Elke dag sta je weer te kijken hoe de betutteling toeneemt.

Zo ontvingen we van onze correspondent uit Groningen het volgende bericht over de aanpak van “roken”.

Zie bericht uit de Groninger Gezinsbode.

20 REACTIES

 1. kunnen die camera’s ook rook signaleren (ruiken). Zien ze het verschil tussen een opgerold wit papiertje, een niet aangestoken sigaret en een wel brandende sigaret?

  Overigens valt op dat dit weer zo’n heldhafige actie is waar de confrontatie wordt vermeden.
  Fotootje maken en rekening opsturen.

  Echte kerels spreken overtreders persoonlijk aan.

 2. Groninger student hier.

  Dit bericht viel mij als jurist op omdat het juridisch niet uit te voeren is, kwestie van evenredigheid, billijkheid enz. enz. Het bericht is dan ook nep, ik weet niet waarom het op internet staat.

  Ten eerste is een boete van 1.260 euro niet proportioneel in verhouding tot de ‘misdaad’, die door Justitie overigens meestal met een (voorwaardelijke) celstraf afgedaan wordt.

  Verder zie ik via een quick scan dat er in Groningen geen bedrijf genaamd Risicontrol BV gevestigd is.

  De aangehaalde “Wet openbaring persoonsgegevens” bestaat niet en is een samentrekking van Wet openbaarheid van bestuur en Wet Bescherming Persoonsgegevens. Op basis van een van deze twee wetten zou de Officier van Justitie de camerabeelden niet mogen vorderen, al helemaal niet in een civielrechtelijke procedure waar een OvJ zich overigens helemaal niet mee bezighoudt (auteursrecht wordt ook strafrechtelijk beschermd).

  Bedrijven kunnen elkaar geen boete sturen tenzij dit in algemene voorwaarden is geaccepteerd.

  Op zowel de site van de Groninger Gezinsbode als het UMCG is dit feit niet in de persberichten terug te vinden.

  Volgens mij heet de voorlichter van het UMCG Joost Wessels en niet Wessel Joosten.

  In de loungeplek die wel door het UMCG gerealiseerd gaat worden komen geen palmbomen, geen koffiebar en achtergronddecor.

  Er staat een spelfout in: “ontwikkelt, bestaat” moet “ontwikkeld bestaat” zijn.

  Graag gedaan.
  Ratio [3] reageerde op deze reactie.
  Johan Alphons [14] reageerde op deze reactie.

 3. @Slappe Zuigvis [2]: klinkt inderdaad als een 1 april grap, dit is het rookbeleid volgens de umcg pagina, er staat niets over boetes:

  Roken
  Roken is niet toegestaan op het hele UMCG-terrein en in alle UMCG-gebouwen. Alleen bij een aantal overdekte buitenrookplekken mag u wel roken. Op de onderstaande plattegrond ziet u waar deze plekken zijn.
  Binnen in het ziekenhuis is een speciale rookruimte voor patiënten die zijn opgenomen in het UMCG. Op uw verpleegeenheid kunt u informatie krijgen over deze ruimte.
  http://www.umcg.nl/NL/Zorg/Bezoekers/Bezoekuren/voorzieningen/Pages/default.aspx

  bovendien:
  Het bijschrijft van de foto van deze site stelt dat vanaf vrijdag (dat is 1 april) wordt opgetreden
  http://www.dekrantvantoen.nl/vw/article.do?id=GBS-20110329-01001011&vw=org&lm=wortel%2Cstokbeleid

 4. Hallo Jurist,
  Morgen is het vrijdag.
  Verder verwijs ik naar de gregoriaanse kalender.
  Daarom is deze maatregel zeer terecht, ik stem er mee in!
  Al dat gerook ook altijd.

 5. Risicontrol BV is voorzover ik weet een onderdeel van iWink internetbedrijf.

  Deze actie van het UMCG verbaast me niks, mijn zwager die er werkt heeft hier reeds maanden terug over gesproken, ook was het toen al regel dat men een behoorlijk aantal meters van het ziekenhuis of zelfs buiten het ziekenhuisterrein zijn peukie moet doen.

  Van die samenwerking met justitie heb ik echter niks vernomen, wel dat er iets in de pijplijn zat en de directie van het ziekenhuis het duidelijk zat was dat patiënten bij de ingang staan te roken. Een ziekenhuis moet duidelijk een plek zijn om gezond te worden, niet om jezelf of een ander (nog) ziek(er) te maken.

  Wel schandalig dat justitie hier op deze doortrapte wijze wil meewerken en beelden gaat verzamelen via camera’s met gezichtsherkenning, dit big brother gedoe past natuurlijk helemaal in het verhaal van NWO. En helemaal van de gekke is dat er boetes kunnen worden opgelegd tot wel 1260 euro hoog.

  De wereld gaat de goede kant op, recht zo die gaat richting totale controlestaat. Overigens verbaast mij dit niet, Groningen is vaak bezig met zaken van dubieuze kwaliteit.

  Walgelijk verhaal, gewoon een absurde actie, ook van het UMCG die hier fijn samenspant met justitie.

 6. Hub, betutteling? Stasi-praktijken, zul je bedoelen.

  Omdat het morgen 1 april is, controleerde ik eerst maar eens de datum van het gelinkte bericht. Helaas stond dat op 29 maart, dus de categorie “1 april mop” valt af.

  En dan nog wel een idee van de PVV?

  Ik wist trouwens niet, dat ik gefotografeerd word als ik pin. Snap niet dat al die skimmers er dan mee weg kunnen komen. Volgende keer mijn gezicht eens afdekken, kijken wat er dan gebeurt.

  Een tip voor de rokers in Groningen bij dat ziekenhuis: rol een paar meter verband rond je hoofd, houd alleen mond, neusgaten en ogen vrij. Kijken wat er dan gebeurt met die boete.

 7. Oei,
  Heb net toch maar even het ziekenhuis gebeld.
  Blijkt dat er veel klachten waren van astmapatienten en andere longaandoeners.
  Ivm Europese wetgeving kan er aansprakelijk gesteld worden voor een bedrag van € 1500000.
  Blijf het echt raar vinden, maar begrijp het nu wel.

  Paul Martens [9] reageerde op deze reactie.

 8. 1 april, want:

  1. Het document is gecreëerd op 30-3-2011, terwijl het om een bericht gaat voor een dag eerder
  2. Op de Website van Groninger Gezinsbode is dit artikel niet terug te vinden, zelfs geen samenvatting
  3. Automatische boetes op basis van gezichtsherkenning is technisch niet mogelijk, zeker niet gebaseerd op gezichtsherkenning bij pin-automaten, de overheid zou hiervoor een eigen centrale administratie voeren
  4. Het CJIB wordt niet genoemd als partij die de boetes gaat versturen, terwijl een vaag factureringssysteem wel wordt genoemd;
  5. PVV heeft niet voor een Wet Openbaarheid Persoonsgegevens gestemd

  We hebben gelachen 🙂

 9. @Rob [7]: Ach ja, de Europese wetgeving. Waar wij “NEE” tegen gestemd hebben? Die bedoel je? En is het echt WET-geving, of zijn het aanbevelingen of richtlijnen?

  Die eenzijdige wetgeving die dit wel “regelt” maar ondertussen met EU-partners vrolijk mensen gaat zitten vermoorden als de Navo daar om vraagt? Waar is mijn schadevergoeding, als gedwongen medeplichtig moordenaar?

  Ik begrijp ook de poging van het ziekenhuis wel. Maar de manier waarop, het fotograferen en via databases je persoonsgegevens bijzoeken en dan laf en anoniem een boete versturen… Zet er dan 3 bewakers neer, voor elke claim die ze dan besparen is hun jaarsalaris meteen uitgespaard.

  Gelukkig kun je veel zorg zelf uitkiezen. Mocht ik in Groningen wonen, ging ik dit ziekenhuis boycotten en actie voeren om anderen te vragen dat ook te doen. En lekker ergens anders zorg inkopen. Zoals ik ook het chaotische en fouten makende ziekenhuis in Zeeland zou mijden en zou kiezen voor Gent of Antwerpen.

  Aha, tóch 1 april, zoals ik al vermoedde? (Lees net de reactie voor mij)

  Rob [10] reageerde op deze reactie.

 10. @Paul Martens [9]: In dit geval is het Europese wetgeving want geratificeerd in 2008.
  Daarmee geldt het voor alle ziekenhuizen in Europa, ook in Zeeland en Gent/Antwerpen. Daar geldt dezelfde boete van € 1500000.
  Ik heb ook mijn twijfels over de EU (volgens mij een disfuctionerende overhead ten koste van de EU burger) maar ik snap wel dat je als astmapatient (mijn zus heeft astma..) beschermd moet worden.
  Die EU is niks, maar dit uitvloeisel lijkt terecht, helaas. (ik rook zelf..:)

 11. Wat wél verontrustend is, is dat zo’n 1-aprilgrap voor velen toch echt genoeg lijkt te zijn, wat betekent dat we niet meer verbaasd zijn dat zulke waanzin best eens op korte termijn werkelijkheid zou kunnen worden.

 12. Dergelijke maatregelen worden bij ziekenhuizen slechts genomen indien er “gevaar” bestaat voor de patiënten. In Groningen is daar geen sprake van: de voorgevel is voorzien van een mega-lange betonnen bank (zoals te zien op de foto) met daarachter een ontvangstzaal zo groot als een voetbalveld. De eerste patiënten bevinden zich op een meter of 300, tenzij zij zelf buiten staan/zitten te roken.

  De Eerste 100 boetes gaan vergezeld van de Heineken bier pads voor je Senseo.

Comments are closed.