.

  Als ik al die lui zie die richting Mekka bidden, dan zou daar misschien ook hun redding liggen. Wij kunnen niet zo heel veel voor ze doen….Vol = vol, en wij zijn al zo klein en duur behuisd.
  Nico de Geit [10] reageerde op deze reactie.
  Reteip [21] reageerde op deze reactie.

 7. @Liberty 5-3000 [3]:

  “Eenmaal voorzien van rationaliteit is hij/ zij verwijtbaar.”

  Ben ik niet met je eens.

  Punt 1: hoe bepaal je of iemand “voorzien is van rationaliteit”. Kun je dat op http://www.koopwatrationaliteitvoorjezelf.nl kopen, zodat e.e.a. aantoonbaar is ?

  Punt 2: ook “rationele mensen” (whatever that may be) bekijken de werkelijkheid door hun voorgeprogrammeerde filter.

  Het zou dus zo maar kunnen zijn, dat je jezelf voor de gek houdt.

  Daarnaast is het (o.a.) ieders impliciete recht om te denken wat hij wil denken. Van “verwijten” kan dus geen sprake zijn, hoogstens van het er niet mee eens zijn en iemand daarom negeren. Dat hoort ook vrijheid.

  Nico de Geit [11] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [14] reageerde op deze reactie.

 8. @IIS [8]:

  “Ik zie er nog van komen dat men Israël laat vallen als een baksteen.”

  De pro-Israëllobby in de VS zit stevig in het zadel. Maar hoe er allemaal precies voorstaat weet deze geit ook niet. Ik acht het heel goed mogelijk dat we nog een keer Engelse en Franse (en Duitse) tanks gaan zien rijden in dat gebied daar – dat doen ze wel vaker. Ik denk dat ze eerst de Arabieren hun gang laten gaan en pas daarna ingrijpen, maar misschien loopt het ook allemaal heel anders.

  Het Suez-Kanaal lijkt me duidelijk: open of er wordt ingegrepen. Weet je hoeveel olie etc. daar doorheen gaat?

  IIS [16] reageerde op deze reactie.

 9. @Andre [9]:

  “rationele mensen” (whatever that may be) bekijken de werkelijkheid door hun voorgeprogrammeerde filter.”

  Het kan dus heel goed zijn dat zij vinden dat ze mijn tuinset weg mogen halen omdat ik een ‘vieze kapitalistische geit’ ben, of erger.

  Andre [12] reageerde op deze reactie.

 10. @Nico de Geit [11]:

  Dat kan inderdaad. Zolang ze met hun grijpgrage handjes van je tuinset afblijven, is er niks aan het handje.

  Dat schijnt voor individuen al moeilijk te zijn, zelfs bij mensen die beweren tegen geweld te zijn. Kun je nagaan hoe dat met groepen individuen gaat die in meer of mindere mate gewend zijn om met geweld op te treden..

 11. @wlad [13]:

  Zal mij een zorg zijn, Wladimir. 😉

  Eigendom dat door meerdere partijen wordt geclaimd ligt niet vast zolang er geen uitspraak van een onafhankelijke rechter over is.

  Oostenrijk wil Italiaans Tirol echt niet meer terug en Spanje Vlaanderen ook niet meer. Voor zover ik weet zijn er maar een paar landen in de wereld waar die meervoudige claims spelen (o.a. India-Pakistan, Rusland-Japan, Marokko-Westelijke Sahara, Israel-Westbank/Gaza).

  Mijn punt was: als Israel legaal is heb je 100% gelijk, zo niet, dan is je uitspraak tamelijk absurd.

  Nico de Geit [17] reageerde op deze reactie.

 12. @Nico de Geit [10]:

  Ongeveer 4,5% van de wereldwijde olieproductie loopt via het Suezkanaal en de aanpalende pijpleiding. Een korte sluiting zou volgens Barclays geen ernstige invloed hebben op de wereldwijde olievoorziening. Analisten van de bank schatten de schade van een geblokkeerd Suezkanaal op ongeveer 2 miljard tot 3 miljard vaten per dag. http://www.fdselections.nl/energie/Nieuws/UithetFD/articleType/ArticleView/articleId/18269/Olie-duurder-door-besmettingsgevaar.aspx

 13. @Peter de Jong [15]:

  Mijn punt was: als Israel legaal is heb je 100% gelijk, zo niet, dan is je uitspraak tamelijk absurd.

  Mijn punt was: als Israel 100% legaal is heb je gelijk, zo niet, dan is je uitspraak tamelijk absurd.

 14. @Hub Jongen [14]:

  “Hij/zij mag geen geweld initieren tegen wie dan ook.”

  De have-nots vinden vast dat ze het recht hebben er met mijn tuinset vandoor te gaan omdat ik die op ‘slinkse’ wijze verkregen heb – namelijk door te ondernemen in de vrije markt. Zij vinden vast niet dat ze aardig moeten zijn voor een geit die weigert solidair te zijn en er alles aan doet belasting te ontwijken.

  De mensen die iets bezitten zullen het non-agressie principe onderschrijven, de have-not niet.

  Alex [23] reageerde op deze reactie.

 15. Zou men staan te juichen in de rest van de Wereld tot aan Israël aan toe als morgen NL verdwijnt in zee? Er zullen wat kostbaarheden verdwijnen in zee, zoals De Nachtwacht of de zonnebloemen van Van Gogh of de bezittingen van buitenlandse investeerders. Maar zou men werkelijk blij zijn als we er morgen niet meer zijn? De beurzen wereldwijd zouden (misschien) een knauw krijgen, maar verder gaat het leven gewoon zijn gang. En zo zal het ook gaan met Egypte, Libië, Israël, Iran als die ophouden te bestaan. Of moet men onderscheid maken tussen landen en is het ene land meer waard dan het andere? Is er meer verloren voor de wereld als Israël er niet meer zou zijn of als Egypte niet meer bestaat? Is olie belangrijker dan een volk? Als olie belangrijker is dan maak ik me oprecht zorgen over het Midden-Oosten voor de rest van de wereld.

 16. @Reteip [21]:

  Nou, hè hè eindelijk is het woord eruit en duidelijk wat Israël waard is voor de rest van de wereld, tot aan Washington aan toe.

  Als het erop aankomt dan zijn er maar weinig werkelijk belangrijke landen in de wereld.

  Strategisch is Israël misschien wel niet meer van belang.

 17. @Nico de Geit [19]:

  Ik ben een have-not. Mijn bezittingen zijn minimaal, mijn grootste bezitting zijn mijn schulden. Toch zie ik in dat het non-agressie principe moreel is en nagestreefd zou moeten worden en dat eigendom eigendom hoort te zijn en waarvan anderen met hun poten ervan af moeten blijven.

  Niet omdat men er geen profijt bij heeft, betekend dat men datgene moet steunen waar men profijt bij heeft. Men moet na gaan wat correct is en moreel. Ik leef liever arm en moreel, dat ik in rijkdom leeft maar verkregen uit immoreel handelen.

  Grootste rijkdom is vrijheid en dat streef ik naar, niet geld of een of ander goed doel in name van de gemeenschap, verkregen door rijkdom van anderen, onder de dwang van algemeen belang.

  IIS [24] reageerde op deze reactie.

 18. @Alex [23]:

  Daar zijn beleggers en grote investeerders die uiteindelijk de macht hebben het helemaal met jou…………oneens!

  Men kijkt niet naar moreel of wat menselijk is, men schuift met geld en poppetjes, verder is alles ondergeschikt. Politiek is daarom ook een wassenneus, die zitten daar voor degene die schuiven met geld en poppetjes en niet voor degene die moreel verantwoord gevoel hebben of menselijk waarden kennen. Links of rechts is flauwekul, degene die mag regeren zitten er ook alleen maar voor hun carrière en hun eigen toekomst veilig te stellen. De ene hand wast de andere…..
  IIS [25] reageerde op deze reactie.
  Alex [27] reageerde op deze reactie.

 19. @IIS [24]:

  En hier zijn brallers, roodkoppen en schijnheiligen die denken dat de wereld is te verbeteren via ideologie en theologie. Geld regeert, NWO zijn de machthebbers, die stippelen de koers uit, ook voor het Midden-Oosten. Wij zijn spelers die helemaal niet mogen spelen, wij zijn burgers met rechten die helemaal geen rechten hebben. Wij zijn gebruiksvoorwerpen, slaven en als het er werkelijk op aankomt ook onderdrukten van één of andere dictatuur. Vrijheid in NL, hoezo vrijheid?

 20. Ik denk dat de uitbarstingen vooral te maken hebben met de onderdrukking die voorkomt uit dit extreem collectivistische land wat bestaat uit de slechtste mix (islamisme/socialisme) aan ideologieën die denkbaar is. Er is 0,0 vrijheid in dit gesloten land. Dit terwijl de economische omstandigheden (door olie) over het algemeen beter zijn dan de buurlanden. Niet alleen armoede kan op termijn de trigger voor een revolutie zijn.

  Ik vind het bijzonder vergezocht om hier de Joden met de haren bij te slepen, hoezeer ze door indoctrinatie die Joden ook haten.
  Libië bestaat ook uit verschillende stammen en het zou goed kunnen dat die elkaar na deze geweldsuitspattingen net zo goed naar het leven staan.

  Beetje raar artikel.

 21. @Nico de Geit [1]: Het zal me niets verbazen als bepaalde clubjes (VS/Israël) achter de onrust zitten en dit allemaal in min of meerdere mate georkestreerd is.

  Dit is niet meer dan krampachtig vasthouden aan het idee dat de wereld (of een land) bestuurbaar is.
  Als dat namelijk zo is, dan volgt daaruit dat democratie (of andere regeringsvormen) mogelijk is en niet per se tot een verslechtering voeren. Dan is het “gewoon” een kwestie van de juiste mensen op de juiste plaats en de wereld bloeit op.

  Dat is echter een illusie. De wereld is niet bestuurbaar. Goedschiks of kwaadschiks, de wereld is chaotisch.

  IIS [31] reageerde op deze reactie.
  Nico de Geit [34] reageerde op deze reactie.

 22. @Nico de Geit [17]: “hoelang is Jeruzalem al onder westerse heerschappij? Denk je dat daar zomaar een eind aan komt?”

  Los van het MO conflict: noem eens een goede reden waarom een misdaad zou moeten verjaren?

 23. @Alex [27]:

  Ik beleg ook, ik doe, op mijn manier, ook mee in de strijd om te overleven, maar denk niet dat ik deze illusie hoog houdt. Ik weet dat we leven in een fata morgana, op een zeepbel, in een kaartenhuis. Wat je vandaag bezit is morgen weg, wat vandaag geluk betekent is morgen je reinste horror. Degene die aan de touwtjes trekken hebben de macht, degene die aan de touwtjes trekken wijzen de weg en vertellen ons welke gedachten wij moeten hebben. Wij zijn niet vrij, niet zolang de leugen regeert.

Comments are closed.