Op 27 maart 2011 ging de zomertijd in in Nederland.De verwarring is alom aanwezig. Er is een uur verdwenen, terwijl dat niet zo is. Mensen verwachten anderen een uur te vroeg. Mensen staan een uur eerder op en veroorzaken daardoor schade. Levens worden hierdoor veranderd.

Wie heeft dit verzonnen ?

Wat is het doel ?

Is het middel niet erger dan de kwaal ?

 

44 REACTIES

 1. Geef mij de zomertijd maar, ik mag graag lang opblijven en ben absoluut geen ochtendmens, maar als in de zomer weer de dagen lengen en de klok ook nog een uur vooruit wordt geslingerd, dan kan ik daar behoorlijk vrolijk van worden. Hoewel ik geen ochtendhumeur heb, merk ik toch dat meer licht in de tent mij vrolijker maakt dan het trieste, donkere in de winter. Als ik ’s winters dicht in de buurt van Afrika vertoef en daar meer licht is dan hier in de winter, licht is leven, dan merk ik bij de mensen een duidelijk verschil.

 2. @Peter de Jong [28]: Onze tijd klopt sowieso niet, want het hoort 12 uur te zijn als de zon op haar hoogste punt staat. Daar is je hele bioritme op gebaseerd.
  Ons bioritme kan geen klokkijken, en is daar dus ook niet op gebaseerd. Dat het 12 uur is als de zon op z’n hoogst staat, is voor je bioritme totaal niet interessant. Al is het 17:24:36 als de zon op z’n hoogst staat; het zal je bioritme worst wezen.

  Het is al een hele stap dat steeds meer apparaten rekenen in UTC. Dat we dat vervolgens vertalen naar een lokale tijd, slaat eigenlijk nergens op en is ook helemaal nergens voor nodig.

  Peter de Jong [33] reageerde op deze reactie.

 3. @dennis snel [32]:

  Je bioritme draait op je inwendige klok. Die wordt geijkt door het zonlicht.

  Je pijnappelklier produceert het hormoon melatonine in een dag-nacht ritme. Dat zorgt er voor dat je ‘s-avonds in slaap valt en weer op tijd wakker wordt (zonlicht remt de productie van melatonine). Maar als er op andere tijdstippen dan normaal licht op het netvlies van je oog valt beïnvloedt dat de productie van melatonine en dus je dag-nacht ritme.

  Daarom zijn mensen die afwisselend dag- en nachtdiensten draaien, of die een intercontinentale vlucht hebben gemaakt, overdag slaperig en ’s-nachts niet. Het duurt dagen voor je lichaam zich aan het nieuwe ritme heeft aangepast.
  dennis snel [35] reageerde op deze reactie.
  IIS [36] reageerde op deze reactie.

 4. @beek [17]:

  Weet je wat jouw probleem is: je bent jaloers.

  Je hebt je leven gegeven aan een papieren god en kan niet meer terug.

  Je ziet en leest dat er mensen zijn die zich niet conformeren en opkomen voor individuele vrijheid en zich daar heel goed en lekker bij voelen.

  Je ziet dat mensen kunnen leven buiten de regels en wetten om en zelfs mogen denken buiten vastomlijnde gedachten en ideeën en zeker kunnen leven zonder verstokte, oude regels uit stoffige boeken. Ze volgen hun eigen gezonde visie.

  Je bent simpelweg een jaloers schaap, het schaap wat zich nu pas realiseert dat de kudde een duf geheel is en zwaar achterhaald blijkt. En daarom pies jij contstant tegen het libertarisme aan, je bent gefrustreerd.

  En als klap op de vuurpijl: je bezoedelt je eigen geloof door je zo betweterig en arrogant op te stellen. Geloven doe je in alle eenvoud, maar jij maakt er een zwaar gedramatiseerd betweterig wonder van.
  Peter de Jong [37] reageerde op deze reactie.
  beek [39] reageerde op deze reactie.

 5. @Peter de Jong [33]: Exact. Dus als het wintertijd is, en de zon staat om 12:40 op z’n hoogst, terwijl het een dag later zomertijd is en de zon staat om 13:40 op z’n hoogst, maakt dat dus voor je bioritme totaal niet uit. Die ‘meet’ nog steeds gewoon 1,00 etmaal tussen de twee momenten dat de zon het hoogst staat. Je inwendige klok wordt immers, zoals je zelf ook al aangeeft, geijkt op het zonlicht, en niet op een paar getalletjes op een apparaat.

 6. @Peter de Jong [33]:

  Duidelijke reactie en is misschien wel de kern van een groot probleem.

  Bij de tandartspraktijk waar ik kom daar werken ze onder lampen die het daglicht nabootsen. Mijn tandarts is een vrij nuchter mens, maar kan volgens mij al niet meer zonder zijn lampies.

  Ik meende dat het Sea World was, maar daar waren de pinguïns ziek en dof gevederd, totdat men full spectrum daglichtlampen installeerde. De beestjes kregen weer een mooi verenkleed en een gezond uiterlijk. Of ze ook gelukkig waren laat ik even in het midden.

 7. @Peter de Jong [37]:

  Eindtijd? Alles kan en is mogelijk, de één zegt kometen, de ander zegt een tsunami,… Door een flinke uitbarsting van de vulkaan Cumbre Vieja kan een gedeelte van de instabiele westkant van het eiland in zee storten en een gigantische tsunanime veroorzaken.. Maar het kan ook een losse flodder worden. Het kan vriezen en het kan dooien.

  Rampen zijn niet te voorspellen, die komen als een dief in de nacht.

  Hoeveel rampen hebben we reeds gehad en hoeveel van deze rampen zijn er goed voorspeld? Feitelijk zijn alleen rampen die de mens aanricht echte rampen, de rest zijn natuurverschijnselen die al duizenden jaren plaatsvinden. Wij vinden het een ramp als een vulkaan uitbarst of de aarde beeft en mensen omkomen of dakloos worden, maar mensen zoeken de rampen zelf op door daar te gaan wonen waar het in feite niet kan. Wij wonen in een laag land, maar moeten niet zeiken als we een keer verzuipen in zee. De zee is onschuldig en kan er niks aan doen dat mensen zo dom laag onder zeespiegel wensen te wonen.

  Ik geloof niet dat een natuurramp onze ondergang wordt, maar de mens is zijn eigen ramp en zal zijn eigen ondergang veroorzaken, net als een roker die zijn eigen longen teert en de fabrikant dan de schuld geeft dat ie ziek is geworden, maar vergeet dat het toch een door hemzelf veroorzaakte, persoonlijke, ramp is.

  De eindtijd komt niet, want we moeten nog voorlopige en definitieve aanslagen betalen en tot die tijd leven wij, belastingbetalers en slaven der overheid, wel een tijdje door, de overheid kan namelijk niets aanvangen met een planeet zonder melkvee.

 8. @IIS [34]:

  IIS denkt met een ‘persoonlijk’ woord mijn reacties te kunnen bagatelliseren. Dat doet hij al zo lang.
  Voor de lezer: IIS schold vanaf zijn allereerste begin op vrijspreker, al op de kerk en de gelovigen. Probeert hij nu zijn grieven te wijten aan mijn persoon. Het is een eindeloze reeks intussen, al die persoonlijke verwijten van deze IIS.
  Stuk voor stuk zijn ze elke keer weer als argument waardeloos.
  En uit zijn fantasie ontsproten.

  IIS [40] reageerde op deze reactie.

 9. @beek [39]:

  “Grieven en oude wieven”……”Hij schold en hij vloekte en hij tierde dat het een lieve lust was” “…en toen kwam god die hem vermorzelde onder zijn universeelgrote voeten om hem daarmee voor eeuwig het zwijgen op te leggen”, want god vermorzelt en straft alle slechte mensen op aarde”…”…en toen,…en toen….”de stem van de sprookjesboek verteller klonk zeer opgewonden en gaf hem bijna een goddelijk orgasme”…en toen alle vijanden van het grote sprookjesboek dood waren, leefden de zoete schaapjes nog lang en gelukkig”…

  Mensen met fantasie, je kan er boeken mee vullen.

  ….Je bent ook een klikspaan, boterspaan, je mag niet door mijn straatje gaan, want daar zit de overheid reeds vuistdiep in.

 10. @dennis snel [26]: Dank.

  Ik heb me nog niet verder ingelezen maar de quotes geven al te denken.

  “Hoewel zij door de bank genomen minder productief zijn, blijkt uit eerdere studies dat avondmensen wel slimmer en creatiever zijn en meer gevoel hebben voor humor.”

  “…dat avondmensen langer geconcentreerd blijken te kunnen werken, terwijl ochtendmensen juist productiever zijn en meer energie hebben. Ook maken ochtendmensen sneller carrière.”

  De vraag is maar hoe men die productiviteit heeft gemeten. Een “energieke” ochtendmens kan -in een samenleving die is ingericht op ochtendmensen!- misschien makkelijker zijn routinematige klussen afhandelen en lijkt alzo op het eerste gezicht productiever.
  Maar wie slimmer en creatiever is en zich bovendien lang kan concentreren, is natuurlijk degene die met een innovatief inzicht komt: een doorbraak van hoe zaken anders en efficienter aan te pakken.
  Zijn eenmalig idee kan, eenmaal geimplementeerd, voor de hele afdeling een kwantumsprong betekenen. En als bv. dankzij een nieuwe werkwijze voortaan alle ochtend en avondmensen in een afdeling 20% meer kunnen produceren (met behoud van onderlinge verschillen) dan is die geweldige delta toch wel mooi op het conto te schrijven van die ene avondmens die de “human machines” in zijn afdeling allemaal met een factor 1,2 beter deed presteren.
  Als je hier in je analyse rekening mee houdt, is maar de vraag wie nou het productiefs is.

  Zelf belandde ik bij een werkgever ooit tegen mijn zin op een administratieve back office alwaar een reeks boekingen eerst manueel verwerkt werden alvorens ze in de computer werden ingevoerd. Dat was een hoop invulwerk van formulieren. Per “transactie” kostte het de medewerkers ca. 15 a 20 minuten. Toen men het mij wilde aanleren, snapte ik het wel maar ik deed er 40-45 minuten over.
  Na 3 weken was ik het zat en begon ik -terwijl ik ABSOLUUT GEEN computer expert ben- in mijn avonduren uit pure frustratie op eigen houtje een reusachtige excel toepassing te schrijven. Toen die af was, kon ik in 5 minuten per transactie alles afwikkelen. Tada!

  Resultaat was dat een collega voortaan zijn en mijn werk in een halve dag kon doen en verder de krant kon lezen. Zelf zou ik dan overbodig zijn dus ging ik naar de personeelsdirecteur en drong aan op overplaatsing naar een interessantere afdeling en bekwam dat ook.
  Maar dat in de back office de ochtendmensjes voortaan sneller werkten (zij konden het misschien wel in 3 minuten, wie weet) was niet omdat ze na het drinken van een Yakult ineens sneller werden maar omdat ze dankzij een software van een avondmens ineens een factor 4 sneller waren dan voorheen. Die hele delta productiviteit mag je dan ook gerust op conto van de avondmens schrijven.
  En als je de zaken zo herbekijkt, is maar de vraag of de ochtendmensen nog steeds productiever zijn dan de “slimme, creatieve en geconcentreerde” avondmensen die aan de wieg van productiviteitsverhogende innovaties staan.
  Maar ja wellicht werd het onderzoek verricht door ochtendmensen die gewoon niet slim genoeg zijn om dit te begrijpen, waardoor zij onterecht concluderen dat ochtendmensen productiever zijn 😉

 11. “Zelf belandde ik bij een werkgever ooit tegen mijn zin op een administratieve back office alwaar een reeks boekingen eerst manueel verwerkt werden alvorens ze in de computer werden ingevoerd. Dat was een hoop invulwerk van formulieren. Per “transactie” kostte het de medewerkers ca. 15 a 20 minuten. Toen men het mij wilde aanleren, snapte ik het wel maar ik deed er 40-45 minuten over.
  Na 3 weken was ik het zat en begon ik -terwijl ik ABSOLUUT GEEN computer expert ben- in mijn avonduren uit pure frustratie op eigen houtje een reusachtige excel toepassing te schrijven. Toen die af was, kon ik in 5 minuten per transactie alles afwikkelen. Tada!”

  Daar kom je inderdaad vreemde 1980’se werkwijzen tegen. Zo heb ik ook op een afdeling gewerkt, waar men de betaalgegevens niet rechtstreeks in een computer durfde in te voeren, maar ook handmatige betaalsheets gebruikte, eindeloos gekopieerd, dus ze zagen er niet meer uit. Maar de oude garde met angst voor de computer stond erop, dat je deze invulde. Uiteraard schafte ik het onmiddellijk af, wanneer de oude garde niet meer meekeek met het resultaat, dat het werk sneller gedaan werd.

  Wat betreft Excel werkte er een oudere dame, die alle waardeoverdrachtfactoren met de hand opzocht en uitrekende en die in Excel invoerde. Ik heb met verticaal zoeken een systeem gebouwd, dat de factoren automatisch gezocht werden en tevens geïnterpoleerd (daarvoor hadden ze een apart bestand, terwijl dat een in een vrij compacte formule kan). Ze klaagde daarna wat minder, dat ze haar werk nooit af kreeg.

  “Maar dat in de back office de ochtendmensjes voortaan sneller werkten (zij konden het misschien wel in 3 minuten, wie weet) was niet omdat ze na het drinken van een Yakult ineens sneller werden maar omdat ze dankzij een software van een avondmens ineens een factor 4 sneller waren dan voorheen.”

  In mijn beleving zijn het vooral mensen, die goed in routinematig werken zijn, maar zelden de vraag stellen: “Wat doen we eigenlijk hier en kan het niet anders, sneller en efficiënter”. Ze trekken ook de vreemde conclusie, dat wanneer ze om 7:00 beginnen en om 15:00 gaan, ze een langere dag hebben. Kennelijk heeft “al 5:30 op” ook meer waarde, dan “al om 21:30 naar bed”.

  Met de conclusie, dat ochtendmensen sneller carrière maken, ben ik het niet eens. Veel carrièremensen komen te laat op hun werk; weinig chefs beginnen om 7:00 of 8:00. Overwerken door eerder te beginnen wordt niet als overwerk gezien, tot 18:00 of 19:00 blijven eerder.

Comments are closed.