Toen we enkele dagen geleden van officiële kanten hoorden verklaren dat het plan voor verlaten van de euro door Griekenland niet waar was, wisten we dat er echt weer wat aan de hand is. 

Dat is nu versterkt door de geheime vergadering gisteren (en vandaag?) die in Luxemburg door financiële EU-hotemetoten gehouden is. Precies weten wie en wat, weten we niet. Want het is geheim EU-geritsel. Mogen we dus niet weten.

Het is wel duidelijk dat de financiële situatie in Griekenland ondanks de miljarden die Nederland en anderen er al hebben ingestopt, erg gammel is. Net als Ierland, Portugal, en ……. (vul maar in).

 Dat de euro niet te handhaven is, hebben we op de Vrijspreker al jarenlang beschreven. Zoek de artikelen van Albert Spits maar eens op!

 Voor  Griekenland zou teruggaan naar de Drachme inderdaad een oplossing kunnen zijn. Mooier zou een goudstandaard zijn, maar het is moeilijk te overzien of dat nu door één enkel land te verwezenlijken is. Komen we nog wel op terug.

Het gaat natuurlijk wel betekenen dat dan zeker een (groot) deel van de $ 110 miljard zeker verloren is! Weet je nog dat Jan Kees de Jager zo trots vertelde dat we daar op zouden verdienen? Je kunt er naar fluiten!

 De kans dat dat uittreden nu al gebeurt is klein. De Europolitici zullen ALLES doen en proberen om dat te voorkomen. Leningen kwijt schelden is daarbij maar een kleinigheid.

In ieder geval rammelt het er hard.

Let op, het is wel interessant, maar bedenk ook  in hoeverre je er zelf door getroffen wordt en of het mogelijk is je daartegen te beschermen.

30 REACTIES

 1. Mijn inschatting is dat de Griekse obligaties met 20-30 jaar verlengd worden, onder garantie van de EU.
  Dan lijkt het geen afstempelen, is de Euro ‘gered’ en wordt naar goed overheidsgebruik, de rekening naar de toekomst verlegd.

 2. Ik kom zelf vrij vaak in Griekenland en weet dat daar een ongelooflijke schaduweconomie bestaat. Bijna alles is te betalen zonder BTW en de Grieken ritselen er vrolijk op los. Gevolg is dat de regering zonder geld zit en zich in allerlei bochten moet wringen. Regering en vrijzinnige volksaard zijn water en vuur. Komt nooit meer goed tussen die twee.

  Hub Jongen [11] reageerde op deze reactie.

 3. Jan Kees de Jager heeft momenteel andere dingen aan z’n hoofd.
  En dat verward hem.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/9716851/__De_Jager_vrijgezel_af__.html?p=37,1

  “Weet je nog dat Jan Kees de Jager zo trots vertelde dat we daar op zouden verdienen”

  Wat is terugverdienen van iets wat er nog nooit is geweest.

  Bij ING gaat het ook de goede kant op.

  http://www.klokkenluideronline.nl/artikel/8456/ing-nog-20-mrd-extra-belastinggeld.html

  Waar overheden overal ter wereld wel niet goed voor zijn !!

 4. Reken er maar op dat voordat maandagmorgen de beurzen opengaan er in ieder geval iets geregeld moet zijn. Een verlenging van de looptijd van die oblie’s is denk ik niet meer voldoende om de markten rustig te krijgen. Dit in combinatie met een gedeeltelijke afstempeling lijkt mij waarschijnlijker.
  Ik ga er vooralsnog vanuit dat Griekenland niet de mogelijkheid krijgt om eruit te stappen en de drachme terug in te voeren. Hoewel dit een onmiddelijk faillisement zou betekenen van Griekenland is dit het beste voor alle partijen.
  Griekenland kan het devaluatiemiddel gebruiken en zo weer proberen om concurerend te worden en wij zijn verlost van de eerste zwakke schakel.

  De eurocraten zullen het echter niet toelaten omdat dit het einde van hun megalomane socialistische project én hun reputatie betekent.
  Ik verwacht bij nader inzien dan ook geen vertrek van de Grieken.
  We zitten in een gezamenlijke gevangenis waarvan de eurocraten de sleutel hebben weggegooid. Ontsnappen is misschien mogelijk als we zo sterk vermagerd zijn dat we tussen de tralies door kunnen 😉

  peetar [6] reageerde op deze reactie.

 5. ING schijnt een systeembank te zijn, dus die gaat gered worden, met vers geld, zoals alles tegenwoordig met vers geld gefixed wordt.

  Nederland kan gelukkig nog spotgoedkoop lenen, dus dat komt wel goed 🙂 nemen we toch gewoon een extra aflossingsvrij hypotheekje op het land.

  Persoonlijk snap ik ING / postbank mensen niet, neem een ABN rekening, neem een rekening bij de staatsbank. Het internetbankieren is veiliger en gebruiksvriendelijker bij ABN en ze voeren transacties sneller door.

 6. @peetar [6]:

  “Uitstappen zou de banken weer raken, gelukkig is het een eenmalige geld druk actie om die weer helemaal GEZOND te maken”

  Eenmalige geld druk actie, GEZOND maken, JAJA.
  Ken je dat liedje ?

  Slaap kindje slaap daar buiten loopt … …… !!

  peetar [9] reageerde op deze reactie.

 7. @peetar [6]:

  Ja, en we ga er ook nog op verdienen hoor!

  Op zijn grieks krijgt na vandaag een behoorlijk dubbele lading 😉

  Of U even wilt bukken?

 8. @M. van den Heuvel [7]: Dat was een grapje. Bankieren zoals het nu gebeurt IS ongezond, hoeveel geld je er ook in steekt. Net zoals portugal en griekenland ongezond blijven, hoeveel vers geld je er ook insteekt.

  Alle oplossingen van de schuldencrisis wijzen nog steeds naar hoge inflatie of hyperinflatie. Hoe langer het duurt hoe meer inflatie.

  Maar goed, misschien is dit inmiddels bij iedereen hier een bekend verhaal aan het worden 🙂

 9. De kans dat dat uittreden nu al gebeurt is klein. De Europolitici zullen ALLES doen en proberen om dat te voorkomen. Leningen kwijt schelden is daarbij maar een kleinigheid.

  Ik ben nu bezig in het boek : Uigerekend Europa.

  Geschiedenis van de Europese integratie.

  Jules Hermans

  Uitgever het Spinhuis.

  ISBN 90 5589 051 0

  Hub….geloof mij en lees terug .

  De sleutel tot je heden ligt verborgen in het verleden.

  En ga eens na wie het HARDST heeft getrokken aan deze kar……Oh ja…..oh die dus.

  Juist dan snap je zo ongeveer wat de “eind-doelen”zijn van deze oefening.

 10. Volgens mij is juist het geld het grootste probleem, de verschillen tussen de zuidelijke en de noordelijke economien. Er moet steeds geld bij in het zuiden, geld dat er eigenlijk niet is. Daarbij zijn banken heel kwestbaar doordat ze te weinig eigen vermogen aanhouden, dus daar moet dan ook weer geleend geld bij.

 11. @Bon Vivant [10]:

  Erg interessante link Bon Vivant. Het is iets wat ik me al langer afvraag; waarom vragen OPEC landen geen echt geld voor hun grondstoffen? Alle fiat currencies worden in snel tempo waardeloos. Sadam heeft de eerste poging gewaagd om het monopolie van de VS te doorbreken en heeft het met de dood moeten bekopen. Het zou zo maar eens kunnen kloppen dat dit de echte reden voor de aanval in Libië is geweest.

  Bon Vivant [29] reageerde op deze reactie.

 12. @Hub Jongen [20]:

  Dat doe ik niet, dat doen degenen, die zilver een goede belegging noemen. Ze roepen, dat het binnen een halfjaar verdubbeld is. Dan nemen ze die reserve niet. Op basis daarvan roep ik, dat het een bubbel is. De kans is overigens niet te bereken, want de grafiek is zo grillig als de neten.

 13. “Weet je nog dat Jan Kees de Jager zo trots vertelde dat we daar op zouden verdienen? Je kunt er naar fluiten!”
  Ik maak me er niet meer druk om, WE konden er zowiezo naar fluiten, of Jan Kees er nu naar kon fluiten of niet. Het voelt emotioneel aan als een inbreker die er met je geld vandoor is gegaan en waarvan je later hoort dat hij alles verloren heeft in het casino.
  De eerste schok dat er ingebroken is en dat je geld pleitte is, komt hard aan, maar dat de dief het vervolgens verkwanseld heeft, doet mij niets en ik snap mensen ook niet die dat wel wat doet.
  Als ik wat voel is het een lichte vorm van leedvermaak (tja, het is moeilijk leugenaars te herkennen als je er zelf een bent).

 14. @Vilseledd [19]: alleen een pasje is niet voldoenden om btw vrij te kopen. Je moet het ook voor je zaak aanschaffen. De taxman accepteert niet als jji daar 10 tubes tandpasta koopt voor de zaak.
  Elke zaak kan btw vrij bij een andere zaak kopen, het is belasting toegevoegde waarde, dus een zaak betaalt alleen belasting over het veschil tussen de inkoop en verkoopprijs. De overheid wil ontmoedigen dat mensen waarde aan iets toevoegen. Dat doen ze namelijk zelf ook nooit. Als je ergens een nom op flikkert, vernietigt dat waarde. Waarschijnlijk kan je daar dan BTW op terugvragen.

 15. Dat ze die 110 miljard weleens zouden kunnen verliezen vinden ze helemaal niet zo erg. Wat hun wel bang maakt is dat het met Griekenland weleens heel goed zou kunnen gaan als ze uit die euro stappen. En dat mag natuurlijk niet gebeuren. Het volk mag natuurlijk niet zien dat een land beter af is zonder euro bullshit.

  pcrs [26] reageerde op deze reactie.

 16. @Cyclope [25]: Ze kunnen wel zorgen dat het niet goed gaat met de Grieken. Geen enkel Grieks product voldoet aan de ‘europese eisen’ en kan dus niet geexporteerd worden naar europa. Naar Griekse banken kan geen geld worden overgemaakt vanuit Europa, want ze zitten niet in het spionagegrid.

  Cyclope [27] reageerde op deze reactie.

 17. @pcrs [26]:

  “ze kunnen wel zorgen dat het niet goed gaat met de Grieken”

  Daar heeft de euro al voor gezorgd als je het mij vraagt.
  Griekenland moet gewoon lekker terug naar de drachmar en lekker op zijn eigen binnenlandse markt draaien. Net als voor de euro zeg maar. Toen stond dat land er ook niet goed voor maar nu is het helemaal een ramp.

 18. “alleen een pasje is niet voldoenden om btw vrij te kopen. Je moet het ook voor je zaak aanschaffen. De taxman accepteert niet als jji daar 10 tubes tandpasta koopt voor de zaak.”

  Alles kan voor de zaak aangeschaft worden. De fiscus kan onmogelijk alle bonnen gaan controleren. Dan zou het beter zijn tandpasta uit de Makro te weren. Als dat daar ligt, dan weet de fiscus ook, dat de Makro en andere groothandels gedoogde BTW-ontduikinstellingen zijn.

 19. @GB [21]:

  Ik denk dat de OPEC landen het fiat-geld (dollar) nodig hebben om allerlei zooi en wapens te kopen in hetzelfde Westen. Er waren/zijn plannen om een ‘goud dinar’ in te voeren maar hoe het daarmee staat.

  In feite heeft het Westen een semi-monopolie op de handel in internationale markten (beurzen in NYC, Londen, etc.). Het zou interessant zijn als China met concurrerende beurzen komt en een goudgebaseerde Renminbi voor internationale handel. China doet (volgens artikelen die ik las) al heel wat ruilhandel in Afrika.

  Cyclope [30] reageerde op deze reactie.

Comments are closed.