Alles wijst er op dat Griekenland haar rente, laat staan schulden, niet meer kan voldoen. Zelfs binnen de EU zijn ze nu zo ver dat er geheime meetings en newspeak wordt gehouden: herstructurering, haircut en recentelijk herprofilering, zijn de buzz words, waarmee u rijp gemaakt wordt om weer bij te lappen. Kan het ook anders?

Jazeker, ‘gewoon’ failliet laten gaan is het beste advies. De obligatiehouders en banken die de Griekse leningen hebben, zullen dan bloeden ipv u de belastingbetaler. De een na beste oplossing, ook hier zijn we soms met het politiek haalbare oftewel een compromis bezig; is om ipv 50 miljard aan een noodfonds bij te dragen, ‘slechts’ de helft bij te dragen aan de Nederlandse financiële instellingen die vanwege Griekenland in de problemen komen.

Ik baseer dit op een artikel op IEX van Corné van Zeijl die dat weer baseert op een studie van Merill Lynch: bij een herstructurering van 70% op Griekenland, 50% op Ierland en Portugal en 20% op Spaanse schulden, kan het totaal aan verliezen door Nederlandse instellingen oplopen tot 25 miljard. Veel geld, maar nog altijd de helft minder dan 50 miljard wat we nu al kwijt zijn. Dus snel die toezeggingen terughalen, in de politiek is toch alles geoorloofd en die 25 miljard lenen aan Nederlandse probleemgevallen. De kans dat we dan ooit nog wat terugkrijgen is groter dan van uit die bodemloze EU putten.

Overigens met het geld dat u nu nog heeft, blijf met goud (vandaag weer een nieuw hoogtepunt in Euro’s) bezig want of ‘we’ nu 25 of 50 miljard in noodregelingen stoppen, dat kan slechts via inflatie of ook hier afstempeling opgelost worden. Uw pensioen was al voor een deel in de knoflooklanden belegd, dus u moet nu voor u zelf zorgen, reken niet op de overheid.

12 REACTIES

 1. Pensioen? reken er maarniet op.
  Heb geen geld om te sparen omdat ik nog maar net rond kom van het bedrag wat ik mag houden.
  Laat staan in goud investeren.

  (na die ketting en 2 ringen niet inbegrepen)

 2. Goed dat je “gewoon” tussen aanhalingstekens gezet hebt Overnight. Hoewel politici liegen als ze hun mond opendoen denk ik dat ze het vwb het domino effect wel eens bij het rechte eind kunnen hebben.
  De val van enkele banken door Griekenland betekent de val van verzekeraars die het geld dat ze via CDS-en moeten uitkeren nooit kunnen voldoen. Dit zal weer andere banken doen vallen. Een kettingreactie van faillisementen zal het gevolg zijn en neem maar aan dat de NL grootbanken (totaal 400% BNP) dan ook meegaan. Men probeert nu een gecontroleerd faillisement te bewerkstelligen maar dat gaat niet lukken. Het woud van allerlei financieële constructies, derivaten en dubbele boekhoudingen is volgens mij nooit te controleren. Bedrijven als Parmalat hebben jarenlang kunnen frauderen zonder dar daar een haan naar kraaide dus waarom zou je wel een vinger kunnen leggen achter de werkelijke boekhouding van de staat Italië? Er is nog nooit iets gelukt binnen de EUSSR en dit gaat zeker niet lukken.

  Daarom moet je kiezen voor een verschrikkelijk einde ipv een eindeloze verschrikking. Vervang de euro in de hanzemark, verlaag de garantstelling van de banken per decreet naar de oude bedragen en stap tegelijkertijd samen met Duitsland en eventueel Finland en Oostenrijk uit de EUSSR en zie wat de huiveringwekkende gevolgen zijn.
  Erger als de huidige status quo eindeloos oprekken kan het niet worden! Dat gaat nl door tot NL totaal is leeggebloed.

  Corné van Zeijl neem ik trouwens niet serieus; die gast heeft het nog nooit bij het rechte eind gehad dus waarom nou wel met zijn zgn inside information?

  Hub Jongen [3] reageerde op deze reactie.
  Reteip [4] reageerde op deze reactie.

 3. @GB [2]:

  “Erger als de huidige status quo eindeloos oprekken kan het niet worden! ”

  Dat is dan toch een keihard argument om geen geld in de bodemloze put te gooien?
  Je zou nog kunnen overwegen om datzelfde bedrag achter de hand te houden om eventuele rampen in Nederland zelf te verminderen.
  Dit is een gedachte waar ik ook (nog) NIET voor ben. Ik kan de consequenties ervan nog niet overzien.
  Iemand een idee?

  GB [5] reageerde op deze reactie.

 4. @Hub Jongen [3]:
  @Reteip [4]:

  Ik ben het er mee eens dat het geen argument is om geld in de bodemloze put te gooien. Niemand kan de exacte consequeties overzien denk ik.
  Maar één ding is zeker; banken laten klappen is niet gratis. Op vele fora lees ik deze one-liner terwijl ik de indruk heb dat de meesten totaal niet doorhebben wat dit betekent.
  Spaarders, gepensioneerden en iedereen die fatsoenlijk met zijn financiën is omgegaan zullen in ieder geval keihard genaaid worden. Of het gaat om pakweg 20%, 40% of 60% verarming is mij ook niet duidelijk. Maakt niet uit of het via herstructurering en afschrijvingen of hyperinflatie gebeurt. Als dat laatste al lukt (zie artikel Albert Spits). Doorgaan op de huidige weg betekend echter 22%, 44% of 66% verarming of meer als we nóg langer doorgaan op deze heiloze keynesiaanse weg.

  Dit is een ongemakkelijke harde waarheid en ik ben benieuwd wie van onze politici dit als eerste naar buiten durft te brengen.
  Noutje en die financieel woordvoerder van de SP zeiden vorige week bij Knevel nog dat we het uitgeleende geld met rente terugkrijgen. Zij liegen dus nog om de bevolking in een waanwereld te laten.

  Wie heeft er ballen in deze en liegt ons niet langer meer voor?

  GB [6] reageerde op deze reactie.

 5. @GB [5]:

  Trouwens bekijk het van de zonnige kant.
  Gaan we allemaal weer éénmaal per jaar met de bus naar benidorm op vakantie!
  Of klappen we weer als de piloot het vliegtuig veilig heeft laten landen op onze vakantiebestemming 🙂

  Dat waren ook leuke tijden hoor….

 6. De taal wordt trouwens wel enorm verrijkt met al die nieuwe termen voor bailouts en failliessementen. Je moet het ook van de positieve kant bekijken.

 7. Ben zelf dus echt geen econoom of wat dan ook :). Ben al blij dat ik adem.

  Maar hoe groot is de kans, dat wij weer “investeren” in Griekenland?.
  Of dat Europa(of alleen de Euro) uitelkaar klapt?. Waarom houden onze politici zich er zo aan vast?. Je merkt gewoon dat het duidelijk niet meer om de belangen van de burger gaat. Wie dan wel?.

  Nooit begrepen waarom wij zonodig een Europa moesten worden. Was het nou om Amerika te kopieren?.

  Net als de Euro. Hoe kan het dat het hier is opgedrongen, terwijl het gross van de Nederlanders er helemaal niks mee temaken wou hebben??. Als bevolking zou je dan alleen kunnen ingrijpen met protesteren?.

  Sorry dat mijn gramatica aardig bagger is. Ben op mijn 18de gestopt met school. Deed gewoon atheneum maar nederlands was duidelijk mijn sterkste punt niet. Btw reden voor stoppen was dus dat ik het gevoel dat alles wat ik voorgeschoteld kreeg BULLSHIT was. agja

  GB [10] reageerde op deze reactie.

 8. Welke oplossing er ook gekozen wordt, de belastingbetaler is in alle gevallen de pineut. Vele kredieten zijn verzekerd. Die verzekeringen moeten uitbetalen als die kredieten niet worden afgelost. En wie moet dan die maatschappijen overeind houden? Pensioenfondsen er voor op laten draaien dan maar? Leuk vooruitzicht voor al diegenen die straks met pensioen gaan. Drachme invoeren lijkt me beter. Zorgt intern voor rust. Wisselkoers is wel een probleem. Maar kan voor export van Griekse diensten en goederen leiden.

 9. @DrFunk [8]:

  *Nooit begrepen waarom wij zonodig een Europa moesten worden. Was het nou om Amerika te kopieren?.*

  Ja ik denk het wel. De wereldreservemunt heeft de VS ongelofelijk veel voordelen opgelverd. Korte termijn voordelen maar daar kom ik op terug.
  Wat zijn de voordelen? Alle grondstoffen in de wereld worden verhandeld in dollars. Een fiatreservemunt die de VS naar hartelust kon bijdrukken en waar de rest van de wereld voor moest werken.
  Inflatie wordt wel eens het belangrijkste exportartikel van de VS genoemd. Diegenen die deze positie wou aantasten kreeg met het medogeloze militaire apparaat van dit land te maken. Zie Sadam. De EUSSR wilde die voordelen van de monopoliepositie ook wel en is daarom denk ik tot die euro gekomen.

  Waarom noem ik het korte termijn voordeel? Omdat het “easy” money is en laat dit op termijn nou net het recept zijn voor decadentie, luiheid en volgevreten zelfgenoegzaamheid. Wat is de VS op dit moment nou helemaal tov de wereldmacht (in alle opzichten) net na WO 2? Je kunt het wat mij betreft een lege doos noemen waarbij consumptie van het easy money tot DE economie is verheven. Een land waar het aantal opgeleide advocaten tov ingenieurs 10:1 is terwijl dit in China precies andersom is. Een land waarin de grootste bollenbozen van de universiteiten gekaapt worden door de bankenwereld om nog “genialere” opgeknipte schuldenpakketjes op de markt te gooien.
  Kortom; die tijdelijke voordelen van die wereldmunt krijgen ze keihard als een boemerang in hun gezicht terug.

  Zie hoe de extra miljarden in NL door de aardgasbel zijn verkwanseld. Ook hier zullen de nadelen de voordelen gaan inhalen.
  Gratis geld is voor een uitkeringstrekker en ook voor een politicus verderfelijk.

 10. Het hele Griekenlandverhaal heeft maar weinig met Griekenland te maken danwel met het feit dat banken onbezorgd leningen met Griekenland hebben afgesloten waarvan ze wisten dat als het mis zou gaan zij die toch terug zullen krijgen van de landen van de EEG.

  Het gaat overigens om meer dan 50 miljard maar om het vertrouwen in het (gesubsidieerde, failliete) bankensysteem dat er nu nog is vanwege een onverklaarbare reden.

  Zonder vertrouwen, geen banken.

 11. schreef gister al,maar ben nog steeds de mening toegedaan.
  niet lenen ,laat ze maar een eiland leveren voor het
  geld dat zij nodig hebben.

Comments are closed.