dinsdag, 12 april 2011
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Het verhaal van Big Brother

In zijn roman “1984” gepubliceerd in 1949 beschreef George Owell een totalitaire samenleving waarin de overheid, in het boek de ‘Partij’, volledige controle heeft over de bevolking. De superieure heerser van de ‘Partij’ was Big Brother.

Een stad vol posters met teksten ‘Big Brother is Watching You’, Telescreens waar oneindig hersenspoelende propaganda te zien is over wonderlijke overheidsprogramma’s. Munten, postzegels, boeken, films en reclame banners met de drie slogans van de ‘Partij’: “War is Peace, Freedom is Slavery, Ignorance is strength.”

(Vrij vertaald: “Oorlog is vrede, Vrijheid is slavernij, onwetendheid is kracht.”)

Politie helikopters vliegen laag over de daken, zodat de politie even binnen kan spieken. Maar hoe indringend de politie controles ook zijn, de ‘Partij’ haar meest gevreesde agenten zijn die van de ‘Thought Police’ (vrij vertaald: ‘Gedachte Politie’). Telescreens zenden niet alleen overheidsbeleid de huizen in, maar ook nemen ze beeld en geluid op in de huizen en verzenden deze naar de ‘Thought Police’.

Onderscheid tussen de burgers word gereduceerd door aan ze te refereren als ‘Comrade’ in plaats van ‘meneer..’ en ‘mevrouw..’.

De bevolking wordt geleerd hun vijanden te haten via ‘thought-control’ met de Telescreens wat de bevolking in een uitzinnige weergave van haat drijft. Buren worden geïnstrueerd door de ‘Though Police’ om elkaar te spioneren om zogenaamd onorthodox gedrag bij de wortel aan te pakken.

De bevolking leeft volgens een strak schema gedicteerd door de ‘Thought Police’. Luide alarmen worden via de Telescreens verzonden om aan te kondigen wanneer de mensen de taken moeten gaan doen zoals gespecificeerd door de ‘Partij’, bijvoorbeeld hun dagelijkse training.

In het voorwoord schreef Orwell: ‘Macht, hoe het is verworven en behouden, hoe zei die het zoeken of het trachten te behouden, alles en iedereen blijven offeren in zijn naam.’

Dat statement is de sleutel: Het werkelijke doel van controle is Macht, Macht over anderen.

Dat politieke leiders controle zoeken over ons is geen verassing meer, de overheid is een evoluerend ding en meestal evolueert het zich naar meer controle en minder vrijheid voor de burgers.

Een animatie filmpje uit 1948: (Duur 9:27)

watch?v=mVh75ylAUXY

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Hoc Voluerunt schreef op : 1
  Hoc Voluerunt

  Goed filmpje op het einde.
  1984 heb ik niet gekeken, heb hem wel ergens maar kan het geduld niet opbrengen omdat de acteurs en uitstraling me niet zo aan staan.
  V daarintegen is wel leuker gemaakt.

  Doompie [4] reageerde op deze reactie.

 2. henk schreef op : 5

  vrijspreker verdomd goed artikel hier heb ik journalist alex jones jaren geleden over horen spreken george orwell 1984.een totale controle over de bevolking toen sience fiction nu werkelijkheid.dit is te danken aan de illuminati,groep bilderberg,en de nieuwe wereld orde,zij sturen de politiek aan die alles uitvoert.deze elite groeperingen met wereld macht zijn ook nog eens bovendien ocult bezig zie deze docu video.google.com de bedoeling van deze geheime groeperingen zijn depopulatie,en de totale wereldmacht waarin hun oculte wereldmaatschapij zal heersen.alex jones heeft genoeg bewezen over deze groeperingen zoals hij altijd zegt check de feiten voor u zelf de waarheid is te vinden.

  frank [8] reageerde op deze reactie.

 3. pcrs schreef op : 6

  het is een interessante discussie of de toekomst meer op 1984 of op ‘brave new world’ gaat lijken. Ik denk zelf dat het een beetje een mix wordt tussen die 2.
  ‘The matrix’ is ook een mooie dystopian science film.
  Voor hen die er in geinteresseerd zijn, is daar ook nog ‘we’ van Zamyatin en natuurlijk Ayn Rand (Atlas Shrugged en Anthem).

 4. The Red Pill schreef op : 7

  @Doompie [3]:

  en het is Orwell, niet Owell

 5. IIS schreef op : 9

  Big Brohter wordt natuurlijk ook gevoed door onszelf, we kwakken de hele doopceel op het internet en verbazen ons er dan over dat we worden ‘herkend’…… www.zie.nl (reclame overslaan door op F5 te drukken) Grappig, maar ook zorgelijk hoe makkelijk en slordig we zijn met onze persoonlijke gegevens. Voor dit soort mensen is privacy waarschijnlijk geen issue, maar, what about us??

  Doompie [11] reageerde op deze reactie.

 6. IIS schreef op : 10

  @frank [8]:

  De psychiater? Kan die ons vertellen wat waar is of niet? Hij kent inhoudelijk meer over de waarheid en de leugens die men ons voorkauwt?….Hmm, interessant.

 7. Doompie (auteur van dit artikel) schreef op : 11

  @IIS [9]:

  Dat is een bekend fenomeen anno 2011..
  Als X percentage van de bevolking heel hun hebben en houden online gooien, is de rest toch niet verplicht dit ook te doen?

  Dat is het verschil tussen vrijwilligheid en dwang.

  Het is veel kwalijker dat:
  GSM’s verplicht afgeluisterd moeten kunnen worden, ook als je zelf niet aan het bellen bent..
  DAT is BB in je broekzak.

  Er worden niet voor niets volledige GSM blockers verkocht vooor het minder legale circuit.

  Telefoons met coders wilden ze direct verbieden, maar toen kwamen ze er achter dat cryptografie legaal is.. (cryptophone)

  IIS [12] reageerde op deze reactie.

 8. IIS schreef op : 12

  @Doompie [11]:

  Leuke telefoon voor een zacht prijsje.

  Maar wat als men verplicht wordt om bijvoorbeeld persoonlijke gegevens online te zetten. Men verplicht ons vingerafdrukken af te geven,….en praktisch gezien accepteert de hele bevolking dit, dus wat zal men dan niet accepteren?. Het komt nog zover dat men gewoon alles accepteert. Die telefoon kan je dan in de prullenbak gooien, want ook de fabrikant zal verplicht worden om de versleutelingscode te overhandigen. Let maar op, in de toekomst is alles mogelijk, de techniek en de overheid staat voor niets.

 9. Nico de Geit schreef op : 13

  @frank [8]:

  “misschien is het eens tijd voor een afspraak bij de psychiater?”

  Of kamer 101.