Gisteren las ik ergens, waarschijnlijk op Nujij, of anders misschien zelfs wel op VS, een reactie van iemand die een prachtige zin had geformuleerd die eigenlijk alles wat wij hier bespreken en becommentariëren samenvat…

Gaan we voor een pijnlijk einde, of kiezen we voor eindeloze pijn?

De keuze lijkt mij snel gemaakt: als kind ben ik protestants opgevoed en de verhalen over de hel, waarin je eeuwige pijn zou ervaren, deden mij spontaan beter mijn best doen.

De betreffende zin (ik heb nog even naar de auteur gezocht, maar kon hem/haar niet meer vinden: hierbij mijn kudo’s) vind ik zo geniaal omdat hij eigenlijk dus van toepassing is op alles dat we hier bespreken.

 • Gaan we door met de EU, of moeten we er uit stappen?
 • Gaan we door met de euro? Of moeten we de naam gulden weer her-introduceren zoals deze bedoeld was: refererend aan goud(standaard)?
 • Moeten we de Grieken helpen met lucht, of laten we de zeepbel ploffen?
 • Houden we de democratie in stand, of kiezen we voor een rechtvaardig systeem?
 • Vul je onderwerp in, en het alternatief.

Mijn vriendin is, zoals ingewijden wellicht weten, chronisch ziek. Op de vraag waarom zij altijd zo vol levenslust is, ondanks haar beperkte levensverwachting, antwoordt zij altijd:

Er is geen groter lijden dan het lijden dat men vreest.

Als je deze twee wijsheden combineert, dan weet je meteen waarom “ze” het pijnlijke einde zo lang mogelijk uit willen stellen. Met een kiespijntje kan men, uit angst voor de tandarts, dagen lang rondlopen. Heeft men eenmaal de pijnlijke behandeling gehad (van een half uurtje!), dan is de pijn voorgoed weg.

26 REACTIES

 1. Beste Ron,

  Inderdaad, stel je bent getrouwd met een vrouw die op veel te grote voet leeft: ze komt thuis met een nieuwe auto die ze op krediet heeft gekocht. Ze heeft openstaande rekeningen bij alle winkels in de buurt, en met rekeningen maakt ze de kachel aan. Ze heeft nauwelijks eigen inkomen en sluit de gordijnen en kruipt achter de bank als er een deurwaarder aan de deur komt. Je kunt in zo’n situatie niet doorgaan en onbetaalde rekeningen voor haar blijven betalen. Wat je moet doen is rigoureuze maatregelen nemen, het gedrag moet stoppen of je moet stoppen met de relatie. Wij zijn als het ware met Griekenland getrouwd en gaan straks besluiten om nog wat extra krediet te verlenen om de Grieken te ‘helpen’, een echtscheiding lijkt mij een betere oplossing.
  Reteip [2] reageerde op deze reactie.

 2. Een sterke samenvattende zin, inderdaad.

  Waarom het m.i. draait is dat het echte gevaar CENTRALISATIE is. Collectivisme is het instrument om deze te bereiken. Alle structuren die centralisatie bevorderen moeten worden aangevallen en verworpen … Ok, tenzij het belang ervan kan worden aangetoond terwijl decentrale alternatieven niet zouden werken en de individuele vrijheid niet wordt aangetast (ik ben ze tot op heden nog niet tegen gekomen, maar kan het ook niet uitsluiten).

  Dus uit de EU, weg met IMF, UN, Wereldbank en andere supranationale structuren, geen Electronisch Patientendossier, overheid minimaliseren, etc.

  Ik weet niet of jullie dat ook mee maken, maar ik word regelmatig meewarig aangekeken als ik stel dat we afglijden naar een communistische staat. Daarom heb ik besloten fictieverhalen te schrijven die niet zo fictie zijn, in de hoop dat de ongelovigen voor een minuut of zo gaan nadenken en tot het besef komen dat het allemaal anders moet. Wellicht te idealistisch, maar goed, kritische websites als De Vrijspreker zijn er al vele. Pas met een kritische massa kunnen we wat bereiken. Voor de verhalen (Engels): zie mijn soapbox http://www.leonardopisano.com
  Hub Jongen [7] reageerde op deze reactie.

 3. “we” kiezen niet.

  Ik kies.

  Even wat deels gemodificeerde Mohandas Ghandi dan maar:

  You can chain me, you can torture me, you can even destroy this body, but you will never imprison my mind.

  I must be the change I wish to see in the world.

  I must not lose faith in humanity. Humanity is an ocean; if a few drops of the ocean are dirty, the ocean does not become dirty.

 4. Een andere is ook:
  Een zachte heelmeester maakt stinkende wonden.
  of
  Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald

  Met alle respect, zo geniaal is het niet. En of we nou dit jarenlang uitrekken of direct actie ondernemen: de boel stort uiteindelijk in. Met daarna kansen om iets nieuws op te bouwen. Het gaat libertariërs alleen niet snel genoeg.
  Hub Jongen [9] reageerde op deze reactie.

 5. Uiteraard moeten we de Grieken helpen, temeer daar sommigen de euro toch maar nepgeld vinden. Dan maakt het ook niet uit. Daarnaast zijn we enorm schatplichtig aan het Griekse volk wegens de enorme invloed op onze cultuur. Als ik de Grieken was en geen hulp zou krijgen, zou ik een heffing invoeren op het gebruik van Griekse leenwoorden.

  Vergeet ook niet, dat de Turken erop azen om een paar van die eilandjes voor de kust op te kopen.

  Hub Jongen [8] reageerde op deze reactie.
  Reteip [10] reageerde op deze reactie.
  IIS [12] reageerde op deze reactie.

 6. @Vilseledd [6]:
  “…….Uiteraard moeten we de Grieken helpen….”

  Natuurlijk. Laat ze failliet gaan, laat ze leren dat om te consumeren eerst geproduceerd moet worden.
  Dat is de beste hulp die bestaat!

 7. @Frenkelfrank [5]:

  “…. Met daarna kansen om iets nieuws op te bouwen…”

  Die kans is momenteel nog maar erg klein. Als het nu in elkaar zou storten, hebben we binnen drie maanden weer dezelfde situatie als nu.
  Er zijn nu namelijk nog veel te weinig mensen die het begrijpen, te veel die van het systeem denken te profiteren, en te veel lethargischen.

  Daar kan nog veel aan gedaan worden: Educatie.

 8. @Vilseledd [6]:

  Definieer ‘de grieken’. Vermoedelijk is daar, net als in NL, op achterbakse manier de EU ingevoerd. Wij hebben TEGEN de EU grondwet gestemd maar krijgen m toch. Ik kan me goed voorstellen dat griekenland hetzelfde lot is begaan.
  De grieken, de MENSEN, overleven wel ook al ontstaat een financiele depressie van ongekende proporties. Dus laat die alsjeblieft liever vandaag dan morgen de kop opsteken! De griekse ambtenarij daarentegen heeft zich verwikkeld in een situatie met schulden, leningen, en onhoudbare pensioen regelingen. Laat HUN ervoor opdraaien. Daaraan besteed ik zelf geen cent, maar net zoals in griekenland hebben wij hier een smerig stelletje politici die het niet kan boeien wat de burgert wil.
  20 jaar geleden had het ons geen ene reet gescheeld wat de grieken deden en of ze failliet gingen. Nu opeens wel omdat een paar politici ergens een handtekening hebben gezet? Niet namens mij hoor…

  Ger. [21] reageerde op deze reactie.

 9. “Definieer ‘de grieken’.”

  Zij, die enigerlei vorm van Griekse taal of dialect spreken alias spraken.

 10. @Vilseledd [6]:

  Uiteraard moeten we de Grieken helpen, temeer daar sommigen de euro toch maar nepgeld vinden.

  Niet dat de euro geen mooie, harde of zuivere munt had kunnen zijn, maar degene die de munt beheren en uitgeven zijn fout. Failliete landen toelaten zonder deugdelijke controle op begrotingen en het ongelimiteerd uitgeven van geld, niet eerst sparen maar schulden creëren maakt de euro hol en nep.

  Help jij morgen de buren verderop in de straat als blijkt dat ze domweg met geld hebben gesmeten? Ik weet zeker dat je het niet doet, maar waarom moeten wij dan wel als burgers in het geheel de nietsnutten helpen en mogen we geen vraagtekens zetten bij de hardheid van de euro.

  Volgens Der Spiegel zou de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs in 2002 het tekort van de Griekse regering hebben gemaskeerd via een zogenoemde swaptransactie.

  Kijk, zo komen we er wel, dacht men….Ik zie niet in waarom NL deze gangsters nog langer van dienst moet zijn?

  De Nederlandse regering zal gewoon zaken blijven doen met Goldman Sachs, de door schandalen geplaagde Amerikaanse zakenbank. Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager ziet geen reden de relatie te verbreken.

  Tja, wat moet je daar dan nog van vinden, het is toch water naar de zee dragen…

 11. “Help jij morgen de buren verderop in de straat als blijkt dat ze domweg met geld hebben gesmeten?”

  Wanneer ze een even streng financieel dieet volgen als ikzelf zou doen, dan wel. Ik stel grofweg drie voorwaarden:

  (1) de problemen moeten begrijpelijk zijn; meer verdienen en minder overhouden leidt niet tot hulp. Kortom: ik moet weten, waar het aan op gaat.

  (2) als er auto gereden wordt, dan moet daar een reden voor zijn gelegen in sfeer van je inkomen verwerven. “Ik weet niet, hoe ik dan boodschappen moet doen,” is geen reden.

  (3) geld in rook op laten gaan is ook een negatieve reden. Bereken, wat je bespaard had, wanneer je de afgelopen tien jaar niet gerookt had, en waarschijnlijk had je geen financiële problemen gehad.

  IIS [14] reageerde op deze reactie.

 12. @Vilseledd [13]:

  Ik zal je vertellen dat ik nog nooit schulden heb gemaakt en mij niemand ooit financieel hoefde te helpen en weet je waarom? Omdat ik leef naar wat ik verdien en nooit meer uitgeef dan ik heb en mocht ik graag iets willen kopen dan spaar ik en anders gaat het maar over.

  Klinkt ouderwets, maar is wel de beste methode om een redelijk gelukkig leven te hebben. En zo horen landen en ook families verderop in de straat met hun financiën om te springen.

  Eerst verdienen, dan pas uitgeven. Eerst je huishoudboekje op orde hebben alvorens men hoog van de toren kan blazen. Een land kan niet miljarden euro’s uitgeven als het land niet in staat is dit te verdienen en dan bedoel ik met verdienen niet even geld, als men ten einde raad is, uit de zak van burgers kloppen.

  En uitgeven betekent ook nog eens een keer uitgeven alleen aan dat wat hoog noodzakelijk is en waar het geld voor is bedoeld en niet voor onzinnige zaken… De Olympische Spelen van Athene hebben 8,95 miljard euro gekost. Dat heeft minister George Alogoskoufis van Financiën vanochtend in Athene bekendgemaakt. Daarmee zijn de Spelen in de Griekse hoofdstad de duurste ooit.

  Maar ook hier kan men er wat van en dit is nog maar een topje van de ijsberg….. De gemeente Eindhoven heeft beslist om PSV financieel te redden. De gronden onder het Philipsstadion en onder het trainingscomplex De Herdgang worden door de gemeente opgekocht voor 48 miljoeb euro.

 13. “Daarmee zijn de Spelen in de Griekse hoofdstad de duurste ooit.”

  Zijn niet alle spelen de duurste ooit?

  Maar je hebt gelijk, dat de tering naar de nering zetten niet meer wordt geleerd. Sommigen menen, dat dat 2000 euro uitgeven is, wanneer je er 2000 verdient en 1000, wanneer je er 1000 verdient. Een begin-19e-eeuwse dominee heeft er indertijd een aardig boekske over geschreven en er een prijs mede gewonnen:

  http://tinyurl.com/3f92d75

  Het begint met de verzuchting, hoe het toch komt, dat mensen, die enige jaren geleden toch zo in goeden doen waren, ineens een zorgelijk bestaan leiden. Neem maar al eens alle popsterren. Je zou denken: een of twee jaar een paar miljoen verdienen, en je hebt nooit meer zorgen. Toch schijnen velen schulden te hebben en zelfs tot zwerverdom te vervallen, zoals Leyla K.

  IIS [16] reageerde op deze reactie.

 14. Een goede uitspraak, deze gebruikt mijn beste vriend al 25 jaar hij zegt altijd: beter een einde met pijn dan pijn zonder einde. Maar daarom niet minder waar.
  Sterke met je vriendin, een wijze vrouw.

 15. In plaats van geld te lenen zouden wij ook bijvoorbeeld
  het eiland corfoe kunnen aankopen.
  Dan zijn de problemen met terug betalen niet meer van toepassing.
  Dan zijn er geen betaling s problemen meer.
  Misschien kunnen wij of anderen in de toekomst nog wel meer zaken doen.
  Zo ver klijnt het probleem zich zelf.

 16. @Ron A [22]:
  Dat werd me iig niet helemaal duidelijk, snape het nog steeds niet helemaal.
  Het lijkt me moeilijk om enige invloed te hebben op het einde waar ze ons inrollen. De heersers hebben zoveel mensen die blindelings hun bevelen opvolgen, dat je als vrijheidslievend mens vrij hulpeloos staat.
  sterkte met je vriendin iig.

 17. @Hub Jongen [7]:

  Ik heb een chronisch gebrek aan tijd, maar zal er over nadenken…. Ik zal je een PM sturen, met wat achtergond over mezelf.

  Een probleem van vertaling is dat ik regelmatig anagrammen gebruik, verwerkt in mijn verhalen. Zo is “evade beserk funerals” in The Empire’s new money” een anagram van “US Federal Reserve Bank” en dat is niet te vertalen…. Namen van mensen kunnen wel zo blijven.

  Maar in ieder geval dank voor het aanbod en het impliciete compliment dat de verhalen je aanspreken.

 18. Er is geen groter lijden dan het lijden dat men vreest.

  Tegenwoordig kijk ik met wat ik vraag erg uit, want bijvoorbeeld het punt over kinderen (krijgen) kan erg gevoelig liggen.

  Ooit vroeg ik op een fuif een oude kennis of hij en zijn partner reeds kinderen hadden en dat bleek achteraf een zeer gevoelige vraag. Jarenlang hebben deze kennissen en hun vrienden mij met de nek aangekeken, want waar haalde ik het gore lef vandaan om dergelijk vragen te stellen…Ik was me van geen kwaad bewust.

  Pas achteraf kreeg ik te horen de ‘mevrouw’ geen kinderen kon krijgen. Alsof ik het bord op haar voorhoofd niet had gelezen. Wat ben ik toch een ongelikte beer………. Even het leven van een andere kant bekijken, want waar maken we ons druk over? http://www.wimp.com/threethings/

 19. Dear friends, If you find one designer brands shoes online,please look here,we are designer shoes on sale online. Our website: http://www.dswonsale.com
  Designer shoes on sale(Christian Louboutin, Louis Vitton, Jimmy Choo, Chanel) Discount 50%, online price:$110.99-$198.99.
  Brands shoes on sale(Nike,Adidas,ECOO,Supra,MBT,Reebok) discount 45%,online price:$70-$100
  And our company supply clothing,handbags, Accessories for women,men and kids.
  Payment way: paypal,credit card
  All products free shipping for you.
  Hope you order happy in our webstie: http://www.dswonsale.com

Comments are closed.