Dat elk aspect van “Vrijheid” steeds verder wordt uitgehold blijkt steeds vaker. Maar dat opeens de journalisten niet meer in opspraak komen?

Ik zal wat quote’s uit het artikel overnemen in een poging de bedoelingen van Donner duidelijk te maken:

Pers vrijheid hangt niet van WOB af

Persvrijheid en openbaarheid van bestuur hebben weinig met elkaar te maken. Dat zei minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken dinsdag op een bijeenkomst in Amsterdam op de Dag van de Persvrijheid.

Dit is een onwaarheid. De WOB is al een beperkende maatregel!

”Tientallen ambtenaren hebben nu vaak een dagtaak aan de behandeling van de wob-aanvragen. Dat is het gevolg van het schot hagel dat journalisten op de overheid afvuren in de hoop dat een korreltje een primeur oplevert. Dat vind ik geen efficiënte tijdsbesteding”, zei Donner.

Dit is  drogredeneren gezien dit het resultaat is van de implementatie van de wet.

“In die situaties wil ik optreden. Dit raakt de persvrijheid niet.”

Niet? kunt u dat misschien uitleggen?

Donner zei ook beraadslagingen die aan overheidsbesluiten voorafgaan, uit de openbaarheid te willen houden. ”Veel wob-geschillen die er nu zijn, hebben betrekking op afwegingen en beraadslagingen voorafgaand aan besluitvorming. Daarvoor gelden andere overwegingen.”

Oh, dus naast achteraf ‘sturen’ krijgen we ook alleen achteraf informatie?

Donner vindt beslotenheid in sommige gevallen nuttig. Volgens hem kan openheid vernieuwing tegenwerken, omdat er commotie kan ontstaan, als ideeën in een vroeg stadium bekend worden.

”Ambtenaren en ministers zijn terecht voorzichtig met openbaarheid. Één verkeerde opmerking van de minister van Financiën kan tegenwoordig miljoenen aan schade opleveren.”

Beslotenheid is verzwijgen, het is juist goed om zo vroeg mogelijk achter achterlijke ideeën te komen, en niet als het te laat is. En verkeerder opmerkingen? huh? Donner werkt liever achter gesloten deuren tot dat er handje klap is gedaan, daarna mogen we alles weten.

Dat riekt wel erg communistisch.

Maar gelukkig komen er ook tegengeluiden:

”Minister Donners begrip van openbaarheid van bestuur is als dat van een gesloten loden deur. Openbaarheid is de kern van een democratische macht die zich moet verantwoorden”, aldus GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters.

Peters: ”Nederland heeft een gesloten bestuurderscultuur die de laatste jaren meer en meer geslotener is geworden. Bestuurders als minister Donner die bang zijn voor misbruik van de wob miskennen de waakhondfunctie van de journalistiek. In een open, echt openbaar bestuur zou al dat wobben niet nodig zijn. Dat moet de ambitie zijn van dit kabinet.”

De IJslandse parlementariër Brigitta Jónsdóttir reageerde geschokt op de toespraak van de minister. ”Dit was meer dan een bom. Hier moeten journalisten tegen protesteren”, zei de voormalige woordvoerster van onthullingssite WikiLeaks, die eerder op de middag de jaarlijkse persvrijheidslezing uitsprak. Ze was verbaasd dat de journalisten in de zaal niet gelijk in verweer kwamen.

Dat laatste, daar verbaasde ik mijzelf ook over. Hoe kan dat waar zijn? Niet eens een boe-geroep?

Is journalistiek echt alleen nog maar spreekbuis spelen?

8 REACTIES

 1. ”Tientallen ambtenaren hebben nu vaak een dagtaak aan de behandeling van de wob-aanvragen. Dat is het gevolg van het schot hagel dat journalisten op de overheid afvuren in de hoop dat een korreltje een primeur oplevert. Dat vind ik geen efficiënte tijdsbesteding”

  Dat is oorzaak-gevolg-verwisseling. Dat geeft hij zelf nog toe. Die ambtenaren hebben als opdracht een ontmoedigingsbeleid en verwijten dan de burger, dat ze honderden verzoeken doen. Als de kans 1 op 100 is, dan is dat logisch. Daarnaast vragen ze zich niet af, of werkgevers niet tientallen P&O’ers in dienst moeten nemen om alle verplichte sollicitaties te beoordelen, die de overheid oplegt.

  ”Veel wob-geschillen die er nu zijn, hebben betrekking op afwegingen en beraadslagingen voorafgaand aan besluitvorming. Daarvoor gelden andere overwegingen.”

  Omdat de ervaring is, dat de burger voor voldongen feiten staat, wanneer hij later probeert in te grijpen. Dan krijg je de bekende inspraakavonden, waarin het bestuur probeert “uit te leggen”, wat het wil, alsof de burgers een stel stupide kleuters is, die je iets tien keer moet uitleggen. Dan komen ze met clichés als: “Not in my backyard.” Toen een advocaat hier tegen de gemeente “zei: “No, not in anyone’s backyard,” hadden ze geen antwoord. het ging toen om een verslaafdenopvang in een woonwijk in het oude politiebureau. De advocaat wilde het pand met de buurt opkopen, zoals indertijd rijke Vughtenaren dat met de Steffenberg wilden.

 2. “Één verkeerde opmerking van de minister van Financiën kan tegenwoordig miljoenen aan schade opleveren.”
  een teken dat ze te veel macht hebben.

 3. Het journaille kiest de weg van de minste weerstand en dat is gewoon persverklaringen doorgeven. Mensen zullen toch onvermijdelijk de reaktie krijgen dit niet meer te consumeren. Het is gewoon tijd van je leven dat je vrijwillig weg geeft, naast de tijd die onder dwang wordt afgenomen.
  Ik was ooit in China in 1994 en zag daar de engelstalige China daily liggen bij de hotelbalie. Ik wilde die kopen, maar werd uitgelachen door de persoon achter de balie. Die kon ik gewoon meenemen. Ik vroeg me destijds al af wat er zo vreemd aan was dat ik wilde betalen voor de China daily en wat die lach precies vertelde. Je betaalt niet voor propaganda en iedereen weet eigenlijk wel dat het propaganda is.
  Ik denk dat de trend van kranten die in moeilijkheden komen en dalende abonnementsaantallen zich zal voortzetten.

  Doompie [5] reageerde op deze reactie.

 4. @pcrs [4]:

  En dan geven ze natuurlijk het internet de schuld van de terugloop…

  Wat feitelijk juist is, alleen de uitleg niet.
  Internet bied meer als gekopieerde ANP berichten..

 5. Hey negeer dit debiele gebeuzel.

  De familie Donner is tot in zijn vezels gecorumpeerd , overgrootvader , grootvader , vader en zoon.

  Dit volk trapt al sinds de dageraad der democratie rotzooi , en de nieuwe generatie wordt nu al klaargestoomd.

  Weet je ik kijk dwars door deze overtrokken en gewichtig formulerende bal gehakt heen.

  En je weet toch hoe het met die ” unie ” van het hoernaille zit ….heb ik hier op dit forum al niet genoeg gezegd ?

 6. @Nico de Geit [1]:
  Die social media worden al aangepakt. Ik lees althans regelmatig dingen als: “profielen van minderjarigen moeten standaard afgeschermd zijn” en dat soort betutteling.

Comments are closed.