De Grote Inflatie staat voor de deur, de tijd om te handelen is nu. Hier zijn een paar manieren om je voor te bereiden op de komst van hyperinflatie.

Al een hele tijd zijn er enorme prijsstijgingen te zien op de grondstoffenmarkten. In zes maanden tijd zagen we bijvoorbeeld, in euro’s uitgedrukt, de prijs van stookolie stijgen met 15%, die van koper met 32%, de prijs van tarwe met 54%, de prijs van zilver met 72%, en de katoenprijzen met 100%. In feite dateert de eerste uitbraak van de algemene grondstoffenprijzen echter al van 2004, dit als gevolg van de systematische kredietexpansie door de banken, centrale banken, en overheden.  

Vandaag zien we dat de fabrikanten van de consumptiegoederen uit de supermarkten die hoge grondstoffenprijzen binnenkort zullen doorrekenen aan hun klanten. En het is geen kwestie van kiezen: het is dat of het faillissement.

We lezen bijvoorbeeld: ‘Textiel- en houtindustrie kreunen onder explosie grondstofprijzen‘.

De grondstoffenindexen in hun geheel (een globale mand van de meestgebruikte grondstoffen) zijn aan het breken door de recordprijzen van 2008. Dat betekent dat ons papiergeld in feite begint te crashen.

Een aantal praktische tips ter voorbereiding op hyperinflatie

Wat volgt zijn een aantal praktische tips om de komende hyperinflatoire depressie beter te doorkomen.

Vòòr alles: denk na over de basics, namelijk voedsel, water, energie, geld, en veiligheid. Zoek voor ieder van deze punten oplossingen, en vraag je telkens af: hoe duurzaam is dit? Hoe lang kunnen we dit volhouden? Hou er daarbij rekening mee dat de komende depressie nog jaren zal aanslepen.


1.
Hoge prijzen zorgen voor protesten en stakingen, waardoor de distributieketen lam kan komen te liggen. Als de overheid maximumprijzen oplegt, zullen de tekorten structureel worden.

Een voorraad voedsel is daarom een goed idee, met als strikt minimum levensmiddelen om je gezin gedurende drie maanden te voeden. Mijn ervaring is dat je bij groothandels voor horeca voordeliger prijzen en grotere verpakkingen krijgt. Het aanleggen van een groententuin is ook een goed idee. Je ouders of grootouders zullen zich wellicht nog herinneren hoe tijdens de Tweede Wereldoorlog overal moestuintjes verschenen. Ook vandaag en morgen kunnen ze hun nut bewijzen.

2. Tijdens hyperinflatie is vaak plots geen geld meer voor belangrijke onderhouds- of reinigingswerken aan de waterleidingen—waardoor water uit de kraan plots veel minder vanzelfsprekend wordt. Zonder drinkbaar water overleeft een mens nog geen week. Daarom is het belangrijk over een autonome drinkwatervoorziening te beschikken. Schaf jezelf dus een waterfilter of destilleerapparaat aan. Zet ook een aantal jerrycans met water in de kelder (om de 12 maanden verversen).

3. Onderzoek op welke manieren je energie-zelfstandiger kan worden. Een hout- of pelletkachel kan als back-up dienen voor algemene verwarming bij problemen in de toevoer van stookolie/gas. Hoe meer opties, hoe beter. Tijdelijke stroompannes zijn iets waar onderontwikkelde landen bekend mee zijn, wij krijgen er ook mee te maken. Een investering in zaklampen en oplaadbare batterijen is dus een goed idee.

4. Zorg dat je middelen hebt om te ruilen. Het nut van ruilmiddelen uit de films, zoals flessen vodka of blikvoer, wordt vaak overschat. Papiergeld is uiteraard geen optie. Wat overblijft is het ruilmiddel bij uitstek van de voorbije zesduizend jaar: goud en zilver. Ga op zoek naar muntstukken, niet naar baren, aangezien die eersten makkelijker verhandelbaar zijn. In Argentinië en Hongarije (voor WOII) betaalden mensen regelmatig hun boodschappen door telkens een schakeltje van een gouden ketting te knippen. Al lijken ze oubollig, verkoop dus nooit je juwelen.

5. Zorg dat je woning voldoende beveiligd is. Inbraken zijn gecorreleerd aan armoede, dat hebben we de voorbije paar jaar in de kranten kunnen vaststellen. Een (ingebouwde) kluis is geen overbodige luxe.

6. Vanuit economisch perspectief is het zo dat kapitaalsgoederen van de hogere orde (niet-eetbare consumptiegoederen, vastgoed) in de komende hyperinflatoire depressie zullen dalen in waarde, en dat kapitaalsgoederen van de lagere orde (grondstoffen waarmee consumptiegoederen kunnen gemaakt worden) een behoud of stijging in koopkracht zullen kennen (met name goud en zilver).

In het hyperinflatoire Weimar Duitsland ruilde een dame haar gouden horloge bijvoorbeeld in voor vier zakken aardappelen, en een doktersvrouw ruilde haar mooie piano voor een zak tarwebloem. Deze vrouwen ervaarden inderdaad dat tijdens periodes van acute inflatie de waarde van kapitaalsgoederen van de hogere orde (die dicht staan bij consumptie, en die zeer moeilijk of onmogelijk terug te brengen zijn tot de grondstoffen waaruit ze opgebouwd zijn) zeer veel van hun waarde verliezen.

Een mogelijke strategie ter voorbereiding is om die bezittingen die je niet vaak gebruikt of nodig hebt te verkopen, en er goud of zilver mee aan te schaffen. Dat kan gaan van een hifi-keten die je niet meer gebruikt, over een auto, tot je eigen huis! Kortom: herstructureer je vermogen zodat het flexibeler en mobieler wordt. Het is uiteraard aan ieder voor zich om deze persoonlijke beslissingen te overwegen.

7. Wees origineel in je denken. Als je denkt zoals de kudde, word je samen met hen richting de slachtbank gevoerd. Heb je bijvoorbeeld een oude droom om te verhuizen naar het buitenland? Haal die nog eens boven, en overweeg om een vlag te planten in een land met een ander klimaat, andere wetten, andere economie,… Dit geldt dubbel en dik als je in de grote stad woont die (Nederland en) België heet. Want hoe vrij is men nog, als men woont in een land waar men meer dan de helft van zijn inkomen aan belastingen moet afstaan, waar de vrije meningsuiting aan banden is gelegd, en waar jaarlijks tegen de 100.000 pagina’s aan nieuwe wetgeving wordt geproduceerd?

Een sterk veranderende economie betekent echter ook dat er opportuniteiten ontstaan voor ondernemers. Voor zo goed als alle diensten die nu door de overheid worden uitgevoerd, kunnen we over dit en een aantal jaar een sterke vraag naar private alternatieven verwachten. Onze westerburen in Zuid-Amerika die weten wat een hyperinflatoire depressie is, hebben in de nasleep ervan gewerkt aan een enorme boom van private ziekenhuizen, private scholen, etc, omdat er voor de publieke optie eenvoudigweg geen geld meer was.

 

sensationeel? onzin? — Hopelijk!

Het is mogelijk dat sommige lezers bovenstaande visie en aansluitende tips extreem of sensationeel zullen vinden. Wij hopen absoluut dat we verkeerd zijn en dat we dit artikel over een aantal maanden of jaren met schaamrood op de wangen in de rubriek ‘flauwekul’ moeten klasseren.

De huidige crisis kan echter voor allerlei onverwachte situaties zorgen, wie zelfs alleen maar de kranten volgt, merkt dat er vanalles aan het rommelen is. Ook zijn de gelijkenissen met historische precedenten zoals de Sovjet-Unie frappant. Maar mocht de toekomst zich toch ontvouwen op een veel mildere manier dan hierboven beschreven, dan kan iemand die zich goed voorbereid heeft zijn schouders ophalen met de gedachte dat hij aan zijn voorbereidingen eigenlijk niet zo gek veel geld heeft uitgegeven, en dat alles waaraan hij het heeft uitgegeven nog steeds nuttig blijkt of gewoon kan opgegeten worden.

Echter als de hyperinflatoire crisis toch in volle hevigheid losbarst over zes, twaalf, of vierentwintig maanden, dan is het echt te laat om nog snel even naar de supermarkt te rennen om een paar zakken bloem in te slaan. Iedereen is dan als een gek in de weer om de wegsmeltende waarde van het papiergeld om te zetten in enigzins bruikbare tastbare goederen—met grote tekorten als gevolg.

Overweeg dus misschien toch maar even een extra rondje Colruyt of Superdeboer: een voorbereid man is er twee waard.

25 REACTIES

 1. Alles om je voor te bereiden vind je hier: http://www.survivalmonkey.com/forum/

  Ik hou zelf een mix aan van onroerend goed, aandelen en valuta. Valuta dalen mogelijk in waarde, maar het kan nooit kwaad valuta in bezit te hebben – het is allemaal onzeker. Valuta is altijd nr. 1 ruilmiddel voor goederen of diensten.

  Water: 3 liter per persoon voor minimaal 14 dagen. Tel maar na. Niet wachten totdat de waterleiding het niet meer doet of (mogelijk) is vergiftigd.

  Gooi in je karretje wat je nodig hebt, een voorraad kan nooit kwaad. Waarom zou je iets over drie maanden kopen als je het nu alvast in kunt slaan. Valuta omzetten tegen het gewenste product kan nooit kwaad.

  Ik had muizen op zolder, en heb ze weggevangen met twee muizenvallen. Goed dat er geen voedsel aanwezig was. Wel: waspoeder voor de komende jaren, vaatwastabletten, 6 maal 25 liter water, wc-papier, schoonmaakmiddel, etc. Allemaal dingen die jaren kunnen staan.

  Gerard [9] reageerde op deze reactie.

 2. Ik verwacht overigens geen hyperinflatie, maar je weet maar nooit.

  Ik denk dat valuta en aandelen communicerende vaten zijn: daalt de valuta in waarde dan stijgen de prijzen voor aandelen en vice versa. Dat hoeft natuurlijk niet altijd te kloppen, maar spreiden lijkt me geen kwaad te kunnen.

  Kadaffi schijnt voor miljarden vreemde valuta in contanten te hebben. Voor hem is onderhand wel duidelijk hoe belangrijk contanten zijn. Alle overeenkomsten kunnen nietig verklaard worden, maar contant geld is voorlopig even contant geld.

 3. “Vòòr alles: denk na over de basics, namelijk voedsel, water, energie, geld, en veiligheid. Zoek voor ieder van deze punten oplossingen, en vraag je telkens af: hoe duurzaam is dit? Hoe lang kunnen we dit volhouden? Hou er daarbij rekening mee dat de komende depressie nog jaren zal aanslepen.”

  De onzinnige ziektekostenverzekering zou ik er dan eigenlijk willen uitgooien. Mijn directe gezondheid wordt bepaald door wat ik eet, niet door verzekerd te zijn tegen de kosten van hospitalisatie in de toekomst. Het hospitaal is ook een plek, waar ik het liefste wegblijf, ook als het zogenaamd nodig is volgens de geleerde dokters.

  “Het aanleggen van een groententuin is ook een goed idee.”

  En wat te doen tegen dieven in je open en bloot liggende groentetuintje?

  “In Argentinië en Hongarije (voor WOII) betaalden mensen regelmatig hun boodschappen door telkens een schakeltje van een gouden ketting te knippen. Al lijken ze oubollig, verkoop dus nooit je juwelen.”

  Daar zie je anders wel veel reclame voor in diverse landen, anders dan reclame voor de aankoop van goud, zoals Willem Middelkoop. Daarom is er ook geen sprake van een goudzeepbel, eerder een verkoopzeepbel. Gouden sieraden koop je voor het leven en zijn uiteindelijk goedkoper dan die plastic troep of de jarennulprul. Als ze ouderwets zijn, dan storen ze je toch niet, wanneer ze in de kast liggen.

  “Dit geldt dubbel en dik als je in de grote stad woont die (Nederland en) België heet.”

  Volgens mij heeft Wallonië het toch in zich een vrijstaat te worden; de mensen doen wat ze willen en laten die gekke Vlamingen ook nog voor ze betalen. Als je je huis niet onderhoudt, omdat je eten belangrijker vindt, is er niemand, die daar wat van zegt. Ik verbaas me altijd over het verschil tussen de lelijke oranje huizen van de jarenzeventigwijken van Eijsden en de laissez-faire-houding, die al een paar kilometer in Visé te zien is, waar de mensen het volgens de Vlaming en de Nederlander “vertikken” om Nederlands te spreken. Volgens mij vertikt de Nederlander het meer en meer om Frans te spreken.

  “Wij hopen absoluut dat we verkeerd zijn en dat we dit artikel over een aantal maanden of jaren met schaamrood op de wangen in de rubriek ‘flauwekul’ moeten klasseren.”

  Wat moet je dan doen met de aangelegde voorraden rijst, meel en conserven? En waarschijnlijk zal men blijven zeggen, dat de noodtoestand uitbreekt, dus dat betekent, dat je constant je voorraad moet opeten en weer aanvullen.

 4. Inflatie is de enige mogelijkheid/oplossing, (voor politici) om van een enorme schuld af te komen.
  De schuld blijft wel, maar het stelt dan inmiddels niet veel meer voor.
  Later kunnen we voor het gemak gewoon een paar nullen schrappen op onze bankbiljetten.

 5. Gelukkig zijn Nederlanders niet zo goed in overleven. Lijkt me wel eens goed als het hier gaat uitdunnen. Ze hebben de 130 km per uur borden vernield en schuiven voor je op de linkerbaan met 110 om vervolgens zo lang mogelijk daar te blijven hangen.

  Als de volledige armageddon gaat komen, dan eet ik SP-ers en groenlinksers.

  Nou ja, behalve de vegetariers, bah!

 6. Vegetarisch vlees is lekker gezond, mals en sappig.

  Ik heb te weinig inkomen om me adequaat voor te bereiden. Ik heb genoeg in huis om de eerste paar weken van misère te overbruggen om een adequaat oplossing te zoeken/creëren.

 7. Koop ook voldoende condooms. Anders krijg je wellicht onbedoeld een extra mond te voeden en dat kan je missen midden in een hyperinflatoire depressie waarin schaarste het grootste probleem is.

 8. Koop veel baking powder en bloem en zout en suiker, kan je brood van maken, en ook nog veel andere dingen.

  IPV condooms can je coitus interuptus gebruiken of pre emtive sterriliseren.

 9. @Gerard [243159]:

  “Vaatwastabletten??”

  Tja, die zijn natuurlijk niet nodig om te overleven net zo min als waspoeder. Het gaat er om zoveel mogelijk valuta om te zetten in het eindproduct.

  Misschien zou de standaard 14 dagen moeten zijn: genoeg in huis om 14 dagen je huis niet uit te hoeven. Ook niet voor drinkwater.

  Peter de Jong [13] reageerde op deze reactie.

 10. @Nico de Geit [243162]: @Niels [243163]:

  Flessenwater, jerrycans en waterfilters zijn nergens voor nodig.

  Condensorapparatuur met zonnepanelen geeft je een onafhankelijke en onuitputtelijke drinkwatervoorziening:
  http://www.ecoloblue.com/EcoloBlue30DeluxeSolar

  Met een windmolen kan het ook:
  http://www.refdag.nl/nieuws/drinkwater_uit_vochtige_lucht_1_300276

  Woon je in een nul-energiehuis dan heb je ook geen gas en elektriciteit van elders meer nodig.

  En in je auto (stevige terreinwagen) kan je zelfgemaakte biodiesel gooien (uit plantaardige olie, frituurvet of … menselijk vet! 😉 :
  http://www.biodys.com/biodiesel-equipment/c300/

  Daarnaast moet je veel doen aan je persoonlijke bescherming.

  Denk aan automatische camera’s met alarm voor rond je huis, hekken ook voor de ramen, deuren met stalen binnenplaat, een versterkte saferoom in het huis, persluchtmasker tegen traangas en rook, rookmelders, brandblussers, portafoonsetje voor contact met dierbaren als de GSM er uit ligt, kogelwerend vest, handvuurwapens, steekwapens (mes, kubotan), pepperspray, e.d.:
  http://www.libertarianfaq.org/index.php?title=Self-defense

  Peter de Jong [15] reageerde op deze reactie.

 11. @Peter de Jong [243165]:

  Maak je eigen internet met je vrienden door een peer-to-peer netwerk (wifi-direct) gebruiken, net als nu al in veel ontwikkelingslanden gebruikelijk is.
  http://webwereld.nl/nieuws/67593/p2p-optie-voor-wi-fi-maakt-routers-overbodig.html

  Uiteindelijk kan zo de hele wereld worden bestreken, want iedere aardbewoner is maar 5 mensen verwijderd van alle anderen.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Six_degrees_of_separation

  ===
  “Binnen een uur wist 70 tot 80 procent van de Nederlanders van de moord op Theo van Gogh. En dat terwijl het 2 weken duurde voordat de Franse Revolutie (1789-1799) in Duitsland bekend was!”
  ~ Jan van Dijk (TU Twente)

 12. @ Peter de Jong

  Voor het drinkwater (en al het andere) ga ik er vanuit dat ik de deur niet uit kan.

  Ik dacht aan een petroleumkachel, maar dat gaat niet als alle ramen en deuren gesloten moeten blijven. Een elektrisch kacheltje is handig als de stroom het nog doet. De CV laat ik aan, misschien stopt hij als de gas- of elektriciteitsaanvoer stopt.

  Ik zou graag een ruimte hebben om een vuurstorm te overleven: alle lucht wordt tijdens een vuurstorm weggezogen en temperaturen lopen op tot 1000 graden. Wat nodig is is een betonnen bak met een hermetisch sluitende deur, en lucht voor minimaal enkele uren.

  Peter de Jong [19] reageerde op deze reactie.

 13. @Nico de Geit [243168]:

  Met die condensorunit in je nulenergie huis en je groentetuin in de kelder hoeft je de eerstkomende jaren je huis niet meer uit. Je bent voor je water, je voeding en je verwarming dan volledig zelfvoorzienend.

  Voor vuurstormbescherming kan je ook de anti-tornado voorzieningen gebruiken die de Amerikanen die in Tornado Alley wonen hebben (versterkte kelders). Probleem is de oorzaak van die vuurstorm. Als het een kernbom is, is je bescherming slechts uitstel van executie want besmet raak je toch.

  @Oscar [243167]:

  Urine drinken en zo’n Rambo mes met hechtdraad is wel erg macho (maar je moet toch wat als er geen dokter in de buurt is 😉

  Die bergbeklimmer uit 127 Hours moest zijn eigen arm amputeren. Deze maakt er ook geen punt van. 😉

  http://www.youtube.com/watch?v=EM2NVq40zas

  ===

  One of the Sergeant’s men steps on a land mine and takes a burst of shrapnel in the crotch. The Sergeant kneels down next to the screaming soldier, picks up what looks like a turkey meatball, tosses it away, and tells him not to worry: “That’s why God gave you two.”

  ~ The Big Red One (1980)

  Oscar [20] reageerde op deze reactie.

 14. @Peter de Jong [243169]:

  Wat ook belangrijk is: te weten welke planten eetbaar zijn en welke niet.

  Bij watergebrek kan men de eigen urine destilleren, maar men kan ook het dauw van planten opvangen door er zakjes over te plaatsen, verse olifantenuitwerpselen kan men uitknijpen.

  Om aan je dagelijkse portie eiwitten te komen kan men een strik zetten om klein wild te vangen, men kan op weidegrond naar regenwormen zoeken. Als men een voorraad heeft van enkele dagen dan zou men een valkuil kunnen graven voor een ree, hert of wild zwijn. Het spek van het laatste dier zou men kunnen drogen, zodat je nog een poosje met de vleesvoorraad vooruit kunt. Men moet ervoor waken niet teveel konijnen te eten, omdat deze beesten voedingsstoffen kunnen ontrekken van je lichaam. Beter is het om larven, regenwormen, kevers en sprinkhanen te roosteren en dit aan te vullen met beukenoten, hazelnoten, bramen en bosbessen. Van brandnetels kan men soep maken. Sommige boomharsen kan men eten. Een rijke bron aan koolhydraten. Van zuring zou je een soort compote kunnen maken. Om de deprimerende tijd in het bos door te komen zou je van Sint Janskruid een drankje kunnen trekken dat dienst kan doen als anti-depressivum. 🙂

 15. En daar hebben we het weer: de libertarier beshouwt zich het liefst als een Robinson Crusoe. Niet voor niets is deze roman belangrijk geweest bij het promoten van de libertarische gedachte.

 16. @ Oscar.
  Dank voor je reactie. Het is idd. heel nuttig en interessant om te weten welke planten en bloemen je kunt eten. Niet alleen is de brandnetel bruikbaar. Wat dacht je van de paardebloem, het madeliefje, daslook en zevenblad. Groeit gewoon in de tuin!
  Ik doe een cursus kruiden momenteel. Ontzettend leuk en ook inspirerend. We leren geneesmiddelen te maken, niet alleen van kruiden, maar ook van bomen zoals de wilg of de mispel.

  @ van beek.
  Ik beschouw mezelf echt niet als een RC. Maar gezond en goed voedsel wordt steeds duurder. Daarbij komt ook nog eens dat bepaalde groenten al (zullen) worden doorstraald.

  Nog een aantal tips.

  Een (eigengemaakt) composttoilet is ook geen overbodige luxe. Water wordt een stuk duurder de komende tijd.
  Dat poep zo’n interessant onderwerp is, maakt Joe Jenkins duidelijk met zijn The humanure handbook (online te lezen). Hoe composteer je op veilige manier en nog meer wordt beschreven in dit juweeltje.

  Ook al lijkt het me nog zo belangrijk dat we ons goed leren beschermen (zie hier boven), toch lijkt het me nog belangrijker om op emotioneel vlak ons te blijven ontwikkelen. Ik denk dat gedurende de komende tijden onze emoties met ons op de loop kunnen gaan.
  Ik heb een tweetal fantastische boeken in de boekenkast staan over acupressuur van Michael Reed Gach. Daarin wordt uitgelegd met welke drukpunten (denk aan acupunctuur) sterke en destructieve emoties kunnen worden verwerkt. Denk aan woede, depressie, angst, het idee dat je overspoeld wordt, enz. Het lijkt me essentieel leesvoer, temeer omdat sterke emoties ons verhinderen om op kalme en creatieve manier om te gaan met de enorme problemen nu die het leven nu eenmaal presenteert. Een dikke, vette aanrader dus. Werkt zelfredzaamheid nog meer in de hand. Ook kun je anderen hier mee helpen.

  Aangezien onze vrijheden, ook op het gebied van gezondheidszorg, drastisch worden ingeperkt, lijkt me het bovenstaande geen onverdeelde luxe.

 17. @ Oscar.
  Dank voor je reactie. Het is idd. heel nuttig en interessant om te weten welke planten en bloemen je kunt eten. Niet alleen is de brandnetel bruikbaar. Wat dacht je van de paardebloem, het madeliefje, daslook en zevenblad. Groeit gewoon in de tuin!
  Ik doe een cursus kruiden momenteel. Ontzettend leuk en ook inspirerend. We leren geneesmiddelen te maken, niet alleen van kruiden, maar ook van bomen zoals de wilg of de mispel.

  @ van beek.
  Ik beschouw mezelf echt niet als een RC. Maar gezond en goed voedsel wordt steeds duurder. Daarbij komt ook nog eens dat bepaalde groenten al (zullen) worden doorstraald.

  Nog een aantal tips.

  Een (eigengemaakt) composttoilet is ook geen overbodige luxe. Water wordt een stuk duurder de komende tijd.
  Dat poep zo’n interessant onderwerp is, maakt Joe Jenkins duidelijk met zijn The humanure handbook (online te lezen). Hoe composteer je op veilige manier en nog meer wordt beschreven in dit juweeltje.

  Ook al lijkt het me nog zo belangrijk dat we ons goed leren beschermen (zie hier boven), toch lijkt het me nog belangrijker om op emotioneel vlak ons te blijven ontwikkelen. Ik denk dat gedurende de komende tijden onze emoties met ons op de loop kunnen gaan.
  Ik heb een tweetal fantastische boeken in de boekenkast staan over acupressuur van Michael Reed Gach. Daarin wordt uitgelegd met welke drukpunten (denk aan acupunctuur) sterke en destructieve emoties kunnen worden verwerkt. Denk aan woede, depressie, angst, het idee dat je overspoeld wordt, enz. Het lijkt me essentieel leesvoer, temeer omdat sterke emoties ons verhinderen om op kalme en creatieve manier om te gaan met de enorme problemen nu die het leven nu eenmaal presenteert. Een dikke, vette aanrader dus. Werkt zelfredzaamheid nog meer in de hand. Ook kun je anderen hier mee helpen.

  Aangezien onze vrijheden, ook op het gebied van gezondheidszorg, drastisch worden ingeperkt, lijkt me het bovenstaande zelfs bittere noodzaak.

 18. @ Oscar.
  Dank voor je reactie. Het is idd. heel nuttig en interessant om te weten welke planten en bloemen je kunt eten. Niet alleen is de brandnetel bruikbaar. Wat dacht je van de paardebloem, het madeliefje, daslook en zevenblad. Groeit gewoon in de tuin!
  Ik doe een cursus kruiden momenteel. Ontzettend leuk en ook inspirerend. We leren geneesmiddelen te maken, niet alleen van kruiden, maar ook van bomen zoals de wilg of de mispel.

  @ van beek.
  Ik beschouw mezelf echt niet als een RC. Maar gezond en goed voedsel wordt steeds duurder. Daarbij komt ook nog eens dat bepaalde groenten al (zullen) worden doorstraald.

  Nog een aantal tips.

  Een (eigengemaakt) composttoilet is ook geen overbodige luxe. Water wordt een stuk duurder de komende tijd.
  Dat poep zo’n interessant onderwerp is, maakt Joe Jenkins duidelijk met zijn The humanure handbook (online te lezen). Hoe composteer je op veilige manier en nog meer wordt beschreven in dit juweeltje.

  Ook al lijkt het me nog zo belangrijk dat we ons goed leren beschermen (zie hier boven), toch lijkt het me nog belangrijker om op emotioneel vlak ons te blijven ontwikkelen. Ik denk dat gedurende de komende tijden onze emoties met ons op de loop kunnen gaan.
  Ik heb een tweetal fantastische boeken in de boekenkast staan over acupressuur van Michael Reed Gach. Daarin wordt uitgelegd met welke drukpunten (denk aan acupunctuur) sterke en destructieve emoties kunnen worden verwerkt. Denk aan woede, depressie, angst, het idee dat je overspoeld wordt, enz. Het lijkt me essentieel leesvoer, temeer omdat sterke emoties ons verhinderen om op kalme en creatieve manier om te gaan met de problemen die het leven nu eenmaal presenteert. Een dikke, vette aanrader dus. Werkt zelfredzaamheid nog meer in de hand. Ook kun je anderen hier mee helpen.

  Aangezien onze vrijheden, ook op het gebied van gezondheidszorg, drastisch worden ingeperkt, lijkt me het bovenstaande zelfs bittere noodzaak.

 19. Tijdens mijn vakantie het boek ‘Crisis Preparedness’ van Jack A. Spigarelli gelezen.

  Staan veel goede tips in van voedsel & water opslag tot beveiliging van het huis etc. Een aanrader wat mij betreft.

Comments are closed.