Kinderartsen worden ontslagen en afdelingen gesloten meldt de NOS. Zie hieronder. Oorzaak is de financiering van de zorg in ziekenhuizen. 

Maar daarover moet je niet zaniken. De Nederlandse overheid heeft alle belastinggeld nodig om militairen naar Irak, Afghanistan of waar dan ook te sturen. En om landen die meer geld uitgeven dan ze hebben te steunen. Voor Griekenland, Ierland, Portugal enz. En ook nog eens 50+ miljard om banken te redden..En nog meer van die goede doelen. 

Klaag niet. Heb medelijden met de NL overheid die toch zo goed over uw belastinggeld beslist..Of hebt u daar niet democratisch voor gekozen?

 NOS: Kindergeneeskunde zit in grote problemen
Kindergeneeskunde in Nederlandse academische ziekenhuizen verkeert in grote problemen. Op diverse plaatsen zijn kinderartsen al ontslagen en worden afdelingen gesloten. Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) heeft een bericht daarover op de website van Zorgvisie vrijdag bevestigd.

De problemen spelen al jaren, maar ze worden steeds ernstiger, zegt Arie Kok, voorzitter van de beroepsbelangencommissie van de NVK. Oorzaak is de financiering van de zorg in ziekenhuizen. Een aantal jaar geleden werd een nieuw financieringssysteem ingevoerd, dat volgend jaar vervangen wordt door een ander systeem. Bij beide systemen is geen aparte regeling voor vergoeding van de academische kindergeneeskunde opgenomen. De financiële nood wordt daardoor steeds groter. (ANP)

13 REACTIES

 1. Begrijp ik nu dat het financieringssysteem de schuld van de problemen krijgt en niet het mismanagement?

  In ieder geval bij één van de academische ziekenhuizen is mismanagement de oorzaak, dat staat als een paal boven water. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om je groen en geel te ergeren aan wat daar allemaal aan geld aan nietsdoen, ziektewetjes en elkaar de bal toespelen wordt weggesmeten en nagenoeg iedereen houdt voor de goede lieve vrede maar zijn mond. Ook de artsen laten de leidinggevenden maar gaan want commentaar op de leiding wordt niet getolereerd.
  Uiteindelijk kan het geld niet eindeloos worden binnengepompt en komt het uit en dat is nu dus het geval.

  Sneu voor de kinderartsen. Voor zover ik weet werken die altijd wel hard en doen ze veel administratieve werkzaamheden zelf omdat het team administratieve medewerkers of afwezig is wegens niet doorgegeven ziekte of elkaar toegespeelde vakantie en als ze er wel zijn hebben geen tijd in verband met privégesprekjes (die hebben voorrang) en zo krijg je verschuivingen van de werkzaamheden. Er is in dat ziekenhuis waar ik werk wat geld weggepompt aan nodeloze verbouwingen (de laatste vijf jaar geloof ik drie keer), flauwekulcursussen, niet aan de bedrijfsarts doorgegeven ziektewetjes, bijeenkomsten om baby’s, vakanties en kleinkinderen te bekijken en zeer regelmatige steunsessies als er problemen zijn met zoons, dochters of overleden oude tantes etc. etc.

  Goed dat het nu uitkomt, ik heb het altijd geweten, werk al jaren in een academisch ziekenhuis en heb me daar (mijn vader had een eigen zaak en ik heb ook in het bedrijfsleven gewerkt) vaak verbaasd maar wat ik bij kindergeneeskunde heb meegemaakt, slaat alles echt. Als ik mensen wel eens vertelde wat ik meemaakte keken ze me soms aan of ik overdreef. Mensen die ik niet goede kende vertelde ik het maar niet eens meer.

  ferry [3] reageerde op deze reactie.
  beek [4] reageerde op deze reactie.

 2. Begrijp ik nu dat het financieringssysteem de schuld van de problemen krijgt en niet het mismanagement?

  Volgens mij is dat wat Hub stelt. En volgens mij sta je daar ook achter want je stelt zelf:

  Uiteindelijk kan het geld niet eindeloos worden binnengepompt en komt het uit en dat is nu dus het geval.

  Er zijn geen financiele prikkels om goed te presteren. De pikorde binnen de interne ziekenhuis politiek bepaalt wie het meeste krijgt, wie de nieuwe apparatuur mag aanschaffen, of wiens huisvesting wordt gerenoveerd. De medici die elkaar dekken doen de rest. De financiering staat mismanagement dus toe. Pak je dat niet aan dan zal er niets verbeteren.

  We zien nu de perverse invloed van overheidsfinanciering, er is een duidelijke vraag naar geneeskundige behandelingen, ook kindergeneeskundige behandelingen, maar die wordt niet goed vervuld. Doordat interne politiek samen met een afdeling planning en control, de verzekeraars en het ministerie bepalen wat voor hulp er wanneer en in welke hoeveelheid wordt aangeboden. Bij zo’n financieringsmodel staat de klant achteraan, die is in dit besluitvormingsmodel niet betrokken.

  Hub Jongen [7] reageerde op deze reactie.

 3. Wat verdient zo’n arts, vijf maal modaal? Ik weet wel dat zij in die grote huizen wonen met rieten kap. Als ze dat zelf verdienen, prima. Maar artsen leven in Nederland min of meer op zak van de belastingbetaler.

  De artsen niet meer zo’n idioot hoog loon kunnen betalen duidt op ineenstorting van het systeem.

 4. @Ratio [2]:

  Begrijp ik nu dat het financieringssysteem de schuld van de problemen krijgt en niet het mismanagement?

  Volgens mij is dat wat Hub stelt.

  Dat klopt. Dat staat namelijk in het NOS bericht.

  Dat mismanagement daar nog overheen, of onderdoor, komt, maakt het alleen maar erger.

 5. @Vilseledd [8]:

  “Hoe hebben artsen zich de leiding van een ziekenhuis kunnen laten afpakken door managementblabla’ers?”

  Artsen zouden gewoon ondernemers moeten zijn en met elkaar concurreren op prijs en kwaliteit. De een wil naar een groot ziekenhuis, de ander naar een rustige privékliniek.

  Gewoon zelf afrekenen. Als ik mijn auto kapot rijd dan kost dat ook vele duizenden euro’s, dat betaalt de staat ook niet. Het overgrote deel van de bevolking is heel goed in staat haar eigen broek op te houden, keuze’s te maken en haar eigen rekeningen te betalen.

  Zoals het nu gaat met overheidsbemoeienis: duur en een slechte kwaliteit.

  Als ik doodziek ben wil ik door capabele mensen van mijn eigen soort geholpen worden – mag het?

 6. @Vilseledd [8]:

  Managers hebben zich ingevreten in de zorg en in het onderwijs.
  Hun babbels deden alles.
  Waar ooit de vakmensen (die zeer goed waren opgeleid) zelf de koers konden uitzetten, begonnen managers die van het vak geen enkel verstand hadden maar die zogenaamd wetenschappelijke analyses van procedures inbrachten (babbeldebabbeldebabbel) zich te bemoeien met de gang van zaken, pretenderend dat zij het allemaal veel beter zouden weten te organiseren.
  En zeer velen trapten in al die babbels van die onkundige managers.
  Door DIE babbelaars die technisch niets wisten van geneeskunde en onderwijs, zijn deze sectoren onnodig duur geworden en is er een enorme bureaucratie ingeslepen in deze instituten. Allemaal tijd- en geldverspilling.
  De echte deskundigen, de artsen, kunnen het heel goed doen zonder die theoretiserende managers die denken dat zij processen kunnen verbeteren.
  Al vele jaren toont dr. Smalhout dit aan. Laten we hopen dat zijn inzichten EINDELIJK gaat doordringen bij de ‘beleids’makerds.

 7. Zeer helder en schrijnend voorbeeld van Smalhout:
  Voor de managervloedgolf telde het AZU ongeveer 1100 bedden die werden gerund door 3000 man personeel. Drie man per bed, alle functies inbegrepen.
  Een perifeer ziekenhuis had ongeveer 2 man per bed.
  Na ongeveer een jaar ‘management’ over de vloer, had het AZU nog slechts 850 bedden, terwijl het personeel was gestegen tot 8000! Tien personen per bed!!

  En terwijl vroeger artsen doorwerkten tot diep in de nacht, heeft datzelfde management gezorgd voor wachtlijsten. EN worden er tevens operatiekamers gesloten wegens gebrek aan personeel!
  Hoe krankzinnig kan het worden, dankzij die dicterende en onbekwame ‘managers’.

  Vilseledd [11] reageerde op deze reactie.

 8. Bij het UMCG zijn er meer dan 250 artsen in opspraak…waarom?? vanwege te hoge salarissen.. tsja en dan zou de kindergeneeskunde in grote problemen zitten hoe zou dat toch komen..

  Dat er navenant inkomensverschillen zijn binnen een verdienmodel lijkt me de normaalste zaak van de wereld, immers men moet worden gestimuleerd om iets te bereiken. Maar in de medische wereld is de inkomensbalans zoek mede doordat een ziekenhuis omzet MOET draaien krijg je allerlei onnodige onderzoeken die gedeclareerd worden bij de verzekeraars. De artsen passen steeds hun beloning aan in deze declaraties. De verzekeraars zitten nu met een probleem dat ze de premies niet meer kunnen verhogen omdat de gemiddelde premiebetaler compleet is uitgemolken.

  Kortom de salarissen van de heren/dames medici zullen moeten worden aangepast aan gematigder bezoldigingen…

Comments are closed.