De overheid is een grote verzamelaar van data en beschikt over enorme hoeveelheden informatie waar ambtenaren zo nu en dan boven wakker schrikken. Hack de overheid is een club / collectief van jonge IT ‘ ers die deze data ontsluiten voor het publiek middels apps en websites. Zo hebben ze onlangs de Kamer van Koophandel een stuk klantvriendelijker gemaakt. De openingstijden zijn nu 24/7 !

Nu staat samenwerken met de overheid in libertarische kringen gelijk aan vloeken in de kerk maar je kan het ook zo bekijken:  de data is er toch al dus kan het beter voor iedereen inzichtelijk zijn. Daarnaast is Hack de overheid een particulier collectief. Zij eisen de informatie, die de overheid van ons heeft afgenomen, terug. Ook tonen zij gelijk aan dat de overheid ongeschikt is om grootschalig data te verwerken en te distribueren.

Al met al kan het ontsluiten van informatie via het Open Data project leiden tot het (verder) eroderen van overheidsmacht en invloed.  Een voorbeeld. In Amsterdam weet het GVB exact welke bus, tram of metro waar is. Real time informatie dus in plaats van een dienstregeling. Als Hack de overheid deze data heeft, kunnen ze daar een applicatie van maken waardoor jij een seintje krijgt op het moment dat je gebruik wilt maken van het OV.  Hiermee verdwijnt tevens een stukje macht van het GVB – de hulpeloos wachtenden in de regen in ’t bushokje hopend op een teken van leven waar hun bus of tram blijft.

Hack de overheid heeft ook Apps for Amsterdam opgericht waar applicaties uit Amsterdamse data ontwikkeld kunnen worden. Hetzelfde initiatief kan grootstedelijk uitgebreid worden met Apps for Utrecht, Rotterdam, Enschede etc.

Het terughalen van data door de burgers van de overheid is een stap in de goede richting waar de trend jarenlang het eisen, oppotten en verbergen was.

 

 

 

14 REACTIES

 1. Sorry hoor, maar waarom faciliteert de overhead dit soort diensten zelf niet vanaf dag 1? Wij betalen hun om die taken te doen, laat dan zien dat ze:
  De beweging deze kant op is natuurlijk positief..

  Openheid van (publieke)data en cijfers lijkt me toch niet teveel gevraagd van een volkje wat 260 miljard bij elkaar werkt zodat zei 280 miljard kunnen uitgeven..

  Voor vrijwel alle taken van de overheid kunnen dit soort services worden gemaakt.

  OV: zoals beschreven
  Zorg: Inzicht in wachtlijsten per instelling om te beginnen
  Politie: inzicht in voortgang van aangiftes bv.
  subsidiering: Wie heeft exact wat ontvangen, en wat zijn de resultaten..
  WIJ financieren die onderzoeken/stimuleringen/en nog meer onzin, dan willen WIJ ook de resultaten zien..

  nou ja zo is er nog veel meer te bedenken..

 2. @Vilseledd [2]: Mensen die tijdens de krappe openingsuren van dergelijke overbodige dwanginstanties geen gebruik kunnen maken van de verplichte en opgedrongen services, omdat zij tijdens de krappe openingstijden van die overbodige dwanginstanties juist het geld moeten verdienen voor het in leven houden van die overbodige dwanginstanties?

  Maar verder:
  Kunt u “fatsoenlijke mensen” definiëren? En de relatie tot de vrije keuze van dagindeling van deze mensen, in relatie tot hun fatsoen? Ben erg benieuwd naar die correlatie.

  Vilseledd [8] reageerde op deze reactie.

 3. Hack de overheid… goed plan.
  Format c:\

  Iedere overheid instantie en overheid zelf moet guest accounts maken, en een gratis inbel verbinding die totale inzicht geeft in alle bestanden op alle schijven op alle servers.

  (En maar hopen dat er een onkundig ambtenaartje op de It zit die de NTFS rechten van de Guest op Modify zet)

 4. @Paul Martens [5]:

  Volgens mij heeft Harry Vermeegen dat goed beschreven in zijn lied “de doodgewone man”.

  Aan het ontbijt de krant lezen, ’s zaterdagsmiddags naar de stad, ’s zomers twee weken naar het strand, op de fiets naar het werk met een broodtrommeltje achterop.

  “Klik op ZBO van…”

  Vat maar samen, wat er staat.

  Peter de Jong [9] reageerde op deze reactie.

 5. @Vilseledd [8]:

  Dat liedje stamt uit begin jaren 80. Die gewone man met broodtrommel bestaat al lang niet meer.

  Vervangen door wat de Japanners noemen de ‘salaryman’ met zijn leaseauto van 35 mille, lunchdeclaraties en tweede huisje in Frankrijk. Dat zijn de sloebers van onze tijd. 😉

  Verder is iedere commerciële website ten minste 22/7 beschikbaar. Waarom heeft de KvK de hele nacht nodig voor een backup die anderen in 2 uur doen?

 6. “Al met al kan het ontsluiten van informatie via het Open Data project leiden tot het (verder) eroderen van overheidsmacht en invloed.”
  Maar wat komt ervoor in de plaats?
  Wie financiert en investeert belangeloos? Ieder vrij project neemt aanvang in een gedreven idealisme en zonder winstoogmerk…
  op het eerste zicht misschien een goed initiatief maar bevorderende initiatieven worden gekopieerd, geconfisqueerd, of beperkt door een overheid.
  Het ontstane overschot aan “ambetantenaren” zal niet naar huis gestuurd worden, wegens overbodig; overheidsmacht zal juist hierdoor toenemen. Nieuwe taken als auditeur? Het vermoeden bestaat dat de meest verlichte geesten met grootste begaafdheid zich aan de kant van het volk bevinden en niet of sporadisch bij het elitaire staatsprofitariaat aanwezig zijn. Misbruik en opportunisme zijn nooit ver weg om hun macht te vergroten en geld uit uw zakken te kloppen. Remember De kennismaatschappij ! Dit woord komt dan ook dankbaar uit de mond van een minister. De ideeënbus van het volk als hulpmiddel voor de moegepeinsde, creatieve ambtenaar…

  “Zij eisen de informatie, die de overheid van ons heeft afgenomen, terug.” Dit begrijp ik niet, wat bedoel je hiermee?

 7. @Peter de Jong [11]:

  “Nederland heeft 400.000 ‘spookburgers’ HILVERSUM – Nederland telt ongeveer 400.000 mensen die onvindbaar zijn voor overheid en bedrijfsleven, zogenoemde spookburgers. …… Zo zijn voor de Belastingdienst ongeveer 40.000 mensen onvindbaar die nog rekeningen hebben openstaan…..”

  Uhh? De belastingdienst weet meer als de andere overheidsinstanties?

 8. Waarschijnlijk zijn er velen “tyvärr döda”. Veel beeldschermwerkers weten absoluut niet, hoe ze een adreswijziging moeten afhandelen. Een fout adres gooien ze er niet eenvoudigweg uit met een aantekening in het kladblok (1304), maar laten ze staan, waardoor heel andere mensen tot in lengte van jaren post bestemd voor meneer Werkschuw of mevrouw Ziek, Zwak of Misselijk krijgen. UWV’ers snappen niet, wat een GBA is; snappen ze het wel, dan snappen ze weer niet, dat het niet voor België of Duitsland werkt.

 9. KvK stuk klantvriendelijker gemaakt…???? Wil wil er nu nog ingeschreven* staan bij een club die grootschalig in NAW-gegevens handelt? En laat niemand mij vertellen dat ze niks te verbergen hebben en alles van ze mogen weten.
  http://www.hetvrijevolk.com/?pagina=12541
  *sedert jaar en dag word je gedwongen je eigen doopceel af te geven en daar moet je nog voor betalen óók!

Comments are closed.