Voetbalclub PSV zit volgens de berichten in financieel zwaar weer. Het eigen vermogen is tussen de 5 en 10 miljoen negatief. Als ze niet winnen om in de “Champions League” te mogen spelen, gaat het vermogen naar 10 – 20 miljoen NEGATIEF.

 De club is nu in hevig overleg met de gemeente en hoopt hulp te krijgen over de rug van de belastingbetaler.

 Wat moeten “we” doen om PSV voor het Nederlands voetbal te redden?

 Er is maar één goed antwoord:  “NIETS”.

 Er hoort geen halve cent overheidsgeld, en ook geen half uur overheidstijd aan besteed te worden. Laat deze sport en ontspanningsclub hun eigen probleem maar zelf oplossen. En niet opkosten van anderen!

—————————————————————————–  
Zie bericht uit goal.com:

PSV stevent af op financiële malaise

PSV zit in financieel zwaar weer. Na dit seizoen zal het eigen vermogen hangen tussen de vijf miljoen en tien miljoen euro negatief. Zonder de Champions League wordt het crisis.
Door Seran van Gemert.  16 apr. 2011 09:45:00

Als PSV zich niet voor de Champions League plaatst dit seizoen, wordt het financiële plaatje alleen maar erger voor de Eindhovense club. Dit hebben voorzitter Tiny Sanders en voorzitter van de Raad van Commissarissen Peter Swinkels bevestigd aan het Eindhovens Dagblad.

Zonder plaatsing voor de Champions League zou het eigen vermogen zakken naar tussen de twintig en dertig miljoen euro negatief.

 De clubleiding van PSV is in zwaar overleg met de gemeente over onder meer verkoop van het Philips Stadion en de grond. Ook sponsor Philips is gevraagd om het bedrag van het recentelijk verlengde sponsorcontract ineens te voldoen of om bij te schieten.

 De Raad van Commissarissen wil sowieso snijden in de club. Of de Champions League nu wel of niet wordt behaald, er kunnen zo’n twintig banen op de tocht komen. De inzet van organisatiebureau McKinsey, dat PSV aan het doorlichten is, wordt ook onder de loep genomen. Voorzitter Sanders had het bureau ingeschakeld, maar de club van toezichthouders is daar niet tevreden mee

 Geplakt uit <http://www.goal.com/nl/news/761/psv/2011/04/16/2443738/psv-stevent-af-op-financi%C3%ABle-malaise>

21 REACTIES

 1. Inderdaad: he-le-maal NIETS!

  Als een grote jongen als de zuivelboer Tiny Sanders een compleet overbodige instantie als McKinsey in kan huren, moet hij zelf het negatieve vermogen ook maar oplossen. Hij komt er wel achter dat een club als PSV nog heel wat anders is als de coöperatie Campina, daar rotzooi je gewoon wat met de melkprijs of dient wat extra aanvraag EU-resititutie in. En met een uitvretersclub als McKinsey gaat het met tonnen tegelijk, reken daar maar op.

  En dan bij de gemeente aankloppen als de nood hoog wordt. De gemeente heeft een heel ander probleem en moet de belastingbetaler eerst nog meer dan 300 miljoen Euro terug betalen Zie hiervoor de link:
  http://www.leoverhoef.nl/dossiers/eindhoven/eindhoven20100601.html

  Als dat is gebeurd, kan PSV rustig met de pet rond en de tekorten bij elkaar collecteren, als de inwoners het dan toch zo belangrijk vinden. Ondertussen kunnen ze een paar goedkopere jongens van “McPhart Consultancy B.V. i.o.” een dagje of twee inhuren om 90% van de “bestuurders” de keien op te kegelen en de salarissen van de heren toppers in korte broek en te grote bolide te normaliseren, onder voorbehoud van sportieve prestaties, uiteraard. Als dat niet lukt moeten ze gewoon een baan zoeken en kunnen ze aan het werk, net als andere belastingbetalers.

  Appeltje – eitje…..allemaal gedoe om niks!

 2. Nederlands voetbal interesseert me geen fluit, maar is het niet zo dat ik al verplicht meebetaal via de Staatsomroep die tientallen miljoenen betaalt aan uitzendrechten die vervolgens verdeeld worden tussen de clubs?

  Ik heb niet eens een TV, maar als ik weiger te betalen voor deze hobby van anderen dan krijg ik een pistool op mijn hoofd en word ik in de lik gesmeten. Heel sportief.

 3. vind inderdaad dat bij bedrijven van alle aard dan ook geldt dat als je de eigen broek niet kunt ophouden dat je dan maar moet verdwijnen. Maar bij professionele voetbalclubs vind ik dat toch wat anders, voor een groot deel is tot ook een uithangbord van de stad in kwestie. Ik denk dat je professionele clubs wat de functie betreft een beetje met het koningshuis. Het lost wel geld maar komt ook weer een boel terug in de vorm van goodwil en bekendheid ..

  en laten we wel zijn, waar moet Eindhoven dan verder bekendheid vandaan halen. Statumsend soms, evoluon .. ?

  The Red Pill [5] reageerde op deze reactie.
  Doompie [11] reageerde op deze reactie.

 4. Dank je. Dit gevoel bekruipt me ELKE KEER als er weer eens miljoenen naar voetbalclubs gegeven worden. Wat een onzin. JUIST het kwijtschelden van schulden of het opkopen van het stadion om het voor 1 euro p/mnd terug te verhuren zorgt voor dit soort financiële debacles. Maar ja ‘de stemmen van het volk’ he? Die moeten ‘we’ te vriend houden… Laat PSV/AJEX/ETC meteen ook zelf de politie-inzet betalen. Lukt ’t niet? Dan maar failliet. Zelden ‘ondernemers’ gezien die zo aan ’t infuus hangen maar toch zo’n grote mond hebben.

 5. @ziggy [3]:

  Ik stel het volgende uithangbord voor:

  ” Deze Gemeente gebruikt geen geweld tegen haar burgers.”

  Als het koningshuis of voetbal zoveel oplevert kunnen ze makkelijk bestaan op de vrije markt. Maxima kan waarschijnlijk tonnen binnentikken met het knippen van lintjes en voor voetbal kijken zijn mensen (en sponsors) ook bereid om vrijwillig miljoenen neer te leggen. Prima. Maar hou niet via de fiscus een pistool op de slaap van anderen om je hobbies te bekostigen.

 6. ik volg het al 10 jaar niet meer maar word psv niet gesponserd door philips het miljarden bedrijf?ik zie net op google dat mercedes psv sponserd auto,s van een ton of 2 ton per speler zullen ze wel krijgen.

 7. Ik snap dat hele verhaal ook niet. Kijk naar een club als AZ, 2 jaar geleden kampioen en dus mochten ze meedoen aan het miljoenenbal dat de Champions League nu eenmaal is. Je kunt dan wat ruimer begroten. Maar… Nu ze geen CL spelen, is de begroting dus 12 miljoen lager. En is de begroting sluitend. Waarom leven al die “topclubs” toch boven hun stand?

 8. Ben PSV-supporter en ben het er mee eens. Maar hou wel ff rekening met een aantal zaken:

  1) PSV is de enige club die nog nooit enige vorm van staatsteun ontvangen heeft, i.t.t. andere clubs. Roda JC heeft bijvoorbeeld alleen al recent in totaal 6 miljoen ontvangen. PSV zou met name een overheidsgarantie op deel van een lening willen hebben, zodat het de schulden kan herfinancieren. Philips zou een evengrote garantie verstrekken. Punt is dat het speelveld dus zeer oneerlijk is. Geen één gemeente zou een voetbalclub mogen steunen.
  2) De grootste moeite heeft PSV met een lening van circa 20 miljoen euro die de RvC heeft doorgedrukt. Er was hier sprake van belangenverstrengeling. De voorzitter destijds – Dhr Van Raaij – had namelijk een spelersfonds opgericht waar investeerders vrijwillig in konden investeren. Enkele leden van de RvC besloten toen om geld daarin te investeren. Uiteindelijk bleek het een waardeloze investering te zijn, met name omdat de transfermarkt instortte, en met dat gegeven dwongen de leden van de RvC de club om de “investering” (en dus hun verlies) om te zetten in een lening. Dit leidde nog tot een conflict tussen voorzitter en RvC omdat Van Raaij weigerde de jaarrekening te tekenen. De RvC is een onnodig orgaan in een NV, en het poldermodel faalt opzichtig, en PSV zit nu met de gebakken peren.

  Vertel mij wie ik kan opbellen wanneer ik een slechte belegging maak?

  Blijft over dat ik tegen overheidssteun en subsidies ben, voor elk doeleinde. Maar betekent het feit dat ik tegen uitkeringen ben ook dat ik geen zorgtoeslag mag aannemen?

  Voor de rest is het onzin dat clubs moeten opdraaien voor politie-inzet. Ja, clubs zijn verantwoordelijk voor de veiligheid binnen het stadion en daarom maakt PSV ook gebruik van stewarts. Maar waarom zouden clubs verantwoordelijk zijn voor geweld buiten het stadion??? En ja, ook als er iets gebeurd in het stadion is de staat verantwoordelijk voor een politieoptreden. Als ik een winkel heb en iemand verbouwt de boel dan kan ik toch ook de politie inschakelen? Betalen we daar geen belasting voor? Betalen de medebezoekers van het stadion daar geen belasting voor? Betaalt PSV zelf daar niet al belasting voor?
  GB [12] reageerde op deze reactie.

 9. @ziggy [3]:

  Eindhoven is 6e slimte stad ter wereld, hoezo zou voetbal hier iets aan bijdrage?

  Naam van de stad, uhm oorsprong Philips, een paar klappers van bedrijven als ASML en DAF doen het beter voor de stad dan een (domme) voetbalclub.

  Wij hebben PSV helemaal niet nodig, weg met die troep.

  Kostbare grond midden in het centrum waar zon achtelijk ding staat, rellen met ‘supporters’ die de halve stad slopen, voor tijdens en na wedstrijden de stad onbegaanbaar..nee bedankt.

  Als inwoner van Eindhoven bedank ik voor de eer om mee te betalen aan deze onzin. (wat ik toch al te veel doe middels gemeente belastingen)

 10. @Olai [10]:

  Hoewel ik meer van de échte sporten ben (wielrennen, atletiek e.d.) en niet zo van de spelletjes draag ik PSV een warm hart toe. Ik kom uit de buurt en weet dat vele mensen er hun uitlaatklep na een week hard werken vinden.

  Naar PSV moet natuurlijk geen cent extra belastinggeld. Dit is een principekwestie en daar ga je niet mee marchanderen. Eigen broek ophouden of een stapje terug.

  Ik vraag me wel af hoe die gigantische budgetten van buitenlandse clubs in bv Spanje en Portugal opgehoest kunnen worden. Die landen zijn nl feitelijk failliet. Het zou me niets verbazen dat allerlei subsidies en komende bailouts via allerlei slinkse tussenwegen (banken) bij die clubs terechtkomen.
  Betalen wij via het EUSSR noodfonds clubs zoals Real Madrid en daarmee Christiano Ronaldo?
  Het zou me niks verbazen want ik kan er met mijn pet niet bij hoe die aan die astronomische budgetten komen!

 11. Wie hier in koor roept dat er NIETS gedaan moet worden, heeft volledig gelijk. Niet dat jullie argument er mij iets voor doet, ik ben nu eenmaal ajaxfan, dus wat mij betreft hoe eerder psv in de lager regionen vertoeft hoe beter..Maar dat buiten beschouwing gelaten. Realiseer je eens in dat de mogelijkheid bestaat dat het bedrijf waar jij werkt mogelijk sponsor is van een of andere sport of instelling waar jij niets mee van doen heeft. Dan gaan de door jouw zuur verdiende centjes naar iets of iemand waar je niks mee hebt. Is dit dan geen reden om een andere baan te zoeken? Of geldt dit niet dit dit verbandt.

  Jerom [17] reageerde op deze reactie.

 12. Aan de andere kant kan je stellen dat PSV hartstikke veel geld aan belasting betaald en daarom alleen maar terugneemt wat er in eerst instantie onrechtmatig is afgenomen vanuit een libertarisch standpunt 😉

 13. @Burnitall [13]:

  Geen eerlijke vergelijking. Bij een bedrijf kan je altijd weg als jij wil. Belasting MOET je betalen.

  Bij de een heb je dus een keuze bij de ander niet.

 14. FC Haarlem ging PSV al voor dus dat moet wel goed komen (FC Haarlem is niet meer). Laat de fans/supporters maar met de pet rond gaan. Als de aanhang er geen geld voor over heeft dan heeft de club geen bestaansrecht.

  Overigens is het wel opmerkelijk: een van de ‘slimste’ steden van weetikwat, en dan noemt men het ‘Lampegat’…

 15. Ik hou niet van Voetbal en kom uit eindhoven….
  Ik mag dus gaan dokken om een stel van die bal fetishisten aan een baan te houden.

 16. @ doompie
  @ the red pill

  laat nogmaals herhalen dat ik ook vind dat als een bedrijf zijn broek niet kan ophouden, dat ie dan verdwijnen moet. Maar ik denk wel dat een hoop clubs en zeker een topclub als PSV in de rest van de wereld als een uithangbord van de stad fungeert. Veel meer dan Philips, DAF en ASML bij elkaar ooit de stad aan naamsberkendheid zullen geven. Maar het verder ook niet mijn hobby.
  Ik denk echter wel dat de naam van een stad en daarmee de investeringen toch voor een groot deel afhangen van het aantal keer dat de naam van de stad op een shirt staat.

  maar ik schiet zelf de 12 miljoen wel voor ..

 17. @ bon vivant

  je bent nog nooit in eindhoven geweest merk ik wel, slimme stad zou ik het niet willen noemen. Hoe kom ik er weg, heb je nog een tentje voor me over ?

Comments are closed.