In Nederland hebben we zo een organisatie welke direct met de portemonnee openstaat waar u, vriendelijk; doch dringend, wordt verzocht in te doneren. Bij, lijkt het, elke grote ramp in de wereld wordt u bestookt met beelden van de erbarmelijke omstandigheden al daar, om u te overtuigen geld over te maken. Zelfs het aanpraten van schuldgevoelens als u dit niet doet, wordt veelvuldig toegepast.

Nu, na de tsunami in Japan, blijft het echter stil, heel stil. Ook de uitgezonden beelden zijn zorgvuldig gekozen, en de focus is volledig gelegd op de, o zo gevaarlijke, kerncentrales. De tientallen dorpen waar 10 duizenden mensen nog altijd worden vermist en de miljoenen mensen welke geen toegang meer hebben tot schoon drinkwater lijken ondergeschikt geworden.

De SHO (Samenwerkende Hulporganisaties) verklaren:  “De SHO-organisaties volgen de impact van de ramp nauwlettend, ook vanuit de zusterorganisaties van de individuele organisaties in de regio en partners ter plaatse. Waar nodig zullen zij op hulpvragen reageren. De SHO komt vooralsnog niet in actie. Japan is een modern, welvarend land en goed voorbereid en toegerust op aardbevingen en rampen. De inschatting is dat Japan in belangrijke mate zelf de hulpverlening ter hand kunnen nemen, waar nodig met hulp van andere landen.”

Stukje verder op de pagina:

“De SHO komt in actie bij grote humanitaire rampen, maar heeft wel een focus op ontwikkelingslanden….”

Ik wil niet lobbyen om een actie te starten, dat mag ieder voor zich bepalen. Het niet ondernemen van een giro 555 actie is helemaal niet slecht, eerder goed. Gezien bij elke actie de overheid klaar staat om een ieders geld te ‘doneren’ door het ‘eindbedrag’ met belasting geld te verdubbelen..Maar op zijn minst vind ik het uitblijven ervan erg opvallend.

Zit er meer achter het uitblijven van hulp? Heeft het met de oorlogsmisdaden van 74 jaar geleden te maken hebben? Is het de eer van de japanners? Of zit er een ander luchtje aan Giro 555?

Al lijkt de eer al volledig uitgesloten, gezien Japan zelfs de hulp van China heeft aanvaard. Dat er 74 jaar na dato nog zou worden vereffend lijkt ook niet realistisch. Zou Giro 555 dan iets anders zijn dan het lijkt?

Opvallend is dat vrijwel alle landen, welke WEL de hulp van SHO verkregen, een ander belang zit..

Een opsomming van de acties welke de SHO hebben geoorganiseerd:

 • Haiti (2010): Oud franse colonie welke nog een schuld te vereffenen heeft
 • Pakistan (2010 en 2005): Een van de (grootste?) afnemers van Nederlandse wapens
 • Birma (2008): Is voor mij niet helemaal helder, traden voornamelijk met Rusland en China (Olie en Gas)(aanvulling welkom) 
 • Surimane (2006): moge duidelijk zijn
 • Java (2006): Nederland investeerd al jaren miljoenen in Indonesië
 • Tsunami (2004): Dit geld is gegaan naar Indonesië en Sri Lanka, beide hechte banden met de EU en US

Trek uw eigen conclusies, maar mijn inziens zit hier een luchtje aan. Elke grote gebeurtenis wordt (mis)gebruikt om inzamelingen te doen, en een ramp in Japan, met deze omvang, wordt als onnodig verklaard? Dat moet toch vragen oproepen? Hulporganisaties voor wie vraag ik mij dan af.

En ondertussen wordt de strijd in het midden-oosten verder aangeslingerd door Kaddafi die, via Rusland en China (VN veiligheidsraad leden met Veto recht en anti no-fly zone), zijn machtspositie tracht te behouden. Precies na dat de westerse wereld heeft aangegeven alleen nog zaken te willen doen met de oppositie.

8 REACTIES

 1. De SHO komt in actie bij grote humanitaire rampen, maar heeft wel een focus op ontwikkelingslanden….

  Lees: een focus op moslims, negers en andere (in hun ogen) officiele zieligmensen.

  Interessant gedrag. Blijkbaar hebben de R A C I S T E N bij SHO het niet zo op ‘Jappen’. Zat Opa in het kamp? Was de sushi niet vers?
  Hebben zij thuis dan ook geen Sony tv thuis? Geen Pokemon voor de kindjes?

  Dat er een gigantische ramp gaande is, lijkt wel duidelijk. Maar blijkbaar is men heel selectief of de ramp plaats vind in land A of in land B.

  Overigens, wel ‘coole’ beelden, zoals hier. Als de bodem bij IJsland of Canarische Eilanden nog eens boem doet, kunnen wij dat ook hier verwachten.
  Zie hier bijvoorbeeld http://www.youtube.com/watch?v=w3AdFjklR50

  Bon Vivant [2] reageerde op deze reactie.

 2. Libië: “Precies na dat de westerse wereld heeft aangegeven alleen nog zaken te willen doen met de oppositie.”

  Dan moet het Westen wel opschieten want de opstandelingen verliezen stad na stad.

  Japan: Het valt me op dat de media op zoek zijn naar ellende: lege schappen, mensen die niets meer hebben, dat soort dingen.

  Ze laten een enorme ravage zien en concluderen dan dat het nooit meer goed komt. Ik kan niets met dat soort rare conclusies. Een bus bovenop een dak wordt er gewoon afgetakeld, afgevoerd naar een garage, als mogelijk hersteld en dan gaat het weer verder. Niet heel Japan ligt in puin.

  Japan schijnt buitenlandse militairen die blijkbaar in het gebied aanwezig zijn om te helpen te hebben opgeroepen het gebied te verlaten. Van voedsel- en watertekort kan alleen sprake zijn als er verderop ook niets meer is of als transport onmogelijk is.

  Ik heb echt het idee dat de media de situatie dramatischer voor wil stellen dan ze is.

  Duizenden mensen zijn weggespoeld. Niemand lijkt zich af te vragen of dat ook in Nederland zou kunnen gebeuren. Misschien is het beter als de media/staat daarover zwijgt want ruim de helft van Nederland ligt in een risicogebied bij een zware stormvloed.

 3. @Henk [4]:

  “Japan is net als America natuurlijk niet ok”

  Katrina, VS: plunderingen, verkrachtingen en geweld.

  Japan: lachen voor de camera, ‘ik ben alles kwijt, haha’

  Japanners schijnen meer op het collectief gericht te zijn dan op het individu. En het collectief is vrijwel onbeschadigd.

 4. Die Amnestytruus kreeg toch 600.000 euro mee bij haar vertrek?
  Wellicht zijn die goede doelengraaiers beducht dat dit dan weer opgerakeld wordt. Het is nog te vers.
  Als je geschoren wordt kun je maar het beste stilzitten zullen ze denken.
  Trouwens, ze krijgen genoeg van de postcodeloterij dus daar zullen de komende tijd wel weer acties volgen met nòg hogere prijzen om de hebzucht van de domste nederlanders verder aan te wakkeren.

 5. Komt iemand bij ons aan de deur en vraagt om een gift voor een goed doel. Het is bedoeld om te voorkomen dat er kinderen sterven werd gemeld, en op dat moment realiseer ik mij dat als ik niets geef het mijn schuld is dat er een kind sterft.

  Dat is de methode om mensen door schuldgevoel geld af te troggelen om de organisaties in stand te houden.

Comments are closed.