Vandaag is het 4 mei. De dag dat we de slachtoffers van oorlogsgeweld herdenken. En al begint het langzamerhand erg eentonig te worden, wie denkt u is er verantwoordelijk voor al dat oorlogsgeweld ? Wie roept er de noodtoestand uit, brengt de bevolking onder de wapenen, bedrijft propaganda, koopt wapens voor miljarden aan belastinggeld en stuurt uiteindelijk mensen naar het slachtveld om te doden of gedood te worden ?

Laat ik nog een tip van de sluier oplichten. Diezelfde organisatie is wereldwijd verantwoordelijk voor minimaal 395 miljoen doden in circa twee eeuwen. Een cijfer dat de pakweg 20 miljoen doden uit de Tweede Wereldoorlog met gemak in de schaduw zet.

Die bijna 400 miljoen mensen staan te boek als slachtoffers van democide. Het woord democide werd geïntroduceerd door R.J. Rummel in zijn baanbrekende boek Death by Government uit 1994. Hierin beschrijft hij de massamoorden die overheden begaan jegens de bevolking en probeert hij een overzicht van het aantal slachtoffers te geven.

Het ‘opdat wij niet vergeten’ past dus beter in het grotere geheel. Het kritisch volgen van de bron en oorzaak van alle ellende in plaats van de fixatie op een onderdeel daarvan.

 

22 REACTIES

 1. Soms vraag ik mij af we de mensen herdenken die gestorven zijn, of herdenken we het doden van deze mensen.

  Ik vraag me dit af, omdat als we vanuit gaan dat we de mensen herdenken, we zouden stoppen met het doden van ze.

 2. Individuen maken geen oorlog.
  Staten/ collectivistische overheden maken oorlog en vermoorden miljoenen burgers. (Zie het genoemde bok van Rummel)

  Een artikel van Sheldon Richman in FFF (Future of Freedom Foundation) over “War is the Health of the State” slaat nog steeds de spijker op de kop.

  Het zijn wel de individuele burgers die als belastingslaven de staat van de benodigde middelen voorzien.
  En het gros van die slaven stemt vrijwillig democratisch om de staat die macht te geven!

  Citaat uit artike lWar Is the Health of the State
  by Sheldon Richman, January 2002

  Geplakt uit

  War collectivizes society and increases the government’s domestic power. There is no mystery here. In war there seems to be one overriding goal for the entire society: defeat the enemy. Everything else is subordinate. The aspirations of individuals must take a back seat to the war effort. Any resources the government decides it needs, it will have. But government produces no resources. So it must take them from those who do produce them.

 3. Volgens mij herdenken we de gevallenen als gevolg van de nazi-agressie. Dus ook degenen die ertegen vochten, als goede verdedigers.
  Schrijver van her artikel moet eerst de vermoorde slachtoffers van de Nederlandse democratie gaan tellen voordat hij alle regeringen op 1 grote hoop gaat gooien.
  Wie alle regeringen op 1 grote hoop gooit, ziet geen onderscheid meer tussen Hitler en de regering Rutte, b.v.
  En dan vindt men het nog vreemd ook, dat het libertarisme geen ingang krijgt onder ‘het volk’.
  Als libertarisme leidt tot zulke grove generaliseringen, is het natuurlijk niet geloofwaardig meer, zeker als wij beseffen hoezeer libertarisme zich voorstaat op een gebrek aan collectief denken.

  Doompie [9] reageerde op deze reactie.

 4. @Doompie [7]:

  “….staat Donner te verkondigen dat wob (wet openbaarheid bestuur) binnenkort ten einde is/ word ingeperkt…….”

  WWWATTT!!??
  Is dat ergens terug te vinden?
  Als niemand protesteert, zijn er dan niet een paar mensen te vinden die een protest via de Vrijspreker op gang willen brengen?

  Het lijkt er op alsof Donner al leert van zijn EU-bazen die ook in het geheim willen gaan vergaderen. Zie daarvoor ons artikel:

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2011/04/hoe-diep-zijn-we-al-gezonken-met-die-liegende-politici/#more-90464

  Diever [11] reageerde op deze reactie.

 5. Ik weiger om een vlag te kopen. Achterlijk symbool van nationalisme en van onderwerping aan nog veel meer achterlijks. Op commando op 4 mei halfstok hangen en treuren, op commando op 5 mei voluit hangen en feestvieren. Pleur toch op met al die Pavlov-dagen.

  beek [13] reageerde op deze reactie.

 6. @beek [13]:

  ‘Mag dus in deze democratie’.

  Ik wilde een stukje schrijven: 4 mei – Dodenherdenking of Jodenherdenking?

  Toen kwam ik iets tegen over Chinees goud en ben ik daar maar over gaan schrijven. Een verkeerde woordkeuze of zelfs een tekeningetje kan je duur komen te staan.

  Voor sommige oude mensen is de doden- en Joden verering misschien iets heiligs, en misschien is het beter ze met rust te laten.

  Zo dan:

  4 mei – Hoe heilig is de Doden- en Joden-verering?

  Nico de Geit [15] reageerde op deze reactie.
  beek [18] reageerde op deze reactie.

 7. @Nico de Geit [14]:

  Wat een kleinzielige reacties over 4 mei. Twee minuten slechts, om even nationaal stil te staan bij het leed dat de nazi-beulen verricht hadden. En stil te staan bij degenen die hun leven lieten alleen omdat zij Joods waren. En al die andere slachtoffers te gedenken.
  Als dat al te veel is voor De Geit, hoe banaal egocentrisch kan iemand denken.

  Nico de Geit [19] reageerde op deze reactie.

 8. @beek [18]:

  “Twee minuten slechts”

  Beek, ik bepaal graag zelf hoe ik leef.

  Als anderen een of andere plechtige herdenking willen houden op een of ander plein, ze doen maar. Maar ga mij niet verbieden het gras te maaien op een of ander heilig tijdstip.

  Is er trouwens een wet die verbiedt geluid te maken op 4 mei tussen 20.00 en 20.02?

  beek [20] reageerde op deze reactie.

 9. @beek [20]:

  Wat heeft dat met beschaving te maken?

  Als het een “eerbetoon” betreft waar ik niet achter sta, wordt ik toch gedwongen?of uit solidariteit word ik geacht mee te doen?

  Ja dat klinkt egocentrisch, maar weegt iemand dwingen zwaarder?

  En is het legitiem om iemand op te sluiten omdat hij hier niet aan mee wenst te doen?

  beek [22] reageerde op deze reactie.

 10. @Doompie [21]:

  Ben je een puber? Dezelfde recalcitrantie.
  Blijf gerust aan je bier tijdens die 2 minuten. Ik vraag slechts de beschaving dat je de korte plechtigheid niet verstoort. Dat heet medemenselijkheid (ook t.a.v. de slachtoffers en hun nabestaanden). Ik mag toch werkelijk hopen dat je nog enig gevoel voor medemenselijkheid hebt.

Comments are closed.