Wanneer  ik   iemands   aandacht  vestig op het feit dat zij of hij  voor een groot percentage overheidsslaaf  is en dat het door de overheid op straffe van opsluiting  gehanteerde   systeem van dwangarbeid  aan revenuen circa 50 procent van het nationaal inkomen  oplevert,  vallen mij   vaak ongelovige blikken en zelfs vijandige reacties ten deel.  

Vergeleken  bij de  vaak marginale winst op de exploitatie  van uit Afrika ingevoerde slaven, die niet altijd uitblonken in ijver, heeft de  Nederlandse overheid niet te klagen: de onderneming  loopt als een trein en de jarenlange detentie welke in het vooruitzicht wordt gesteld aan hen die niet in het gareel lopen,  zorgt voor een gestadige stroom van gegarandeerde inkomsten.

Toen  ik laatst  wees  op  het in verhouding  tot aan belasting onderworpen Nederlanders   gunstige lot van uit Afrika verkochte  slaven , wier nakomelingen  onderdeel werden van een welvarend kapitalistisch systeem, kreeg ik van één persoon  een brief met de vraag hoe ik  als libertariër voorstander kan zijn van een syteem, waar de ene mens de andere als handelswaar verkoopt.

Het  kostte  mij een aanzienlijke hoeveelheid tijd om het gerezen misverstand uit de weg te ruimen. Intussen was het kwaad reeds geschied,want  mirabile dictu waren verschillende andere   personen waren er inmiddels van op de hoogte gesteld, dat schrijver dezes voorstander  is van het verhandelen van slaven.

De   Nederlandse overheid koopt geen slaven aan. Niet omdat   de overheid tegen slavernij is, maar omdat  de overheid  iedere dag een aantal slaven in de  schoot valt,  door het simpele  feit dat zij  die dag  geboren zijn.

De hersenen van de geboren personen  worden  zodanig  gespoeld , dat zij het  op hun achttiende al normaal vinden mee te draaien in een maatschappij,  die hen grote hoeveelheden geld afneemt, teneinde deze gelden te verdelen  onder mensen die zij niet kennen voor doeleinden waar zij niet mee instemmen.

Als men  van   80.000  euro per jaar  er   40.000  verliest aan de overheid, op dezelfde wijze  waarop een casinobezoeker   zijn fiches na afloop van het spel  weggeharkt ziet door de croupier,  heeft men NIET  aan het eind van de rit   40 x   40.000   euro verloren, maar, zoals een eenvoudige berekening met samengestelde interest  aantoont, veel meer.

Gefaciliteerd zowel door het bankwezen en de financiële industrie, die een naïef  publiek in glanzende   brochures misleidende ideeën verkopen , als door onderwijs  dat  de strapatsen van de overheid niet of onvoldoende aan de kaak stelt, wordt  gecontinueerd een systeem , vergeleken waarbij de tiende penning van Alva het werk van een heilige was.

Hugo van Reijen

32 REACTIES

 1. Tsja, als je als externe consultant werkt dan is het nog iets erger want dan zit je consulting bureau er nog tussen die je ook nog eens de helft van je economische waarde afneemt. Dus in plaats van 20 mille per maand, houd je dan zelf netto iets als 3 – 4 k over. En dan komen nog tal van andere belastingen en heffingen. Uiteindelijk houd je dan 12 procent of zo over van je economische waarde. De andere 88 procent is niet voor jou. Van mijn 50 urige werkweek is maar 6 uur voor mezelf.

  De markt is mede door regelgeving niet helemaal ingesteld op kleine organisaties laat staan ZZP-ers, de overheid geeft bij aanbestedingen de voorkeur aan grote organisaties. Dit betekent dat ik als ik ZZP-er wordt ik meer van de kruimels moet leven qua opdrachten en niet echt de goede opdrachten kan krijgen.

  Bon Vivant [2] reageerde op deze reactie.
  Katjong [26] reageerde op deze reactie.

 2. @Ratio [1]:

  …de overheid geeft bij aanbestedingen de voorkeur aan grote organisaties

  Dat geldt net zo goed voor grote bedrijven.
  Ik zie het wat minder pessimistisch. Mijn tarieven zijn gebaseerd op een netto winst. Om deze te behalen is een bepaalde bruto winst nodig, en bijbehorende omzet. Zonder belastingen (ik heb geen tussenpersonen nodig) zouden mijn tarieven omlaag kunnen om hetzelfde netto inkomen over te houden.

  Als ZZP-er kun je natuurlijk allianties met andere ZZP-ers aangaan om grotere opdrachten binnen te halen.
  Ratio [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Bon Vivant [2]: Grote bedrijven hebben die keuze vrijheid, die mogen discrimineren van mij. Maar niet de overheid.

  Verbanden kan je inderdaad aangaan, maar al heel snel zal je zien dat bij een aanbesteding om een track record wordt gevraagd en een minimum aantal medewerkers in het bedrijf dat inschrijft. Als dit aantal enkele tientallen is, en dat minimum is al gauw enkele tientallen, dan is de alliantie optie eigenlijk een onmogelijkheid.

  Je kan natuurlijk wel als subcontractor optreden in gevallen waar grote detacheringsorganisaties een klus hebben aangenomen die ze niet helemaal met eigen mensen kunnen vervullen.

 4. De overheid wenst de leidende rol in het theater te spelen, maar de overheid faalt jammerlijk. De overheid heeft het vermogen van een klein kind die zich voor veel geld laat pamperen en verzorgen en het vertikt volwassen te worden.

  De overheid is het meest failliete bedrijf van NL, net als de EU overigens.

  Men blaast als een zevende engel op de bazuin, zal dit werkelijk de laatste zijn?

  Het moloch geeft bakken met geld uit en wij de slaven buigen braaf en doen iedere dag weer miljarden in het zakje van de overheid, een zakje overigens waar geen bodem inzit.

  De overheid doet één ding heel slim, ze geeft de burger geen reden om de straat op te gaan om vol in de aanval te gaan. Feitelijk is dat heel zorgelijk, want het heeft er alle schijn van dat men het wil uitzingen en het laat aankomen op een gigantische climax, alleen dan is het voor ons natuurlijk te laat.

  Met onze nieuwe ECB president/slager zal het waarschijnlijk niet zo heel lang meer duren dat we een failliete en totaal waardeloze euro in handen hebben. Amerika zet alle zeilen bij en zal als een phoenix uit de as willen herrijzen, wij zijn nestmateriaal…. Wie reist op Amerika hoeft niet eens te protesteren, die heeft op die manier namelijk voor zijn akkoord getekend en stemt ermee in dat de EU naar de filistijnen gaat…Ik vind ook dat Amerika-gangers niet moeten klagen, ze wisten klaarblijkelijk wat ze deden, of zijn ze Duits?….

 5. Met een modaal inkomen betaal je ongeveer 32% aan premies en belasting.
  Een werknemer heeft ongeveer 33% overhead aan kosten.
  En als je iets produceert moet de koper 19% btw betalen.
  Stel: Een boer (met werknemers) produceerd een kilo aardappelen, en wil daarvoor 1 euro.
  Dan moet hij 1 * 1.32 * 1.33 * 1.19 = 2.09 euro vragen.
  Om 2.09 euro te verdienen moeten de niet-boeren effectief 2.09 * 1.32 * 1.33 * 1.19 = 4.36 euro aan geld verdienen.

  Dat is een factor 4.36 ten opzichte van het zelf verbouwen van de aardappelen.

  Als je nu nog aanneemt dat de tussenhandel ook 50% nodig heeft, ben je al bij 4.36 * 1.5 = 6.54

  Dit betekend dat een boer 6.5 keer zo efficient moet zijn in het produceren van aardappels om het hele systeem nog met “winst” te kunnen laten draaien.

  We zijn IMO nu heel dicht bij het punt dat het efficienter wordt om zelfverzorgend te worden dan om te werken voor geld en dat te gebruiken om eten te kopen.
  Ik durf haast te stellen dat wanneer je 4 ipv 5 dagen werkt, en in deze dag je eigen voedsel verbouwd, je er uiteindelijk financieel op vooruit gaat!
  Wel, nog niet misschien. Maar lang duurt het niet meer.

  Dit is dan ook het punt waarop een samenleving tegen de muur loopt.

  hugovanreijen [12] reageerde op deze reactie.
  Katjong [26] reageerde op deze reactie.

 6. Vergeleken bij de vaak marginale winst op de exploitatie van uit Afrika ingevoerde slaven, die niet altijd uitblonken in ijver

  Slaaf of slaaf.
  De vanuit Afrika ingevoerde slaaf was gedwongen zijn bezittingen achter te laten, zijn vrijheid en de vruchten van zijn arbeid af te staan.

  De belastingslaaf mag bezittingen houden (tegen vergoeding vaak, dat wel) en een klein deel van de vruchten van zijn arbeid vrij besteden (tegen vergoeding).

  Daar zit toch een verschil.

  Daarbij, ik heb geleerd dat juist Afrikaanse slaven werden gebruikt omdat hun lichaamsbouw sterker was dan bijvoorbeeld indianen, die al in Amerika woonden voor de kolonisatie.
  Ondanks de zware en kostbare overtocht van Afrika naar Amerika, en de tussenhandelaren.
  Dat drukt de marge inderdaad…

  Maar de suggestie dat Afrikanen niet uitblonken in ijver, daar geloof ik dus niets van.
  Dan hadden ze indianen wel gebruikt op de plantages.

  Voor de rest: prima artikel.
  Cyclope [8] reageerde op deze reactie.

 7. @Libertariër [6]:

  Indianen laten zich blijkbaar niet knechten. Dat zal wel de reden zijn geweest dat Amerikanen ze afgeslacht hebben en hebben vervangen door Afrikanen.

  Ik zou weleens willen weten wat ze toen voor excuses gebruikten om die Indianen zo af te slachten. In belang van Democratie?Of waren ze terroristen? Of in belang van mensenrechten?

  Er is in ieder geval niks verandert, alleen de benamingen van die slachtpartijen veranderen maar de gebeurtenissen zijn precies hetzelfde. En wij blijven erin trappen.

  IIS [20] reageerde op deze reactie.

 8. In aanvulling op Rien, van die 80kE hou je waarschijnlijk nog minder over dan de helft.

  Naast de inkomstenbelasting en allerlei verplichte premies, betaal je in NL, afhankelijk van je uitgavenpatroon, nog veel meer belastingen. BTW en accijns werden al genoemd, maar er zijn ook obscure heffingen zoals de bubbel tax (jawel, belasting op de lucht(CO2) in je mousserende wijn), de hondenbelasting, energiebelasting, assurantiebelasting, BPM etc etc. Ook de totale belastingdruk die bedrijven voor de kiezen krijgen (op arbeid, vennootschapsbelasting etc) is hoger dan 40% en die moet uiteindelijk in de prijs terecht komen en derhalve door de consument worden gedragen.

  Dus even met de botte bijl: De overheid neemt 2/3 van de vruchten van je arbeid en ze maakt produkten 2 x zo duur dus uiteindelijk heb je maar 1/6 van je koopkracht. Daarnaast werkt de overheid je soms actief tegen (met je eigen geld) en al die ambtenaren en uitkeringstrekkers zouden zonder dat ze je legaal konden beroven iets productiefs moeten doen zodat er veel meer beschikbaar zou zijn op de markt (bijv. gezondheidszorg) tegen een door meer concurrentie lagere prijs. Ergo veel meer welvaart.

  De overheid maakt meer kapot dan je lief is.
  Cyclope [10] reageerde op deze reactie.

 9. De slaven van vroeger mochten tegen een boom aan plassen. Wij mogen dat niet eens.

 10. Hugo, je slaat de spijker op zijn kop. We zijn allemaal slaaf. Ik ben het alleen niet eens met jouw stelling dat de OVERHEID de slavendrijver is. Mi zijn het de centrale banken die de schuldige zijn. Overheden zijn hun marionetten. Immers, centrale banken dicteren de prijs van geld (door de rente vast te stellen PLUS de hoeveelheid geld te reguleren).
  De EU is een communistisch model; het enige verschil tussen het voormalige USSR Politburo en de Eur Commissie is het aantal leden (uitspraak van Bukovsky).
  Boven de zgn democratie is een laag gecreëerd die alles bepaalt – IMF, UN, Wereldbank, etc. Centralisatie is het grote gevaar, waarbij socialisme en communisme de instrumenten zijn. Individualisme wordt systematich afgebroiken, ja zelfs zo dat je als een paria wordt afgeserveerd en als asociaal wordt neergezet als je je voor het individu durft uit te spreken.
  Natuurlijk vernietigt het systeem zichzelf, maar het kan nog wel lang duren. Ik houd hoop, en probeer met fictie-verhalen (die niet zo fictie zijn) op mijn blog degenen die laconiek zijn aan het denken te zetten.

  Doompie [16] reageerde op deze reactie.
  Richard [28] reageerde op deze reactie.

 11. @hugovanreijen [12]:

  Het percentage voor de tussenhandel wordt sterk verhoogd door de bederfelijkheid van de artikelen.

  Dat bederfpercentage moet uitgedrukt in geld enorm meevallen als de verkoopwaarde van groenten en fruit 5 tot 10 keer over de kop gaat.

  Stel het bederfpercentage is 25% van een kilo aardappels die inkoop 1 euro kosten, dan is dat 25 cent op een verkoopwaarde van 5 tot 10 euro.

  Transportkosten, personeelskosten, opslag en meerwaarde tussen handelaren niet meegerekend dan.

  Reken je die wel mee, dan betalen we inderdaad uiteindelijk enorme belasting over bedorven groenten en fruit.

 12. @Leonardo Pisano [14]:

  Democratie? U zult patricratie bedoelen..
  Wat het westen Democratie noemt, heeft vrij weinig met democratie te maken…

  Daarbij zijn het niet de banken, maar de banksters die de slaven drijvers zijn: de FED en het IMF + BIS..

  Maar ook die kunnen niet zonder een welwillende overhead, dus expliciet zijn de overheden de uitvoerende slavendrijvers.

  Het EU model is een proef geweest: Eerst handels verdragen (EGKS), toen de Euracom, de Europees Economische Gemeenschap, dit werd allemaal op een hoop gegooid en de EG geschapen, toen de Europese Unie.
  Daaruit is de Europese Monetaire Unie geboren, welke de euro heeft ingevoerd, en als klap op de vuurpijl het verraad van Lissabon wat het heeft gemaakt tot wat het nu is..

  Bekijk deze geschiedenis eens op wereld nivea:
  Wij slaafjes worden al klaar gestoomd voor global government..

  Vergelijk op mondiaal nivea:

  World Trade Organization
  World Bank (nu nog een eigen munt)
  De VN incl alle onderliggende clubjes..
  UNESCO (iedereen moet dezelfde cultuur waarderen)
  International Trade Centre
  International Monetary Fund (IMF)
  International Chamber of Commerce (zeg maar KvK)
  World Customs Organization

  Niet bestaande “global issues” welke de noodzaak voor global government zouden moeten aantonen.

  Opwarmen, masseren en gefaseerd (zodat er geen weg terug is) doordrukken. Dat is de methode.

  Welkom..

  Leonardo Pisano [25] reageerde op deze reactie.

 13. @hugovanreijen [12]:

  Best mogelijk.
  Zeker voor bijzonder fruit.
  En natuurlijk door de opslag en transport, want “we” willen natuurlijk altijd aardbeien…

  Het wordt tijd dat “we” stoppen dit monster te voeden….

  Acties om goud te tellen of op een bepaalde partij te stemmen is uiteindelijk een bevestiging van het systeem. “Hit’m where it hurts…. belasting.” Stop met consumeren, stop met meer geld verdienen dan je echt nodig bent. Ga in het vrijwilligerswerk, doe meer in je regio, bouw een netwerk op…
  Just get out of the system, of in ieder geval verlaag je participatie zo ver mogelijk.

  Cyclope [18] reageerde op deze reactie.

 14. @Rien [17]:

  Zo is het maar net! We kunnen zeuren totdat we een ons wegen en de schuld bij hen neerleggen maar wij zijn zelf verantwoordelijk voor deze ellende.

  !!!!!!!<<<<<>>>>>>!!!!!!!

  Een consumptiestop is de enige oplossing om de macht terug te grijpen. Of een bankrun , maar de oproep daarvan willen ze verbieden.

 15. @Vilseledd [7]: Ik heb niet de indruk dat u onderscheid maakt tussen de natuur en de mentaal verwarde en in woorden (a-synchrone ideeeen implementerend) denkende mens.
  Werken is voor slaven en die beide functionele begrippen (werken en slaaf) zijn verzonnen door denkende mensen in plaats van nuchtere aanwezige mensen 🙂

 16. Goed stuk,maar zolang mensen zo materialistisch blijven,geld lenen of sparen,zich al dan niet verplicht verzekeren,geloven,ideologieën etc aanhangen,en afhankelijk zijn van,waterleiding,gasleiding, elektriciteitsleiding etc zullen zij slaaf zijn.
  En eigenlijk heb ik met de meeste sukkels ook niet zo veel medelijden,ze beseffen het namelijk niet eens.
  Een paar suggesties om uit de slavernij te blijven,sluit nooit geen abonnement of verzekering af,huw niet,leen niet,ga op een boot wonen,neem geen huisdieren,(slaaf van je huisdier is niet leuk)Neem in plaats van een huisdier een vrij dier,een kauwtje bijvoorbeeld,heb je geld over koop dan goud of zilver.
  Lig je met je boot in een gebied wat jouw als slaaf wil gaan gebruiken,(boot belasten bijvoorbeeld) vaar dan ergens anders naartoe.
  KOOP GEEN HUIS.
  Richt je leven zo in dat je zelfvoorzienend bent.
  PS ik heb hetzelfde commentaar gegeven op het stukje op Argusoog “BV Nederland, een papieren slavenonderneming” dit heeft namelijk dezelfde strekking

  Richard [29] reageerde op deze reactie.

 17. @Cyclope [21]:

  Tja, films, we leven in een hele slechte film de rest is fantasie.

  Een downloadverbod zou de filmindustrie wel eens machtiger kunnen maken dan de heren lief is. Hollywood zou dan natuurlijk ook films kunnen maken tegen de overheid, misschien dan toch maar geen downloadverbod? ……Ik fantaseer er een beetje op los.

  Sommige films lijken zo uit de koker van het Pentagon of het Witte Huis te komen, het is een ideale manier van brainwashen.

  Waarom niet meer anti-politieke films gemaakt, heren regisseurs, er zijn genoeg verhalen om het schuim/drek van deze aarde eens op een realistische wijze te tonen.

 18. @Doompie [16]:

  Doompie, volgens mij zeg ik hetzelfde als u.
  (zgn = zogenaamde)
  De democratie wordt gelauterd als het antwoord de elite past, en anders wordt net zolang doorgegaan tot dat antwoord is verkregen… Zijn er bijv. nu referenda die de grondwet van de EU aan de kaak stellen? Etc. Polietiek debatten worden geniepig gevoerd met Hegeliaanse Dialectiek als minpulerend model.

  Maar goed ik drijf af van het onderwerp van de originele post….

  Voor de Engelstaligen onder u heb ik wat korte verhalen (zo’n max 1200 woorden) geschreven rond libertariaanse thema’s op http://www.leonardopisano.com (leesbaar, maar nog niet vlekkeloos gelinkt aan plaatjes, althans op het moment van dit schrijven).

 19. @Ratio [1]:
  Het consultingburo “neemt de helft van jouw economische waarde af”. Maar dat doet dit buro, omdat je dat zelf met dit buro hebt afgesproken. Kortom, een consultingburo is geen overheidsinstantie. Dus het is niet “erger” maar gelijk.
  Daarbij is “je economische waarde” geen bestaand iets. Marx en Smith dachten van wel, maar Von Mises niet. Waarde is subjectief. Iets is waard wat iemand het waard vindt. En dat komt tot uiting bij de verkoop, waarbij het verhandelde voor diegene die het koopt meer waard is dan wat die koper ervoor betaalt. De prijs was bijvoorbeeld 10 euro. Maar de waarde voor de koper was meer dan 10 euro. Hoeveel meer dan 10 euro is niet vast te stellen.

  Daarbij is er 1 waarde. “Economische waarde” impliceert meerdere waarden.

  @Rien [5]:

  Dat is een factor 4.36 ten opzichte van het zelf verbouwen van de aardappelen.

  Mits je diezelfde aardappels kunt verbouwen met dezelfde kosten als de bovengenoemde boer wiens vak het is aardappelen te verbouwen.

  Als je nu nog aanneemt dat de tussenhandel ook 50% nodig heeft, ben je al bij 4.36 * 1.5 = 6.54

  Die tussenhandelaar kan mogelijk wel 500% nodig hebben, maar het gaat erom wat iemand er die tussenhandelaar voor betaalt.

  Dit betekend dat een boer 6.5 keer zo efficient moet zijn in het produceren van aardappels om het hele systeem nog met “winst” te kunnen laten draaien.

  Volgens mij niet, want die boer had bedacht dat hij 1 euro per kilo wilde overhouden, maar waar is dat willen op gebaseerd? Daabij, als niemand iets van die boer koopt, dan zal het met zijn produceren ook gauw afgelopen zijn.

 20. @Vilseledd [7]:

  De natuur, kent geen geld
  De natuur, kent geen overheid
  De natuur, kent geen geloof

  Alles is in balans, behalve de mens.
  Waarom omdat wij kiezen gebruik te maken van bovenstaande 3 onnatuurlijke dingen.

  De natuur dwingt niet, tis enkel de echte wet

  Als jij een huis met een tuin hebt, kun jij jezelf toch al voorzien van eten? Als wij als dorp/stad groote waterputten slaan heb je toch al water.
  Dat is hard werken he?
  Ik sterf liever voor ons, dan dat ik nog 1 dag door moet gaan in deze illusie.

 21. @Leonardo Pisano [14]:

  Van Bilderberg to CFR, van het koningshuis tot de gevestigde orde in de politiek tot aan grootte multinationals.

  De belangrijkste en meest invloedrijke functies zijn altijd bezet door diegene die het idee hebben omarmt

  Balkendende roept voor Global Governance
  Blair-Brown-Bush etc roepen voor een new world order
  Medvedev staat lachend met de wereld munt op de foto
  Barosso oppert idee om crisis op te lossen. Een globaal monetair system(Nieuwe wereld orde)

  We worden netjes bedrogen vind ik. Iedereen gaat maar door

  Leonardo Pisano [31] reageerde op deze reactie.

 22. @myself [23]:

  Eerst moet je mensen wakker maken. Zie dat alleen gebeuren met een vredig protest.

  Uiteindelijk gaat dit ook gebeuren. Aan alles komt een eind. Dit leven is een illusie, geld, geloof en overheid is de onnatuurlijke weg.

 23. De slavernij is nog nooit afgeschaft geweest, helaas.
  Zo heb ik zo’n 2 jaar terug een artikel gelezen over het geboorte certificaat van alle burgers wereldwijd.
  Aan de linkerkant van je geboorte certificaat staat een nummer. Als je dat nummer vervolgens intoetst bij:
  http://www.fidelity.com kun je zien dat ook jouw nummer van je geboorte certificaat beurs genoteerd is.
  Als je beurs genoteerd bent betekend dat ook dat er nog iemand is die jouw beheert…….maar wie???

  Kijk maar op de volgende link daar staat precies hoe het werkt.

  http://forum.davidicke.com/showthread.php?t=69512

  Alex [32] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.