Naar aanleiding van mijn desillusie van vorige week ben ik een beetje aan het twijfelen geslagen: Een libertarische samenleving zit er voorlopig niet in en verder ben ik tot het inzicht gekomen dat er in Nederland een hele grote kudde is die helemaal niet vrij wil zijn. Die een grote sterke leider nodig heeft omdat men zelf te stom is verantwoording voor de eigen daden te nemen. Zeg maar, de gemiddelde SP-stemmer.

Zo’n SBS-kijker kan het werkelijk geen bal schelen of ie nu wel of geen paspoort op zak moet  hebben. Die maakt het niet uit of daar nu een irisscan of 10 vingerafdrukken in staan: het werkt allemaal heel goed tegen de terroristen (not). Het is zo’n groep die zich per direct aanmeldt voor een geïnjecteerde microchip als zij hoort dat zo’n ding gratis vervanging is van een paspoort en/of rijbewijs.

Van die mensen die vinden dat een hartchirurg, die een derde van zijn leven in de schoolbanken doorbracht, maximaal evenveel hoort te verdienen als een overwerkende arbeider, die op z’n 16e voortijdig het VMBO verliet omdat het slipje van het buurmeisje er wel heel aantrekkelijk uitzag (om tijdens de midlife-crisis te concluderen dat dat slipje inmiddels het formaat van een 2-seconds tent heeft).

Freggels die denken dat dienstverleners niets toevoegen aan de welvaart omdat deze zelf niets produceren. Dat ze daarmee zelfs het bestaansrecht van hun eigen supermarkt, Turkije-reisspecialist en Opel-dealer ontkennen, gaat hun verstandelijk vermogen ver te boven.

Van die nitwits die vinden dat diezelfde supermarkt uitvoerig door de overheid gecontroleerd moet worden, omdat deze anders ongetwijfeld (want: belust op veel winst) verrotte levensmiddelen gaat verkopen (alsof iemand die wil kopen).

Het soort nono’s dat vindt dat iedereen een opleiding moet kunnen volgen, al is het met een rugzak van een miljoen euro. Zelfs al heeft de overheid zo’n zelfde persoon al op zijn 10e veroordeeld tot levenslang Wajong in een sociale werkplaats omdat ie wegens een waterpokken-aanval een Cito-toets beroerd maakte.

We prediken zelf:  in een libertarische samenleving zal men vrijwillig voor een ander zorgen, maar wie zal er ooit voor dit soort Kempsjes gaan zorgen?

48 REACTIES

 1. Je zegt het goed, voor de meeste mensen is vrijheid kunnen kiezen tussen RTL of SBS, tussen een Opeltje of een Gollefie.

  Ze willen geen vrijheid, want ze weten niet wat er mee te doen. Is eng. Hoe zat het ook al weer met dat verhaal over die plantageslaven die niet wisten wat te doen met hun leven, toen de slavernij werd afgeschaft?

  Overigens dat met die chips-in-je-lijf. Dat is een kwestie van tijd en, vooral, kosten. Je hond krijgt ook een tjippie, handug tog?

 2. Heel begrijpelijk, maar naar mijn mening maak je een denkfout. Het is gemakkelijk te denken dat het ‘freggels’ zijn maar dat zegt ons meer over jou dan over hen. Het is te danken aan dat soort mensen dat er dingen nog echt ‘gemaakt’ (en geëxporteerd!) worden in Nederland. Dit zijn mensen die je niet snel in de ‘service’-industrie zult zien. Zij zitten in de ‘maak-industrie’. Ze lassen boten, leggen straatstenen, timmeren, metselen, etc etc. Vaak zijn ze inderdaad al op jonge leeftijd aan het werk gegaan omdat ze productiever zijn met hun handen dan met de pen of PC. Daar is niks mis mee, dat is te respecteren. Zij zijn al jaren voordat jij (en ik) van het HBO afkwamen productief.

  En komend uit een volkswijk kan ik je vertellen dat zij voor elkaar klaar staan als er iets met je huis, auto (of iets anders dat gemaakt kan worden) mis is. Juist omdat ze met hun handen werken krijgen ze snel veel gedaan. Zij snappen echter meestal niks van de talloze, verstikkende ‘regeltjes’ en maken vaak geen aanspraak op allerlei subsidies.

  Ja, ze worden actief ‘getarget’ door ‘Sinterklaas’-partijen als de SP en PvdA. Dat zijn degene die de sprookjes verkopen. Richt je woede op hen s.v.p. Deze freggels zijn ook gewoon snoeihard de l*l, net als wij. Mijn naam is niet voor niks Eddie Willers.

  Alex [4] reageerde op deze reactie.
  Hoc Voluerunt [5] reageerde op deze reactie.

 3. Mischien moet de doel zijn het organiseren van gelijkdenkenden op een internationale niveau en van daar een oplossing zoeken voor degene die willen. Een plek in deze aarde uitkerven voor een libertaire land van vrijheid.

  Maarja om libertairiers zo ver te krijgen, hoe doe je dat?

  Laat zien dat het werkt en meer zullen zich er aan toevoegen, zoniet dan tenminste leef je voor een groot deel los van de sociaal gedienden en laat hun zich maar woelen in hun misere.

  Je moet vanuit jezelf vrij willen zijn en niet gered worden.

 4. @Eddie Willers [2]:

  Ik denk dat de productieve kern waaroverje het hebt genoeg verstand hebben om als het hun uitgelgd te worden libertarisme begrijpen, ze zullen de profijt voor hunzelf ook wel in kunnen zien. Mijn ervaring met mensen die met hun handen werken en iet creeeren, vaak minder zweverige gedachtes op na houden en meer practisch naar dingen denk, als ze zich in iets niet verdiepen is het aan het geen interesse hebben of geen tijd.

 5. @Eddie Willers [2]:
  Ben ik met je eens.
  Ik ben zelf ook z’n freggel hoor Ron!
  Middelbare school niet afgemaakt en lekker snuiven blowen en neuqen alsof er de bron van eeuwige jeugd in die flamoes zat (in zekere zin blijf je wel jong als je… maar da’s anders)

  Ik ben jou schoolvoorbeeld.
  Ik ben daarna gaan werken en electricien geworden, daarna nog een snelle opleiding als beveiliger, toen ik eenmaal wat centjes had en ik toch wegbezuinigd werd ben ik de IT in gegaan.
  Iets waar ik altijd al interesse voor had, net als geschiedenis en filosofie, maar dat leren ze niet op het VMBO (vbo-b).
  Dus ja als je van een Mavo advies door een verkloten cito test op een school terecht komt van VBO-C omdat er nergens anders plek is en je vervolgens tussen de mocro’s en ongeïnteresseerde leraren terrecht komt, dan moet je ook niet veel verwachten.

  (moest vaak strafschrijven omdat ik het beter wist, boeken waren jaren achterhaald)

  Door hard werken en leren in mijn eigen tijd ben ik opgeklommen naar een redelijk bovenmodaal salaris (tegenover die bouwvakker) en toch krijg ik het zelfde als die bouwvakker omdat hij meer terug krijgt voor zijn belasting centen en ik de helft al af mag geven en me daarna scheel mag betalen aan mee belastingen.

  Dat is de vrije markt voor mij.
  Iedereen heeft de gelegenheid op te klimmen als hij wilskracht toont, en ook al heeft hij fouten gemaakt, er niet bij stil gaat zitten en wordt beloond als ze met bloed zweet en tranen uit de as komen kruipen.

  Ik had geen uitkering, ik heb er nooit een gewild.
  ik heb gewerkt in magazijnen en in de winter in de modder draden staan trekken.
  En met doorzettingsvermogen heb ik er toch wat van weten te maken.
  Nu schrijf ik zelfs voor Vrijspreker, en ben ik enorm gewaardeerd in de markt om mijn IT kennis, en heel wat waard.

  Dus als die mensen die sociale hulp willen, zelf niet bereid zijn hun eigen leven te beteren, is dat hun keuze… maar ik wil geen cent bijdragen aan een mentaliteit van , ik krijg toch geld voor niets.

  Ron Arends [7] reageerde op deze reactie.
  Cyclope [10] reageerde op deze reactie.

 6. Ron, tevreden mensen hebben geen ambitie. Iedereen is gelukkig in Cowslip’s Warren (Warren of the Shining Wire).

 7. @Hoc Voluerunt [5]:
  De voorbeelden die ik gaf, zijn allen door één bepaalde persoon uitgesproken de afgelopen twee weken. Er van uitgaande dat deze persoon representatief is voor “de laag opgeleide socialist”, heb ik er een spottende samenvatting van gemaakt.

 8. Stem zelf geen SP (meer), maar wat mij betreft kan je beter zeggen “Zeg maar, de gemiddelde burger”. Derhalve de gemiddelde stemmer, dus zij die op o.a. CDA, PvdA, VVD etc stemmen. De gemiddelde NLer dus, die interesseert het geen moer.

 9. Daar heb je ze weer hoor. Wat een dom volkje die libertariers.
  Hartchirurgen verdien vaak een half miljoen per jaar. Nederland is de grote afvalbak wat voeding betreft. Puur vergif. Nederland nummer 1 van de wereld met kanker.Rara hoe kan dat?

  Maar die libertariers, die weten het wel even beter hoor.

  Ze weten zelf absoluut niet wat vrijheid inhoud maar proberen wel hun eigen interpretatie ervan aan anderen op te dringen.

  Droom maar lekker verder met jullie zwaar onderontwikkelde manier van leven.

  Die mentaliteit van libertariers is precies die mentaliteit die ervoor zorgt dat de wereld er zo aan toe is als nu. Mensen die liggen te zeiken dat ze niet genoeg hebben en meer willen. Ten koste van natuur en medemens.

  Alex [11] reageerde op deze reactie.
  The Red Pill [13] reageerde op deze reactie.

 10. @Ron Arends Een deel van de mensen zal ook niet overtuigd worden, omdat argumenten niet overtuigend genoeg zijn. Zelf ben ik sinds kort minarchistisch. Maar ook ik heb heel lang aangehikt tegen het privacygedeelte. Met schoppen tegen privacywetgeving bereik je niet veel. Het overtuigd simpelweg niet. Leg mensen uit, wat de kosten zijn van alle privacyschendingen door de overheid. Dat het niet effectief is om criminelen te pakken etc.

  Zelf merk ik dat ik heel veel mensen kan overtuigen op basis van goede argumenten, dat veel economisch overheidsbeleid niet werkt. Zelfs redelijk verstokte socialisten krijg ik zo gedeeltelijk mijn kant op. Veel mensen hier proberen het op de botte bijlmanier. Ze beginnen hun verhaal met dat belasting diefstal is en de overheid mensen berooft. Tja, zo overtuig je maar heel weinig mensen…. En kun je vervolgens lekker blijven kankeren op die mensen die “geen vrijheid willen”.

 11. @Cyclope [9]:

  Of libertariers gemiddeld dommer zijn weet ik niet. Mijn inschatting is juist dat ze over het algemeen vrij goed logisch kunnen redeneren ( veel IT-ers in de gelederen), maar belangrijker lijkt me dat ze een tamelijk goed ontwikkeld moreel kompas hebben. Het consequent afwijzen van geweld tegen je medemens (het Non agressie principe) ook al wordt dat onder het mom van het goede doel en/of door iemand in een mooi uniform gepleegd, valt althans wat mij betreft te kwalificeren als moreel juist.

  Tegen dat salaris van die hartchirurg zullen inderdaad weinig libertariers bezwaar maken ALS dat op de vrije markt tot stand zou komen. Dat betekent dat mensen vrijwillig bereid zijn om (veel) te betalen voor zijn/haar diensten. Helaas staat de NL gezondheidszorg zeer ver verwijderd van een vrije markt. Op deze site staan vele artikelen over de enorme overheidsbemoeienis met deze sector en de kwalijke gevolgen die dat heeft (bijv. de numerus fixus opgelegd door de overheid zodat er een schaarste is aan artsen (= hogere prijzen)). De scribent doelt waarschijnlijk op het feit dat als je vele jaren investeert in een opleiding (en schulden aangaat ter bekostiging, de immorele studiefinanciering waarbij de bakker belasting betaalt voor de scholing van artsen laat ik even buiten beschouwing) dat je tarieven dan ook wat hoger moeten liggen om een en ander terug te verdienen. Zeker als je 52% belasting moet betalen. Wat een redelijk salaris is voor iemand met bepaalde kwaliteiten/opleiding kan alleen een vrije markt uitwijzen. Als die 5 ton teveel is (in relatie tot de investering) dan heeft dat een enorme aanzuigende werking die (zonder de huidige overheidsrestricties) zou leiden tot meer artsen en dus minder schaarste en lagere prijzen.

  Wat betreft dat gif, kun je dat onderbouwen? Als dat waar is dan is niet alleen de libertarier dom, maar ook de gemiddelde Nederlander. Waarom zou men betalen voor giftig voedsel? Is er iets mis met de informatievoorziening (deels gecontroleerd door de overheid) of zijn Nederlanders slecht opgeleid? (Onderwijs 100% in handen van de Staat). Ik dacht altijd dat Nederlanders vrij oud worden. Kan ook een verklaring zijn voor de hoeveelheid kanker, iedereen ontwikkelt namelijk kanker, als je maar lang genoeg leeft. Ik hoor hier graag meer over, klinkt nogal angstaanjagend namelijk, zeker in combinatie met een door de Staat gecontroleerde gezondheidszorg.

  Als laatste je opmerking mbt natuur en medemens. Libertariers zijn juist erg begaan met de medemens. Zij willen niet dat er geweld gepleegd wordt tegen de medemens en verwachten in ruil daarvoor dezelfde behandeling. Libertariers zijn ook begaan met de natuur en daarom pleiten zij voor om alle natuur in private handen te brengen. Een eigenaar is doorgaans meer gemotiveerd om zijn eigendom te beschermen/onderhouden dan een overheid.

  Peter de Jong [27] reageerde op deze reactie.
  Cyclope [45] reageerde op deze reactie.
  Cyclope [46] reageerde op deze reactie.

 12. “Zelfs al heeft de overheid zo’n zelfde persoon al op zijn 10e veroordeeld tot levenslang Wajong in een sociale werkplaats.”

  Dit ondervinden ik en mijn vrouw dagelijk. Mijn dochter volgt speciaal onderwijs (Voortgezet Speciaal Onderwijs). Het eerste wat de school aan jou als ouder vraagt is of je al informatie hebt ontvangen over het aanvragen van een Wajonguitkering en je krijgt als bonus een opsomming van alle sociale instellingen waar je kan aankloppen.
  En als je zoals mijn dochter, ondanks haar beperkingen, hartstikke ambitieus bent en probeert (zoals in haar geval) iets te gaan doen in de IT, dan krijgt je dagelijks in de klas te horen dat dit veel te hoog gegrepen is voor je en dat ze maar beter op een zorgboerderij kan gaan werken..
  En nu er flink bezuinigd gaat worden moet je die subsidiesponzen eens horen gillen en piepen en dan word je als ouder vanuit school bestookt met allelei propaganda mail, waarin elke keer een heel betoog wordt gehouden hoe erg het allemaal wel niet is voor jullie zielige kindertjes..

  In reactie hierop proberen we onze dochter dagelijks wat libertarische grondbeginselen bij te brengen en dat slaat gelukkig (ook voor een kind met een laag IQ) aardig aan! 🙂

  Ron Arends [15] reageerde op deze reactie.
  Hoc Voluerunt [17] reageerde op deze reactie.
  Hoc Voluerunt [19] reageerde op deze reactie.

 13. @Roeland [14]:
  Ik vindt het altijd moeilijk in het geval van kinderen bestempelen als lager IQ of een aandoening hebben, zeker in gevallen van ADHD en Autisme.
  Die zie je ook overigens vaak in de It verdwijnen omdat die op de een of andere manier super zijn in logica, informatica, pragmatisme e.d.

  Tegen mij zeiden ze ook altijd dat het niets zou worden en een grote riedel aan demotiverende praat op scholen.

  Op scholen zeiden ze dat ik zou eindigen als vuilnisophaler, ik sta nu bovenaan terwijl de rest burgers bakt bij de Mac en een uitkering heeft.

  ik zou je docter alle kansen geven zich te ontwikkelen, en wat de school niet ziet dat er in zit, dat kunnen jullie thuis stimuleren.
  Als je jullie dochter echt wil helpen met de It zal je vrees ik veel zelf moeten doen.

  Ik heb nog lesmateriaal liggen, alleen moet ze dan wel Engels machtig zijn. stuur me een mailtje en ik stuur het naar je op. Dit soort gevalletjes kan ik maar al te goed en vindt het hartverscheurend dat zo’n potentieel talent met ambitie door scholen en socialisten gekleineerd worden.

  hocvoluerunt@hotmail.com

  Cyclope [20] reageerde op deze reactie.

 14. @Hoc Voluerunt [16]:

  Nou dan! Die uitkeringen heb je ook zelf betaald.Daarom zeg ik ook:kijk eens op je loonstrook.
  Of zeg jij ook tegen je autoverzekering dat je geen schadevergoeding wilt als je een ongeluk meemaakt?

 15. @Roeland [14]:
  Ik vindt het altijd moeilijk in het geval van kinderen bestempelen als lager IQ of een aandoening hebben, zeker in gevallen van ADHD en Autisme.
  Die zie je ook overigens vaak in de IT verdwijnen omdat die op de een of andere manier super zijn in logica, informatica, pragmatisme e.d.

  Tegen mij zeiden ze ook altijd dat het niets zou worden en een grote riedel aan demotiverende praat op scholen.

  Op scholen zeiden ze dat ik zou eindigen als vuilnisophaler, ik sta nu bovenaan terwijl de rest burgers bakt bij de Mc en een uitkering heeft.

  ik zou je dochter alle kansen geven zich te ontwikkelen, en wat de school niet ziet wat er in zit, dat kunnen jullie thuis stimuleren.
  Als je jullie dochter echt wil helpen met de IT zal je vrees ik veel zelf moeten doen.

  Ik heb nog lesmateriaal liggen, alleen moet ze dan wel Engels machtig zijn. stuur me een mailtje en ik stuur het naar je op. Dit soort gevalletjes ken ik maar al te goed en vindt het hartverscheurend dat zo’n potentieel talent met ambitie door scholen en socialisten gekleineerd wordt.

  hocvoluerunt@hotmail.com

 16. @Hoc Voluerunt [17]:

  Wat je baan of carriere ook is zegt helemaal niks over je ontwikkeling. Alweer zo’n illusie redenering die libertariers van hun wel gehate regeringen hebben overgenomen.

  Ik kom vaker ver ontwikkelde mensen tegen in lage beroepen dan in dikbetaalde topfuncties. Hoe hoger opgeleid hoe lager de ethische ontwikkeling van de mens.

  Je moet jezelf eens horen praten. “ïk sta nu bovenaan” bovenaan wat? Wat maakt dat jij bovenaan staat? Dat je meer verdient? Kun je nu een dikkere auto kopen dan die Mcdonald medewerker?
  Sta je daarom bovenaan? Whahahahahahaha whahahahah whahahaha

  Misschien is die burger bakker wel één van de beste en aardigste mens die er op de aarde rondloopt. En die topmanager? Missschien is dat wel een oplichter of een pedo of verkrachter.

  Jullie hebben totaal geen idee van wat ontwikkeling inhoud. De staat heeft jullie goed ingeprent dat ontwikkeling te maken heeft met de hoogte van je salaris. En jullie geloven dat van harte. Vaak geld juist het tegenovergestelde, hoe hoger je salaris hoe lager je ontwikkeling.
  En daarom is Nederland in heel veel opzichten een zwaar onderontwikkeld land.

  Hoc Voluerunt [22] reageerde op deze reactie.

 17. @Ron Arends [15]: Ongelooflijk dit soort azijnzure D66-achtige reacties. Het stoort mij gigantisch dat hier gedaan wordt alsof de hoogopgeleiden een verheven soort zijn. Het tegenovergestelde is waar: Nederland heeft veel meer aan bouwvakkers of mensen aan de horeca, dan aan subsidieslurpende hoogopgeleide baantjesjagers bij de overheid. Daarnaast ben ik als HBO afgestudeerde erg blij met laagopgeleide mensen die vaardigheden hebben die ik niet heb (bijvoorbeeld op technisch gebied). Bovendien vind ik dat mensen alle recht hebben om zich minder op hun carriere te richten of SBS te kijken. Dat hoort bij vrijheid! Zolang ik ze niet financieel hoef te steunen lijkt me dat geen probleem.

  Het libertarisme is een prachtige stroming die veel goede ideeen heeft. Buitenlandse websites als “Cato” en “Mises” laten dat ook met de regelmaat van de klok zien. Nederlandse websites als blog.meervrijheid.nl en http://www.devrijeeconomie.nl zijn ook overtuigend. Maar dit blijft toch wel een erg slechte site met betweterige D66 achtige types.

 18. @Cyclope [20]:
  Ik ben niet de hele libertarische beweging, iedereen spreekt voor zichzelf.
  Ik zeg niets over de persoon zelf! die burgerbakker kan ook een hele aardige persoon of ontwikkelde persoon zijn in een wat moeilijke periode.

  Maar over het algemeen heb ik het over de carrière ladder.
  Bekijk het a.u.b. in de context van het voorbeeld.

  Voor die uitkering trekker heb ik overigens geen respect, behalve als hij aanspraak maakt op de regelingen die hij/zij zelf betaald heeft gedurende zijn werkverleden. of uit principe evenveel uitkering gaat trekken als hij aan inkomstenbelasting is misgelopen.
  Daar zal je me nooit over horen.

  Het is wel vaak zo, met alle respect naar de lagere beroepen, dat in de meeste gevallen de hogere banen bevolkt worden door mensen met een hogere algemene ontwikkeling.

  Je gaat een beetje door de bocht Cyclope, en begrijpt niet echt wat een libertarier precies is, of wat de stroming is.
  Doe daar eerst eens meer onderzoek naar, het filmpje op de voorpagina legt enorm veel uit, en ook het artikel op de voorpagina in de carrousel “libertarisme voor beginners” als ik me niet vergis een Artikel van Ron Arends.
  Ook kan je mijn artikelen er bij pakken van de individuele beweger en die van “de verloren generatie van de verzorgingsstaat”als je wilt weten over scholen wat ik daar ook in behandel.
  Dus a.u.b. eerst onderzoek voor je luidkeels begint te tieren.

  Cyclope [26] reageerde op deze reactie.

 19. “Het is wel vaak zo, met alle respect naar de lagere beroepen, dat in de meeste gevallen de hogere banen bevolkt worden door mensen met een hogere algemene ontwikkeling.”

  Daar wordt in Nederland absoluut geen waarde aan gehecht. De hogere banen worden bevolkt door blablablafiguren, die nog geen twee breuken kunnen optellen, niet weten wanneer de Slag bij Nieuwpoort was en geen algemene economische principes begrijpen. En dan hebben we het nog niet over de spel- en taalfouten van dit zogenaamde hogere personeel gehad.

  “Die zie je ook overigens vaak in de IT verdwijnen omdat die op de een of andere manier super zijn in logica, informatica, pragmatisme e.d.”

  Juist! En de gemiddelde alfageschool de logica? Om te janken.

  “Als die 5 ton teveel is (in relatie tot de investering) dan heeft dat een enorme aanzuigende werking die (zonder de huidige overheidsrestricties) zou leiden tot meer artsen en dus minder schaarste en lagere prijzen.”

  Dan zou dat leiden tot de beslissing van een arts om het veel goedkoper aan te bieden. Aangezien echter de overheid ervoor zorgt, dat door de numerus fixus er onvoldoende artsen zijn en artsen verplicht zijn bepaalde tarieven per “verrichting” te vragen – 800 euro voor een pleister plakken bijvoorbeeld – kan de markt haar werk niet doen. Toen men begin deze eeuw de mond vol had van het tekort aan mensen in de gezondheidszorg, dacht ik: “Nou zal eindelijk die numerus clausus sneuvelen,” maar helaas: nog steeds moet de gemotiveerde student uitwijken naar Leuven, Gent of Luik, waar iedereen mag studeren, wat hij of zij wenst. Gevolg: pittigere opleidingen, respect voor de professor, die niet Jan of Klaas genoemd wordt, en uiteindelijk een betere gezondheidszorg.

 20. @Hoc Voluerunt [22]:

  “Het is wel vaak zo, met alle respect naar de lagere beroepen, dat in de meeste gevallen de hogere banen bevolkt worden door mensen met een hogere algemene ontwikkeling”

  Yeah sure!

  Hiermee beweer je dus dat politici een hogere algemene ontwikkeling hebben. Want volgens jouw filosofie “staan deze mensen bovenaan” want ze verdienen veel.

  Iedere willekeurige boer heeft een grotere ontwikkeling dan welke topman dan ook. Het enigste wat die gasten ontwikkelen is hun eigen portemonnee.Al storten ze daarmee de hele wereld in een financiele crisis, dat interesseerd ze geen bal.

  drnomad [28] reageerde op deze reactie.

 21. @The Red Pill [13]:
  “Een eigenaar is doorgaans meer gemotiveerd om zijn eigendom te beschermen/onderhouden dan een overheid”

  Absoluut! In de Rijdende Rechter van 8 maart jl zat een zaak van inwoners van de gemeente Lemsterland (Friesland) tegen de gemeente. Die wilde opeens geld voor strookjes gemeentegrond die de bewoners al jarenlang zelf onderhielden.

  De gemeente deed er vanwege de hoge kosten van het groenonderhoud niets aan en de paar stukjes die niet door de bewoners werden bijgehouden waren complete wildernissen. Een smet op de buurt. Bewoners hadden van de overige stukjes ‘snippergroen’ prachtige tuintjes gemaakt en alles stond er even mooi bij.

  De bewoners waren echter zeer principieel: ze weigerden te betalen voor die stukjes gemeentegrond en ze zouden de stukjes weer volledig kaalslaan en aan hun lot overlaten als de gemeente haar plan zou doorzetten.

  http://www.eerstehulpbijrecht.nl/conflicten/wonen/eigendom-grond/t-strookt-niet

 22. @drnomad [28]:

  Was er een centrale bank toen de tulpencrisis in Holland uitbrak?
  Of werden mensen vooral gedreven door gemakkelijk verdiend geld?

 23. Ron Arends je noemt 3 ondernemingen in de handel.
  Legt mij het surplus eens uit van een adviesbureau, bijna altijd van een oud politicus die advies verkoopt aan de overheid.
  Communicatie adviseurs die een stadskrantje voor de gemeente
  uitgeven. Kosten 80.000 per jaar, van dit soort mensen hebben we er al inmiddels 1500000 rondlopen.
  Provincie limburg gaat ook een half miljard steken in een
  campus op het dsm terrein van samenwerkende oogappels die nooit iets zullen uitvinden, aangezien ze nooit zullen snappen dat een genie dingen uitvindt zoals werner von braun(laatste wezenlijke uitvinding van dsm 1968)
  allemaal dienstverlening.
  Ik geloof dat mischien wel tachtig procent van de dienstverlening geen aftrek zou vinden in een vrije markt.
  Of koop jij ook advies in voor je IT bedrijfje? Laat het verdomd goed advies zijn dan.

Comments are closed.