Als je eenmaal de MSM (main stream media, de volkskrantjes, sbsjes en de vara’s) als onderwerp kiest wordt artikeltjes schrijven opeens heel gemakkelijk en bijna een genot. Als amateur scribent en publicist kan je vol overgave de splinters in de ogen van de professionals aanwijzen. Je eigen worsteling met spelling en stijl verdwijnt naar de achtergrond. In je speurtocht naar vuiltjes in de ogen van broodschrijvers val je keer op keer van verbazing in verbazing.

Vandaag de selectieve verontwaardiging van de MSM. Als je je baseert op de Nederlandse MSM dan weet je dat er in het Midden Oosten en Noord Afrika slechts 1 schurkenstaat over is, namelijk Israël. Baseer je je op de Amerikaanse MSM dan is diezelfde rol voor Iran weggelegd. Zowel de Nederlandse als de Amerikaanse media consument wordt bijna constant gebombardeerd met nieuws over Israël en Iran. Beide landen verdienen inderdaad enige aandacht. Gezien de interessante tegenstelling van een in mijn ogen achterhaalde op theocratische grondslagen gefundeerde politiek. Welke stokoude woestijn religies hun drang naar een nucleair wapen arsenaal niet kunnen onderdrukken. Als atheïst kan ik me grenzeloos over de benodigde intellectuele spagaat verbazen. Maar dat is een onderwerp voor een mogelijk ander artikel.

Twee landen die in deze regio verder de nodige media aandacht krijgen zijn natuurlijk Irak en Afghanistan.

Decennia lang is er echter een oorverdovende stilte geweest met betrekking tot de dictaturen in Marokko, Algerije, Tunesië, Libië, Egypte, en de diverse landen op het Arabische schiereiland. De Monarch van Jordanië werd soms zelfs als verlichte vorst naar voren gebracht. Voor de rest stilte. Als er in Egypte enige toeristen werden afgeslacht door moslim fundamentalisten dan werd Mubarak als een stabiele factor en leider geprezen. Als er achtergrond artikelen verschenen over Libië dan werd de tolerantie van Ghadaffi voor andere Afrikanen die Libië bezochten naar voren gebracht. Met een incidentele uitbrander richting de betrokkenheid mbt Lockerby. Totdat ook dat gezien de olie belangen niet gewenste berichtgeving werd en het belangrijk was dat een doodzieke maar nog steeds springlevende Libiër moest worden uitgewezen.

De Algerijnse regering was voor ons vooral een stabiele factor en bondgenoot in de strijd tegen de moslim fundamentalisten die het in de jaren 90 van tijd tot tijd nodig vonden om grote groepen Algerijnen richting de schepper te retourneren. Marokko kreeg zijn 15 minutes of fame toen de monarch stierf en vervangen werd door de volgende monarch. De koning was dood, leve de koning. Het feit dat Israël de enige democratie en rechtstaat was bleef tegelijkertijd onderbelicht.

Het is verbazend hoe gemakkelijk Marokko weg komt met de bezetting van de Spaanse Sahara. Dit is een flink stuk woestijn tussen Marokko en Mauritanië. De onderdrukking van de inwoners, is de MSM slechts een incidentele voetnoot waardig. Tijdens een artikel in de komkommertijd als er verder geen enkel ander nieuws meer op de plank ligt dat kan worden afgestoft. De bezetting van de Spaanse Sahara door Marokko is een van de succes verhalen van modern imperialisme. Spanje is daar ondanks een uitspraak van het internationaal hof van justitie vervangen door Marokko als kolonisator. Een volk is zijn zelfbeschikkingsrecht en geboortegrond ontnomen. De Polisario aanhangers zijn achter de berm, een grote muur van zand, verdreven naar de dorste stukken van de Sahara. Waar iedere nieuwe nederzetting van Israël op de Westbank breed wordt uitgemeten zwijgt men over de Spaanse Sahara.

Waar iedere Israëlische scheet door de MSM als een chemische aanval richting Palestijnen wordt beschouwd blijft het stil als het gaat om geweld tegen de kopten of de christenen op het Arabische schiereiland of de moslim staten in noord Afrika. Slechts zelden werd en wordt dit gemeld. Laat staan dat zoals eerder vermeld er zich nog maar een MSM broodschrijver zich druk maakt om de oorspronkelijke bewoners van de Spaanse Sahara. Nu door de opstanden de waarheid niet genegeerd kan worden wordt het uiteindelijk gebracht. En brengt men schoorvoetend verhalen over de noord Afrikaanse dictaturen. Verhalen die de MSM decennia lang niet heeft willen brengen! Ze hebben dit geweigerd en verzwegen! Nieuws over de misstanden in de Israëlische democratie waren in hun ogen vele malen belangrijker.

Voor de lezer die in verwarring afvraagt wat dit nou voor relevantie heeft. Voor zijn bestaan. In Nederland. Deze zelfde vooringenomenheid. Deze bias. Deze oogkleppen berichtgeving, is ingebakken in de MSM als het over uw eigen vrijheid gaat. De MSM gaan uiterst selectief te werk. Ook als het om binnenlands nieuws gaat. Waar de zoektocht naar zielige buitenlandse mensen al overduidelijk is ingegeven door politieke voorkeuren is datzelfde aan de hand met de binnenlandse berichtgeving. De slachtoffers van het collectivisme worden oorverdovend doodgezwegen. En krijgen alleen op deze en enkele andere libertarische sites een serieuze stem. De vrijsprekers site die u nu bezoekt en leest is wat dat betreft een baken in de duisternis. Ondanks haar tekortkomingen. Welkom.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Toelichting en noten

Mocht u het niet geloven, leest u zich svp in over Polisario en de Spaanse Sahara. Vergelijk de aandacht die de MSM geven aan de Palestijnen met de aandacht die de inwoners van de Spaanse Sahara krijgen. Dan kunt u niet anders dan concluderen dat de MSM helemaal fout zitten en hun eigen agenda hebben. Dat wil niet zeggen dat u meteen mij en de vrijsprekers site moet gaan geloven. Maar geef ons wat dat betreft svp van tijd tot tijd het voordeel van de twijfel. De MSM verdienen dat niet, wij – en andere kritische sites – wellicht wel!

http://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_Sahara

14 REACTIES

 1. Goed stuk. Dat van de Spaanse Sahara (of hoe het ook heten mag) was mij ook al opgevallen. De Israelhaat bij de MSM valt waarschijnlijk te verklaren met Bart Crough’s “Wet van het abjecte westen”.

  Niet onvermeld mag blijven is dat de MSM (inclusief Tokkiegraaf en Campingzender) een permanent propaganda-riool is voor de ‘multiculturele samenleving’, die collectieve linkse zelfbevlekking.

  Niets mis met ‘multicultureel’, mits alles op basis van vrijwilligheid en wederzijds respect gebeurt. Twee dingen waar de MSM niet zo van houden.

  Overigens ken ik wat journaille. Het is heel leuk om de te pesten door te zeggen dat je hun blaadjes al lang niet meer leest omdat je hun zure, cynische, en betweterige gepreek zat bent. Zij willen zo graag aandacht hebben.

 2. Het is eenvoudig verbluffend hoe blind het westen blijft onder de huidige vloedgolf van waarheid die we door de Islamitisch Arabische landen zien stromen. Of is het misschien gewoon schaamte omdat eindelijk blijkt dat het Westen zich schuldig maakte aan een schandalig steunen van wrede volksuitzuigers, tyrannen, dictators die rustig hun gang mochten gaan van de MSM>
  Nu eindelijk blijkt dat het totaal niet pluis is in de Arabisch/Islamitische landen moet dat toch heel beschamend zijn voor de MSM die ons steeds hebben voorgeschoteld dat enkel Israel de bron is van alle kwaad.
  Ach ach, hoe staan zij nu in hun hemdjes te bibberen in de realiteitskou. Interessant is het om te zien hoe zij zich zullen redden uit de beschamende situatie. Het zou allemaal om je slap te lachen zijn ware het niet dat de MSM in wezen schuldig zijn aan bloedvergieten.

 3. De top journalist John Pilger heeft daar een perfecte documentaire over gemaakt in 2007.

  Één van de beste documentaires die ik ooit gezien heb. Het wordt echt interessant na de uitleg van de coup op Venezuela(al laat die coup heel duidelijk de macht van de media zien). Vanaf minuut 35.

  http://www.johnpilger.com/videos/the-war-on-democracy

 4. Het Westen, vertegenwoordigd door deze main stream media, gaat dermate gebukt onder schuldgevoel, dat ik rustig durf te stellen, dat wij moreel in verval zijn geraakt. We zwelgen in ons schuldgevoel, we kunnen alleen nog maar goed doen om met zakken geld te strooien “om de boel bij elkaar te houden.” Opstand in Egypte? Deel zakken EU-geld uit aan de “vrijheidsstrijders” om ze te ondersteunen. Onrust in Gouda? Geef te oproerkraaiers een feestje en een gratis vakantie op een jacht naar Amerika.

  Wanneer Europa wakker wordt uit dit schuldcopmplexige delirium is het te laat. Dan pas zal men beseffen, dat het ooit vrije, democratische westen een lichtend baken was (weliswaar met al zijn tekortkomingen) en daarom gids had moeten zijn in een barbaarse onmenselijke wereld. Precies als Fukuyama in 1994 schreef in “the end of history.”

  In dit licht gezien betekent het ziekelijke schuldbesef van het Westen niets anders dan dat de verantwoordelijkheid die wij dragen op gemakkelijke manier wordt ontlopen. Want dat levert alleen maar nieuw voedsel op aan het ondragelijke schuldgevoel.

  Hoe komen we ooit uit deze vicieuze cirkel?

  vrijeradikaal [10] reageerde op deze reactie.

 5. MSN is 100% afhankelijk geworden van de zittende macht en die hebben het niet zo op vrije nieuwsgaring.
  Don’t bite the hand that feeds you.
  Het feit dat er jarenlang geen enkele kritische noot vanuit MSM is geuit om handelsbelangen met die dictaturen niet in de wielen te rijden zegt genoeg.
  Gisteren ook weer een uitzending (van ik dacht eenvandaag) waarin aandacht werd besteed aan de hoge voedselprijzen.
  Zeer belangrijk omdat dit uiteindelijk toch de trigger is geweest voor de opstanden.
  Het gebruikelijke riedeltje van misoogsten door klimaatveranderingen, bevolkingsgroei en speculanten zonder enig moraal kwam weer voorbij.
  Geen enkel woord over de belangrijkste verantwoordelijken nl de overheden. Geen woord over de ongebreidelde schuldgeldcreatie uit het niets om de banksters en het corrupte monetaire systeem in het zadel te houden ten koste van de gewone burger hier en (vooral) in de ontwikkelingslanden.

  Wat ben ik blij dat er internet is; de belangrijkste naoorlogse ontwikkeling want vrije onafhankelijke nieuwsgaring is essentieel voor een vrije samenleving.

  vrijeradikaal [9] reageerde op deze reactie.

 6. De media heeft in ieder land zijn eigen focus, oa bepaald door geschiedenis van het land. Zo lees je in de Franse media veel vaker over de “spaanse” sahara omdat Marokko een frans protectoraat is geweest. In Spanje zelf is men nog steeds over de trauma vh verlies van “hun” sahara heen; er hoeft maar iets te gebeuren en er wordt moord en brand geschreeuwd. En zo zul je eerder lezen over gebeurtenissen in Suriname in de nederlandse media, terwijl de rest van de wereld daar helemaal niets om geeft…

 7. @GB [7]:

  Wat ben ik blij dat er internet is; de belangrijkste naoorlogse ontwikkeling want vrije onafhankelijke nieuwsgaring is essentieel voor een vrije samenleving.

  Zou je willen weten wie je het gegeven heeft ?

 8. @gijs van meeteren [6]:

  Wanneer Europa wakker wordt uit dit schuldcopmplexige delirium is het te laat. Dan pas zal men beseffen, dat het ooit vrije, democratische westen een lichtend baken was (weliswaar met al zijn tekortkomingen) en daarom gids had moeten zijn in een barbaarse onmenselijke wereld. Precies als Fukuyama in 1994 schreef in “the end of history.”

  weliswaar met al zijn tekortkomingen…..yep….en dat zijn er nogalwat aan het worden hEH !!!!!!!!!!

  Ooit vrije, democratische westen een lichtend baken was ….illuminaten…zo vroeg op de dag is waarlijk een verademing.

  Ooit vrije…maar ik leef toch in het meest vrije land van de wereld…als ik de tele-visie ( ver zien…uch) mag geloven.

  bongobrain [11] reageerde op deze reactie.

 9. MSM is een kudde schapen. Een half dozijn bovenschapen bepaalt de richting en de gehele kudde trappelt er achteraan. Hebben die bovenschapen de pest aan Wilders? de gehele kudde blaat anti wilders. Hebben die bovenschapen iets tegen rechts, conservatief. De gehele kudde blaat erover. Vinden de bovenschapen dat de sociale ondersteuning verder moet worden opgerekt? De kudde …….. Zo wordt er selectief geblaat, veelal zonder feiten maar wel met veel meningen en vooroordelen en insinuaties.

  Geheel eens met de strekking van het artikel.

Comments are closed.