Maandagavond toonde de documentaire Nederwiet het krankzinnige Nederlandse beleid op het gebied van softdrugs aan: legaal verkopen en illegaal inkopen. Hoe schizofreen het overheidsbeleid in zake drugs is, blijkt als je bedenkt dat in 1900 de Nederlandse Cocaine Fabriek werd opgericht die volledig legaal coke produceerde. Tegenwoordig zijn (hard) drugs illegaal en zijn de genotsmiddelen duur, moeilijk te krijgen en van een sterk wisselende kwaliteit. Dankzij de overheid is het een uiterst lucratieve markt voor criminelen geworden.

De overheid voert met belastinggeld een vrijwel onbegonnen en qua doelmatigheid te verwaarlozen strijd tegen drugs. Met veel aplomb worden wietplantages opgerold en bolletjesslikkers ingerekend terwijl de georganiseerde misdaad containers vol snoepgoed binnen laat komen.

In de negentiende eeuw was hasj, opium, cocaïne, morfine en heroïne gewoon op de markt verkrijgbaar. Toch stortte de maatschappij niet in elkaar en liep driekwart van de bevolking niet knetterstoned rond. Integendeel, de Westerse maatschappij ontwikkelde zich in een razendsnel tempo. De bevolking was toen – en is nu nog steeds – mans genoeg om zijn of haar eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Zodra een gevraagd product illegaal is verklaard, ontwikkelt zich een vast patroon: een zwarte markt ontstaat, mensen en bedrijven worden gecriminaliseerd en uiteindelijk is alle handel in handen van de echte criminelen. Maatschappelijke ongewenste effecten (stelende junks) rijzen de pan uit en de overheid voert een verloren strijd waarbij veelal de verkeerden het slachtoffer worden.

Een voorbeeld is de Amerikaanse drooglegging van alcohol. Dit legde de basis voor de enorme groei van de Amerikaanse maffia en georganiseerde misdaad.  Door de hoge winsten op alcohol – en later drugs – konden de organisaties en activiteiten sterk uitgebouwd worden.

Als drugs vrijelijk verkrijgbaar zouden zijn dan is er altijd een klein percentage die er verkeerd mee om gaat. Het merendeel van de bevolking gaat hier wel verstandig mee om, dat bewijst het verleden. Verder overlijden er in verhouding weinig gebruikers direct aan de gevolgen van drugs. Als drugs legaal zouden zijn, gaat de kwaliteit van de verdovende middelen ook omhoog waardoor het aantal doden verder terugloopt.  De grootste winst zit in het besparen van de miljarden die nu worden stukgegooid aan het bestrijden van drugs, het verdwijnen van de lokale overlast en een grotere persoonlijke vrijheid en verantwoording.

Legalisering van drugs moet alle soorten en maten drugs omvatten en het moet, idealiter, wereldwijd – of in ieder geval Europees – plaatsvinden. Dit klinkt lastiger dan het is want als er één groot Westers land gaat legaliseren, zullen andere landen snel volgen.

Uit libertarisch oogpunt zijn er twee sterke redenen om voor legalisatie te zijn: allereerst moet ieder individue het recht hebben op zijn of haar eigen keuze en ten tweede geeft het verbieden van iets de staat de mogelijkheid om zich steeds indringender te bemoeien met het leven van de bevolking.

20 REACTIES

 1. Een goede uiteenzetting van het huidige (wereldwijde) beleid rondom (illegale) drugs.

  Helaas zijn er andere belangen die hier op het spel staan:
  – De mensen die zich bezighouden met drugsbestrijding zouden werkeloos worden
  – Gevangenissen zouden leeg komen te staan, en de cipiers werkeloos
  – Er zijn ongetwijfeld andere machten die tussen overheid/burgers/militair instaan en goed geld verdienen in de drugshandel. Voor persoonlijk gewin en/of om ‘geheime’ operations te kunnen financieren. Want daarvoor is drugshandel natuurlijk uitstekend geschikt. En als je zelf de machthebber bent bepaal je dus ook wie je oppakt of niet.

  Reteip [3] reageerde op deze reactie.
  Burnitall [12] reageerde op deze reactie.

 2. Bekijk het nu eens vanuit het machtsstandpunt.
  Wat als drugs vrij is ? Het gevolg is minder inbraken, minder geweld en minder angst, boosheid en meer zelfstandigheid.

  Zou u dat willen als zoeker naar de macht ? Burgers die zonder angst voor inbraak in auto en goed ’s avonds gaan slapen ? Die in spirituele ervaringen inzien dat er veel meer is dan werk en promotie ?

  Als machthebber is het noodzakelijk dat de burgers in een overlevings-mode te houden. Dus hoge belastingen, veel regels en wetten die gehandhaafd moeten worden. Zodat er geen tijd is om na te denken hoe de burgerij bezig gehouden wordt, met werk, belasting betalen en angsten.

  Het heeft dus niets van doen met logica (waarom drugs vrij beter zou zijn enzo). Het heeft te maken met de burgerij gevangen te houden in angst en regels.

  En zo te zien is het met dit artikel weer gelukt ! Vergeet die regelarij gewoon en rook die joint en geniet van geestverruimende middelen !

 3. @Richard [1]: Helaas zijn er andere belangen die hier op het spel staan:

  De eerste twee groepen die jij noemt leven nu ook al op kosten van de staat. Geef ze dus, in het kader van legalisering van drugs wat mij betreft gedurende 1 jaar na hun ontslag nog 100% loon. Dat geeft hun tijd en ruimte om zich om te scholen of een andere, echte en bovenal productieve baan te zoeken.
  Dat je de derde groep noemt geeft ook meteen aan waarom drugs illegaal zijn: bepaalde groepen varen er wel bij. In amerika schijnen DEA agenten vaak bovenaan de hierarchie CIA agenten tegen te komen waarna zij ‘vriendelijk’ verzocht worden hun onderzoeken te staken.
  Google maar naar CIA en drugs en je komt genoeg verhalen tegen. De vraag is welke partij in NL hier aan de top zit. Gezien ze in NL vooral achter de hoge petten in de softdrugs aangaan blijven de harddrugs baronnen bezig. In de media lees je iig nooit dat er een kopstuk in de harddrugs wereld is opgepakt.
  Zé [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Reteip [3]: Heb mezelf inderdaad ook vaak afgevraagd wie er rijk genoeg is om een groot cocaíne transport van Zuid Amerika naar Europa te bekostigen…..

  Nederlandse chemiebedrijven leveren stoffen aan Zuid Amerika om cocaine te maken.

  Een neef van mij werkte voor Diosynth in Oss. Daar werd uit opium morfine en heroine gemaakt, in zwaar bewaakte laboratoria
  Hij kon mij ook niet vertellen wat er met de heroine gebeurde.

  Een journalist deed ooit onderzoek naar de afzetmarkten van in Nederland verbouwde papaver.
  Ca 15 % was voor de voedingsindustrie en geneesmiddelen fabrikanten.
  Ca. 85 % bleek niet te achterhalen.

  Ooit stond er in de Volkskrant een drieluik over 500 jaar drugshandel van de Nederlandse staat met de overzeese gebieden.

  Denkt iemand nou echt dat ze daarmee opgehouden zijn?

  Denken we echt dat alleen wat tulpen voor al die rijkdom zorgen???

  Met de inkomsten en omzetbelasting van de cofeeshops is Bea een van de grootste dealers in de wereld.

  Dream on, Zé.

  Dikke Leo [15] reageerde op deze reactie.

 5. @cee [5]: De meeste drugs die wij kennen werden in de oudere culturen gebruikt als middel tot inwijding in de geestelijke wereld.
  Vandaag de dag zitten de meeste roverheden daar nu juist niet op te wachten.
  Echter de meeste van deze drugs, worden in de Westerse wereld zo niet gebruikt, met alle gevolgen van dien.
  Ze zijn verworden tot een andere vorm van anti depressiva, en dat was nou niet echt de bedoeling van moeder natuur.

  Zé.

 6. Al ten tijde van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) in de 17e eeuw vervoeren Nederlandse schepen opium van Turkije en de Bengalen naar de Indische Archipel, het huidige Indonesië. De VOC had kennisgemaakt met deze handel in Oost-India. Door de bemoeienissen van de VOC groeit dit gebied uit tot de grootste leverancier aan Zuidoost-Azië en China.

  Nederlanders leren de bevolking opium te roken, zodat het gebruik en de verslaving aan de drug enorm stijgt. Met de inkomsten uit de opiumhandel betalen de Nederlanders de handelswaar op Java en Sumatra. De VOC verwerft langzamerhand het monopolie op de handel van opium in heel Zuidoost-Azië. In de negentiende eeuw laat de koloniale overheid papavers op Java verbouwen. De Opiumwet uit 1893 bepaalt dat de Nederlandse staat de bereiding, verpakking en verkoop in eigen beheer verzorgt.

  In de 19e eeuw zijn de koloniale inkomsten zelfs voor een groot gedeelte afhankelijk van de opiumopbrengsten. Het spekken van de schatkist speelt voor de Nederlandse overheid een doorslaggevende rol bij de handel in opium. De Nederlandsche Handel-Maatschappij (NMH, de latere ABN, opgegaan in ABN-AMRO), die in 1824 door Koning Willem I werd opgericht, kreeg het monopolie op de opiumproductie en –handel. De winsten waren voldoende om de kosten van de Java-oorlog te dekken. Zo betaalden de opiumschuivers op Java zelf de kosten van het leger dat hen onderwierp.

  Ook met cocaïne weet Nederland zich een uitstekende marktpositie te veroveren. Nadat het in Zuid-Amerika rond 1860 gelukt is om uit cocabladeren cocaïne te winnen, besluit Nederland ook in Nederlands-Indië de cocastruiken te gaan verbouwen. De handel breidt zich gestaag uit totdat Nederland aan het begin van de twintigste eeuw uitgroeit tot de grootste cocaïneproducent ter wereld. Enkele fabrieken in Amsterdam en Haarlem die volledig staatseigendom waren hebben nog lange tijd cocaïne voor medicinaal en ander gebruik op de (wereld)markt gebracht.

  In 1912 kwam op aandringen van de VS het eerste internationale drugsverdrag tot stand dat alleen nog de productie en handel van opiaten, cannabis en cocaïne voor medicinaal gebruik toestond. Pas in 1915 werd als gevolg van buitenlandse politieke druk in Nederland tot bekrachtiging van dat verdrag overgegaan. Dat Nederland zo traag hierin was, kan worden verklaard uit de zeer grote financiële belangen die de Nederlandse staat had in de productie en handel van drugs. Het ‘gedogen’ van drugs zit de Nederlandse overheid dus a.h.w. in het bloed.

  Tegenwoordig is Nederland nog altijd een belangrijk drugs doorvoerland en de grootste XTC producent ter wereld.

  Peter de Jong [8] reageerde op deze reactie.

 7. @Peter de Jong [7]:

  Wiet kweken voor beginners! 😉
  http://www.growshopalien.com/blog/wiet-kweken-deel-1/
  http://www.wietkweken.com/hoe-wietplant-fimmen/

  Denk om het brandgevaar!
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/9232323/__Kleine_wietkweker_groot_brandgevaar__.html

  Wat levert het op?

  Kosten per plant:
  – apparatuur+installatie 50 euro
  – stekkie 20 euro
  – water+voeding 20 euro
  – licht+verwarming+ventilatie 10 euro
  Totaal 100 euro.

  Opbrengst per plant:
  – ca. 200 gram wiet, ofwel 600 euro (coffeeshop inkoopprijs is ca. 40 % verkoopprijs, dus verkoop 7 euro per gram is 3 euro per gram inkoop).

  Doompie [9] reageerde op deze reactie.

 8. @Peter de Jong [8]:
  Dat is wat optimistisch:

  Prijzen zijn ver van reeël:

  Fatsoenlijk kweektentje van 1m2 + licht + afzuiging + koolstof filter (tegen de geur) kost +/- 300 euro

  Kacheltje + fan +/- 50 euro

  Opbrengst per 1 m2 per watt licht = 1 gram.

  gangbaar zijn 600 watt lampen.

  80 euro stroom kosten per kweek van 12 weken (12/12)

  Opbrengst dikke 600 gram als je een beetje je best doet = 1800 euro coffeeshop inkoop prijzen. Maar voor 5 euro/gram krijg je het prima verkocht onder de vrienden.

  Knipafval levert ongeveer 20 gram hash of Ice op, waardoor je in 10/12 weken (vanaf stekje) 14-16 weken vanaf zaadje een opbrengst kunt genereren van 620 gram x 5 = 3100
  onkosten: +/- 430 + grond + zaadjes/stekjes + emmers + spoorelementen

  En daar gaat dan eigen gebruik nog vanaf natuurlijk 😉

  Just so you know..

  Tja ‘we’ zijn kampioenen in drugs als decenia lang, maar stiekem, en zeker de burgers mogen niet weten wat de overheid allemaal verhandeld..

  Waarom komen deze euro’s niet terug in de rijksbegroting?
  Waarom komen de euro’s van de wapenhandel niet terug in de rijksbegroting?

  Peter de Jong [10] reageerde op deze reactie.

 9. @Doompie [9]:

  Tap je illegaal stroom af? 😉

  En 12 uur licht per dag is te weinig. 18 uur is beter. Je stroomkosten per m2 worden dan 0,6 kW x 18 uur x 84 dagen x 0,25 cent/kWh = 227 euro per kweek.

  Je kosten per m2 en per kweek worden dan:
  – Kweektentje/kacheltje/fan etc 350 euro
  – Stroom 227 euro
  – 25 stekkies 125 euro
  – Diversen 198 euro
  Totaal: 900 euro

  Opbrengst:
  – Coffeeshop 1800 – 900 = 900 euro
  – Eigen verkoop 3100 – 900 = 2200 euro

  Per m2 en met 4 kweken per jaar heb je dan 2700 tot 8800 euro extra inkomen. Een beetje slaapkamer/zolder/kelder/schuurtje is 10 m2 dus tel uit je winst! 🙂

  http://www.bazaar-roosendaal.nl/nederlands/growshop/marihuana_verbouwen.html

  PS
  Je mag overigens 5 planten voor eigen gebruik verbouwen. Doe je dat buiten en ruim (1 plant per m2) dan is je opbrengst per plant veel hoger (ca. 400 gram). En geen stroomkosten! Een kweek levert je dan ca. 6000 euro op. Leuke bijverdienste!

  Zé [11] reageerde op deze reactie.
  Ron A te A [14] reageerde op deze reactie.

 10. @Richard [1]: “Er zijn ongetwijfeld andere machten die tussen overheid/burgers/militair instaan en goed geld verdienen in de drugshandel.

  Inderdaad…
  De georganiseerde misdaad zal er alles aan doen om te voorkomen dat drug gelegaliseerd worden.

 11. @Peter de Jong [10]:
  Doe je dat buiten en ruim (1 plant per m2) dan is je opbrengst per plant veel hoger
  klopt, maar de verkoopprijs is ook lager: als je 2 euro per gram krijgt bij een coffeeshop, mag je tevreden zijn. Maar goed, 4000 euro per jaar voor wat extra tuinieren is ook een vakantie 😀

 12. @Zé [4]: Dat klopt ze, de CIA geeft volgens hun site aan dat we een van de grootste doorvoerhavens zijn
  Qoute: major European producer of synthetic drugs, including ecstasy, and cannabis cultivator; important gateway for cocaine, heroin, and hashish entering Europe; major source of US-bound ecstasy; large financial sector vulnerable to money laundering; significant consumer of ecstasy

  en dit is de link https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/nl.html
  Zé [16] reageerde op deze reactie.

 13. @Dikke Leo [15]: En mede door de openhartigheid van stoned volk zoals ook op deze site kunnen ze hun informatie aanvullen, erg bijdehand!!

  Zé.

 14. @Burnitall [17]: Vind ik ook, en trouwens, elk vliegtuig laat toch chemtrails na, namelijk de uitlaatgassen van de verbrande kerozine.
  Toen ik nog in les Pays Bah woonde, ( 18 jaar geleden), werkte ik vaak op tankstations, en voelde me vaak niet helemaal lekker.
  Mijn homoeopaath destijds ging met mijn symptomen aan de gang en kwam uit bij het middel benzeen, benzine.
  Ik vroeg ander werk bij mijn baas en de symptomen verdwenen als sneeuw voor de zon !

  Zé.

  Reteip [19] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.