De ideeën van onze roverheid spreken keer op keer tot de verbazing, en over contradictio in terminis wordt niet moeilijk gedaan. Vandaag wordt er in de kamer gestemd omtrent gedwongen vrijwilligerswerk.

In een nieuw plan van Van Bijsterveldt (Onderwijs) moeten scholieren op alle niveaus dertig uur stage lopen, maatschappelijke stage. Zodat ze vast kunnen wennen aan hoe het is om vruchteloos, gedwongen te werken. Of ja,zoals het formeel in het nieuws is gebracht: “om jongeren burgerschap bij te brengen en een kijkje in de samenleving te geven. Met als neveneffect dat ze kunnen kennismaken met vrijwilligerswerk en weten hoe het is om een onbetaalde bijdrage aan de samenleving te leveren. Zij zouden daardoor meer zelfvertrouwen krijgen en meer respect voor anderen.”

Feitelijk stelt Van Bijsterveldt hier dat burgerschap gedwongen vruchteloze arbeid is. Fijn dat ze dat toegeven, maar waarom haakt niemand daarop in? Is dat journalistiek anno 2011?

24 REACTIES

 1. ‘gedwongen vrijwilligerswerk’ omdat je het waard bent! Arbeiten allen und nicht zoviel reflektieren is het adagium der NL volk der schapen!

 2. Net als verplichte solidariteit bestaat gedwongen vrijwilligerswerk niet.

  Waarom geven de kamerleden die ja stemmen op dit voorstel, niet het goede voorbeeld en leveren ze 30 uur “salaris” in?!

  Dan weten ze tenminste hoe het is om een onbetaalde “bijdrage” te doen aan de “samenleving”.

 3. Als de opleiding volledig door de studenten zelf of hun ouders wordt gefinancierd en als de studenten na hun studie geen gebruik van ons uitkeringssysteem maken zie ik niet waarom die mensen verplicht zouden moeten worden tot zogenaamd “vrijwilligerswerk”.

  Liberaal [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Anoniem [3]:

  Ga eens uit van een samenleving zonder uitkeringssysteem en gefinancieerde studies?
  Deze worden, net als dit ‘verplicht vrijwilligerswerk’ voorstel immers ook door de roverheid opgedrongen.

  Waarom?
  Om goede burgerslaven van de jeugd te maken, immer afhankelijk van de grillen van de allerheiligste, niet te bekritiseren, staat.

  Het collectieve denken moet er vroeg ingeramd worden.
  De jeugd moet vooral niet voor zichzelf denken, want dan loopt de overheid gevaar dat men er achter komt dat zij geen bestaansrecht heeft.

  Vrijwilligerswerk bestaat dan volgens de staat ook niet, zonder diezelfde staat.

 5. Lieve mensen, mag ik even een taboe doorbreken, zoals dat heette in de jaren’60? Wat mevrouw Bijsterveld doet is niets anders dan de dienstplicht weer invoeren, maar nu onder een andere vlag. Je kunt denken wat je wil, maar ik heb het altijd een onverstandig idee gevonden van PvdA’er Relus ter Beek om de dienstplicht te schrappen zodat er een beroepsleger ontstond. Ik had liever gezien dat de dienstplicht met meisjes was uitgebreid, niet zo’n gekke gedachte in een tijd vol feminitsische golven. Niet verstandig toen, omdat men, zoals gebruikelijk bij linkse politici, niet heeft nagedacht aan de consequenties. Dat is, dat jongeren wel degelijk beter kunnen worden van een periode waarin ze actief bezig zijn met landsverdediging en dat soort zaken. Klinkt wellicht heel conservatief, maar na die afschaffing van dienstplicht zijn jongeren in een moreel vacuum terecht gekomen en leren dat het leven bestaat uit een grabbelton die altijd prijs oplevert. Dienstplicht leerde je m.i. (zeg ik als nooit-dienstplichtige overigens) dat niet alles vrijblijvend is.

  Liberaal [7] reageerde op deze reactie.
  Hub Jongen [16] reageerde op deze reactie.

 6. @gijs van meeteren [6]:

  “Je kunt denken wat je wil, maar ik heb het altijd een onverstandig idee gevonden van PvdA’er Relus ter Beek om de dienstplicht te schrappen zodat er een beroepsleger ontstond.”

  We denken, spreken en schrijven wat we willen, vandaar de toepasselijke naam vrijspreker.nl ;).
  Ik zat in de lichting, nog wel opgeroepen voor de dienstplicht, maar het zou worden afgeschaft.

  Nu was het de heren al vrij snel duidelijk dat ik niet geschikt was om te moorden, dus werd mij voorgesteld om in de medische dienst van defentie geplaatst te worden.
  Daar had ik twee bezwaren tegen.

  Bezwaar 1 was de vraag:
  Mijnheer, wie moet ik medisch helpen?

  Mijn verplichte kamaraden die vrijwillig in dienst zijn gegaan om te moorden of de onschuldige vader van de tegenpartij die van zijn superieuren geen keus heeft gekregen en wel moet moorden van zijn staat?

  Bezwaar 2 was:
  Waarom zou ik een moordenaar medisch helpen zodat hij wellicht zijn misdaden voort kan zetten!

  U zal niet verbaasd zijn dat ik hoefde niet meer terug te komen voor een tweede gesprek.

  “maar na die afschaffing van dienstplicht zijn jongeren in een moreel vacuum terecht gekomen en leren dat het leven bestaat uit een grabbelton die altijd prijs oplevert.”

  Dankzij betuttelende maatregelen van de overheid zoals studiefinanciering, verplicht vrijwilligerswerk, verplichte solidariteit, en vergeet de uitkeringen niet, wordt een deel van de jongeren niet geprikkeld om op eigen benen te komen staan en serieus na te denken over hun eigen toekomst.

  U draait oorzaak en gevolg om.
  gijs van meeteren [12] reageerde op deze reactie.

 7. gratis jeugd zo mcdonalds zal wel shaken van winst opwinding als aasgieren verkopen ze kankerverwekkend voedsel en maken nog winst ook.

 8. alles wat je op scholen leert is toch gedwongen? Vakken als gym en muziek zag ik helemaal geen nut in toen ik op school zat. Ik vond het een verspilling van mijn tijd. Die tijd wilde ik liever voor andere vakken gebruiken vakken waar ik minder goed in was maar wel belangrijker waren zoals wiskunde.

  Liberaal [13] reageerde op deze reactie.

 9. Onze kinderen op het VMBO hadden ook die veplichtte stage.
  Zelf opgelost door een super-stage te regelen bij een goud-smid, waar ze zelf gratis een zilveren ring hebben gemaakt en 6 uur per dag 1 op 1 begeleidt werden zodat ze het vak van a tot z hebben ervaren.

  Van gratis werken was geen sprake, papa heeft het minimum loon aan de kinderen betaald.

  En rustig van ’s morgens 10 tot ’s middags 4 uur.

  (andere alternatief is een studenten uitwisselings-programma, weekje in ander land naar school gaan)

 10. Het doet mij denken aan het oostblok vroeger. Daar bestond geen werkloosheid, maar iedereen was verplicht om te werken (anders enkele reis goelag). De staat zorgde wel voor een mooie carriere als toezichthouder van het een of het ander. Hier lijkt het dezelfde kant op te gaan.

 11. @Liberaal [7]:

  “U draait oorzaak en gevolg om.”

  U bedoelt waarschijnlijk te zeggen, dat het een het ander (in oorzakelijk verband) niet uitsluit, heer of mevrouw Liberaal. Of bedoelt u dat de dienstplicht is afgeschaft omdat jongeren in een moreel vacuum terecht zijn gekomen? Dan kan ik tenminste uw logica volgen. Maar waar in mijn vorige reactie heb ik dat beweerd?

  Liberaal [13] reageerde op deze reactie.

 12. @roger [9]:

  U zou de voor U verspilde tijd aan voor U onzinnige vakken op school ook kunnen besteden aan vakken waar U plezier in had en waarvoor U meer aanleg voor had.

  @gijs van meeteren [12]:

  Daar gaan we dan:
  Net als alle andere overheidsmaatregelen zoals, belastinggeld stelen om een ongewilde immigratiestoom te bekostigen, studiefinanciering, uitkeringen, huurslurbsidies en andere verplicht collectief vormende maatregelen is de dienstplicht ook een maatregel waarbij de roverheid persoonlijke ontwikkeling van de jeugd tegen houd.

  Eigen verantwoordelijkheid, for your own destiny, bestaat niet meer!

  Nog even en vrijwilligerswerk wordt ook verplicht gesteld, het dragen van een hygienische hoofddoek zal worden verboden en de spontane emotie van het geven van een hand aan een onbekende verplicht gesteld.

  De minderheid zal lijden onder de meerderheid, echter kun je jezelf afvragen of een overheid wel voor een meederheid op moet komen waar dat niet nodig is.

  Dit kunnen wij mensen allemaal niet voor onszelf bepalen gijs van meeteren, daar hebben wij een roverhied voor nodig, bekostigd uit onvrijwillig verkregen “gemeenschapsgelden”.

  Gaat U mee in die gedachte?

 13. Al dit soort nieuwe ideën geeft alleen maar aan hoe diep het volk in slaap is gesukkeld en nog steeds niet ontwaakt……
  Het zal dan ook nog allemaal wel even duren eer het wel zover is.

  Zé.

 14. …. de Ander moet het altijd allemaal maar gratis en voor niets doen en dan nog het liefst “verplicht vrijwillig” ook nog anders pakken we hem of haar nog wel iets af, indien hij of zij nog niet helemaal door ons is kaalgeplukt…..
  …. en maar wijzen met die politieke profiteurvingers naar de Ander…. want de hand in eigen boezem steken, is er bij de graaiers niet bij….

 15. Dhr.van meeteren ziet het goed,beter dn de diversen commits op deze stelling!Er is m.i.geem enkel probleem te bedenken indien men (moet) leven van een soc.uitkering.Op zichzelf behoeft een uitekering geen schande te zijn indien er GEEN werk is.Maar die is er wel en vergeet dan iet even te kijken naar b.v.DRENTHE. dat stuk land en prachtige natuur werd en is zo geworden door?Juist de werkverschaffing.Vaders die 2 weken van huis werden gestuurd zodat zij toch een iets beter inkomen voor moeders thuis met de kinderen.Geen ideaal beeld,klopt,maar NA weken waren ze weer 6 weken thuis.met behoud van meet geld dan de gewone uitkering.Nu is er nog veel werk,en daar worden Roemenen en Bulgaren voor ingezet.Dus,we hebben die niet nodig en met wat aanpassingen inzake de uitkering zouden duizenden er wat aan hebben.Namelijk,weten dat geen geld ook geen eten inhoud,zonder dat geld heb je niets bedekt dat ook eens.Werken,wat dan ook is GEEN SCHANDE,je hand ophouden WEL!

 16. Gedwongen “vrijwilligerswerk” is voor mij gewoon dwangarbeid, of het nu om scholieren gaat, mensen met een bijstandsuitkering of Wajongers.
  Rechts Nederland neemt het niet zo nauw met zaken als menselijkheid of zelfs elementair fatsoen. Geen wonder dat toch miljoenen mensen op linkse partijen stemmen, los van partiële bezwaren tegen hun programma’s.

 17. @frank [18]:

  “….je hand ophouden is helemaal geen schande….”
  Natuurlijk niet Frank. Het moet vrij zijn voor iedereen om zijn hand op te houden.
  Maar als dat gebaar betekent dat anderen dan onder dreiging van geweld gedwongen worden om die hand te vullen, dan ligt het toch wel een beetje anders.
  Of niet soms?

 18. @frank [18]: Juist dat van dat je er niets aan kan doen en dat er geen alternatieven zijn, vind ik soms moeilijk te geloven.

  Maar ik begrijp die mensen wel. Wat is er nou mooier als de hele dag lekker je eigen ding doen tegen vast inkomen. Eigenlijk net een soort rentenieren, maar dan zonder enig risico of inspanning.

  Of kiezen om je kinderen zelf op te voeden in plaats van ze elke dag op een kinderdagverblijf te douwen.

  Of dat je last van je rug hebt en dat je van alles nog kan doen, maar niet dat zware werk waar je goed in bent.

  Volgens mij zijn er meer redenen om niet te werken, dan om wel te werken voor je geld, dat is het probleem!

  frank [22] reageerde op deze reactie.

 19. @peetar [21]: `”Juist dat van dat je er niets aan kan doen en dat er geen alternatieven zijn, vind ik soms moeilijk te geloven.”

  kun jij je dan echt geen enkele terminale of slopende ziekte, dwarslesie, zware handicap of psychische aandoening voorstellen waardoor werken onmogelijk wordt?

 20. “maar ik heb het altijd een onverstandig idee gevonden van PvdA’er Relus ter Beek om de dienstplicht te schrappen zodat er een beroepsleger ontstond.”

  Dat is toch een pleidooi voor slavernij. Ik ben blij, dat ik niet heb hoeven gaan en anders had ik me wel heel dom voor gedaan, zo van: “Moet ik u nu doodschieten, generaal?” Dan was die uitgeflipt en had ik gezegd: “Maar we komen hier toch om te leren mensen dood te schieten; daar is toch niets mis mee?” Of met een hakenkruis rondlopen, verzin het maar, totdat ze zeggen: “Jongen, in godsnaam: GA!”

  Ik zou trouwens niet weten, wat er aan de militie zo bijzonder is, dat iedere man daar kennis van moet nemen. Hele volksstammen groeien op zonder kennisname van de gezondheidszorg, het transportwezen en het bakkerswezen.

  “Dat is, dat jongeren wel degelijk beter kunnen worden van een periode waarin ze actief bezig zijn met landsverdediging en dat soort zaken.”

  Beter dan wat? De natuur maakt de mens voor het allergrootste deel klaar en leren, trainen en opvoeden verandert daar maar heel weinig aan. De hooggeleerde heren kunnen nog geen hand of oog maken, dus laat staan de hele mens.

  “Bezwaar 2 was: Waarom zou ik een moordenaar medisch helpen zodat hij wellicht zijn misdaden voort kan zetten!”

  Klopt, je faciliteert het nog steeds, zalfs als je vervangende dienstplicht in heel iets anders doet. Wanneer legt Nederland eens verantwoording af voor de politieke gevangenen, die het nog in de jaren 80 en 90 hiervoor gemaakt heeft?

  “Vakken als gym en muziek zag ik helemaal geen nut in toen ik op school zat.”

  Als ik destijds geweten had, dat leraren van deze vakken achter de streep het laagste in de pikorde stonden, dan was ik heel anders daarmee omgegaan. Een leraar gymnastiek kan echt geen 3 verdedigen in de lerarenvergadering, wanneer de rest voldoende is.

Comments are closed.