Wanneer werkgevers al niet begrijpen hoe de wereld in elkaar zit, hoe moeten werknemers en politici (in volgorde van slimheid) het dan nog begrijpen?De werkgeversorganisatie van nieuwe postbedrijven WPN, wil een extra accijns om de arbeidskosten in de post sector te verbeteren.

Reden is dat zij ook verplicht zijn om alle werknemers een vast contract aan te bieden ipv betaling op basis van stukloon. Daar zit ‘m dus de kneep: je mag vrij ondernemen op een vrije postmarkt zegt de overheid, maar je moet wel volgens onze regels het personeel (vast en met een minimum) betalen. Bij de huidige posttarieven gaan dan alle WPN postbedrijven failliet, want die vaste salariëring is veel hoger dan wat ze nu hun personeel betalen.

Zo iets van de overheid verkoopt haar centrales, maar ongeacht de gasprijs en de stijging door zeg Libie, mag je niet meer dan x voor je energie vragen. Nu kunnen we zeggen dat de koper van die centrale of de postbedrijven dan maar niet zo stom hadden moeten zijn om deze markten te betreden, maar vaak blijkt, zoals nu met de post dat de extra eisen later worden opgelegd. En de ondernemer maar weer proberen een oplossing te vinden: Atlas Shrugged?

Geen wonder dat die in hun wanhoop zich zelfs tot de overheid wenden voor een oplossing van het probleem dat nota bene door diezelfde overheid is gecreëerd. Dan begrijp ik het ook weer, zeker nu die accijnzen weer in een fonds moeten, dat ongetwijfeld weer door ex-politici gerund gaat worden.

Maar logischer zou zijn om bij een vrije postmarkt, ook vrije lonen te hebben.

8 REACTIES

 1. @orthelius [1]:

  ik vrees dat je voor een basisinkomen op deze site niet de handen op elkaar krijgt

  lees dit eens aub:

  http://www.meervrijheid.nl/?pagina=986

  met name het stuk over verzorgingsstaat.

  of dit:

  http://www.meervrijheid.nl/?pagina=745

  of bekijk het filmpje ‘de filosofie van de vrijheid’ op de homepage van deze site.
  Daaruit komt naar voren dat je (of de overheid) geen geweld mag gebruiken. Een basisinkomen garanderen voor iedereen (dus ook mensen die liever niet werken) lukt over het algemeen alleen als je met geweld (= wetgeving) anderen dwingt tot het afstaan van de vruchten van hun arbeid.

 2. What else is new? De overheid creëert een probleem, legt dit vervolgens bij het bedrijfsleven neer dat aan alle kanten wordt beperkt door regels en wetten van diezelfde overheid. Vervolgens gaat de overheid heel ingewikkeld nadenken en commissies samenstellen die ernstig over dit probleem moeten nadenken. Als dan dat rapport van 3000 pagina’s klaar is zijn we ondertussen twee jaar verder en is er weer een onderneming naar de klote gegaan. Maar er is wel weer een kudde ambtenaren aan het werk gehouden.
  Hartelijk dank overheid.

  Hoe zou het toch komen Meneer Rutte dat er zo weinig HBO’ers een onderneming starten in dit land? Al eens over nagedacht?

  Naar mijn bescheiden mening kunnen we afscheid nemen van twee levens bedreigende entiteiten: De overheid en de banken. Bedrijfsleven en wetenschap kunnen absoluut ook zonder die twee.

 3. Misschien hadden ze in de contracten moeten laten zetten dat ze niet tegemoet hoeven te komen aan nieuwe eisen…

 4. “Bij de huidige posttarieven gaan dan alle WPN postbedrijven failliet, want die vaste salariëring is veel hoger dan wat ze nu hun personeel betalen.”

  Werkgevers, die vaak zelf ook werknemer zijn en zich alleen in hun PR-praatjes ondernemer noemen, willen zelf ook een behoorlijk salaris, waarvan ze een gezin kunnen onderhouden. Waarom willen ze dan van hun postbezorgers, dat ze voor het resterende deel bij de bijstand en de rode Belastingdienst aankloppen?

 5. @Nico de Geit [4]: Pakketjes kunnen NIET via de mail verzonden worden en aangetekende stukken evenmin. Postbezorging zoals we dat al decennia kennen in dit land zal niet verdwijnen.

Comments are closed.