De rode vesting Amsterdam komt met een nieuw staaltje betutteling. Volgens FOK! worden sekswinkels op en rond de Amsterdamse Wallen om 22.00 de deuren sluiten en zo niet, dan volgen er maatregelen!

Dit levert de bijna ludieke situatie op dat he na 22.00 prima is om je bezatten in een donker café, high te raken in een coffeeshop of met een prostituée het bed te delen als achtste van de avond maar een sexboekje of buttplug met glijmiddel kopen is onmogelijk. U zult slechts een dichte deur aantreffen. Het is uiteraard de gemeente Amsterdam die heeft bepaald dat eerzame ondernemers hun deuren om 22.00 moeten sluiten. Hiermee trachten ze drugsoverlast en criminaliteit tegen te gaan.

Ten eerste is het natuurlijk enigszins vreemd dat de gemeente niet probeert om de genoemde overlast tegen te gaan, maar deze taak afwentelt op de ondernemers. De overheid is tenslotte de enige die orde mag handhaven dus je zou van ze moeten kunnen verwachten dat ze dat met verve doen. Hiermee geven ze zichzelf een brevet van onvermogen en doorgaans zijn wij libertariers toch degenen die dat doen.

Ondernemers zullen bepaald niet gesteld zijn op overlast in hun schone straatje. Het zou dan ook zinvoller zijn om ondernemers extra mogelijkheden te geven om orde rond hun etablissementen te bewaken aangezien ze daarbij zelf het meeste belang hebben. Een klant kan eenvoudig uitwijken naar de concurrentie, voor een ondernemer is dat geen simpele klus. Ondernemers zouden in staat moeten zijn surveillanten in te huren als ze vinden dat er te weinig politiepatrouilles zijn. Bovendien zouden ze klanten moeten kunnen weigeren zonder opgaaf van reden, het is tenslotte altijd nog hun eigen zaak en daar zijn ze nou eenmaal zelf de baas. Het uitwisselen van gegevens van veelplegers zou gewoon toegestaan moeten zijn, het is tenslotte niet meer dan normaal dat je even je collega’s waarschuwt als er tuig rondwandelt dat er genoegen in schept winkel na winkel leeg te roven.

Vergaander maar zeker aan te bevelen is het voor ondernemers mogelijk te maken zich te bewapenen, eventueel met een mooie sticker op de voordeur zodat een overvaller weet dat hij een handvol lood in zijn bast kan krijgen als hij niet met eerlijke arbeid zijn geld wil verdienen.

Het ligt voor de hand dat ondernemers die nabij elkaar zijn gelegen de handen ineen slaan en voor een veilig klimaat zullen zorgen, eventueel in samenwerking met buurtbewoners die doorgaans ook geen zin hebben in geteisem voor de voordeur.

Een probleem dat echter de kop op steekt is dat onze straten ‘openbaar’ zijn en dat het dus niet gemakkelijk is om ongure sujetten te weren. Het privatiseren van openbare ruimte zullen we hopelijk nog meemaken, maar voor winkelcentra zou het eenvoudiger kunnen zijn daar deze doorgaans over slechts enkele ingangen beschikken. Het weren van hangjongeren, junks en ander gajes zou dan zeer eenvoudig zijn. Je hoeft ze slechts te verstaan te geven dat ze er niet in mogen.

Dit alles zal meer zoden aan de dijk zetten en veel rechtvaardiger zijn dan het eerder doen sluiten van winkels die blijkbaar tot diep in de nacht open zijn omdat er klandizie voor ze is.

7 REACTIES

 1. Het zou heel positief en voorbeeld-gevend kunnen werken ala er een winkelcentrum / straat gevonden kan worden waarvan de ondernemers met voorstellenen komen om de in dit artikel voorgestelde procedures in te voeren.

 2. Wie veroorzaken overlast, de ondernemers of drugsverslaafden en criminelen?

  Dan is het logisch dat je de ondernemer meer regels oplegt!
  Na 22.00 uur kunnen ze dan helemaal niets meer doen aan overlast op straat.

  Die straten in de rode vesting Amsterdam is van criminelen en drugsverslaafden, ondernemers hebben daar niets te zoeken!

 3. Volgens mijn geheime informant op het stadhuis komt er binnenkort een verordening die prostituees verplicht om te werken tussen 9 en 17 uur. Dit omdat de ambtenaren van de belastingdienst hen anders niet goed kunnen controleren.

  Daarnaast overweegt de gemeentebestuur om de wiptenten dicht te houden op vrijdag, zaterdag en zondag vanwege de ‘interreligieuze solidariteit’, hoewel verplichte sluiting op zaterdag en zondag nog niet vast staat. Het gemeentebestuur wacht op een advies van vakbond CNV over dit onderwerp.

  Verder onderhandelt men nog over een subsidieregeling zodat de hoertjes een PIN apparaat kunnen aanschaffen wanneer PIN-betalingen bij prostituees verplicht worden gesteld.

  = (c) 2011 – BV Persbureau =
  Hoc Voluerunt [5] reageerde op deze reactie.

 4. Een tijdje terug las ik dat controle ambtenaren de werkplek van de (legale) prostituees naliepen. Het ging zo ver dat volgens de regels de vibrators ‘volledig ondergedompeld in water’ dienden te worden. Alleen hielden de prostituees zich er niet aan… Dan gingen die dingen stuk namelijk… (zucht, wat een wereld)…

 5. @Paul van Leeuwen [6]:
  IDD paul en blij toe.
  Hield het daar niet langer meer uit, al vanaf dag 1 had ik er de pest in aan die mentaliteit daar.
  Maargoed.

  Je bent in hetb artikel wel vergeten tevertellen dat de Fap fap fap hokjes voor geile neuq films wel open mogen blijven.
  dus dat Ondernemers hun hele zaak moeten gaan verbouwen om nog enigzins na 22:00 inkomsten te kunnen genereren.
  Als dat al werkt omdat ze die vaak achterin de zaak hebben staan en niet vooraan, waar iedereen jou met je tissue en kampeer tent het hokje uit ziet lopen.

  Zeg niet dat jij het doet hoor, gaat om de beeldspraak.

Comments are closed.