Op 27 maart 2011 ging de zomertijd in in Nederland.De verwarring is alom aanwezig. Er is een uur verdwenen, terwijl dat niet zo is. Mensen verwachten anderen een uur te vroeg. Mensen staan een uur eerder op en veroorzaken daardoor schade. Levens worden hierdoor veranderd.

Wie heeft dit verzonnen ?

Wat is het doel ?

Is het middel niet erger dan de kwaal ?

 

44 REACTIES

 1. Bij mijn weten dient zomertijd geen enkel praktisch nut, behalve dat mensen een uur langer daglicht hebben ’s avonds bij het barbeknoeien of bootjevaren.
  Ooit zou zomertijd veel energie besparen, maar over dat sprookje hoor je de beterweters niet meer.

  Het valt in de categorie: het is er nu eenmaal dus gaan wij er mee door tot het bittere einde. Net als met de ov-chipkaart en oorlogje spelen in derde-wereldlanden. Dat hebben wij zo gewild met z’n allen, naar men zegt…

 2. Rusland stopt na 30 jaar met deze traditie en zette afgelopen zondag de klok het laatst een uur vooruit.

  Medvedev: ‘mensen worden te vroeg wakker en weten niet wat ze met dat uur aanmoeten. Kinderen raken van slag om nog maar te zwijgen over de koeien en ander vee – zij snappen er niets van waarom ze een uur later of juist vroeger gemolken worden’.

  Critici twijfelen eraan of Medvedev de echte reden wel geeft.

 3. Onze echte tijd is de winterklok.

  Het concept zomertijd heeft wel een voordeel dat het ‘savonds langer licht is..ofwel men kan in principe meer genieten van de periode natuurlijk licht op een dag buiten werktijd. Wat weer een positieve invloed heeft op de levende wezens.

  Toch blijkt het neveneffect ERG negatief..
  zie hier een onderzoek van RUG ism. Ludwig-Maximilian-University uit munchen:
  http://www.cell.com/current-biology/retrieve/pii/S0960982207020866

  Wat de russen doen is helemaal te gek.

  Die heeft al 2 tijdzones afgeschaft, EN hij stelt de zomerklok als de werkelijketijd, terwijl dat dus de winterklok is.

 4. Ik persoonlijk vind de zomertijdklok vreselijk. Mijn ritme is totaal in de war. Wat de Ludwig-Maximilian_universiteit heeft ontdekt klopt voor mij dus wel. Ik las, dat 50% van de Duitsers last heeft van de zomertijdklok. Nederlanders stellen zich meestal rationeler op en zijn van mening, dat het goed is, omdat het ’s avonds “langer licht” is. Uit de studie van bovengenoemde universiteit blijkt dus, dat onder andere dat nu juist het euvel is!

  Ik denk dat het instellen van de zomertijd ook een vorm van controle is: hoever kunnen we gaan met het bepalen van op de persoonlijke vrijheid ingrijpende maatregelen? Heel ver dus, zo blijkt. Lichtpuntje is, dat er wel meer over geklaagd en geschreven wordt.

 5. Ik vind dit al jaren het geniaalste overheidsingrijpen. Heel Nederland met een toverspreuk uitgesproken in 1977 een uur eerder laten opstaan. 16 miljoen Nederlanders zonder uitzondering onderwerpen zich eraan. Je hebt geen fraudeteams nodig, er ontstaat geen zwarte markt, zelfs geen kantoor is benodigd. De Belastingdienst zou er jaloers op kunnen zijn.

  Mensen blijven te lang op door de komst van de televisie. Ooit op een forum had ik eens voorgesteld om het verloren televisie-uur 19:00 tot 20:00 op te vullen. Het achtuurjournaal één uur vervroegen, daarna netwerk, Nieuwsuur om 21:30 en Paul en Witteman van 22:00 tot 23:00, 23:00 dat ding uit. Dan heb je die kunstgrepen niet nodig. Nu neem ik Eén Vandaag op en kijk het om 19:00.

 6. Ik ben geen ochtendmens dus ’s avonds wat langer licht vind ik best. Wat mij betreft doen we er nog een uurtje bij. Dat de wintertijd de echte tijd zou zijn, interesseert me niet want da’s slechts een definitiekwestie. Bedenk dat het natuurlijk overal dezelfde tijd behoort te zijn: zowel aan de zonnekant als aan de schaduwkant van een bal. Ongeacht of het een voetbal of een wereldbol betreft. Toch hebben andere landen bepaald dat ze bv. 6 uur voor of achter lopen op ons. Wat is dat nou voor onzin: dan zouden we terug in de tijd kunnen telefoneren of wat? Of naar de toekosmt toe? Als ik met China bel hoor ik dan hoe het leven in de toekomst (6 uur voor op ons) eruitziet? Tuurlijk niet!

  M.a.w. het is overal even laat maar hoe mensen/landen daarmee omgaan verschilt. Allemaal doen ze alsof het midden van de dag is wanneer de zon op zijn hoogste punt staat alsof het de zon is die opkomt en ondergaat. Stelletje sufferds. Dus de manier waarop we met tijd omgaan is sowieso niet meer dan een conventie en daarmee is het onzin om te stellen dat de wintertijd de echte tijd zou zijn. Wat mij betreft ben ik blij met de zomertijd omdat die anderen die in het gareel lopen hun dagindeling doet aanpassen aan een ritme wat mij toevallig beter uitkomt. Zoals gezegd wat mij betreft mogen we er zelfs nog 1 a 2 uur bijdoen.

  Vilseledd [7] reageerde op deze reactie.
  Doompie [8] reageerde op deze reactie.

 7. @.M [6]:

  Midden op de dag moet 12:00 zijn, maar midden in het jaar mag in Australië best 21 december zijn. Het is bedacht door mensen zonder bèta-achtergrond, wat weer eens duidelijk te merken is.

 8. @.M [6]:

  Je gaat toch niet de hele wetenschap onderuit trekken?
  Tijd is relatief….

  Uitgangspunt van tijd is de stand van de aarde ten opzichte van de zon.

  Toevallig hangen we ook datums op omdat dat een veelvoud van omwentelingen is.

  Het indelen van tijdzones is puur een gemaks kwestie.
  Anders zou het oosten van nederland 15 minuten voorlopen op het westen van nederland.

  je kan dus ook relatief tijdreizen, en naar de relative toekomst bellen (zij zijn al een kwart verder gedraait als wij, voor ons is die absolute locatie (aarde tov zon) dus in de toekomst)

  Hoeveel je erbij optelt of aftrekt maakt niet uit, maar dieren en mensen op een locatie op de aarde zijn gewend aan de omwenteling cyclus, als je opeens doet alsof die cyclus een uur korter is, dan raakt het bioritme in de war..
  En gezien we met een deler van 360 graden tijd berekenen, is het eenvoudigste uitgangpunt 12:00 = zon laagste stand v/d aarde van de dag in de relative elipse.

  Misschien dat 13:00 of 14:00 wel een beter uitgangspunt is voor onze indeling van het leven..

  als je de tijdseenheid verandert, dus geen uren/minuten/seconden, kan je gewoon van voorafaan beginnen.

  Bv. uitdrukken in graden, dan heb je 360 eenheden per tramel X.Y
  (trammels komen van archimedes)

  Dat kan een interresante uitdrukking worden.

  25,456G 72X43Y 🙂

  Daar moet je dan nog de Pie en Labda (latitude en longtitude) bij gooien voor je absolute positie en je hebt een andere manier van tijdsuitdrukking.

  Maar het huidige stelsel is wat eenvoudiger toch?

  Burnitall [19] reageerde op deze reactie.

 9. Tijd is sowieso een concept. Het delen van een natuurlijke cyclus tussen middernacht en de volgende middernacht in 24 gelijke delen, die weer onderverdeeld kunnen worden in 60 gelijke delen en die nog eens in 60 gelijke delen (uren, minuten en seconden) en daarna gaan we verder in “honderdsten van seconden” voor zeer nauwkeurig werk? Wie is ooit begonnen met delen door 24, dan door 60, nog eens door 60 en dan maar met het vertrouwde decimale stelsel verder gaan delen? Waar komen die eerste 24, 60 en 60 vandaan? En daarna gaan we lekker het decimale stelsel eraan hangen? Dat kan alleen door mensen verzonnen zijn. Ik vermoed: ambtenaartjes of anderzins onderontwikkelde wezens. 😉

  In ieder geval, føcken met die toch al belachelijke afspraken over tijd is ZEKER door ambtenaartjes (incl. politici) uitgevonden. Uit puur eigenbelang. Hebben ze wat langer licht in de vrije tijd, na hun 8 uurtjes slapen op onze kosten in kantoor.
  Waar normale mensen het gewoon, na een dag hard werken, juist prettig vinden om op tijd met donker te gaan rusten.

  En dan die mensen die er “weken van slag van zijn”, van dat ene uurtje. Ik vraag mij dan af: zijn die zo autistisch geprogrammeerd, dat ze dermate in een vast patroon zijn geconditioneerd? Ik bedoel: 2 keer per jaar een uurtje verschuiven, waar gaat het over? Hoe vaak ga je niet een uurtje eerder of later naar bed, slaap je eens wat meer of wat minder uit? Lig je tijdens een nacht eens een uurtje wakker? Heb je af en toe wel eens een stomende nacht seks met je partner (of wie dan ook) en daardoor wat minder slaap? En daar hebben die mensen dan geen weken last van?
  “Ja, maar het is dan zo lang licht…” hoor ik sommige “dames” dan zeuren. Ik denk dan: “Ja MUTS, en op vakantie naar Hawaii of dergelijke oorden klaag je er niet over?”

  Ik begrijp de mensheid zo langzamerhand niet meer. En daar ben ik nog blij om ook.

  Doompie [11] reageerde op deze reactie.

 10. @Paul Martens [9]:

  Ho ho paul.

  De tijd:Een wetenschappelijke les verzorgd door Doompie 🙂

  Het is eigenlijk allemaal de schuld van de egyptenaten zo’n 4000 jaar terug.
  die deelden de dag in in 24 uur. 12 uur licht 12 uur donker.

  Daarna kwamen 2 wijsneuzen die het Sexagesimale tel stelsel hebben bedacht:

  Een tel systeem gebaseerd op de basis 60. Hier zit ook een hele theorie achter, maar voor graden en dus impliciet ook tijds berekeningen (zie vorige post) is dat een ideaal tel systeem.

  60 is een Highly composite number wat zoveel wil zeggen als dat het een groter aantal delers heeft als elk getal kleiner dat dit getal.

  60 is ook het laagste getal dat door alle cijfers van 1 t/m 6 gedeelt kan worden.

  60 kan gedeelt worden door:
  1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 12, 15, 20, 30, 60

  60 heeft dus een groot aantal vermenigvuldigings factoren met 3 priem getallen in de reeks..2,3 en 5.

  een circel (omwenteling) van 360 (ook een highly composite number) graden is een veelvoud van 60, en dus niet van het decimale (0..9) tel systeem.

  Daar komt ook onze notitie van tijd vandaan (dit is geen decimaal getal namelijk):

  17:53:17

  17×6^2 + 53×6^1 + 17×6^0 seconden..

  De eenheid van tijd is daarom ook SECONDEN..

  De Huidige definitie van seconden:

  De duur van 9,192,631,770 periodes van de straling overeenkomstig met de transitie tussen twee hyperfijne niveaus van de gondstatus van het cesium 133 atoom.

  Nou ja even ter info zulle we maar zeggen..

 11. “Ja, maar het is dan zo lang licht…” hoor ik sommige “dames” dan zeuren. Ik denk dan: “Ja MUTS, en op vakantie naar Hawaii of dergelijke oorden klaag je er niet over?”

  Daar is het niet zo lang licht, hoor. In Narvik gaat de zon niet onder en toch kon ik gewoon slapen.

 12. Libertariers gaan de strijd aan met ‘de’ tijd, omdat ook die door ‘de’ overheid bedacht zou zijn. Hoe amusant.
  Uiteraard leven we allemaal in een nu; leuk geconstateerd door puntM.
  Maar die tijdsindeling is toch echt ergens goed voor, anders had zoiets zich nooit zolang gehandhaafd.
  Ik zie de volgende libertariers al weer voor me: zij gaan de strijd aan tegen de ‘zevende’ dag, want ook dat is toch maar een menselijk verzinsel. Ik krijg de indruk dat het wezenloze leven van het dier hier als nastrevenswaardig voorbeeld geldt.

 13. “Ik zie de volgende libertariers al weer voor me: zij gaan de strijd aan tegen de ‘zevende’ dag, want ook dat is toch maar een menselijk verzinsel.”

  Nee, anders mogen ze niet bij Gods eigen omroep hun vijftien minuten van roem beleven met de film van Ayn Rand.

  beek [15] reageerde op deze reactie.

 14. Misschien moet ik de libertariers erop wijzen dat zowel hun spelling als hun taal ook door ‘de’ overheid is goedgekeurd.
  De echte libertarier spreekt zijn eigen taal, heeft zijn eigen spelling, heeft zijn eigen geld en heeft zijn eigen tijd.
  Die libertarier kan dus inderdaad beter op een eiland gaan wonen, want de kans dat een mede-libertarier precies dezelfde taal en spelling en precies hetzelfde geld en dezelfde tijd zal willen gebruiken is klein. Al snel zal de mede-libertarier van mening zijn dat die andere mede-libertarier hem dwingt.
  Kortom alweer: welkom in Utopia.

  IIS [34] reageerde op deze reactie.

 15. @Doompie [8]: “Het indelen van tijdzones is puur een gemaks kwestie.
  Anders zou het oosten van nederland 15 minuten voorlopen op het westen van nederland. ”

  Merk op dat dit vroeger dus wel het geval was..

  Je bioritme gaat echt van 1 uurtje niet van de rel. Wel van een jetlag . Maar dan heb je meer dan 7 uur tijdsverschil. Wel eens naar Engeland gevlogen??? Vliegtijd circa 60 minuten. Die lopen ook een uur achter. Dat betekent dus dat als je hier om 15.00 uur vertrekt je om 15.00 uur aankomt. En terug..15.00 uur vetrek…Oei ..kom je om 17.00 uur aan…Weltwee uur tijdsverschil..Nou..Dan ben je zeker helemaal van de kaart…

 16. Wie heeft dit verzonnen ?
  Raar maar waar: Benjamin Franklin, een van de ‘founding fathers’ van de USA. Toen hij een tijdje in Europa kwam wonen, verbaasde hij zich zo over de zuunigheid van Europeanen (we spreken bijna 250 jaar geleden, toen al), dat hij in een ingezonden brief, een soort column, in de ‘Journal de Paris’ cynisch voorstelde om de klok ’s zomers een uur vooruit te zetten. Hij rekende voor hoeveel kaarsen men daarmee per jaar wel niet zou besparen. Het duurde daarna trouwens nog ruim 100 jaar voordat het idee serieus werd opgepikt.

  Wat is het doel ?
  Energiebesparing.

  Is het middel niet erger dan de kwaal ?
  Lijkt me wel. Helemaal in deze tijd waarin flexibel werken steeds meer gemeengoed wordt, is er geen enkele reden om ook nog de klok te beïnvloeden. Bovendien is de afgelopen jaren aangetoond dat avondmensen intelligenter, efficiënter en creatiever zijn dan ochtendmensen, en die eigenschappen slaan allemaal dood door onnatuurlijk vroeg op te staan. “De morgenstond heeft goud in de mond” is een achterhaald spreekwoord.

  .M [23] reageerde op deze reactie.

 17. @Dennis S [21]: “Bovendien is de afgelopen jaren aangetoond dat avondmensen intelligenter, efficiënter en creatiever zijn dan ochtendmensen,”

  Interessant. Kan je hier meer over vertellen?
  Linkjes misschien?

  Ik zal er mijn entourage graag mee om de oren slaan (d.w.z. als ze nog wakker zijn wanneer ik opsta) 😉

  dennis snel [26] reageerde op deze reactie.

 18. Volgens mij is heel dat gezeik met die zomertijd erg simpel, als ’s morgens bij daglicht 16 miljoen mensen op één oor liggen wordt er weinig energie verbruikt, maar als ze er ’s avonds een uurtje bij kunnen pakken des te meer,tel uit de winst voor Nuon, Shell en consorten.
  We’re only in it for the money………..
  Frank Zappa 1967
  Zé.

 19. @Zé [22]:
  Nonsens. Aan die woorden is een bepaalde definitie gegeven, en door ze te gebruiken erkent u die definitie, anders is alles wat u en ik zeggen zomaar een willekeurige verzameling tonen. U communiceert die woorden dus, waardoor u de betekenis van die tonen erkent, en zijn ze dus niet willekeurig, en hebben ze betekenis. “Tijd” en “geld” bestaan en geen quasi-filosofische opmerking verandert daar iets aan.
  Of u heeft het over het feit dat het “concepten” zijn, en niet bestaan als fysieke objecten(“geld” doet dat wel), maar wat de toegevoegde waarde van die constatering is…

 20. @.M [23]: Interessant. Kan je hier meer over vertellen?
  Linkjes misschien?

  Kan de studies zelf even niet terugvinden, maar er wordt wel naar verwezen in het nu.nl-artikel http://www.nu.nl/werk-en-prive/2286051/ochtendmens-maakt-makkelijker-carriere.html :Hoewel zij door de bank genomen minder productief zijn, blijkt uit eerdere studies dat avondmensen wel slimmer en creatiever zijn en meer gevoel hebben voor humor.

  Als je even verder zoekt in het archief van nu.nl (http://www.nu.nl/zoeken/?site=nu&q=avondmensen), dan vind je ook dat avondmensen langer geconcentreerd blijken te kunnen werken, terwijl ochtendmensen juist productiever zijn en meer energie hebben. Ook maken ochtendmensen sneller carrière.

  Interessante materie allemaal, en wanneer je jezelf inleest in het belang van slaap, zijn de meeste resultaten ook best logisch (avondmensen lopen eigenlijk massaal met een chronisch slaapgebrek rond, en moeten zich continu aanpassen aangezien de maatschappij – bijvoorbeeld qua werk- en schooltijden – op de ochtendmens is ingericht).

  .M [43] reageerde op deze reactie.

 21. Ik vind het vreselijk, ben er echt ziek van. Ben misselijk en niet alert, alsof ik een paar nachten heb doorgehaald.Ik ben iemand die een strak ingebouwd klokje heeft, en nu moet ik wakker worden van de wekker. Een uur lijkt niet veel, maar de impact is erg groot.
  Afschaffen, please,

  Vilseledd [29] reageerde op deze reactie.

 22. @peetar [20]:

  Geweldig die PVV! 🙂

  Hopelijk krijgen ze hun zin, want anders moet je helemaal naar Rusland.

  Onze tijd klopt sowieso niet, want het hoort 12 uur te zijn als de zon op haar hoogste punt staat. Daar is je hele bioritme op gebaseerd.

  Vroeger had iedereen een zonnewijzer dus je wist altijd exact wanneer het 12 uur was. In ieder plaats in NL anders dus!

  Daar kwam de klad in met de komst van de spoorwegen. Die vonden het lastig een spoorboekje te maken als het overal een andere tijd was.

  In 1908 werd voor heel NL de Amsterdamse tijd ingevoerd. Die klopte exact voor A’dam, maar natuurlijk niet voor de mensen in het oosten van NL. En de afwijking werd nog veel groter toen in WOII de Berlijnse tijd werd ingevoerd.

  Sindsdien leven we hier 40 minuten te laat (12 uur op de klok is in werkelijkheid 11 uur 20 min). De zomertijd doet daar nog een uur bovenop. Dat is niet normaal meer!

  ===
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Zomertijd

  dennis snel [32] reageerde op deze reactie.

 23. @Anita [27]:

  Dat vind ik dan vreemd. Als je een uur wakker ligt of eens laat thuiskomt, dan heb je dat toch ook niet. In veel buitenlanden reizen mensen bij voorkeur ’s nachts met de trein.

  “Onze tijd klopt sowieso niet, want het hoort 12 uur te zijn als de zon op haar hoogste punt staat. Daar is je hele bioritme op gebaseerd.”

  In Nederland varieert die middelbare zonnetijd van 12:15 tot 12:45 (met zomertijd 13:15 tot 13:45) en in het oosten is het een kwartier later dan in het westen, dus dat gaat ‘m niet worden.

  Peter de Jong [30] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.