Een vraag die opkomt door een grote overwinning van de Finse sceptische EU Partij doordat “echte Finnen” kennelijk tot nadenken gekomen zijn, en nu anti-EU zijn. Het ziet er volgens de berichten naar uit dat deze partij in de regering komt, en dat kan voor de EU zeker consequenties hebben.

 Dit laatste is uiteraard zeer afhankelijk van hoe principieel en hoe standvastig de betreffende politici zijn. En dat is altijd een groot vraagteken. Vaak zie je dat zij heel anders praten als ze eenmaal op het pluche zitten.

 Elsevier: “Het voornaamste standpunt van de ‘Echte Finnen’ is om minder aan Brussel te betalen. De partij is tegen de hulp aan financieel noodlijdende landen. Per hoofd van de bevolking betalen Finnen bijna het meest aan het noodfonds voor de euro. De Echte Finnen willen het liefst de nationale munt weer invoeren.”

Dit anti-EU facet is duidelijk en rationeel. De andere punten die Elsevier noemt, klinken echter meer “rechts” en daar zou nog verder over gestudeerd kunnen worden.
Zo uit Elsevier: “Daarnaast is de partij tegen nieuwe immigranten en zeer conservatief, de partij is bijvoorbeeld tegen abortus, het homohuwelijk, vrouwelijke priesters en seks voor het huwelijk.”

 Interessant is dat er een paar punten zijn die op korte termijn voor de hand liggen en het een grote vraag is wat de Finnen nu gaan doen.

 Zo speelt er nu het betalen door belastingbetalers van “economisch gezonde” EU-landen aan onbetrouwbare overheden  die veel te veel geld hebben uitgegeven. (Dat hebben ze overigens allemaal, maar de zogenaamde gezonde kunnen er nog mee wegkomen!)

Landen die nu voor gaats liggen om “geholpen” te worden zijn:

–Griekenland heeft al meer dan honderd miljard steun gekregen. Volgens Jan Kees de Jager zou “Nederland” daaraan verdienen door de rentebetalingen van de Grieken. We zijn toen we dit hoorden in lachen uitgebarsten. Maar nu wordt al gesproken over “schuld herstructurering” wat in de praktijk neer zal komen op schuld kwijtschelding. Nu kunnen we in huilen uitbarsten.

 –Ierland heeft bijna honderd miljard gekregen, maar schijnt door het bedingen van een lagere rente nog aardig op koers te kunnen blijven.

 –Portugal zou nu ook ongeveer honderd miljard willen krijgen.

Vooral dit punt (en de Griekse herfinanciering) staan op de tocht omdat besluiten met unanimiteit van de euro-landen moeten worden genomen.
De EU-commissie heeft al laten weten dat de Finnen toch wel mee zullen doen!!

Wanneer komen die “echte Nederlanders”? Maar dan graag “Echte rationele consequente” en niet de socialistisch getinte PVV!

9 REACTIES

 1. Wanneer komen die “echte Nederlanders”?

  Het concept van overheid zit zo vastgeroest in de hoofden van de mensen, het kan wel een tijd kan duren voordat libertarisme mainstream word. En er echte nederlanders op het toneel verschijnen die het volk verlichting kunnen brengen.
  Kijk eens hoe het geloof nog steeds een grote rol speelt in de wereld. Het lijkt wel of deze mensen imuum zijn voor de waarheid en rationaliteit.

  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.

 2. troost je maar met de gedachte dat degenen die je om je heen tegenkomt de echte Nederlanders zijn.
  Armand had dit al een halve eeuw geleden door, toen hij zong : ” De Nederlander is een meelzak, je kunt er op blijven slaan, hij gaat toch nooit staan’
  Enne, je dient zelf voor je eigen verlichting te zorgen, het lijkt mij onderhand wel duidelijk dat we van de overheid niets, maar dan ook niets te verwachten hebben.

  Zé.

  Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.
  Zé [5] reageerde op deze reactie.

 3. @henk [1]:
  @Roger [2]:
  @Zé [3]:

  Ik denk dat jullie alledrie gelijk hebben.
  Misschien belichten we ieder een ander facetje, MAAR we zijn allemaal niet tevreden met de huidige situatie,

  De enige manier om die te verbeteren is dat er duidelijkheid komt over wat NIET goed (moreel) is, en hoe het WEL zou moeten zijn.

  Als dat goed naar meer mensen wordt gecommuniceerd, dan zal de weg naar de oplossing ook duidelijker worden.

  En dat moet voor goedwillende nuchtere rationele mensen toch te verwezenlijken zijn?

 4. De politiek is natuurlijk een opgegeven zaak, maar gelukkig komt de verlossing snel vanuit allerlei andere kanten.

  De dollar is eigenlijk al door het schuldenplafond heen.

  Zilver is aan het pieken, dit heeft impact op de COMEX en JP Morgan en zal zorgen voor een bankrun.

  Griekenland is schulden aan het herstructureren en als Finland nog even een tikje geeft wbt de hulp aan Portugal, dan is alles zo over.

  Voor de dollar EN voor de euro.

  Reteip [9] reageerde op deze reactie.

 5. Mensen die de politiek in gaan, zijn oha eenvoudig om te kopen. Ze verkopen nu hun stemvee aan de hoogste bieder.

 6. @Zé [5]:

  Die “weg van ons hart…”is al lang “bekend”:
  Gewoon:
  -Gij zult niet doden
  -Gij zult niet stelen.

  Alleen is de weg verdrongen, en de politiek maar stelen en doden.

 7. @peetar [6]: De dollar is eigenlijk al door het schuldenplafond heen.

  Die wordt toch ook periodiek opgehoogd? Uiteraard is zoveel schuld een kwestie van tijd voor het uit de klauwen loopt maar wat wil je hiermee zeggen?
  Of bedoel je soms het punt van instabiliteit waarbij de geproduceerde goederen gezamenlijk minder waard zijn dan de jaarlijkse rente betalingen?

Comments are closed.