Voor de twijfelaars aan het nut van de EU het volgende.
Ik wilde onlangs een tomatenslaatje maken met fetakaas . Ik naar de Lidl waar ik dat spul enige jaren geleden ook had gekocht maar ik kon nergens fetakaas vinden.
Na wat gezoek in de koeling vond ik het spul uiteindelijk alleen heette het “Greek style salad cheese” en geen fetakaas.
Blijkt dus dat van de EU alleen kaas van dit type die werkelijk uit Griekenland komt fetakaas mag heten en aangezien de kaas bij de LIDL uit Duitsland komt moeten ze van de EU een andere naam dan feta gebruiken.
En daar zie je direct de meerwaarde van de EU want stel je voor dat deze Duitse zoute witte kaas zomaar fetakaas had geheten dan zouden de rampen niet te overzien zijn geweest.
Lang leve de EU !
Goed opgelet maar het kan nog beter.
De vm Feta van de Lidl (kwam), (komt) niet uit Duitsland maar uit Denemarken.
Koop alleen maar Hollandse kaas, dan weet je wat je krijgt !!
Cyclope [4] reageerde op deze reactie.
Het is vooral de particuliere sector die voorstander is van het handhaven van het merkenrecht. Denk aan de commotie van de champagneboeren n.a.v. een shampo van Unilever.
Maar daar hebben we die Unie natuurlijk niet voor nodig.
Die Unie zit vooral werk te zoeken.
@reiny [2]:
Whaaaaaaahaahahahahha whahaahhaha, zo’n goeie heb ik dit jaar nog niet gehoord! Mijn hond vreet het nog niet eens.
Volkomen terecht dat alleen echte Feta kaas zo mag heten. Waarom zouden anderen producenten de goede naam van anderen mogen misbruiken?
Hetzelfde gebeurt ook met Italiaanse producten en die moeten gewoon beschermd worden. In de supermarkt ligt genoeg van die imitatie rotzooi die de kwaliteitsnamen misbruiken. Schandalig gewoon!
Parmaham is Italiaans, Iberico ham Spaans. En dat moet zo blijven en beschermd worden. Het zou te gek voor woorden zijn als er een of andere Deense smakeloze boer deze namen op zijn producten zou mogen schrijven. Net zo smakeloos als de Chorizo bij de Albert Heijn.Schandalig is nog niet eens het juiste woord!
Ik sta voor deze keer dus pal achter de Europese beslissing die zoiets verbied.
wladi [8] reageerde op deze reactie.
Zé [11] reageerde op deze reactie.
Conclusie,koop nooit geen Feta kaas meer,want dan betaal je driedubbel de prijs dan wanneer je greek style kaas koopt.
@Cyclope [6]: ik vraag mij af of alleen Grieken in staat zijn om knappe feta te maken, het is geen high tech hoor en het lijkt mij dat Denen en Duitsers prima in staat zijn om een even goed product te maken.
Cyclope [9] reageerde op deze reactie.
@wladi [8]:
Wha hahahahhaha wha ha ahahahahha , de tweede goeie mop van het jaar.
Laat Duitsers zich AUB niet met voeding bemoeien, laat ze maar lekker auto’s bouwen!
En als ze het toch niet kunnen laten gebruiken ze maar een eigen verzonnen naam. Zuiderlijke producten mogen niet in diskrediet komen door deze smakeloze wezens.
.M [29] reageerde op deze reactie.
Beste mensen, iedereen heeft het over het beperkte
onderwerp “feta” maar de vraag is vooral in hoeverre
de EU ons de kaas van het brood eet of laat eten.
Wat dacht u van de directe aansturing van woning-
corporaties ?
Wie zijn er straks aan de beurt ? Sportverenigingen,
scholen, leger en politie ? En dat alles buiten de
democratisch gekozen instanties om en zonder enige
inspraak van belanghebbenden.
En nog kwalijker is dat de EU zich voor karretjes
van lobbyisten laat spannen, zoals de geneesmid-
delenindustrie, die de kruidengeneeskunde de nek
om wil laten draaien.
Wat wacht ons nog meer ? Energieleveranciers die hun prijzen mogen opschroeven of vervoersbedrijven die reizigers nog slechter mogen behandelen ?
Kortom, moeten we de EU niet gedag zeggen ?
@Cyclope [6]: Parmaham wordt hoofdzakelijk gemaakt van Nederlands varkensvlees.
Er wordt meer verdiend aan in- en exportpremies dan aan de producten zelf, ondanks dat we ‘open’grenzen hebben.
Deze worden betaald van Uw belastinggeld!!
Aardappel;s uit West Brabant worden gewassen in Italïem en weer teruggebracht naar NL, waar ze in zakken worden gestopt en weer gedeeltelijk worden teruggereden naar Italïe.
De Nederlandse vrachtwagenchauffeeurs mogen steeds meer thuis blijven, want Poolse chauffeurs doen het werk voor 42 euro/dag.
En die geweldige Rutte wil dit nog verder uitbouwen naar een idee van ook zo’n schatje, Bolkenstein, zodat alle Nederlandse chauffeurs thuis mogen blijven.
Terwijl 80% van de stroom in NL van Franse kerncentrales komt, spekt een groot deel van de bevolking deze maffia door vrijwillig mee te betalen aan groene stroom.
Bijna heel Noorwegen heeft stroom van getijdeturbines, in Nederland gaan ze hier eerst nog een 5 jarige studie aan besteden.
Een volk krijgt de regering die ze verdienen, wel het gaat lekker zo, niet dan?
Zé.
Cyclope [12] reageerde op deze reactie.
@Zé [11]:
Onjuist!Een ham die van Nederlandse varkens is gemaakt mag en kan nooit een Parmaham worden. Er mogen uitsluitend Italiaanse varkens gebruikt worden voor parmaham.
De varkens die Italie invoerd uit Nederland zijn gewone prosciutto hammen. Deze kunnen ook in de stad Parma geproduceerd worden maar ze mogen nooit zo genoemd worden.
Zé [13] reageerde op deze reactie.
Zé [14] reageerde op deze reactie.
@Cyclope [12]: Maar dat wil dan toch niet zeggen dat het ook niet gebeurd?
We worden al jaren voorgelogen en besodemieterd.
Ik heb mijn informatie van een vrachtwagenchauffeur die wekelijks varkens naar Italïe rijdt en dit onderzocht heeft.
En dan nog iets, de meeste feta wordt gemaakt van koeiemelk!!
Zé.
Cyclope [15] reageerde op deze reactie.
@Cyclope [12]: prosciutto is Italiaans voor ham.
Niets speciaals dus.
Zé.
Cyclope [16] reageerde op deze reactie.
@Zé [13]:
Ik zal niet zeggen dat het onmogelijk is. Er bestaat in Italie nog zoiets als mafia. Alles is mogelijk dus. Maar de Parma boeren staan echt wel in voor hun kwaliteit.Als er nog 1 land op de wereld bestaat die daar nog enigszins voor instaat is het Italie wel. (buiten de mafia affaires om natuurlijk)
In China maken ze ook Iphones na. Maar dit wordt natuurlijk niet door Apple zelf gedaan.
@Zé [14]:
Niets speciaals dus.
Inderdaad, daar worden gewone hammen van gemaakt. Dat die chauffeur Nederlandse varkens in Parma afleverd betekend niet dat daar Parma hammen van worden gemaakt. Deze hammen worden in Parma klaargemaakt maar ze mogen nooit de echte Parma stempel krijgen. Vandaar de misverstand.
Zé [17] reageerde op deze reactie.
@Cyclope [16]: Dream on, mijn beste, maar de ‘maffia’beperkt zich al lang niet meer tot alleen Italïe.
Het zit overal.
We’re only in it for the money, precies waar alles van naar de kloten gaat.
Camembert uit Normandïe? Ook zo een. In de Franse Ardennen wordt melk tot melkpoeder gemaakt. Dit poeder gaat naar Duitsland.
Daar worden de camemberts gemaakt, waarna ze weer naar Frankrijk gaan waar ze als camembert verkocht worden met als etiket Appelation Controlé.
De Fransen staan nog steeds in de super aan al die kaasjes te ruiken, maar beseffen niet eens meer dat ze allemaal hetzelfde ruiken…en smaken.
Zé.
Hassan [18] reageerde op deze reactie.
@Zé [17]:
Dan toch maar eens naar de doktor gaan. Als je beweert dat Franse kazen allemaal hetzelfde ruiken is er iets goed mis met je reukvermogen. Al eens aan een Chaume geroken? Of een Maroille? Leg zo’n kaas maar eens 1,5 uur in de woonkamer. Ik durf te wedden dat je nooit meer zoiets stoms zult zeggen 🙂
Verder is een Franse kaas die je hier in Nederland koopt niet te vergelijken met die uit Frankrijk. Duidelijk een kwaliteits verschil.
De Fransen en Italianen weten ook goed waar je deze 2e en 3e klassse produkten goed kwijt kan. In ieder geval niet in hun eigen land.
Zo exporteerd Nederland ook de beste stukken vlees van de koe naar Zuid Europa. De slechtste stukken behoudt Nederland zelf omdat de mensen hier toch geen proef vermogen hebben.
Frankrijk produceert ook Renaults in het buitenland. Maar het blijft een Franse auto. Net als die camembert dus. Die camembert fabriek in Duitsland is vast ook gewoon Frans.
Zé [19] reageerde op deze reactie.
@Hassan [18]: Hoi Hassan, ter verduidelijking; ik praat over de supermarktcammemberts, en heb na 15 jaar in Frankrijk leven echt wel door dat er verschil tussen de kaassoorten bestaat.
Het is meer om aan te geven hoe we met zijn allen constant besodemieterd worden.
Wie dat niet ziet is blind.
Zé.
De landen laten zelf hun producten in andere landen produceren om de kosten in te drukken, en de EU werkt daar ‘gezellig’ aan mee.
Je moest eens wéten hoeveel groentes er liggen met het etiketje “holland” erop, en dat niet in holland is gekweekt 9maar alleen maar om verpakt)
De échte hollandse bloemkool (zoals we die vroeger kenden, lekker romig) is tegenwoordig een zeldzaamheid.
Cyclope [21] reageerde op deze reactie.
@Truus [20]:
“De echte hollandse bloemkool”
Laat me niet lachen! Als er één land is die de verdoezeling van onze voeding in een stroomversnelling heeft gebracht is het Nederland wel.
Truus [24] reageerde op deze reactie.
Bedankt Europa. Nu weet ik, dat ik de niet-Griekse kaas moet hebben om een prijswaardig en kwalitatief goed product te krijgen. De hoge Griekse prijzen gaan niet op aan kwaliteit maar aan salarissen van een ton voor Griekse treinmachinisten.
“Hetzelfde gebeurt ook met Italiaanse producten en die moeten gewoon beschermd worden. In de supermarkt ligt genoeg van die imitatie rotzooi die de kwaliteitsnamen misbruiken.”
Dat kun je toch nagaan. Vraag een Italiaanse kaasboer naar het nepmerk “Rucola Rimini” en hij zal je aankijken in de trant van: “Che cosa è?” Dat is gewoon marketingkaas, net als “Old Amsterdam”, gemaakt volgens oeroude traditie sinds 2002.
@Cyclope [21]:
juist! dat bedoel ik dus ook 😉
Mensen kunnen toch zelf proefen en ruiken. Als ze dat niet kunnen en goedkope rommel kopen, wat maakt dat dan uit? Hoewel er misschien heel veel slechte imitatie is, er bestaat ook goede feta die niet uit Griekenland komt (bijvoorbeeld Albanie). Feta is gewoon de kaas soort en moet niet streek afhankelijk zijn. Kwaliteit moet af te leiden zijn aan de merk naam voor massaproductie en advies van kenners als het om kleine kaasboeren gaat. Feta is geen merk maar een soort kaas en die Deens/Duitse kaas voldoet wat mij betreft aand de definitie feta en zo noem ik hem ook.
De feta van de Lidl is trouwens net zo matig als de meeste andere feta in andere supermarkten maar wel een stuk goedkoper.
beek [26] reageerde op deze reactie.
@Jorge [25]:
Particulieren willen hun merk beschermen tegen concurrenten die goedkoop gaan namaken en mee willen liften op de NAAM. Een naam die door de oorspronkelijke producenten met veel inspanning is gevestigd.
Ze hebben gelijk.
Maar dat kon zonder EUSSR ook goed geregeld worden.
Die Unie zit zich te bemoeien om de schijn van noodzakelijkheid te wekken. Wat een walgelijke club is dat toch: ze regeren dan ook nog eens zonder de instemming van meerderheden.
Die UNIE is een dictatoriaal ondemocratisch bureaucratisch en parasitair gezwel!
Zie de ellende waarin Ierland, Griekenland, Spanje, Portugal enz. terecht zijn gekomen!
Hen werden voordelen geboden!! Voordelen die de EUSSR zou gaan brengen!!
En ze gaan ons nog meeslepen in hun val, want de problemen van Griekenland worden nu ook Nederlandse problemen vanwege dat corset van de euro.
Dat neo-USSR-project zit natuurlijk watertandend te loeren naar onze vleespotten in de vorm van door ONS gespaarde pensioenen.
Konden we ons maar afscheiden van dit neo-USSR project!
Dat ‘weldenkende’ mensen ons dit aandoen, het is nauwelijks te bevatten.
Zé [27] reageerde op deze reactie.
The Red Pill [28] reageerde op deze reactie.
@beek [26]: Dat ‘weldenkende’ mensen ons dit aandoen, het is nauwelijks te bevatten.
Dus zijn het dat ook niet, immers, dan zou het er allemaal toch stukken beter uitzien?
een stel imbecielen als je het mij vraagt, totaal los van God.
Zé.
@beek [26]:
inderdaad, zonder EU of andere geweldsmonopolies is het probleem van namaak (ook) te adresseren. als een verkoper bij zijn produkt vermeldt dat het gemaakt is in streek X, ingredient Y bevat en/of geproduceerd is door Z en dat blijkt niet te kloppen dan is dat ook een libertarische samenleving niet toegestaan (contractbreuk).
de ellende van de voornoemde landen is meer veroorzaakt door het desastreuze beleid van ‘democratische’ lokale overheden (die zich zonder zich iets aan te trekken van (vaak de meerderheid (!) van) de bevolking hebben aangesloten bij de EU/het europroject). Door veel te veel uit geven en te lenen. Nu deden ze dat in het verleden ook en dan moesten ze hun munt devalueren. Nu doen ze dat nog steeds – omdat niemand zich houdt aan het ‘stabiliteitspact’ – en konden ze zelfs meer lenen omdat de rente op hun obligaties lager werd door het toetreden tot de eurozone. Alleen kunnen ze nu niet meer hun munt devalueren. Zie voor een uitgebreide analyse: the Tragedy of the Euro (gratis te downloaden van mises.org/books/bagus_tragedy_of_euro.pdf ) waar toevalligerwijs ook het voorbeeld van Feta wordt gebruikt (maar dan in de zin van: Grieken kopen Mercedessen van geleend geld, Duitsers krijgen ipv Feta (gezonde ruilhandel tussen productieven) bailout verzoeken en inflatie er voor terug).
@Cyclope [9]: Nochtans heeft Wladi gelijk. Ergens in de jaren ’90 besloot Griekenland Denemarken n.a.v. een of ander incident (neen, niet de Mohammend cartoons) te boycotten. En wat bleek? Grote ramp: binnen de week was er geen Fetta meer in de schappen in Griekse supermarkten. Ze hadden er even niet bij stil gestaan dat bijna de helft van de fetta die ze er aten … uit Denemarken kwam inderdaad.
Wat een barbaren toch, he, die Grieken?
Zomaar kaas durven eten uit een land dat beter Bang & Olufsen televisies zou maken volgens een gastronomisch expert als u.
Cyclope [30] reageerde op deze reactie.
Wladimir van Kiel [33] reageerde op deze reactie.
@.M [29]:
Je hoeft geen gastronomisch expert te zijn om te constateren dat Duitsland of Denemarken walgelijke voeding hebben. Net zo walgelijk als Engelse of Nederlandse voeding overigens.
Dat neemt niet weg dat Denen het recht niet mogen hebben om de naam Fetta te gebruiken. Wat zouden de Denen zeggen als de Grieken morgen luidsprekers op de markt brengen met de naam Bang en Olufson?
Kemps [31] reageerde op deze reactie.
Wladimir van Kiel [33] reageerde op deze reactie.
Comments are closed.