Ofschoon de overheid de illusie verkoopt dat Nederland een land is van vrije burgers, dit niet het geval.

De Nederlander  is namelijk voor bijna 100 procent slaaf:

-van zijn inkomen gaat   de helft naar de staat

– met de helft die overblijft mag hij goederen kopen die met 19 procent BTW belast zijn

– zijn tijd die overblijft mag hij voor een deel gebruiken voor onder meer:

01.

het op straffe van opsluiting  invullen van door de overheid aan hem toegezonden aangifte- en andere formulieren

02.

het beleefd te woord staan van ambtenaren om wier gezelschap hij niet gevraagd heft

03.

het verwerven van kennis  betreffende technieken die het mogelijk maken de laatste procenten overgebleven  vrijheid  te verdedigen tegen aanvallen van de overheid

Het zal ieder duidelijk zijn, dat het opvolgen van alle overheidsvoorschriften een   taak zou zijn, die   een slavendag van meer dan 24 uur zou vergen.

Hoe is het mogelijk, dat dit alles geslikt wordt?

Het antwoord op deze vraag is dat het onderwijs bijna geheel in handen van  de overheid is en dat staatsburgers vanaf hun nulde jaar vergiftigd  worden met ideeën die  uitsluitend normaal lijken, omdat  de toegang  tot een normale situatie in feite  belemmerd, ontmoedigd en  geblokkeerd wordt.

En zo ontstaan mensen, die  geen mond opendoen, als zij  hun slavenarbeid voor de overheid gaan verrichten  en blijven verrichten: van vader op zoon, van  moeder op dochter.

Hugo van Reijen

29 REACTIES

 1. Mij uit het hart gegrepen. Het duurde voor mij een paar jaar om in een ander land met vrijheid te leren omgaan en te beseffen hoe verstikkend Nederland is.

  Aan hen, die The Matrix een vreemde film vinden: die film gaat over Nederland.

 2. Veel van de slaven die ik ken zijn zo gehecht aan hun meester dat zij boos en soms hysterisch worden als je ze confronteert met de gedachte dat het ook anders kan.

  Zoals een slaaf die ik ken die het een schande vind dat mensen dan (in niet-Matrix wereld) gewoon zomaar een stuk grond kunnen kopen om er een woonwagen op te zetten en er in te gaan wonen. Het slaafje ziet het liefst iedereen in een flatje wonen op 12 hoog, waar de ‘pandbrigade’ wekelijks komt controleren -namens de meester- of je de regels niet overtreedt.

 3. ik heb geen kinderen,maar wel een nichtje van 2 jaar oud.op die leeftijd had ik net pas mijn grote teen ontdekt en ben daar een jaar zoet mee geweest terwijl mijn nichtje er al volledige zinnen eruit aan het gooien is op die leeftijd.mijn zus, die deze wijsneus op de planeet heeft gezet,denkt hetzelfde over het staatsonderwijs als wij hier en zal ervoor zorgen(met mijn hulp)dat die kleine al op zeer jonge leeftijd voor zichzelf leert denken zodat ze nadenkt over die bagger die ze in haar nek gaan splitsen.het lijkt mij verstandig om ze toch naar een staats indoctrinatie opleiding instituut te laten gaan om van daaruit het (voor jezelf denken)te ontwikkelen,omdat ze daar gelijk die strijd aan kan gaan.dan is later makkelijker om anders denkend de maatschappij te kunnen begrijpen en je voordeel ermee kan doen.om te proberen haar af te zonderen lijkt mij niet verstandig.hoe kijken jullie hier tegen aan?

  Bon Vivant [4] reageerde op deze reactie.
  Hoc Voluerunt [6] reageerde op deze reactie.

 4. @ferry [3]:

  Je zus kan een school kiezen waar men wat meer open staat voor individuele ontwikkeling van kinderen. Prima initiatief om kinderen voor zichzelf te leren denken, in plaats van blind laten meedenken van wat de groep ergens van vind, en alle politieke propaganda. Uit eigen ervaring weet ik dat het hebben van een eigen mening niet wordt gewaardeerd op school. Ook al loop je die mening niet de hele dag om je heen te schreeuwen. Gehoorzaamheid is het belangrijkste leerdoel.

  Laatst las ik in de Tokkiegraaf dat de magnieter van onderwijs (Liberaal dan wel Gristelijk) de laatste vormen van thuisonderwijs -om religieuze redenen- wil ausrotten. Want een paar moslims willen hun kinderen thuis les geven. Magniet.
  Jullie zullen het spel tactisch moeten spelen, want als de ‘misdunk’ gaat opvallen dan staan de Agent Smiths van ‘jeugdzorg’ klaar om de opvoeding over te nemen namens de staat.
  ferry elvers [5] reageerde op deze reactie.

 5. @Bon Vivant [4]:
  ik wist niet van het bestaan van deze scholen.dat zou een uitkomst kunnen zijn.ik kan me voorstellen dat de staat niet erg content zullen zijn met dit soort scholen,maar ik het zeker eens uitpluizen.het fenomeen “thuis lesgeven”ben ik geen voorstander van,omdat het in mijn ogen een bepaalde vorm van indoctrinatie op zich is.te eenzijdig.en daar schuilt ALTIJD een gevaar in.en je moet inderdaad oppassen voor de jeugd gestapo,want voor je het weet hijgen ze in je nek.nou krijg ik het idee dat de nieuwe generatie van nature al een stuk slimmer is dan mijn generatie.dat kan een voordeel zijn.ik keerde mij op school ook al tegen dat massa gedrag maar wist alleen niet waarom.intussen ben ik daar wel achter(beetje laat” maar ik bood wel weerstand aan volwassenen die mij vertelde hoe dingen horen te zijn.ik kon er alleen geen richting aan geven.ik hoop dat het voor die kleine anders zal zijn.
  in ieder geval bedankt voor de info.

  Hoc Voluerunt [7] reageerde op deze reactie.

 6. @ferry [3]:
  Haha zo’n bijdehandje ken ik ook..
  Mijn dochter , 4 jaar.
  Kind: bah mama ik ruik poep
  Mama: ik ruik niets hoor lieverd
  Kind: nou mama dan denk ik echt dat je neus verstopt zit.

  Heerlijk kinderen.

  Die van mij krijgen vrijheid met de paplepel ingegoten. Eigenlijk hoef je er weinig aan te doen, behalve het kind niet dwingen maar enkel stimuleren en vragen laten stellen zodat het zelf kan ontdekken.

  ferry [8] reageerde op deze reactie.
  beek [18] reageerde op deze reactie.

 7. @ferry elvers [5]:
  Denk dat dat er meer zijn, ik was er ook zo een.
  Als de leraar iets niet kon onderbouwde legde ik hem het vuur aan de schenen, en nam geen genoegen met “het staat nu eenmaal in het boek” of “omdat ik het zeg”.

  Ik heb mijn middelbare diplom ook niet mogen halen door de vele malen strafwerk schrijven omdat ik “de les verstoorde” met mijn wijsneus acties.
  Maarja, daar he je ook geen drol aan eigenlijk. Autodidact leer je sneller dan op die prutsende scholen.

 8. Volgens mij knecht de burger zich grotendeels toch echt zelf. De beste manier van knechten is het promoten van de formule tussen kredieten en hebzucht.
  De burger is slaaf van de banken. Via hypotheken, doorlopende kredieten en pensioenen.
  Als men zich slaaf voelt moet men eens bij zichzelf nagaan hoe groot zijn hebzucht is. Hoe meer men wilt hoe meer slaaf men zal zijn van banken en werkgevers en regeringen. Zo simpel is het.
  Voor alle luxe die men wilt zal men een stukje eigen vrijheid moeten inleveren. En aangezien de Nederlander in grote luxe leeft kunnen we wel stellen dat de meesten slaven zijn ja.Maar zoals ik al eerder zei, op vrijwillige basis.
  Mensen met een loon van 3000 bruto die dikke Audi’s willen rijden en een huis van 2,5 ton willen bewonen zijn geen uitzondering.Dit soort mensen heeft de regering graag. En werkgevers overigens ook. Die zullen namelijk hun hele leven opgeven aan werken om dit te bekostigen. Niet in de gaten hebbend dat het volledige slaven zijn geworden.
  Vroeger was luxe weggelegd voor rijke mensen, nu is luxe ook voor arme mensen weggelegd. Als men aan dit spelletje meedoet moet men achteraf niet klagen over vrijheid. Als iedereen zijn luxe weer zou baseren op zijn inkomen zal men zien dat men veel vrijer is dan men denkt.
  Wat men koopt is ook bepalend voor onze vrijheid. Men kan zijn hele leven lang dikke auto’s rijden die tot enorme verliezen zullen leiden. Maar men kan ook zijn geld beleggen zodat het zichzelf gaat vermenigvuldigen en dit zal uiteindelijk tot vrijheid leiden.Dit is ook een vrije keus.
  Mensen die vrij willen zijn moeten het verschil leren tussen het kopen van activa’s en passiva’s.

  Hoc Voluerunt [15] reageerde op deze reactie.

 9. Als er eerdaags een intergalactische federatie land op aarde en die neemt de hele troep hier over dan zullen politici eindelijk eens merken wat het is om slaaf te zijn. Wij zijn er gelukkig al aan gewend. Kunnen wij, met onze ervaring vertellen dat jammeren geen zin heeft en verzetten al helemaal niet en ze niet meer zijn dan een parasitaire voedingsbron…Dan weten ze ook meteen wat het is om niet langer baas te zijn over eigen bezittingen en lijf.

  De corporatistische ondernemingen zullen het roer dan totaal moeten omgooien en hun lobbyisten andere judasstreken moeten bijbrengen.

  Misschien worden ze wel allemaal, hopelijk, gepulveriseerd door intergalactische supersonisch stralende middelvingers.
  Liberty 5-3000 [11] reageerde op deze reactie.

 10. @IIS [10]:

  Als er eerdaags een intergalactische federatie land op aarde en die neemt de hele troep hier over dan zullen politici eindelijk eens merken wat het is om slaaf te zijn. Wij zijn er gelukkig al aan gewend.

  Beetje rare reactie.
  Als hier ooit een superieur ras in de vorm van een intergalactische federatie land, dan zullen het vrijhandelaren zijn. Wie anders zullen de technieken ontwikkelen om intergalactisch te reizen?
  Vrijheid = ontwikkeling
  Geweld = terugdraaien van ontwikkeling (devolutie?)
  Let dus op een spontaan landend intergalactisch winkelcentrum met koopjes. 😉

  IIS [14] reageerde op deze reactie.

 11. Dat is denk ik ook het probleem waarom alles in nederland maar wordt gepikt. Vroeger hadden de vakbonden nog wat te zeggen, want iedereen was lid, en ging het niet zoals de arbeider wilde… dikke stakingen. Nu is het zo… ja maar als ik ga staken, kan ik mijn flatscreen niet direct kopen, loop ik achter met mijn hypotheek en mijn afbetaling op auto, wehkramp creditcard, kan ik niet nog een keer na honoloeloe…. dus laat ik deze regel ook maar weer slikken en over mij heen gaan. Niet doorhebbende dat niets doen alleen maar verdere imperking van de vrijheid inhoud, ware het niet financieel dan wel reeel (vingerafdruk in paspoort bijvoorbeeld). Nog even de chip, jodenster op de borst en allemaal naar de staatskapper en adolf rutte heeft op “vreedzame” wijze bereikt wat al jaren op de agenda stond.

  Hoc Voluerunt [15] reageerde op deze reactie.

 12. inderdaad vrijspreker goed artikel wij zijn slechts slaaf in wat lijkt een monopoly bord spel met de elite en politici als heerser en meesters wij knappen het vuile werk op en hun graaien naar de miljarden.we worden aan alle kanten de grond in gestampt en geplunderd het is niet normaal dat een persoon de helft kan inleveren bij de staat omdat ze hun elite vrienden willen verrijken en zichzelf.nogmaals vrijspreker het is de elite zoals bilderberg en de iluminati die het spel wereldwijd beheersen ze voeren een plan uit voor de wereldmacht en dan is het over met de vrijheid tal van journalisten waarschuwen hier ons voor.

 13. @Liberty 5-3000 [11]:

  Grapje!…De politiek is verziekt en de burger gelooft nog steeds dat ze het beste met ons voor heeft en ondergaat alles slaafs. Er zou bijna een buitenaardse ‘beschaving’ aan te pas moeten komen om ons met beide benen op aarde terug te zetten. Maar goed, slaaf en lijfeigenen is toch iets van duizenden jaren, dat zal wel niet zo snel veranderen. Hebben mensen een onderdrukkende en sturende macht misschien nodig? Ik kom geregeld mensen tegen die zeer onderdanig zijn en geen beslissingen durven nemen, en soms moet ik dan als vreemde zeggen waar het langs moet, jemig de pemig!?

 14. @ferry [8]:
  Kan ik niet zeggen, ik vond mezelf altijd al redelijk intelligent hahaha.
  Kinderen leren voornamelijk sneller met de technologie omgaan@Cyclope [9]:
  dit is volledige onzin

  Tuurlijk als je vrijwillig een lening aangaat heb je nog vrijheid, dat heeft niets mer slaaf te maken.
  Echter dat je verplicht bent jou werk af te moeten staan aan de HEBZUCHTIGE staat.. dan is ineens de persoon die veel werkt om zo een beter te leven te hebben de boosdoener?
  please.
  als je een simpel leven kiest is dit jou vrijheid, als je een luxe leventje kiest is dit jou vrijheid. het is echter geen vrijheid als je een luxe of arm leventje kiest en iemand van bovenaf gaat de vruchten van jou arbeid afnemen en Duwt jou leventje een richting in die hij of zij wil.

  @edwin [12]:
  het komt omdat mensen de staat niet meer als boosdoener zien.
  Die schraapt steeds meer van hun verdiende geld weg, en net als een hamster gaan ze nog harder rennen in die draaimolen. zodat die staat nog meer kan skimmen van andermans bloed zweet en tranen.

  Tijd dat Atlas eens echt gaat staken.
  Who is John Galt?

  Cyclope [17] reageerde op deze reactie.

 15. Dat we alle slaven zijn is me al wel 30 jaar duidelijk en dat de rechtstaat zo krom en corrupt is als maar kan zijn en dat bestuurders rechters politiek denken dat ze boven de mensheid staan mag ook wel duidelijk zijn .en met een koningin die bij de bilderberg maffia zit en streven heeft naar een totalen NWO .
  Ook als grootaandeelhouder van shell is ze nu haar verlies door de
  crissis duidelijk aan het inhalen met s”wereld vetste brandstof prijzen maar als je al meer dan honderd miljard bezit wil je steeds meer . en daarbij het slaven drijven zit al sinds hoderden jaren in de genen van de elite .die zorgen hebben over onze normen en waarden maar ondertussen het bunga bunga spel spelen.

 16. @Hoc Voluerunt [15]:

  Jij mag dit van mij complete onzin vinden. Hopelijk denk je hier nog eens aan terug als je straks tegen de 60 bent en nog steeds aan het werk bent 🙂

  Vrijheid hebben of slaaf zijn is geheel afhankelijk van jezelf. Waar besteed je je geld aan? Activa’s of passiva’s? De ene leidt tot slavernij de ander tot vrijheid.

  De moderne vorm van slavernij zijn kredieten en hypotheken.Amerika en Europa zijn hier niet voor niks mee overspoeld. En luxe is een ingebeelde valse vrijheid. Ook als dit in zou houden dat de staat niet 50% of meer van je luxe profiteerd blijft dit moderne slavernij.De meeste mensen zouden dan simpelweg 50% meer lenen als de wereld er zo uitzag.
  Maar ik zou zeggen: Ga morgen zoveel mogelijk lenen bij banken, familie en vrienden. Koop een dikke auto een villa en sieraden. Volgens jouw stelling zul je dan enorm vrij door het leven gaan.

  Hier is die nogmaals: voor ieder stukje luxe die je wilt zul je een stukje van je vrijheid moeten opgeven.Hoe duurder de luxe hoe meer vrijheid je inlevert.
  Luxe aanschaffen is overigens ook een recept die je ervan verzekerd dat je nog veel meer vervolg uitgaven zal moeten maken. Bij 90% van alle luxe producten is dit het geval. Je begeeft je namelijk op een markt waarin de producenten weten dat de klanten geld hebben. Koop een dikke auto en binnen enkele jaren zul je snappen wat ik bedoel.

  Natuurlijk zijn er mensen die buiten deze stelling vallen maar voor de meerderheid is dit de waarheid.

 17. @Hoc Voluerunt [6]:

  Toch zijn we allemaal zulke heerlijke kinderen geweest. Opvallend ook hoe overal in de wereld kinderen weinig van elkaar verschillen.
  Toch gaat het dan onderweg kennelijk ergens mis.
  Want al die kinderen worden cultuurgebonden volwassenen; ongeacht welke cultuur.
  Er lijkt dus sprake te zijn van een geheel natuurlijk proces.
  Er is dan m.i. een bovenmenselijke orde nodig, om die mens zijn cultuur-gebondenheid te doen inzien. Die vinden we dus in een religie.

 18. Staatsonderwijs, lees ik hier vaak.
  Toch zijn veel schoolvakken gewoon neutraal en feitelijk: rekenen, taal, lezen, talen, aardrijkskunde, biologie, wis- en natuurkunde.
  Ik zie niet hoe deze vakken ‘indoctrinatie’ zouden betekenen.
  Daarbij is er vrijheid van onderwijs: we hebben katholieke scholen, protestantse scholen, evangelische scholen, Steinerscholen, Freinetscholen, Daltonscholen, Montessorischolen, neutrale scholen, Kees Boekescholen, enz.
  Hoe kun je dan beweren dat er sprake is van ‘staatsindoctrinatie’?
  Ik heb op de lagere school veel verhalen gehoord waarbij overheden belachelijk werden gemaakt. Ik geloof niet in díe onderwijs-indoctrinatie die burgers tot slaven maakt.

 19. ja aan de reacties op nujij.nl te zien slikken ze alles. dat ze slaaf zijn van de elite deert ze niet ze zijn gelukkig met koffietijd en een nieuwe tv.echt vrijspreker mongolen zijn het, je levert de helft in waar je voor werkt aan je pooier en het volk wil nog meer geplunderd worden.he mensen neem toch die kanker verwekkende vaccins omdat de regering depopulatie uitvoert of het kanker verwekkende voedsel en drinken het is nodig mensen de regering voert depopulatie neem ondertussen ook wat chemtrails een bewezen experiment uitgevoerd op u en u kinderen kanker verwekkend omdat de regering depopulatie uit voert.vooral dom blijven kijken naar koffietijd en werk ondertussen zodat de elite met jou belasting goud,zilver en diamanten opkoopt offshore banken start land en onroerend goed koopt vooral slaaf wezen mensen.

 20. Ik vind het woord slaaf volkomen misplaatst. Ik lees het wel vaker in teksten van ontevreden medeburgers. Ga eens naar een gezellige cacaoplantage en bedenk dan nog een keer of je niet een ander woord zal verzinnen voor de onvrijheid die je bedoelt. De woorden slaaf en slavernij zijn al bezet en vanuit je centraal verwarmde stulpje waar je kunt doen wat je wilt en de straat op kunt wanneer je wilt en kunt zeggen en schrijven wat je wilt vind ik het een gebrek aan respect voor mensen die wérkelijk in slavernij leven om te doen alsof wij in Nederland als slaven leven.
  Het gebukt gaan onder een aantal onvrijheden in ruil voor razend veel vrijheden is nou eenmaal niet hetzelfde als iemands lijfeigene zijn.

  hugo van reijen [23] reageerde op deze reactie.

 21. Misschien moet de auteur, meneer Van Reijen, eerst eens wat onderzoek doen voor hij zijn vuil spuit. De vergelijking met slavernij is niet alleen onsmakelijk en behoorlijk stupide, maar ronduit onacceptabel.

  Ik vind mensen, die het betalen van “de helft van zijn inkomen” gelijkstellen aan “voor 100% slaaf zijn” halve criminelen. Heeft meneer Van Reijen ooit weleens kennis genomen van de slavernij in het Amerika van vóór 1865? Hij vindt zichzelf slaaf, maar heeft hij weleens 18 uur aan één stuk op het land moeten werken, zonder betaling, zonder kleding, zonder pauze, zonder eten en nagenoeg zonder water? Zo niet, wil hij dan even zijn excuses maken voor zijn gore minachting voor échte slavernij?

  In reactie #23 durft hij het ook nog te maken te beweren: “Het verschil is vermoedelijk dat voor hen die vroeger verkocht werden als slaven beter gezorgd werd.”

  Na deze opmerking heeft Van Reijen ook het woord “meneer” nog verspeeld. Nu moet je eens goed luisteren, Van Reijen – het is duidelijk dat jij een ontevreden hork bent, dat blijkt wel uit je teksten, maar uit je claims blijkt niets anders dan dat je een volslagen onwetende schreeuwlelijk bent. Ik schaam me ervoor dat mensen als jij in hun verwende waanzin de grenzeloze minachting voor slavernij tonen die jij zojuist tentoon hebt gesteld. Jouw beweringen geven vrije meningsuiting een slechte naam.

  Ik heb jarenlang onderzoek gedaan naar slavernij in Amerika. Dat is veel en veel meer dan jij kunt zeggen. Je mag je in je handjes wrijven dat je het geluk hebt dat je nooit slavernij hebt meegemaakt – gezien je tekst zou je dat wel verdienen.

  Henk [27] reageerde op deze reactie.
  hugo van reijen [29] reageerde op deze reactie.

 22. Iedereen die vindt dat hij/zij slaaf is, maar nog nooit zweepslagen heeft gehad, verkracht is door zijn/haar werkgever, na het werk aan een ketting in de schuur is opgesloten en niet is gebrandmerkt, dient zich zo gruwelijk te schamen dat “schaamte” de lading niet meer dekt. Deze mensen zouden het eigenlijk verdienen om één week lang echte slavernij mee te maken. Het is maar goed dat Nederland te beschaafd is om iedereen te geven wat hij/zij verdient.

  Henk [27] reageerde op deze reactie.
  Mavado [28] reageerde op deze reactie.

 23. @Caspar [24]: Met deze en de daarop volgende opmerking (@Caspar [26]) maakt de heer Caspar zich als discussiepartner ronduit belachelijk; als men ’t niet met Caspar eens is moet men dus zelf maar slaaf worden.

  ’t is te hopen dat de heer Caspar zelf slaaf was tijdens zijn jarenlange studie want volgens zijn eigen redenering zou hij dat zeker verdiend hebben!

 24. @Caspar [25]: @Caspar [26]:

  Door schade en schande is bekend geworden dat een tevreden werknemer een productieve werknemer is.
  Hetzelfde geldt natuurlijk voor slaven.
  Zo zal ondervoeding, te lange, zware werktijden en mishandeling uiteindelijk duur betaald worden.

  En als je slaven op de één of andere wijze het idee geeft dat ze geen slaaf zijn, dan heb je het goed voor elkaar.

  De oude Grieken hadden dit al door: Slaven moesten de helft van hun tijd gebruiken om in hun eigen bestaan te voorzien (50%)
  Tegenwoordig betaald men (alles bij elkaar opgeteld) zo’n 80% belasting.
  Wie is er nu slaaf?

 25. @Caspar [24]:
  Het doet mij groot genoegen dat mijn opponent langdurig en serieus onderzoek heeft verricht naar slavernij in Amerika.

  Ik neem aan, dat in de loop van dit onderzoek duidelijk is geworden, dat miljoenen uit Afrika naar Amerika vervoerde personen hun leven aan slavenhandel te danken hebben.
  Waarom?

  Voor de slavenhandelaren in Afrika aankwamen, roeide het ene dorp in Afrika het andere uit.

  Het is aan de slavenhandelaren te danken, dat aan een mens waarde werd toegekend.

  Zij vertelden de dorpen waar zij kwamen het volgende: als je de volgende keer een ander dorp binnenvalt, breng de bewoners dan niet om, maar verkoop ze aan ons. Wij geven je er goed geld voor.

  Dat advies werd maar al te graag opgevolgd. Bij de volgende inval in een dorp werd niemand gedood, maar werden gevangengenomen personen verkocht.

  Ten gevolge hiervan werden miljoenen mensenlevens gespaard en zijn heden ten dage miljoenen Amerikanen in leven die anders gesneuveld zouden zijn. Het is aan de slavenhandel dat zij hun leven te danken hebben.

  De eigenaar van een slaaf die rationeel handelt, gaat er voorzichtig mee om. Zoals onderhoud het geheim is van een goed geoliede lang meegaande machine, zo vormen vriendelijkheid en zorgzaamheid de voorwaarden voor een lang leven en een lage jaarlijkse afschrijving op een slaaf.

  Dat niet iedere slaveneigenaar rationeel handelde, is een andere zaak. Niet rationeel handelende personen komen in alle beroepen voor.

  Wanneer wij onze blik richten op de 21ste- eeuwse Nederlander, zien wij dat hier op papier een persoon bestaat die alle vrijheid heeft die hij wenst, maar in de praktijk tot een slaaf wordt, zoals door mij hierboven uiteengezet. En wel slaaf van vader op zoon en van moeder op dochter, tot iemand de ketenen breekt.

  Uiteraard bestaat er slaven in soorten en maten die aan verschillende soorten régimes blootgesteld worden.

  Maar de slechtst behandelde slaven van nu hebben het vermoedelijk slechter dan de best behandelde slaven uit de 19de eeuw.

  Hugo van Reijen

Comments are closed.