Ik las met belangstelling het stukje van Cassandra, waar mijn blik bleef hangen op de naam Henk Westbroek. De oud-zanger van Het Goede Doel, politicus (Leefbaar Utrecht) is ook een tijdje radio-presentator geweest. Ik geloof bij de Vara, want waar anders kunnen ze zo’n zeikstem gebruiken? Ik was geen fervent luisteraar, maar herinnerde mij plots wél een uitspraak van hem: “Ik wou dat ik een miljoen belasting mocht betalen, want dat zou betekenen dat ik ook een miljoen voor mezelf zou hebben”.

Ik zit de laatste weken een beetje te lezen in wat NLP-boeken, zodat ik mezelf wat meer kan motiveren. Eén van die boeken, van Harv Eker, gaat er over dat er essentiële verschillen zijn tussen armen en rijken. Slechts de armen zouden klagen: Of hoor je een rijke ooit klagen: ‘Shit, er zit een kras op mijn jacht’.

Ik geloof hem eigenlijk wel. Waarom zou je klagen? De situatie waarin je verkeert is immers een situatie die je zelf hebt gecreëerd.  Sinds een week hangt er dan ook een briefje met Niet klagen, niet goedpraten, geen anderen de schuld geven aan mijn monitor. En ik moet zeggen: het werkt!

Wij libertariërs klagen altijd steen en been. Het liefst over de overheid en anders wel over geld, belastingen, subsidies, oorlog, drugs, de EU, ehh… de overheid 😀

Ik vraag me af of ik zou klagen als ik in de Henk-Westbroek-situatie zou zitten: Er valt een blauwe envelop op de mat met een aanslag van een miljoen euro. Zuchtend en steunend pak ik de i-dentifier en zie, na overmaking van het gehele bedrag, hoe mijn banksaldo gehalveerd is. De aanslag krijgt de notitie Betaald en verdwijnt in een ordner op de plank. Over naar de orde van de dag.

Zou die orde van de dag dan bestaan uit het discussiëren over het grote onrecht dat een maatschappelijke stage nu eenmaal is? Zou ik, om de aanslag te vergeten, mezelf een extra Porsche kado doen? Of zou ik mijn tijd besteden aan het terugverdienen van het zojuist betaalde miljoen?

Een (rijke) vriend van me vertelde me dat het juist de hogere middenklasse is die in Amerika op de Republikeinen stemt. De écht rijken zouden stemmen op een Democraat omdat ze het eigenlijk geen reet kan schelen: ze hebben wel wat beters te doen.  Hij heeft een punt.

Wat zou jij doen met een miljoen?

61 REACTIES

 1. Wat zou jij doen met een miljoen? Moeilijk te zeggen Ron, zolang je het niet hebt.
  Wat zou jij doen met niets?

  Zé.

 2. Tsja Ron, als ik er nu van af was door de helft te betalen, dan zou ik het nog wel willen overwegen. Echter, van die overgebleven helft wordt daarna weer steeds belasting afgehaald. En is het niet belasting dan is het inflatie. Waarna er ongetwijfeld als alles echt slecht gaat, ook nog eens solidariteitsheffing geincasseerd gaat worden. Voor je het weet ben ik dan weer in de niet-rijke klagers groep. Verder heb ik er een probleem mee dat dan ‘mijn’ miljoen door de roverheid gebruikt wordt om mijn teugels of cel strakker aan te trekken en om nou voor mijn verdere beperking te belalen?
  Overigens zijn de libertariers niet alleen tegen roverheid vanwege belastingen, privacy is ook een belangrijk principe en als je niet uitkijkt komt de gedachtenpolitie je NLP verbieden of belasten.
  Waar ik het wel mee eens ben is dat we (hier) kijken hoe we ons het beste kunnen wapenen en er van maken wat er nog van te maken is, ondanks de overheid. Dus hoe meer vrijheid in de praktijk, dan het theorethisch ideaal zien te bereiken. En daar is een positieve kijk op dingen erg behulpzaam bij.

 3. Als je een hoog inkomen hebt betaal je meestal geen 52%. Zodra je meer gaat verdienen ga je er alles aan doen om zo min mogelijk te betalen. Dus je krijgt allerlei aftrekposten of je kan allerlei structuren bedenken waardoor je wat belastingontwijkt. Je gaat je inkomen juist beperken tot datgene wat je uitgaat geven.

  Een miljoen is niet zoveel tegenwoordig, ik vrees dat mijn dromen beginnen bij 10 miljoen 🙂

  Geen geld heeft ook voordelen. Geen vrouwen die achter je geld aanzitten, geen hyperverwende kinderen, geen angst voor verlies van geld, geen problemen met inflatie, geen voorlopige aanslagen van de belastingdienst, geen jaloerse vrienden en omgeving, geen woningoverval.

  Maar doe mij toch maar die 10 miljoen, belastingvrij!

  peetar
  kinderpindakaas.blogspot.com

 4. Rijk zijn = onafhankelijk zijn

  Vraag maar eens aan de gemiddelde nederlander wat zijn/haar ultieme droom is..een aanzienlijk percentage zal je antwoorden:
  ”Nooit meer hoeven werken”

  Ofwel onafhankelijk zijn van een baan om te kunnen leven.

  Rijke kunnen dit, ondanks dat ze belasting moeten betalen.
  Het is niet zo dat ze niet klagen, maar ondanks dat ze worden bestolen, blijven er voldoende resources over om lekker erop los te leven..Dus het boeit ze inderdaad minder.

  Maar in feite maakt het niets uit of je nu enorm rijk bent om voldoende geld hebt om rond te komen, of elk dubbeltje moet omdraaien, belasting blijft diefstal, en iedereen hekelt het.

  De minima hoor je minder klagen, omdat deze zwaar gesponsord worden door de belastingdienst middels allerlei uitkeringen, subsidies of toeslagen hoe ze dat tegenwoordig noemen.

  Als een jan modaal 40% moet inleveren en er blijft nog maar net voldoende over om van rond te komen, is zijn aandeel in belasting gigantisch minder als van een rijke, maar de persoonlijke impact is gigantisch hoger..En die laatste bepaald de klaag drempel.

  Daarbij betalen rijke relatief gezien een heeeeel stuk minder belasting omdat er dan leuke manieren zijn deze te ontwijken..

  Ken jij een miljonair welke zijn volledige inkomen als belastbaar inkomen opgeeft?

  En dat het in Nederland ontbreekt aan vindbare en bruikbare gegevens die iets zinnigs kunnen zeggen over de werkelijke verdeling van de lastendruk over rijk en arm en de ontwikkelingen daarin in de loop der jaren. Daarmee is iedere discussie over dit punt weinig zinvol eigenlijk..

 5. Een miljoen is niets. Iedereen met een modaal inkomen of meer kan miljonair worden. Als een modale verdiener maandelijks een kwart van zijn inkomen spaart tegen 5% heeft hij op zijn 65e ook een miljoen.

  Hij kan er dan een zeilboot voor kopen of een 2-onder-1 kap in de betere buurten van de Randstad. Een vrijstaande villa begint pas bij 2 miljoen. Een boer die een nieuwe stal voor 125 koeien neerzet is ook een miljoen kwijt (arme boeren bestaan niet, de meesten zijn multimiljonair).

  Zelfs als je vrouw een kinderkledingzaak wil beginnen in de betere winkelstraat dan is ze voor de verbouwing, inventaris/voorraad al 5 ton kwijt. En als je een beetje restaurant wil beginnen mag je daarvoor het dubbele uittrekken.

  ===
  “Je wordt niet rijk door wat je verdient. Je wordt rijk door wat je niet uitgeeft.”
  ~ Henry Ford

  Stephan [17] reageerde op deze reactie.

 6. Wat doe ik met een miljoen?

  1/3 onroerend goed
  1/3 aandelen
  1/3 valuta

  Of toch maar meteen die zeilboot bestellen op de Bahama’s? 1,5 tot 2,5 ton euro’s.

  Ik kan het huis kopen dat ik huur van een pensioenfonds, maar ik kan ook iets vrijstaands kopen met een atoombunker ernaast of eronder.

  Ik ga in ieder geval direct een rekening openen buiten de EU om het geld/aandelen te stallen. Dat zal wel Zwitserland worden of de Bahama’s.

  Een miljoen is goed voor 12.000 euro vermogensrendementsheffing per jaar. Misschien wordt het tijd om te verkassen. Zeker als je ziet wat de huizen hier kosten.

  Als ik een miljoen krijg dan heeft werken niet veel zin meer. Dan moet ik ook maar eens iets anders gaan zoeken dat ik wel leuk vindt. Dat zal moeilijk worden, want:

  – Particulieren zeiken te veel
  – Voor bedrijven en instellingen ben ik lucht

  Misschien is het beter alles te laten zoals het is, maar dat kan theoretisch ook met een miljoen in je zak.

 7. Met een miljoen.. mijn eigen zaak starten en per direct uit Nederland vertrekken.
  Ik ga geen bankhangende malloot worden in ieder geval, met die miljoen kan je fijn ondernemen of iets moois maken zoals mijn vele game concepten verwezelijken.

  Nico de Geit [9] reageerde op deze reactie.

 8. @Eddie Willers [8]: Precies Eddy.
  Het zijn vooral mensen die veel geld hebben die er problemen mee hebben, namelijk de angst om het kwijt te raken en er de hele dag mee bezig zijn.
  Immers, het bevestigd hun status.
  Volgens mij is een mens pas echt rijk als hij zonder geld kan leven, daar schuilt werkelijke vrijheid in.

  Zé.

 9. Ik zou direct uit Nederland vertrekken.

  Huisje in Marbella voor € 330.000.-*, goud voor € 100.000.-, zilver voor 100.000.-, aandelen voor € 200.000.-, € 70.000.- voor een leuk autootje en voor leuke dingen in en rondom het huisje en van de resterende twee ton zou ik reisjes maken (en voor de verandering eens een keer niet in een budgethotel slapen maar in hotels waar één overnachting € 100.- of meer kost), kleding kopen en goede doelen steunen.

  *http://www.escapetospain.co.uk/propfulldetails.aspx?propid=26369&Currency=E

  Frankie [61] reageerde op deze reactie.

 10. Nico,

  Ik zie dat je het nog steeds niet begrijpt 🙂

  Vastgoed is overgewaardeerd in Nederland. Het is eerder een uitstap moment als instap moment voor aandelen. Valuta zijn gevaarlijk, althans de euro en de dollar.

  Emigreren is de makkelijkste manier om belasting te ontwijken. Je kan ook deel emigreren, gedeelte van je tijd in buitenland wonen.

  Je kan niet zomaar een Zwitserse rekening openen en dan belasting waar de staat RECHT OP HEEFT verzwijgen 🙂 Waarom denk je dat het Haags Juristen College zo’n mooi kantoor heeft? Daar zijn belastingontwijking constructies voor. Je kan je constructie trouwens ook zelf opzetten, dat scheelt weer.

  peetar
  kinderpindakaas.blogspot.com

  Nico de Geit [30] reageerde op deze reactie.

 11. @Nico de Geit [9]:
  Nee, ik blijf liever actief en wil mijn passie nastreven, namelijk een nieuw soort game bouwen wat revolutionair zal zijn in de game wereld. Ik heb de concepten al, alleen dan het geld ook.

  Met een miljoen helemaal niets doen… is niets voor mij.
  Daar wordt je lui van en onnozel.

  “idle hands are the devils tools”

  Zé [14] reageerde op deze reactie.

 12. @Zé [14]: Duidelijk nooit games gespeeld zoals ik dat doe.
  Games die snel gaan verhogen het IQ.
  Ook heb ik veel gehad aan veel games met goee verhalen.
  Daarbij komt er stress op je hersenen waardoor je vermogen tot snel denken getrained wordt en dus je IQ verhoogt.
  Dit is al wetenschappelijk bewezen.
  En je oog hand coordinatie wordt verhoogd.

  Games zijn een hersen stress en train tool geworden.

  Darbij is het maken en aanpassen van die spellen leuker.

 13. Interessant artikel Ron.

  Ik denk dat er juist een hoop mensen miljonair zijn geworden doordat ze ergens gefrustreerd door waren en besloten om er een oplossing voor te vinden. Om vervolgens deze oplossing aan een breed publiek aan te bieden wat bereid is om te betalen om van deze ‘frustratie’ verlicht te worden.

  Onlangs heb ik een video gezien van David Heinemeier Hansson, bedenker van Ruby on Rails, daar wordt een onder andere ingegaan op dit punt. Maar het is verder ook een inspirerende video. Misschien kan het je helpen voor wat extra motivatie:
  https://www.youtube.com/watch?v=fPrvnlvnu-k

  Ik weet overigens nog niet zozeer wat ik met een miljoen zou doen. Maar ik ben wel druk bezig met een idee en wie weet verdien ik daar een miljoen euro mee.

  Hoc Voluerunt [20] reageerde op deze reactie.

 14. ik zou de miljoen doneren aan de overheid omdat ze het momenteel zo moeilijk hebben

 15. @UenH [18]:
  De Pest is vaak dat je eerst veel geld moet hebben om iets te kunnen.
  Die kans wordt je ontnomen, omdat je van werken en sparen nooit een degen bedrag over mag houden.
  Mocht dat wel dan had ik mijn game al lang op de planken gehad.

 16. Met een beetje geluk mag je in dit land, ruwweg geschat, bij een omzet van 10 miljoen een miljoen euro schoon overhouden, die later ook nog even botweg en zonder blikken of blozen zal worden belast…NL is ziek, heel ziek.

 17. @Stephan [17]:

  Het is idd een goede gewoonte in het boeren MKB dat uitbreidingen uit eigen middelen worden gefinancierd. Anders is daar de familie of de Rabo.

  Een stal schrijf je in 10 jaar af. Daarna is hij je eigendom (bij hypothecaire financiering) en ga je er dik op verdienen.

  En gaat het echt slecht met je bedrijf dan verkoop je die stal aan de bank en lease je hem terug.
  http://www.rabobank.nl/bedrijven/producten/financieren/voor_mijn_pand_en_grond/sale_en_leaseback_van_stallen/

  ===
  “What do you think I am running here? A chickenshit business?”
  “Well, frankly sir, yes.”

 18. Belasting is inderdaad een enorm probleem. Stel nou eens dat je 20 of 30% meer over zou houden. Dan is het veel makkelijker om eigen kapitaal op te bouwen om mee te ondernemen.

  Dit is ook waarom inflatie zo verschrikkelijk is. Als je ook nog eens de inflatie moet verslaan, dan is sparen steeds moeilijker. Je moet dus gaan beleggen en dat heeft meer risico.

  Dan heb je natuurlijk nog belasting op belasting bij het erfrecht en de 1,2% in box 3.

  Kortom, geld lenen is makkelijker en sneller en daar zit je dan met je schuldensanering als het misgaat.

  Hoc, games ontwikkelen is enorm duur. Flash games, android of iphone apps zijn wel nog te doen. Maar wat Guerilla voor elkaar heeft gekregen is echt uniek. Niet het ontwikkelen, maar de financien rond krijgen in Nederland 🙂
  Peter de Jong [28] reageerde op deze reactie.
  GB [35] reageerde op deze reactie.

 19. @IIS [25]:

  Dat zouden ze maar beter wel kunnen doen, IIS!

  ===
  “Waarom kijkt een ambtenaar ‘s-ochtends nooit uit het raam?”
  “Omdat hij dan ‘s-middags niets meer te doen heeft!”

 20. @peetar [12]:

  “Ik zie dat je het nog steeds niet begrijpt 🙂

  Vastgoed is overgewaardeerd in Nederland. Het is eerder een uitstap moment als instap moment voor aandelen. Valuta zijn gevaarlijk, althans de euro en de dollar.”

  Zeg het maar dan, waar is je geld veilig????

  Ik heb gister stevig aandelen bijgekocht. Van het vloeibare geld zit 50% in aandelen en 50% in euro’s bij verschillende banken. Ik had te veel euro’s, vandaar.

  Als aandelen nou heel goedkoop worden gaat de rest van de euro’s ook die kant op. Uiteraard heel selectief.

  Doompie [31] reageerde op deze reactie.
  peetar [32] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.