De vierjarige Madeleine is zoek, vermist.  Dat roept altijd grote vragen op. Wat kun je doen? Wat kan de Vrijspreker doen?

We ontvangen op de Vrijspreker wel vaker dit soort verzoeken om hulp of informatie. Daarbij speelt ook bijna altijd de vraag hoe serieus en hoe zeker is de vraag. Of word je voor een karretje gespannen? Alleen al dit uitzoeken kost handen vol tijd.

Nu komt dit verzoek voor Madeleine van een serieuze libertarische vriend uit Engeland en daarom lanceren we deze oproep.

–Vindt u dat we aandacht aan dit (dergelijke) gevallen zullen schenken?

–Weet u iets wat uzelf of de Vrijspreker kan/wil doen?

“Meer gegevens:  www.findmadeleine.com

As you are aware my niece, Madeleine, is still missing and I am asking everyone I know to send this as a chain letter i.e. you send it to everyone you know and ask them to do the same, as the story is only being covered in Britain, Eire and Portugal. We don’t believe that she is in Portugal anymore and need to get her picture and the story across Europe as quickly as possible. Suggestions are welcome. Phil McCann”

Why do we continue?

 • There is absolutely nothing to suggest that Madeleine has been harmed.
 • Madeleine is still missing and someone needs to be looking for her.
 • She is very young and vulnerable and needs our help.
 • We love her dearly and miss her beyond words

23 REACTIES

 1. Een populaire website zoals vrijspreker.nl zou een aparte pagina kunnen openen voor dergelijke oproepen.

  Belangrijke overweging kan zijn: in hoeverre kan vrijspreker (Nederlandse taal) bijdragen aan het oplossen van vermissingen (in het buiteland).

 2. Neem mijn scepsis niet kwalijk. Wie Vrijspreker leest, heeft wellicht via andere media al vernomen dat Madeleine vermist is. Dus die ene persoon, die nav het mediageweld van afgelopen jaren nog niet gereageerd heeft, zul je niet vinden met deze oproep op Vrijspreker. Je voedt hooguit de hype; en dat zou kunnen bijdragen.

 3. ‘Madeleine werd geboren op 12 mei 2003’

  Ze is dus geen vier jaar oud, maar acht jaar oud.

  Als je op de link klikt kun je een boek bestellen. Adequate informatie over Maddy is er niet te vinden en moet je ergens anders vandaan halen.

 4. ‘–Vindt u dat we aandacht aan dit (dergelijke) gevallen zullen schenken?’

  Ze is nog steeds vermist en het kan geen kwaad dit een keer te herhalen. Maar de link is er duidelijk op gericht het boek te verkopen.

  ‘–Weet u iets wat uzelf of de Vrijspreker kan/wil doen?’

  Mondiale pand-Gestapo? Meer controle? Iedereen preventief oppakken of afschieten? Kinderen verbieden? Iedereen chippen met een GPS-chip?

 5. Gelovigen kunnen voor haar bidden.

  70% kans dat ze dood is.

  30% kans dat ze leeft.

  Ontvoerd door aliens? Leeggezogen door een chupacabra?

  Mogelijk duikt ze in de toekomst weer op, net als Natascha Kampusch, die haar hele jeugd in een kelder zat opgesloten.

 6. “Een populaire website zoals vrijspreker.nl zou een aparte pagina kunnen openen voor dergelijke oproepen.”

  Is Nujij geen beter alternatief; de Virjspreker wordt toch slechts bezocht door een handjevol libertariërs en geïnteresseerden?

  Hub Jongen [8] reageerde op deze reactie.

 7. @Vilseledd [7]:

  Het zijn altijd nog 6000 pageviews per dag.
  Je weet nooit of daar een gelukkige treffer tussen zit.
  Maar inderdaad blijft de kans erg klein.
  Dus redelijk voorzichtig zijn met dergelijke oproepen.

 8. Altijd op reageren. Het zou ook dichter bij huis kunnen zijn. Voor kinderen kunt u toch een uitzondering maken. Het is toch diep triest wat deze ouders meemaken.

 9. ik zal wel veel commentaar krijgen maar ik vind niet dat dat terecht hoort op een site over libertarisme. Kan ook met de meeste moeite niet een verband vinden. maar misschien kunnen we het laten staan in de rubliek ‘gefaalde opsporing’ ..

  ik wens de ouders wel heel veel sterkte ..

  reiny [11] reageerde op deze reactie.

 10. @ziggy [10]:

  Beter 100 keer ten onrechte geplaats dan één keer missen waardoor er kansen voor een oplossing gemist worden.

 11. Waarom er nog aandacht aan besteden? Het kind is met 99% zekerheid dood.

  Men kan zich dan beter richten op de dader dan op het vermiste kind zelf. Ik persoonlijk vond de ouders zeer emotieloos en behoorlijk ingekapseld reageren, alsof ze alleen vanuit een veilige cocoon wilden antwoorden, bang om verkeerde antwoorden te geven??….

  Ik verplaats me altijd bij dit soort zaken in de ander en kan met grote zekerheid zeggen dat ik niet zo rustig was gebleven als mijn kind plotseling was verdwenen.

  Je kan de ouders natuurlijk nooit als schuldigen aanwijzen zolang je geen bewijzen hebt, maar die twee waren wel heel gereserveerd en koel. Doen me een beetje denken aan Rosemary’s Baby (1968)

  Ik krijg in ieder geval geen zuiver beeld van de twee. Ik persoonlijk zou totaal flippen en gek worden als mijn kind plotseling in het niets zou verdwijnen, de schuldgevoelens zouden mij totaal van het verstand beroven, maar goed, ik ben dan ook niet geestelijk zo stabiel als deze overbezorgde, high educated and very nice parents. Ze reageren natuurlijk zo als het hoort, stabiel en evenwichtig….
  Nico de Geit [13] reageerde op deze reactie.
  Ron Arends [15] reageerde op deze reactie.
  eva [18] reageerde op deze reactie.

 12. @Nico de Geit [13]:

  Om mijn kind terug te kunnen krijgen had ik hemel en aarde bewogen en iedere steen in de omgeving omgekeerd. Ik zou in een dergelijk geval niet even rustig kunnen afwachten op wat er zou komen, maar onmiddellijk actie hebben ondernemen om stad en land af te reizen en in alle hoeken en gaten zoeken en had al mijn bezittingen als beloning hebben uitgeloofd. Mijn laatste cent en iedere seconde van mijn leven zou ik geven om mijn kind, dood of levend, terug te kunnen vinden.

  Deze lui gingen nog even doodleuk naar de paus en hadden maar 72 uur nodig om er min of meer overheen te komen. Waarom zou je naar de paus willen? Meestal ga je naar de kerk om troost te vinden, maar ook voor absolutie. http://cnettv.cnet.com/pope-prays-missing-toddler/9742-1_53-50032366.html

 13. @IIS [12]:
  Ben het helemaal met je eens: ik vind die ouders ook eng. Maar mag het niet uitspreken, want jees, je zou er maar naast zitten! Er is in elk geval een boek geschreven door een nauw betrokken rechercheur die van de zaak is gehaald nadat hij keer op keer de sporen volgde naar de ouders. Bloed in de auto, dat soort shit. Eng en raar.

  IIS [16] reageerde op deze reactie.

 14. @Ron Arends [15]:

  Waarom zouden de ouders niet de schuldigen kunnen zijn? Meestal is de dader iemand uit de directe omgeving.

  In het ergste geval zou je deze mensen vals kunnen beschuldigen, een goed onderzoek zou zich ook volledig op degenen moeten richten die ogenschijnlijk onschuldig lijken. Jammer voor de ouders, maar die moeten een dergelijk onderzoek dan ook nog maar even verdragen….

  Waarom zou men de ouders niet het vuur na aan de schenen mogen leggen? Mocht uit onderzoeken de onschuld naar voren komt dan heeft het in ieder geval nog iets opgeleverd en kan men verder in een andere richting rechercheren en hoeft men niet met het idee in het achterhoofd e lopen dat de ouders misschien wel eens meer weten.

  Ik bedoel niet dat je de ouders onmiddellijk moet beschuldigen, maar ik kan me voorstellen dat een onschuldige ouder er alle begrip voor heeft dat justitie in dergelijke gevallen verder kijkt dan de neus lang is.

  Waarom zouden de ouders niet schuldig kunnen zijn?…. http://www.dailyrecord.co.uk/news/uk-world-news/2010/05/20/costa-brava-tragedy-mum-lianne-smith-killed-her-children-because-she-feared-they-would-be-taken-into-care-86908-22271114/

  http://en.wikipedia.org/wiki/Susan_Smith
  IIS [17] reageerde op deze reactie.

 15. @IIS [16]:

  Ik was toen dit nieuws naar buiten kwam in Spanje en heb het vanaf dag één een vreemde zaak gevonden, vooral de droge ogen van de ouders vond ik en vind ik tot op heden raar. Ik was daar met mijn zoon die toen 5 jaar was en stelde me zo voor dat ik ergens buiten het appartement zou zitten en niet volledig zicht zou hebben op het appartement en men bijvoorbeeld via een andere kant zich toegang zou kunnen verschaffen. Onmogelijk me voor te stellen dat ik mijn kind ergens of op die manier min of meer onbeheerd of onder halfbakken toezicht achter laat.

  Ik ben soms misschien te bezorgd, maar mijn zoon is toch wel een heel kostbaar bezit. Ik kan me dan ook niet goed voorstellen hoe zich deze verdwijning heeft voltrokken, want de ouders beweerden dat ze zich dicht bij hun het appartement hebben opgehouden en het volledige zicht erop hadden en het de ontvoerder is gelukt ‘ergens’ naar binnen te komen en Maddie kon meenemen zonder een geluid te maken en zonder de andere twee kinderen te wekken.

  Vraag mensen eens waarom ze niet hun portemonnee in een (gedeeltelijk) beheerd appartement zouden laten liggen. Maar men laat wel het meest kostbare achter in een dergelijk geval?

  Mijn moto is altijd nog, “samen uit samen thuis” Misschien ouderwets, want natuurlijk kan je niet altijd en overal zijn en doen zich miljoen keer situaties per dag voor die wel goed gaan.

 16. @eva [18]:

  Omdat de waarheid harder is dan menigeen aankan en omwille van andermans gevoelens moet men maar leugens accepteren?

  Dit is één van de redenen waarom we totaal naar de filistijnen gaan, het softe handelen en het steeds maar weer begrip opbrengen voor (witteboorden)criminelen en moordenaars, profiteurs en parasieten maakt dat juist onschuldigen moeten boeten voor een ander en kinderen nooit meer terug worden gevonden.

  Onschuldige en hardwerkende mensen, mensen met gezond verstand die het allemaal een beetje heel erg zat zijn, waar mensen geen medelijden voor kunnen opbrengen. De wereld op zijn kop, de gezonde wereld mag bloeden voor het overgrote deel dat verziekt is door mensen die niet willen deugen en die constant aan feestjes en het zoete leven denken.

  Als deze mensen onschuldig zijn dan zal ook dat bewezen moeten worden. Vooralsnog en zolang niets is bewezen is iedereen onschuldig, maar evenzo kan iedereen de dader zijn.
  eva [20] reageerde op deze reactie.

 17. @IIS [19]: Uw visie heeft niets, maar dan ook niets te maken met dit geval.Dit is uw kritiek op de maatschappij en daar hebt u recht op. Maar veroordeel niemand vanwege uw zwartgallige visie van deze maatschappij.Ik hoop dat u geen rechter bent want die plaats ik ook in een aparthokje. Over het algemeen zijn het de grote criminelen die wegkomen met de lichtere straffen.

  IIS [21] reageerde op deze reactie.

 18. @eva [20]:

  De soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. Misschien komt mijn reactie te zwaar over, ik ben er niet voor om de ouders met de grond gelijk te maken. Ik persoonlijk had er voor gekozen om met duidelijkheid de ouders te benaderen en alleen uit belang van het verdwenen kind te handelen. Het zal pijnlijk zijn voor de ouders, dat begrijp ik, maar om alle verdachtmakingen richting ouders weg te nemen zou ik kiezen voor een confrontatie die in eerste instantie veel wrevel zal opwekken, maar waar uiteindelijk de ouders niet minder van worden, omdat na een diepe ondervraging zal moeten blijken dat de ouders totaal onschuldig zijn of juist niet natuurlijk. Ik ben van mening dat het verdwenen kind prioriteit heeft en boven alles gaat, ouders die onschuldig zijn zullen daar begrip voor hebben, lijkt me tenminste wel.
  eva [22] reageerde op deze reactie.

 19. sorry, maar ik vind het allemaal simpelweg geen wereldnieuws. Ik snap wel dat het voor de ouders een verschrikkelijke tijd is maar er wordt elke dag een kind ontvoerd, en daar wordt verder geen aandacht aan besteed. Je kunt dan afvragen waarom dit kind wel en alle anderen niet. Net als die zaak Halloway ook geen wereldnieuws is.

  ik krijg er een beetje rare smaak van in mijn mond..

Comments are closed.