zondag, 3 april 2011
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Belasting op/of sparen?

De belasting op ‘vermeende’ 4% vermogenswinst zou volgens velen omlaag moeten vanwege de lage spaarrente. Natuurlijk moet elke belasting omlaag. Maar mag ik voor dit geval waarschuwen dat door de enorme overheidstekorten er heel veel inflatie en rentestijging aankomt.
Wanneer dan nu die belasting op vermogenswinst wordt verlaagd, gaat die 4% norm natuurlijk straks ook weer omhoog bij hogere rente en wordt daarna de belasting nog hoger dan nu. De ervaring leert dat de roverheid traag verlaagt, als zij dat al doet en heel snel verhoogt. Beter neemt u zelf maatregelen en beleg uw spaargeld inflatievast.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Belastingen, Overheid
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Nico de Geit schreef op : 1

  De VN dicteert dat alle landen de tegoeden van de Libische staat moeten bevriezen. Het is nog maar de vraag of Libië haar tegoeden ooit terugkrijgt. Iran trof een tijdje geleden hetzelfde lot en kan vooralsnog fluiten naar haar geld.

  Ik maak me steeds meer zorgen om mijn spaartegoed, zowel om de aandelen als de valuta. Wanneer worden mijn tegoeden bevroren?

 2. Overnight (auteur van dit artikel) schreef op : 2
  Overnight

  je mag al geen huis kopen met ‘teveel’schuld. pensioenfondsen mogen maar 3% in goud. Dus de volgende stap dat zullie bepalen waar je in mag beleggen is nabij; in feite is je geld dan niet meer vrij.

 3. Roderik schreef op : 3

  Toen de rente steeg, werd de spaargeldbelasting ijlings verhoogd van 1% naar 1,2%. Maar toen de rente kelderde, deed “onze” overheid of de spreekwoordelijke neus bloedde en liet de belasting op 1,2% staan.

  Hieruit blijkt dat de overheid onfatsoenlijker “mag” zijn dan de gemiddelde burger of het gemiddelde bedrijf.
  Denk ook aan het “tijdelijke” kwartje van Kok en de
  miljarden die uit de ABP-pot zijn ge…eh…leend.

  Omdat rechtstreekse invloed ontbreekt, weet ik ook niet hoe dit is aan te pakken; in ieder geval niet via de partijpolitiek. En de EU als scheidsrechter ? De EU is uit hetzelfde hout gesneden, maar dan in het kwadraat.

  Albert S. [6] reageerde op deze reactie.

 4. peetar schreef op : 4

  Belasting op sparen, super goed. Zeker omdat daar al belasting over betaald is. Ik vind dat de samenleving best mag profiteren van graaiers die boven de vrijstelling uitkomen. Geld moet rollen, sparen is asociaal.

  Rien [7] reageerde op deze reactie.

 5. cee schreef op : 5

  pas op sparen kost geld!

 6. Albert S. schreef op : 6

  @Roderik [3]: Sterker nog, er werd een reële belasting geheven over de rente en dividenden die in werkelijkheid ook verdiend waren. Nu is het alleen een fictief rendement wat wordt belast, dus deze is vastgesteld op 1,2%, terwijl je blij mag zijn dat je 2-2,5% krijgt op je spaargeld, dus in feite een reële belasting van 52-67%. Dan hebben we nog niet eens de monetaire inflatie meegerekend van 10-12% per jaar, dan ga je er dik op achteruit met je spaargeld en verarm je zienderogen. Dat krijg je als de staat ca. 75% van de economie opslokt. We zijn een communistisch land geworden en de EU is een gesovjetiseerde unie.

 7. Rien schreef op : 7

  @peetar [4]:

  “Geld moet rollen, sparen is asociaal.”

  Een verbetering van de leefomstandigheden is alleen mogelijk als er meer geproceerd wordt dan er geconsumeert wordt. Maw als er gespaart wordt.
  Zonder sparen geen groei maar achteruitgang.
  Het belasten van sparen is dan ook met afstand de slechts mogelijke belasting.

 8. Eddie Willers schreef op : 8

  Iran heeft dit opgelost door goud te kopen. Idem een hele reeks staten in het Midden Oosten. Goud is geld, dollars is schuldpapier.