Er verschijnen in Nederland en Vlaanderen zelden Nederlandstalige boeken of naar het Nederlands vertaalde boeken die libertarisch te noemen zijn of een libertarische inslag hebben. Uitzonderingen zijn “Geld, krediet en crisis” van Jesús Huerta de Soto en “Wat heeft de overheid met ons geld gedaan?” van Murray Rothbard die vertaald zijn door mensen die betrokken zijn bij het Murray Rothbard Instituut. Verder publiceert de rechtsfilosoof Frank van Dun boeken in het Nederlands.

 De spoeling is niettemin dun. Het lijkt er op dat grote uitgeverijen geen boeken durven publiceren waarin radicale vrije markt standpunten naar voren komen. Het boek dat volgens mij het belangrijkste politiek wijsgerige boek van deze tijd is, van minstens zoveel gewicht als “the open society and it’s enemies” van Karl Popper of “la rebelión de los masas” van José Ortega y Gasset, namelijk “Democracy, the God that failed” van Hans-Hermann Hoppe is nog steeds niet vertaald naar het Nederlands, terwijl er wel Duitse, Italiaanse, Spaanse, Poolse, Hongaarse en Griekse edities van het boek verschenen zijn.  

Gelukkig is er nu een Nederlandtalig boekje verschenen die  een aantal mythen en leugens die er bij de mensen bestaan over democratie zou moeten ontkrachten. Het slechts 87 bladzijden tellende werkje,  dat je wellicht in anderhalve uur zou kunnen uitlezen, is geschreven door Karel Beckman en Frank Karsten. Het boek is uitgekomen bij Aspekt, niet de allergrootste maar beslist geen kleine obscure uitgeverij. De mythes die de auteurs in het boek zullen neersabelen zijn de volgende:

 • Mythe 1 – Iedere stem telt
 • Mythe 2 – Het volk regeert in een democratie
 • Mythe 3 – De meerderheid heeft gelijk
 • Mythe 4 – Democratie is politiek neutraal
 • Mythe 5 – Democratie leidt tot welvaart
 • Mythe 6 – Democratie is nodig om de middelen in de samenleving rechtvaardig te verdelen en de zwakkeren te helpen
 • Mythe 7 – Democratie is nodig om harmonieus samen te leven
 • Mythe 8 – Democratie is bevorderlijk voor de gemeenschapszin
 • Mythe 9 – Democratie staat gelijk aan vrijheid en tolerantie
 • Mythe 10 – Democratie bevordert vrede en gaat corruptie tegen
 • Mythe 11 – Wat het volk wil, dat krijgt het
 • Mythe 12 – We zijn allemaal democraten
 • Mythe 13 – Er is geen (beter) alternatief

De prijs die de mensen voor deze verlichting zullen betalen is wat betreft het geld niet al te hoog. € 10,95 voor een exemplaar. Het boek zal op 7 juni om 20 uur gepresenteerd worden in  Den Haag.

http://www.dedemocratievoorbij.nl/

Oscar

april 2011

10 REACTIES

 1. Laten we het met z’n allen kopen en schenken: het zou natuurlijk geweldig zijn als dit boek een top 30 haalt of zo! Ik heb de mijne al 2 dagen binnen, gesigneerd en al. Doen hoor!

 2. Mythe 12 – We zijn allemaal democraten

  Waarheid 12 – Wij kunnen dit openlijk en (nog) steeds vrij delen op dit forum.

  En daarmee een democratisch proces starten…..het is niet veel maar nog steeds wat het gros v/d wereldbevolking ons niet kan nadoen.

 3. Mythe 11 – Wat het volk wil, dat krijgt het

  Waarheid 11 – Ik kreeg vandaag middels de roeptoeter v/d staats betaalde media , door een zalvende nieuwslezersstem statig verteld wat ik van vandaag vind.

  Ik vind het leuk om te horen wat ik ergens van vind , vreemd genoeg heeft men mij niets gevraagd.

 4. Mythe 10 – Democratie bevordert vrede en gaat corruptie tegen

  Waarheid 10 – Democratie bevordert rede en gaat corruptie tegen , zoals nu blijkt dat Tom Tom ( hoe verzin je een naam ) en uw ( top -politie / cq. politietop ) korps gemene zaak hebben gemaakt.

  Klein stukje Griekse ( oud hoor…waren de uitvinders van het systeem )humor , Obelix zou zeggen : rare jongens die Grieken.

  PS. Nu de zwakke broeders binnen de Europa….

 5. Mythe 9 – Democratie staat gelijk aan vrijheid en tolerantie

  Waarheid 9 – Hoe mooi is Mythe 9 hier niet neergeschreven.

  Wij schrijven nog op dit forum…..en MEN schijnt het zonder tol de tolereren .

  Non agressie principe ?

 6. Mythe 8 – Democratie is bevorderlijk voor de gemeenschapszin

  Waarheid ( geen waarheid maar een stelling ) : ja …dat als het democratisch systeem zich zonder opositie zou mogen ontwikkelen.

  Uw opposant is een liefhebber v/d centraal geleide gedachte , hij zich door de democraten onderdrukt voelt.

  En daar komt het Hegeliaans dialect om de hoek kijken , dat zo vruchtbaar door een niet direct waarneembaar DERDE groep mensenhandelaren gebruikt wordt.

 7. @vrijeradikaal [2]: “Waarheid 13 – Er is geen (beter) alternatief”

  Vind je dat zelf ook niet kort door de bocht? Heb je zo weinig fantasie? 😉

  Democratie is fundamenteel verkeerd, omdat het systeem de rechten van de minderheid niet waarborgt. Bij een meningsverschil is het de mening van de meerderheid die telt.

  De vrije markt gaat per definitie uit van het belang van het individu. Dat is dus het (betere) alternatief.

  Peter de Jong [9] reageerde op deze reactie.

 8. @Peter de Jong [8]:

  We zitten nu met z’n allen in een bus op weg naar Groningen. Dat komt omdat 51 passagiers naar Groningen wilden en 49 naar Maastricht. En in een democratie beslist de meerderheid. Maar die 49 mensen die naar Maastricht wilden hebben in Groningen helemaal niets te zoeken. En ze subsidiëren ook nog eens het kaartje van die 51 Groningen liefhebbers. Geen wonder dat die geen ander systeem willen!

  Maar is zoiets ook moreel te verantwoorden? Nee, natuurlijk niet. Als de 49 Maastricht liefhebbers zouden lobbyen bij de anderen en er 2 van kunnen overtuigen dat ze voor Maastricht moeten stemmen dan zijn de rollen omgedraaid en gaat de hele bus naar Maastricht ipv Groningen. Dan zijn de Groningen liefhebbers de pineut.

  Moderne democratieën zijn pure lobbyclubs (met alle corruptie van dien). Zoiets is toch een krankzinnig systeem?

  Waarom nemen we niet gewoon 2 bussen, 1 voor Groningen en 1 voor Maastricht? Dan krijgt iedereen precies wat hij wenst en betaalt hij ook precies de prijs die er voor staat. Dat is toch veel eerlijker?

  En zijn er meer bestemmingen gewenst dan neem je evenzoveel meer bussen. Kleinere bussen die gemakkelijker en goedkoper te rijden zijn dan die ene grote.

  Uiteindelijk kom je er dan bij uit, dat iedereen gewoon met zijn eigen auto gaat. Dan kan je gaan en staan waar je wil en ben je niet meer van anderen of van de dienstregeling van het OV afhankelijk.

  Dat is pas een rechtvaardige samenleving.

  ===
  *)
  http://www.libertarianfaq.org/index.php?title=What_are_competing_governments%3F

Comments are closed.