[HTML1]

4 REACTIES

  1. Optie 3 in resouces is te makkelijk discarted.

    1 alle natuurlijke bronnen worden omgezet in een aandelenbestand, dat bestaat uit ALLE land, ALLE grondstoffen.

    2 Eenieder die deze grondstoffen wil exploideren moet huur betalen aan de centrale organisatie die deze grondstoffen beheerd.
    (pacht in geval van landbouwgrond, en koopsom in geval van niet hernieuwbare grondstoffen)

    3 Elke wereldburger krijgt een gelijkmatig periodiek divident uitgekeerd uit de opbrengsten van deze pacht en koopsommen.

  2. Het argument, dat een eigenaar van een natuurlijke hulpbron iemand is die deze hulpbron productief gebruikt, lijkt mij niet logisch.

    Je kan immers zo’n hulpbron homesteaden of aanschaffen en er iets mee doen of er helemaal niets mee doen. Dat is aan de eigenaar om te beslissen.

    Het is niet aan anderen om te zeggen, oh u gebruikt uw hulpbron niet? Dan is-ie van mij! 😉

  3. Wat een grappig popie-filmpje.
    ‘Je bent van jezelf’. Tja, het zal wel. Ik vind het een hoogmoedige uitspraak. Je hebt nauwelijks iets bijgedragen aan ‘jezelf’.

    Daarmee zouden de vruchten van je arbeid dan ook van jezelf zijn.
    Nu ontstaan producten meestal door een ingewikkelde samenwerking van talloze mensen. Daarmee wordt het al lastig precies aan te geven welke vruchten precies van jou zijn.
    En als de overheid voor goede randvoorwaarden heeft gezorgd bij het kunnen vervaardigen van die producten (infrastructuur, veiligheid), is het allesbehalve een bewijs van ene ‘feit’ dat jij een beetje eigendom van de overheid zou zijn als je verplicht moet bijdragen aan die randvoorwaarden waar je mede van hebt geprofiteerd.

    Peter de Jong [4] reageerde op deze reactie.

  4. @beek [3]:

    Welnee. Voor die randvoorwaarden betaal je immers belasting. En de private eigendomsoverdracht is contractueel vastgelegd. Alle betrokkenen stemmen daar vrijwillig mee in. Als de overdracht eenmaal heeft plaatsgevonden is deze 100% en geen procent minder.

Comments are closed.