Europa wil lonen lidstaten gaan aanpakken.

 Dit NOS bericht kwam nog laat bij me binnen en ik verwachtte dat heel Nederland in rep en roer zou komen. Maar er gebeurde niets in dit kikkerland. Mijnheer Barroso en Herman Rompuy delen mee dat ze jouw salaris gaan controleren. En slik je dat?  Ga je nog stemmen?
Stem dan, en geef toe dat je aan die politici het mandaat geeft om voor jou te beslissen. En houd dan verder je mond, want je recht op commentaar heb je dan weggegeven!

En niet alleen over je salaris of inkomen. Over je hete leven!

 Lees zelf maar, ik kan het niet ernstiger zeggen: (Vanwege het belang gewoon volledig overgenomen)
Update: maandag 28 feb 2011, 19:55

Door verslaggever Eva Wiessing

Europa wil kunnen ingrijpen in de lonen van een land, als die te hoog zijn in vergelijking met andere EU-landen. Het is een van de voorstellen van de voormannen in Europa, Herman van Rompuy en José Manuel Barroso.

Terwijl de eurocrisis rond Griekenland en Ierland nog lang niet bedwongen is, proberen de twee alvast striktere regels te maken om een nieuwe crisis te voorkomen.

Uit hun voorstel, dat in handen is van de NOS (.pdf), blijkt dat de bemoeienis van Europa als het aan hen ligt straks behoorlijk veel verder gaat dan het huidige stabiliteitspact.

Lonen

Zo gaat Europa controleren of landen wel concurrerend genoeg zijn, met andere woorden, of er genoeg verdiend wordt. Gaat de concurrentiekracht achteruit, zoals de afgelopen jaren in Griekenland gebeurde, dan moet het land gedwongen worden om de lonen te matigen.

Barroso en Van Rompuy stellen voor om te beginnen bij de ambtenarenlonen, want die kunnen dan als voorbeeld dienen voor de marktsector. Ook daar zou het proces van loononderhandelingen en loonindexatie “verbeterd” kunnen worden en “gedecentraliseerd”. Met andere woorden: liever geen centrale looneisen en automatische prijscompensatie.

Pensioenen

Verder stellen Barroso en Van Rompuy voor om ook de kosten van het pensioenstelsel vanuit Europa goed in de gaten te houden. Wordt het pensioen in een land onbetaalbaar, dan wordt het land onder druk gezet om de pensioenleeftijd omhoog te brengen. Verder moeten landen ouderen stimuleren om langer door te werken.

Landen moeten hoe dan ook voorkomen dat ze een te hoog begrotingstekort krijgen. Liefst door zelf, per land, hiervoor met wetgeving te komen. Zo kunnen landen er bijvoorbeeld voor kiezen om vast te leggen dat er automatisch bezuinigd wordt, als het begrotingstekort een bepaalde grens overschrijdt.

Reacties

Het stuk is een reactie op de strenge voorstellen die Duitsland enkele weken geleden op de eurotop deed. Verschillende landen reageerden daar toen woedend op, omdat ze de inmenging van Europa veel te ver vonden gaan. Ook de vakbonden reageerden hevig geschrokken op de voorstellen, omdat hun positie als onderhandelaar wordt uitgehold.

Het stuk van Barroso en Van Rompuy is wel milder dan het voorstel van Duitsland, maar kan uiteindelijk ook behoorlijk ingrijpend zijn voor de soevereiniteit van de landen. Houden ze zich niet aan de regels, dan kan Europa in actie komen. Over sancties rept dit voorlopige stuk overigens nog niet.

Beslissing

Vandaag bogen hoge ambtenaren van de zeventien eurolanden in een vergadering achter gesloten deuren zich over dit nieuwe stuk. De regeringsleiders kunnen hier dan later, op de eurotop van 11 maart, een beslissing over nemen.

Europa krijgt meer macht over de begrotingen van de landen, dat staat vast. Maar hoeveel meer macht, daar wordt nog volop over gediscussieerd.

 Geplakt uit <http://nos.nl/artikel/222236-europa-wil-lonen-lidstaten-gaan-aanpakken.html>

20 REACTIES

 1. Veel werknemers weten niet, dat lonen en uitkeringen voor de politiek een pot nat is, namelijk inkomsten van mensen, die volgens hen hun eigen broek niet kunnen ophouden.

 2. Als dit echt waar is, dan is dit bizar.
  Hoe kom je op het idee??
  Ik loop al langer met het idee om in een niet-EU land te gaan wonen, maar die plannen worden nu steeds concreter.

  Als men in de EU zo door blijft gaan, dan verdwijnt iedereen in Europa die tot iets in staat is naar het ‘buitenland’.

  Het enige wat ik op dit moment kan doen is niet stemmen!

  ferry [7] reageerde op deze reactie.

 3. Als ik het citaat van die Wiessing lees valt mij op: moeten, regels, gedwongen, onder druk zetten en wetgeving.
  Onder “Reacties” lees ik over de angst om positieverlies van de vakbonden.

  Als dát het resultaat van stemmen is….

 4. Aan dwazen en idioten is er geen gebrek in de eUSSR.
  Ze doelen vast niet op ’te hoge’ salarissen in de publieke sector, laat staan hun eigen salaris. Die natte dweil verdient 2x het salaris van de USA president, en dit krijg je er dan voor terug. Wat het salaris van die andere clown is ik niet maar het zal net zoiets zijn. Wat een dwazen. En nog grotere idioten die hun ‘adviezen’ opvolgen.

  Het is waar soosjalisten (en andere -isten) kunnen alleen maar armoede herverdelen.

 5. Ik stel PVV, ik stem TEGEN europa…

  En over CAO slaven, die zijn nu al overgeleverd aan de overheid, die zullen ook niet verhuizen als europa ze niet bevalt.

  Als je vrijheid wil dan ben je zelfstandige, dat is nu zo en zal zo blijven.

 6. Geef PVV genoeg stemmen en ze zullen gauw kont draaien en Pro- Europa worden, want dan plotseling lijkt EU wel bespreekbaar.

  PVV is net zo socialistisch als de andere partijen, op de oppervlak zijn ze voor minder overheid.

 7. Die 2 zelfverklaarde omhooggevallen muppets kramen de ene na de andere onzin uit en dat alles om nog meer macht te verkrijgen. Die hele EU kan voor mij ineenstorten. Maar aangezien alle spelers in de regering er niet voor ons zitten maar voor zichzelf heb je van die kant totaal niets te verwachten. Bovendien schreeuwt de PVV (net zoals alle partijen) populistische kreten om zieltjes te winnen en daarna keren ze zich van de bevolking af. Ook de PVV, die wil trouwens het liefste van Nederland een politiestaat maken, en met de andere partijen lukt dat wel gezien de controle van de laatste jaren. Wij zijn inmiddels gevangenen in eigen land en dat alles onder het juk van de EU en de Nl-partijen. Ga eens op een nieuwe partij stemmen en niet meer op al die kneuzen die blijven leuteren hoe goed ze wel niet kunnen regeren. Ze bakken er helemaal niets van. Nu niet en nooit meer.

 8. @ferry [7]:
  Dat kan, maar er zijn twee redenen om dat niet te doen.
  De eerste is dat het me tijd kost en ik mijn tijd beter kan besteden.
  Het tweede argument om niet te stemmen, ook niet blanco, is dat ik geen voorstander ben van democratie.
  Veel mensen verklaren me voor gek als ik zoiets zeg, maar toch denk ik er zo over.

 9. De enige partij die tegen het afstaan van soevereiniteit aan Europa is, is de PVV!

 10. ik heb net de sp een email gestuurd met deze link en gezegd dat dit circus zo niet langer door kan gaan. help mee rake artikels stuur naar de politieke partijen laten we hopen dat het helpt we moeten van die eu af voordat de gehele eu kapot word gemaakt.

  Doompie [18] reageerde op deze reactie.

 11. @Jasper [13]:

  Niet stemmen geeft aan dat je de overheid niet duld/mag/of het je niet intereseert dat het bestaat. Je ontken zijn bestaanrecht in weze.

  Door te stemmen voed je het systeem geef het bestaan recht.

  Door te stemmen kies je niks, omdat het toch bij hetzelfde blijft, als plots de PVV 100% van de stemmen krijgt veranderd in weze weinig, de overheid blijt, meer wetten komen, vrijheid blijft ingeperkt worden, en wat EU betreft zal dan toch nog plots blijken dat er geen afstand van wordt genomen. Mischien dat er wat strenger tegen buitenlanders opgetreden wordt, maar dan puur om steming makerij en het volk te twee delen. Verder blijft het zoals nu.

  Met stemmen kies je alleen wie je meester mag zijn die jouw slaaf mag noemen. Ik kies liever geen meester, maak niet uit wie of hoe goed hij/zij zich ook voordoet.

  Jasper [19] reageerde op deze reactie.

 12. @Alex [17]: Als je niet stemt, wordt de partij waar je het meeste tegen hebt misschien wel jouw meester, want eenieder die zich in Nederland bevindt moet zich aan dezelfde wetten houden, behalve als je Beatrix heet…

 13. ach wat maken we ons druk ons nieuwe aardse 2012 cylus komt eraan en over de derdewereld oorlog maar niet te spreken die nu al begonnen is in Tunesie, Egypte, Jemen enz………
  Stemmen of niet het maakt eigelijk geen reet uit want, ze doen toch wat ze ZELF willen.

Comments are closed.