Nee, dat bestaat niet meer.

Zoals wel blijkt uit het nieuws vanmorgen

“DEN HAAG – De Belastingdienst gaat de komende jaren nog meer gegevens van tevoren invullen op de aangifte inkomstenbelasting.”

Vooraf achterhalen van persoonlijke gegevens bedoelen ze hier uiteraard. Het artikel gaat vervolgens in op wat de plannen voor de komende jaren zijn:

“Nu staan gegevens als naam, adres, woonplaats, loon of studiefinanciering en de WOZ-waarde van een koopwoning alvast ingevuld. Volgend jaar komen daar ook de betaalde hypotheekrente en de ingehouden dividendbelasting bij. In 2013 vult de Belastingdienst ook het spaarsaldo en de waarde van de effectenportefeuille al vast in op het aangifteformulier…”

En natuurlijk allemaal voor uw eigen bestwil. Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker?

8 REACTIES

 1. Dit staat verder los van een bankgeheim. In NL heb je geen bankgeheim. De gegevens die jij in moet vullen tijdens je aangifte zijn allang bekend dus het maakt uiteindelijk niks uit of het er wel of niet van te voren op staat. de vraag is alleen: Wat nu als de belastingdienst een fout maakt *en jij ziet dat niet*? Dat kan aardig in de papieren lopen na een tijdje. Ik denk niet dat de belastingdienst dan aansprakelijk zal zijn, u wel?

 2. Dit is juist een goede uitkomst. Zo kun je zelf de gegevens controleren en waar nodig aanpassen. Scheelt een hoop uitzoek werk.

  Ik heb af en toe de indruk dat men hier, als een klein kind, maar overal tegenaan schopt, zonder ook maar iets zinvols toe te voegen. Gelukkig gebeurt dit maar in enkele gevallen, zoals nu.

  Doompie [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Pen [2]:
  Dat kan een beredenering zijn. Jammer dat U er niet verder over nadenkt.

  Mijn inziens is dit NOT DONE, waarom moet men dan uberhaubt nog aangifte doen? Als ze het toch zo goed weten?

  En wie is er aansprakelijk als mijn aandelenportfolio waarde niet overeenkomt met wat ik terug zie?
  Moet ik dan nog met extra bewijslasten aankomen draven?
  Moet ik dan de bank aansprakelijk stellen wegens fraude?
  Of moet ik dan bij de belastingdienst zijn?
  Kan ik deze getallen uberhaubt aanpassen?
  Wie draagt er dan nog welke verantwoordelijkheid?
  is dit niet een truc om omgekeerde bewijslasten te introduceren op belasting aangifte?
  lijkt me inderdaad echt een goede zaak dit..

 4. Als de blauwe maffia zijn zaakjes nou eens goed op orde zou hebben…, dan zou het wellicht een ander verhaal geweest zijn. Helaas is het een puinhoop bij de belastingdienst en dat gaat nu alleen maar erger worden. Wel eens geprobeerd om de maffia op een fout te wijzen? Eenmaal in de papaiermolen beland, kom je hier bijna niet meer uit.

 5. @Overnight [6]: Dat is al jaren zo, beslagneming op salaris en/of uitkering.
  Is een vriendin van mij al een paar keer overkomen, omdat ze te laat was met het vragen van uitstel of te laat met aangifte.

  Hopeloos.

  Zé.

 6. Ik verwacht ook dat er een belastingtarget bijkomt. Onderdaan X, wij verwachten minimaal 25000 euro aan u over te houden het komende jaar. Als u de doelstelling niet haalt, wordt u gestraft en verschuift het tekort als schuld naar het volgende jaar.

Comments are closed.