De D66 roert zich. Telecomproviders schenden door ‘deep packet inspection’ onze privacy en dat mag niet volgens de Rechten van de Mens. Bovendien worden hiermee Europese regels geschonden. Weg met ‘deep packet inspection’!

Het gerefereerde artikel deed mijn onderkaak enkele centimeters naar beneden zakken. Wie wel eens een belastingformulier invult weet dat de fiscus een aanzienlijke hoeveelheid gegevens over uw hyptheek en inkomsten wil. Het UWV wenste van mij al mijn voorgaande arbeidscontracten. Zo niet, dan geen WW-uitkering en ik heb toch altijd keurig premie betaald.

Het is dus schandalig indien een telecomprovider het verkeer over hun netwerk inkijkt terwijl de klant vrijwillig een contract tekent en zo naar een ander kan stappen als hij meer privacy wil. Bovendien zal KPN dit niet voor niets doen, om concurrerend te blijven zullen ze er iets tegenover moeten stellen. De overheid heeft dit probleem echter niet. Overheidshandelen lijkt meer op chantage. Eerst moet ik verplicht premie afdragen en om vervolgens een uitkering te krijgen moet ik stapels privacygevoelige informatie aan hen prijsgeven.

Nooit geweten dat dit eigenlijk verboden was. We zullen wel niet op D66 kunnen rekenen om aan deze onoirbare praktijken een eind te maken, daar zij van dezelfde organisatie deel uitmaken.

26 REACTIES

 1. Goede analyse, geen speld tussen te krijgen lijkt me.

  Ik snapte ook al niet waar iedereen zich zo druk over maakte, we hebben de vrijheid om naar een andere provider te gaan als de policy van een provider ons niet bevalt.

 2. …terwijl de klant vrijwillig een contract tekent en zo naar een ander kan stappen als hij meer privacy wil

  Dit is natuurlijk zo’n typisch dogma van de libertarische kerk. Herhaal het vaak genoeg en je gaat het vanzelf geloven.

  Die telecomboeren zijn een kartel en geheel toevallig doen ze alles toevallig tegelijkertijd, maar dat is geheel toevallig. Die ‘ander’ is er niet (tenzij ‘geen’ ook een alternatief is) en dat is de schuld van de staat. Deze geeft concurrenten geen vergunning en dwingt met gereguleerde tarieven (internationaal) de telecomaanbieders ergens anders de prijzen te verhogen.

  Debielen 66 is al jaren niet meer serieus te nemen, in het bijzonder met Dwaallicht Pechtold aan het roer. Hoewel het met die gekozenbenoemde burgemeester ook al niet best was.
  Ivor Biggun [3] reageerde op deze reactie.
  IIS [5] reageerde op deze reactie.

 3. @Bon Vivant [2]: Dat ze een kartel zouden vormen is iets voor de NMA. De boete gaat dan naar de overheid en niet naar de klanten.

  Ook al is het geen kartel, dan is het met zekerheid een oligopolie. Met een ecometrisch model is het voor deze jongens heel eenvoudig uit te rekenen hoe men tot winstmaximalisatie kan komen. Men voert dan bijvoorbeeld een clusteranalyse uit op de klanten, en ja, dan kun je zoveel mogelijk gegevens gebruiken.
  Dit heeft overigens weinig met vrij markt te maken, maar meer met corporatisme.

 4. Politici maken weer eens een probleem van iets dat helemaal geen probleem is. Als ik een internetcontract met een maatschappij sluit, dan is het toch logisch dat diezelfde maatschappij weet wat ik doe achter internet? What’s the problem?

  Burnitall [18] reageerde op deze reactie.

 5. @Bon Vivant [2]:

  Banken zijn in vele opzichten ook (gedwongen) een kartel aangegaan. De rentes die ze bieden en vragen zijn onderling haarfijn op elkaar afgestemd, ik zie geen concurrentie, ik zie geen bank meer of minder bieden dan zijn concullega.

  De NMA zwijgt en doet alsof de neus bloedt. Banken zijn niet meer dan parkeerplaatsen voor geld geworden, ik zeik in mijn broek van het lachen dat ze zich nog bank durven noemen.

  Als ik kijk hoe de telecoms worstelen, hoe de banken worstelen, hoe de horeca worstelt met prijzen en de kosten, dan kan dit nooit zo heel lang meer doorgaan. Het is eerdaags, misschien nog een jaar, exit.

  De Grand Finale zit er aan te komen. Het kan op twee manieren eindigen, of het wordt de totale ondergang, of we modderen zo door met het gevolg dat prijzen en heffingen dramatisch zullen stijgen en daardoor de boel vastloopt en dit uiteindelijk ook resulteert in een totale ondergang.

  Hoe men het ook wil wenden of keren we gaan met of zonder goud, met of zonder beleid, met of zonder bailouts, simpel en droog gewoon zwaar naar de kloten.

  Ik heb me reeds geestelijk voorbereid, u allen ook??
  Rien [7] reageerde op deze reactie.
  Burnitall [19] reageerde op deze reactie.

 6. @IIS [5]:

  Als ik kijk hoe de telecoms worstelen, hoe de banken worstelen, hoe de horeca worstelt met prijzen en de kosten,….

  Feitelijk zijn alle bedrijven, van bakker tot bouw aan het worstelen en moeten alle zeilen bijzetten om te overleven. De stijgende prijzen en heffingen zal ze uiteindelijk de das omdoen.

  Mooi dat men de rentes laag bij de grond wil houden, maar uiteindelijk zal het links of rechtsom fout gaan. Het ongebreideld geld creëren uit het niets zal zich hoe dan ook tegen ons gaan keren en mondiaal zijn we bijna zo veel één geworden dat als ergens de boel klapt we automatisch mee worden getrokken.

  Landen kunnen niet meer flexibel inspelen op dalingen en stijgingen en dergelijke situaties. De EU leek zo mooi, maar is dermate star en inflexibel dat het zich nu tegen ons gaat keren, we kunnen geen kant meer op.

  Als men slim is, dan rest er nog één ding en dat is zo snel mogelijk de landen die niet kunnen overleven doordat men te veel uit moet geven en niet flexibel genoeg zijn, uit de EU donderen. Het zal even pijn doen, maar de patiënt zal daardoor wel overleven en niet, zoals nu gaat gebeuren, sterven….

 7. @IIS [5]: “Hoe men het ook wil wenden of keren we gaan met of zonder goud, met of zonder beleid, met of zonder bailouts, simpel en droog gewoon zwaar naar de kloten.”

  Yup. Het overheidsmodel heeft de inefficientie in de samenleving zo hoog opgevoerd dat deze zal moeten imploderen.

  Er is een gebrek aan concurrentie in vrijwel alle sectoren. Ook in de telecom sector. Frequentie toewijzing, patenten, wetgeving, ze zijn er allemaal op gericht om concurrentie uit te sluiten en de status quo te handhaven. Maar ondertussen neemt wel de parasitaire eigenschap van de overheid nog steeds toe. Een stagnerende economie en een toenemende parasitaire werking van de overheid zullen op den duur zichzelf “vernietigen”. TANSTAAFL

  Je kunt echter meer doen dan je mentaal voorbereiden. (Zie mijn website)

  Hub Jongen [8] reageerde op deze reactie.
  IIS [9] reageerde op deze reactie.

 8. @Rien [7]:

  Het is sinds mensenheugenis (decennia) goed gegaan, met natuurlijk tussenliggende klappen die we als mens konden overleven.

  Maar de situatie is nu totaal anders, we zijn dermate verweven met iedereen en alles dat zodra het niet meer kan en ergens de boel klapt, we een wereld krijgen te zien die onze voorstellingsvermogen te boven zal gaan.

  Ik heb me er jarenlang geestelijk op voorbereid dat alles wat ik nu om mij heen zie er eerdaags gewoon niet meer is, de illusie dat dit een blijvertje is heb ik allang niet meer.

  Moi, het huis, partner, kind, auto, leuke tijden slechte tijden en zelfs eten en drinken, het zal er binnenkort niet meer zijn. Ik weet, het klinkt dramatisch en misschien ben ik te zwartgallig en ga ik te ver met mijn voorstellingsvermogen, maar ik overzie een totaal en pak signalen op in mijn omgeving en via de media die gewoon niet gezond meer zijn en concludeer daaruit dat de almachtige machine die ons leven en licht geeft er binnenkort de brui aan geeft.

  Het is te zwaar, te veel en te ingewikkeld geworden om de huidige gereviseerde en gepimpte machine nog langer zo door te laten draaien.

  Er zal bij alle wereldleiders, bij alles en iedereen die geobsedeerd is van geld en blingbling moeten doordringen dat men geen leven, geen economie en geen geluk kan kopen.

  Wij en de economie zijn nu eenmaal niet te sturen, wel voor even, maar niet voor altijd. Hoe geniaal de mens in zijn algemeenheid ook mag zijn, hij is toch niet zo slim dat ie verder kijkt dan de ogenschijnlijk mooie blauwe lucht en de horizon. Vandaag is vandaag en morgen zien we wel weer, en daarom gaan we dus zwaar naar de kloten…..

  Fake It Until You Make It….
  Rien [11] reageerde op deze reactie.

 9. @IIS [9]: Amen.

  We kunnen echter wel de kans verhogen dat wij en onze familie/vrienden er beter doorheen komen dan de rest. Er blijft altijd wel een geluksfactor. Tegen het toeval is geen kruid gewassen.

  Als een kudde zeebra’s door een leeuw wordt achtervolgt, dan hoef je niet de snelste zeebra te zijn om te overleven. Maar je mag niet de langzaamste zijn…

  Maw, een beetje voorbereiding kan veel uitmaken.

 10. @Rien [10]:

  Ik zal later je website lezen, maar kan je wel vertellen dat goud geen kans tot overleven zal bieden. Wel voor even, maar niet voor lang.

  De wereld, als de boel klapt, zal dermate veranderen en in een dramatisch diepe crisis vervallen, dat goud je nergens op deze aarde verder zal kunnen helpen.

  Ik zie eerder dat men zou kunnen overleven als men nu emigreert naar een onbewoond eiland of plek waar voldoende lucht, warmte, water en voedsel aanwezig is. Een plek waar men totaal geïsoleerd kan leven zonder contact met de buitenwereld en daar zijn ding kan doen.
  Alleen een ongeluk of ziekte zal er dan misschien een einde kunnen maken aan je leven.

  Maar een dergelijke vlucht zal in mijn optiek de enige kans om te overleven geven.

  Goud is mooi, zilver is ook een prachtig metaal, maar in de heetst van de strijd en op de diepste punt van het bestaan zal het je niet kunnen redden. We leven nu op de rand van een zeer actieve vulkaan, maar zodra we erin donderen zal niets en niemand worden ontzien en nergens houvast meer kunnen vinden….
  Rien [13] reageerde op deze reactie.

 11. @IIS [12]: “maar kan je wel vertellen dat goud geen kans tot overleven zal bieden. Wel voor even, maar niet voor lang.”

  Helemaal mee eens. Toevallig zijn de laatste paar blogs over dit thema geweest, maar meestal gaat het over zaken die ons meer zelfvoorziened maken. Dingen als voedsel, water, warmte etc.

  “Ik zie eerder dat men zou kunnen overleven als men nu emigreert naar een onbewoond eiland of plek waar voldoende lucht, warmte, water en voedsel aanwezig is.”

  Klopt. Maar niet iedereen wil/kan die ‘prijs’ betalen. Ook als men besluit hier te blijven zijn er dingen die men kan doen. Zelfs in de binnenstad van Amsterdam of Rotterdam.

  Om meer bij het thema van deze site te blijven: Er is een bij-effect aan het zelfvoorzienden worden. De overheid krijgt minder “grip”. De belasting inkomsten dalen. Men helpt dus het einde van deze grooteske vertoning te bespoedigen. Zoals ik in een vroegere reactie al eens zij: door zelfvoorzienden te worden op voedsel gebied, kan men waarschijnlijk zijn werktijd terugbrengen van 5 naar 4 dagen per week, zonder verlies van levensstandaard.

  IIS [14] reageerde op deze reactie.

 12. @Rien [13]:

  Het thema was/is telecom die zoekt en speurt stiekem naar wat mensen doen en waar men eventueel vraag en aanbod o.i.d. op kan afstemmen en dat soort nonsens. Maar het debiele is dat men niet doorheeft, of juist wel, dat op wat voor manier men ook probeert de zaken te wenden of te keren/redden, het geen flauwsaus meer uitmaakt. Dit wat we nu zien, horen en lezen over worstelende bedrijven en overheid zijn de laatste stuiptrekkingen van de wereld in zijn algemeen.

  Klopt. Maar niet iedereen wil/kan die ‘prijs’ betalen. Ook als men besluit hier te blijven zijn er dingen die men kan doen. Zelfs in de binnenstad van Amsterdam of Rotterdam.

  Als men besluit hier te blijven en nog even wil verder leven dan zal een pistool, handgranaten en andere sterke wapens het einde nog even kunnen uitstellen. Zodra we daar zijn dat de boel niet meer is te houden, dan gaan we een wereld beleven die we in onze ergste nachtmerries nog niet hebben gezien.

  Sluit je ogen en stel je een voor wat het zal betekenen dat alles wat we hebben niets meer waard blijkt, stel je eens voor dat niets en niemand nog zijn broodje kan halen bij de bakker en aangewezen is op zelfredzaamheid. Ik kan het me maar moeilijk voorstellen, maar rekenmaar dat het heel dramatisch zal zijn als 16 miljoen NL’ers met een lege maag rondlopen en teruggworpen zullen worden in het stenentijdperk.

  Ik neem even het meest dramatische, maar als we van het minste uitgaan dan is er misschien nog een kans dat we overleven. Ik neem het minste scenario, omdat men dan misschien wakker wordt en probeert met het gezonde verstand nog iets te willen doen. Ik ben ervan overtuigd dat met gezond en weldenkend verstand we nog gered kunnen worden, maar lees de berichten in de media; “wie gebruikt tegenwoordig nog zijn gezonde verstand?”

  Het eeuwig zoetsappige verhaal van de ‘grote heren en dames’ dat er niets aan de hand is en Griekenland of andere landen (ook NL) een zachte landing zullen maken doet me het ergste vrezen…..
  Rien [16] reageerde op deze reactie.

 13. “Het UWV wenste van mij al mijn voorgaande arbeidscontracten. Zo niet, dan geen WW-uitkering en ik heb toch altijd keurig premie betaald.”

  Dat moeten ze toch uit Suwinet halen; dat is de Wet eenmalige uitvraag. Vreemd.

  “terwijl de klant vrijwillig een contract tekent en zo naar een ander kan stappen als hij meer privacy wil”

  “Dit is natuurlijk zo’n typisch dogma van de libertarische kerk. Herhaal het vaak genoeg en je gaat het vanzelf geloven.”

  Het wordt namelijk een probleem, als al die providers hetzelfde doen.

  “Eerst moet ik verplicht premie afdragen en om vervolgens een uitkering te krijgen moet ik stapels privacygevoelige informatie aan hen prijsgeven.”

  En reken maar, dat je flink gegoogled, i.c. gesuwinet wordt door die ambtenaren. Het is een publiek geheim, dat iedereen ook voor privédoeleinden in die systemen kijkt.

 14. @IIS [14]:

  Ik geloof niet dat dat scenario reël is. De crash komt niet overnacht, maar zal waarschijnlijk trapvormig zijn. De eerste trede, de verhoging van de pensioen leeftijd, hebben we al gehad. Dat deed nog niet zo zeer. De navolgende tredes zullen wat dieper zijn. Zoals bv de verhoging van de BTW. Maar ik geloof niet dat we van de ene op de andere dag ineens voor ons voedsel zullen moeten vechten.
  Kijk bv eens op deze blog http://www.themodernsurvivalist.com van een argentijn die beschrijft hoe het in argentinië gaat sinds 2001.
  Zeker een toename van geweld, maar geen apocalypse.

  IIS [17] reageerde op deze reactie.

 15. @Rien [16]:

  Argentinië was een lachertje vergeleken bij wat ons nog boven het hoofd hangt.

  Maar als mijn doemscenario verkeerd blijkt dan zal het ergens ander vandaan geplukt moeten worden, de centen bedoel ik. Verhogen van de BTW is nog maar een lachertje en vergeet niet dat de EU een moloch is dat gevoed moet worden. Dus aanstonds krijgen we directe EU-belastingen, plus het verhogen van de belastingen hier in den lande + het afschaffen van allerlei voordelen (als die er voor hard werkend NL dan nog zijn) zoals Hypoaftrek. Pensioenfondsen zullen verdwijnen en men krijgt een uniforme uitkering, uiteindelijk zal iedereen genoegen moeten nemen met wat de pot schaft, ik laat even mijn gedachten de vrije loop.

  Het enige wat tot het laatst zal worden uitgesteld en overeind gehouden moet worden is de wereld van de ambtenaar en zijn aanverwante producten….Het in stand houden van de heren en dames met de vette kloten op het pluche, excusez-moi, zal ons de laatste rib uit de borstkas kosten. Dit is de minst erge scenario en vergelijkbaar met Argentinië.

  Weg spaargeld, weg bezittingen, weg met alles waar u een leven lang voor heeft gesabbeld….Zeg maar dag met het handje tegen alles wat u lief is. Kijk, in dat geval zal inderdaad goud nog enigszins soelaas bieden om een dergelijk issue het hoofd te kunnen bieden, maar dan met garantie tot aan de deur….
  Rien [20] reageerde op deze reactie.

 16. @Rechtse Rakker [4]: “Als ik een internetcontract met een maatschappij sluit, dan is het toch logisch dat diezelfde maatschappij weet wat ik doe achter internet?”

  M.i. domme opmerking…Jij woont in een huurhuis. Je hebt een huurcontract getekend…Dus de verhuurde mag precies weten met wie je in bed vaginaal ligt uit te wonen..Of je hypotheekverstrekker mag dus ook weten dat je naar de meiden van holland kijkt…

  Rien [21] reageerde op deze reactie.

 17. @Burnitall [18]: Eigenlijk is dit gewoon een geval van achter de feiten aanhollen. Als deep packet inspectie gewoon wordt zal er binnen afzienbare tijd tunnel software beschikbaar zijn om dit te omzeilen.

 18. @Burnitall [19]: Nee, maar: Een kartel is alleen mogelijk met overheidssteun. Zonder die steun is er geen “barrier to entry” en zouden er onmiddelijk alternatieve ondernemingen opspringen om in het gat te springen dat kartelvorming creert.

  Voor telecom zo wel als voor banken.

  Kartelvorming is in een vrije markt niet mogelijk.

 19. @Rien [20]:

  Hoe het zal verlopen? Kijk eens even naar het Midden-Oosten, kijk hoe de wereld in brand staat en we krijgen nota bene lang niet alle info binnen op dit moment. Maar als ik de oplichters van MSM mag geloven dan zit er zelfs weer in koude oorlog in de pijplijn….We zullen stukje bij beetje of tegelijk met hele brokken en gigantische ladingen naar de ‘nieuwe wereld’ afglijden…..Mocht dit, en dat heb ik wel eens eerder vermeld, met een sisser aflopen, dan mogen we de bonte knaagkever op blote knieen danken en terecht op kosten van de zaak een gigantisch feest (dan wel) organiseren.

 20. Wel vreemd…
  Want er bestaat in de grondwet toch echt zoiets als briefgeheim…
  en E-mail is een officieel communicatie middel wat er onder dient te vallen.

  Wat de overheid nu ook wil aftappen.
  en wat is dan het verschil met een schriftelijke informatie uitwisseling of een via een anologe lijn via stem of een lijn via 1tjes en 0etjes?

  Maarja, grondwet he…. die verwijst toch ondergeschikt aan iedere arbitraire wet die er bestaat.
  Ook dat artikel van briefgeheim.

 21. De overheid is de grootste schurk.

  Heb je wel eens geprobeerd je belasting contant te betalen omdat je geen bankrekening hebt? Dit is niet mogelijk… Waar staat dat ik verplicht ben een bankrekening te hebben?

  Waarom krijg ik post van onbekende die mijn adresgegevens hebben gekocht van de KvK? Tip: maak bij invullen van persoonsgegevens altijd een typefout (bijv in je tweede doopnaam) en houd bij welke fout je waar hebt gemaakt, dan kun je bewijzen waar de bron van het kwaad zit.

  Het echte probleem zit in de centralisatie van gegevens en databanken….

Comments are closed.