De Indianen in de Verenigde Staten zijn een goed praktijkvoorbeeld wat er gebeurt zodra de staat de regie compleet overneemt. Na eerst bijna te zijn uitgemoord,  zijn de stammen in reservaten ondergebracht waar de overheid voor ze ‘zorgt’. De overheid beheert hun land, zorgt voor gezondheidszorg en betaalt voor huisvesting en onderwijs. Twintig verschillende departementen en afdelingen hebben speciale ‘native American’ programma’s. Het resultaat ? Onder Indianen heerst de grootste armoede – bijna 25 % –  en de laagste levensverwachting in de VS. Drank- en drugsmisbruik viert hoogtij en het aantal alleenstaande moeders is schrikbarend.

Een uitzondering vormen de Lumbees, een stam uit Robeson County, North Carolina. Deze Indianen worden niet gezien als een onafhankelijke stam en krijgen daardoor geen overheidssteun. De Lumbees doen het dan ook stukken beter dan hun gesubsidieerde broeders. Zij bezitten grond en huizen en zijn zakelijk succesvol actief.

Voorbeelden hiervan binnen de stam zijn projectontwikkelaar Jim Thomas (voormalig eigenaar van de Sacramento Kings) en Jack Lowery die de Cracker Barrel Restaurants opzette. Lumbees begonnen de eerste Indiaanse bank die nu 12 filialen heeft. Robeson County ziet er met zijn landhuizen Engelse stijl dan ook totaal anders uit dan het doorsnee Indianen reservaat.

Het belastinggeld dat de Amerikaanse overheid in de reservaten pompt, versteent hun initiatief en creativiteit. In plaats van te ondernemen, is het hoogste doel om bureaucraat te worden om zo dicht mogelijk bij de staatsvleespotten te zitten.

Omdat de overheid zo goed als alle Indiaanse grond bezit, bouwen individueen nauwelijks mooie woningen of richten bedrijven op. ‘ Niemand is eigenaar dus niemand ontwikkelt iets’, zegt Lumbee Chavis. ‘Kijk naar mijn stam. We hebben eigendomsrecht op ons land. Dat is het geheim. Ik houd bijvoorbeeld vee. Ik kan doen wat ik wil want het is mijn prive eigendom.’

De Amerikaanse overheid tekende contracten met de stammen en maakte de Indianen ‘speciaal’. Maar die speciale behandeling bracht de Indianen een vernietigend socialisme. Dit houdt hen afhankelijk en arm. Vrijheid daarentegen, als bij de Lumbees, brengt welvaart, zelfbewustzijn en initiatief. 

8 REACTIES

 1. Hoe zit het met de Indianen die in hun eigen reservaat/gebieden zelf de regels bepalen en er lucratieve gokpaleizen hebben opgericht? Het lijkt mij niet dat die uitkeringen van de staat nodig hebben.

  P.S. uit mijn woordenboek:
  sheep | sh ēp|
  noun ( pl. same)

 2. illegale immigratie is van alle tijden.de Indianen noemde het blanken.de laatste tijd schaam ik mij eigen voor mijn blanke geschiedenis.

 3. @ronald [5]: van alles wat je eet,drinkt en snuift kan je kanker krijgen,als je er aanleg voor hebt.hou het bij de enige goede reden om niet naar mc donalds te gaan.HET IS NIET TE VRETEN!!!!!

 4. @ronald [5]:

  Wat een kul argument. Er staat notabene bij dat ELK voedsel wat van een korstje voorzien is de betreffende kankerverwekkende stof bevat.
  Verder eens met ferry: de beste reden is dat het niet te vreten is. Doe mij dan minimaal de burgerkoning!

  Edit: (van wikipedia)
  Based on current stage of knowledge, acrylamide is a natural byproduct that forms when certain carbohydrate-rich foods are fried, baked, or roasted at temperatures above 120 °C.

  Maar nog steeds: de Mac is niet te douwen!

 5. @ronald [5]:

  idd onzin.
  een stofje wat vrijkomt bij het bakken of frituren van aardappels (en in mindere mate dus bij het bakken van hun broodjes en burgers) kan kanker veroorzaken.

  niets nieuws onder de zon, gefrituurd voedsel is niet zo gezond, gestoomt of rauw voedsel het gezondst.

  Betekend niet dat je meteen er kanker van krijgt, wel dat het slechter voor je is dan gezond eten.

  Een idioot die alleen maar mac donalds en magnetronmaaltijden eet en dan kanker krijgt… krijgt dat door zijn eigen ongezonde leefstijl, niet door mac donalds, want het behoord al algemeen bekend te zijn dat snackvoer “met mate” dient te worden gegeten.

  echter gezien de idiote aanklaagcultuur in amerika “als iets niet voor is gewaarschuwd, kun je ze erop aanklagen, maakt niet uit hoe logisch het zo zijn dat je dat gewoon hoort te weten”
  kanker door roken? sue them!
  kat dood door drogen in magnetrom? sue them!
  dood door een hartinfart van vet eten? sue them!
  begeeft een wc pot het onder jouw ass van 300 kilo? sue them!
  enzovoort.

  dat dit hier dus op bordjes staat is gewoon om in te dekken tegen dit soort aanklaagidioten

Comments are closed.