Wanneer het onderbewustzijn moet kiezen tussen diepgewortelde emoties en logica, zullen emoties bijna altijd als winnaar uit de bus komen.

Harv Eker slaat met dit understatement de spijker op z’n kop: mensen laten zich, zeker op onbekend terrein, leiden door hun eigen herinneringen, relevante ervaringen als opvoeding en de daaraan gekoppelde emoties. Hoe logisch en eerlijk iets ook in elkaar steekt: als het indruist tegen deze emoties, dan winnen de emoties.

Het behoeft geen verdere uitleg dat dit het probleem is waar iedere libertariër tegen aanloopt. Want zelfs al vind je een socialist bereid een discussie aan te gaan, op het moment dat je hem schaakmat zet, geeft hij zich niet gewonnen, maar begint hij te schelden of uit hij zich op andere emotionele wijze.

Die emoties hebben één overeenkomst: ze zijn altijd negatief. Een libertariër moet dus brede schouders hebben om al die negatieve uitingen aan te kunnen. En hoewel ik dankzij frequent sportschoolbezoek bovengemiddeld brede schouders heb, heb ook ik mijn grenzen. Ik begin te merken dat ik daardoor een ouwe mopperaar aan het worden ben.

Om die reden trek ik mezelf even terug als vaste Vrijspreker. Ik wil ook eens genieten van de positieve dingen in het leven. Die zijn er heus wel: denk aan de rokjes die weer korter worden, de bloemen die weer tot bloei komen… Ik ga eens een maandje niet klagen. Kijken hoe dat uit pakt.

21 REACTIES

 1. Uitstekend idee Ron. Er is een constructieve manier om libertarier te zijn; wordt libertarier in je eigen leven en doe een John Galt op de overheid. Verhoog je eigen zelfstandigheid, verlaag je afhankelijkheid van het systeem. En als resultaat kun je minder gaan werken en meer genieten.
  De invloed van de overheid heeft er voor gezorgd dat we steeds afhankelijker zijn geworden van het systeem (en daarmee de overheid). Het is tijd om dat eens terug te draaiien. En dat kan iedereen zelf doen. In zijn eigen leven.
  http://www.overbeterleven.nl

 2. Moest je met korte rokjes nou echt K3 gebruiken? Kon dat geen byonce, of die blonde hayden zijn.
  Nu zit ik weer met liedjes in m’n kop.

  * gaat fluitend zijn laatste dag afmaken op de helpdesk ” wie heb ik aan de lijn, hallo hallo!”*

  Geniet er van kerel. Ik heb zelf de balans gevonden.. Thuis mopper ik niet zo veel en spui het gewoon hier.
  Je kan je mopperbui ook constructief gebruiken.

 3. Ron

  Stukjes schrijven staat natuurlijk niet gelijk aan klagen. Je kan over positieve ontwikkelingen schrijven, doe ik ook wel eens. Zo is het niet doorgaan van het EPD goed nieuws. Heb ik over geschreven. Er zijn genoeg falende politici die je er lekker kan doorhalen zonder te klagen.

  Wellicht zit het bij jou iets dieper. Een libertarische samenleving zit er op korte termijn gewoon niet in. Dat is geen reden om het kopje te laten hangen toch? Je beseft het onrecht en dan kan je daar wat tegen doen of je doet daar niets tegen, dat is de keuze die je hebt.

 4. Geloof me, ik denk dat een ieder dat hier kan beamen.

  In een uren lange discussie waarin je 10 talle voorbeelden verdedigd, 10 talle alternatieven aandraagt, weer terug naar het uitgangspunt gaan, weer wat voorbeelden afschieten, en dan nog niet gewaardeerd worden maar uitgescholden (al maak ik dat schelden zelden mee).

  Frustrerend, maar ik zie het niet als klagen, eerder als overtuigen dat het anders beter kan. En trachten andere mensen dit ook te laten inzien. Sommige willen dat ook niet, maar ook die mensen komen later erop terug..
  Natuurlijk is het frustrerend om door deze of gene scheef aangekeken te worden, maar weerhoud mij er niet van lekker andere meningen te ontkrachtigen.

  In mijn directe omgeving, en dan voornamelijk in de schoonfamilie, wordt op feestjes opeens een stuk minder geklaagd over zaken die de overheid niet oppakt, of onvoldoende invult volgens enkele. Heerlijk 🙂

  Laatst kwam me schoonvader nog terug op een discussie van enkele maanden geleden omtrent legalisatie. Hij was toen ERUG kwaad, en duidelijk emotioneel geladen. Hij kwam er bij me op terug dat ik toch wel erg goede standpunten had, en hij zich er zelfs in begon te vinden..
  Nou ja, dat zijn de kleine dingen waar ik het allemaal voor doe.

  Succes Ron, hopelijk vindt je snel de juiste balans voor je leven..

 5. hear hear
  een erg realistische visie.
  Het is voor iedereen een enorm goede zaak om eens in de zoveel tijd afstand te nemen van de eigen visie en e.e.a. te herwaarderen.
  Voor je het weet ben je inderdaad de zuurpruim die te vuur en te zwaard een standpunt verdedigd waar je niet eens zo zeker meer van bent. uit gewoonte en gebaseerd op emotie. Hoe “logisch” ook verdedigd.

 6. Vroeger was ik redelijk positief over zaken, maar ik moet nu zoeken naar nieuws of bijna met een vergrootglas de dingen bestuderen om nog ergens vrolijk van te worden.

  Het spijt me niet, maar mag ik weten hoeveel van jullie niet dagelijks roepen dat de mens op deze wereld steeds gekker wordt en dat het lijkt alsof de tijd en alles om ons heen steeds sneller gaat.

  Ontwikkelingen volgen elkaar in ras tempo op en dat met zo’n snelheid dat het niet meer is te volgen en men bijna het overzicht verliest.

  Hoc Voluerunt [7] reageerde op deze reactie.

 7. @IIS [6]:
  ervaar zelf wel dat mensen steeds gekker aan het worden zijn, maar dan meer in de zin dat iedereen alles maar geloofd en alles van anderen aanneemt en dat er nog geen greintje creatief of kritisch denken meer in zit.
  Wat betreft de vooruitgangen op wetenschappelijk en technologisch gebied, daar heb ik en denk vele anderen op VS niet zo veel moeite mee.

  Bij de meeste is dat hun werk (IT)

  IIS [8] reageerde op deze reactie.
  Rien [14] reageerde op deze reactie.

 8. @Hoc Voluerunt [7]:

  Vingerafdrukken in je paspoort, opslag van internet- en telefoongegevens, kentekenherkenning, camera op iedere straathoek, bankgegevens doorsturen naar de VS, EKD, superflitskasten enz. enz…En al dat wat nog gaat komen.

  Wat betreft de vooruitgangen op wetenschappelijk en technologisch gebied, daar heb ik en denk vele anderen op VS niet zo veel moeite mee.

  Bij de meeste is dat hun werk.

  Ik sta paf!!…..
  Hoc Voluerunt [9] reageerde op deze reactie.

 9. @IIS [8]:
  Ow in die zin…
  Nee daar hebben de mensen bij de VS helemaal niets mee van doen en de meeste moeten er inderdaad niets van weten hahaha.
  Dacht even dat je dit in zijn algemeenheid bedoelde.

 10. @Mavado [12]:

  Doorgaans heeft dat met het onderbewustzijn te maken, dat veel sneller, ook logische, conclusies kan trekken, dan het zogenaamde geargumenteer, waar vooral mannen zich op laten voorstaan. Ondertussen draagt er geen meer witte sokken, omdat vrouwen dat niet mooi vinden.

  Mavado [16] reageerde op deze reactie.

 11. @Hoc Voluerunt [7]:

  Wat betreft de vooruitgangen op wetenschappelijk en technologisch gebied, daar heb ik en denk vele anderen op VS niet zo veel moeite mee.

  In het jaar 1000 had een technische panne waarschijnlijk nauwelijks consequenties.
  In het jaar 1900 kon een technische panne mogelijk 1000(?) levens kosten
  In het jaar 2000 kon een technische panne miljoenen levens kosten.
  In het jaar 2100?

  In de techniek zijn problemen onvermijdelijk. De MTBF kan hoog zijn, en hoger worden, maar wordt nooit oneindig. Het lijkt er dus op dat wanneer we maar lang genoeg met de technologie doorgaan we uiteindelijk onszelf zullen uitroeien.

  Ik las onlangs dat (mogelijk) nano-materialen het arctisch ecosysteem zware schade toebrengen. Daar denk je niet aan als je een moderne zonnecreme opsmeert!

  Hoc voluerunt [15] reageerde op deze reactie.

 12. @Rien [14]: Je hebt het over oorlogstechniek.

  1800 steden lagen vol met stront en stonken doordat er veel te paard werd gereden.
  1900 machines nemen het werk van paarden langzaam over
  2000 de lucht is frisser en schoner dan met paarden en met kolen
  2010 Auto’s komen op de markt die rijden op lucht, en benzine. 1 liter benzine voor 1500KM (tegengehouden door de EU)
  2100 …..

  Het kan dus ook anders.

  Als je zo redeneert dan kom je op een beetje primitivisme terecht, die technologie afzweert omdat het het ook schadelijk kan zijn.
  Terwijl de technologie altijd de leefomstandigheden van de mensen verbeterd heeft.

  ” We moeten het wiel niet uitvinden, dan worden mensen dik omdat ze minder bewegen, en voor je het weet ziet iedereen er uit als jabba the hut”
  Hellend vlak drogredenering.

  Wat betreft de ontwikkeling in wapens… daar geef ik je gelijk in.

  Rien [21] reageerde op deze reactie.

 13. @Vilseledd [13]:
  Mijn idee is dat het onderbewustzijn bij iemand die logisch redeneert andere conclusie’s trekt dan bij een “gevoelsmens”.

  Zo klinkt bijvoorbeeld minimumloon kwa gevoel heel sociaal, maar logisch beredeneerd veroorzaakt het meer kwaad dan goed.
  Mijn “onderbewustzijn”zoekt al direct naar het addertje onder het gras.

  Dat van die sokken… Niemand houdt van gegniffel achtter zijn rug.

 14. @Hoc voluerunt [15]:

  Nee ik heb het niet over oorlogstechniek.
  Denk bv aan biotechnologie of nanotechnologie.

  Met name deze beide herbergen het potentieel om door een simple “oeps” al het leven op aarde uit te roeien.

Comments are closed.