Gisteren werd in Engeland een referendum gehouden over een mogelijk ander systeem van stemmen voor het parlement.

Zij hebben nu een districtenstelsel. Dat wil zeggen dat men kan stemmen wie je uit je eigen district als vertegenwoordiger wilt afvaardigen. Degene die de meeste stemmen krijgt, wint. En dat gaat voor in totaal 650 districten.

 Dit systeem heeft het grote voordeel van een grote band van kiezer met zijn vertegenwoordiger.

Kijk maar naar het andere systeem, dat de stemmen van het hele land telt, net als in Nederland. Daarbij stem je op een “partij” ! Wie kan, van welke partij dan ook, nu onmiddellijk vertegenwoordigers nummer 2, 3 en 4 noemen? Mij bleek dat de meeste mensen nauwelijks de naam van de nummer 1 weten, en nummer 2 helemaal niet.

 De politici zeggen dat het nadeel is, als weinig mensen stemmen, die vertegenwoordiger al gekozen kan worden met bvb 30% van de stemgerechtigden. Nou, wat zou dat als de anderen niet meedoen of er niet in geloven?

 Het “Alternatieve Systeem” tracht een ingewikkelde mengvorm te introduceren. 
 Vrijdag wordt de uitslag verwacht.

Ik ben benieuwd, maar naar wat ik weet, ken, van Engelsen, zou het een wonder zijn als ze voor dat nieuwe systeemkiezen.
We zullen zien!

 Het zal niet eenvoudig zijn om in de Europese landen van het gestem af te komen. Haalbaar lijkt me wel om te zoeken naar inperking van de onderwerpen waarover die politici mogen stemmen.

 Bvb NIET over ontwikkelingshulp, NIET over cultuur, NIET over sport en NIET over een groot aantal subsidies.
Dat zou al een aardig begin zijn!!

8 REACTIES

 1. In elk parlement zou de partij van de niet-stemmer vertegenwoordigd moeten zijn. Per referendum kunnen ze op hun website onder die niet-stemmers politieke kwesties voorleggen.

 2. De situatie in Belgie maakt 1 ding heel erg duidelijk: een land heeft GEEN regering nodig.
  Belgie zit al meer dan een half-jaar zonder regering en het land bestaat nog steeds !

  Immers de politie en justitie voeren het toezicht op het naleven der wetten uit, de rechterlijke macht toetst dat en de ambtenaren voeren gewoon hun werkzaamheden uit.

  Als Belgie nu nog een referenden systeem zoals Zwitserland invoert, kan op voorspraak van de bevolking , de bevolking d.m.v. referenda zaken aan de orde stellen en kan het volk via die referenda zelf besluiten nemen.

  1) Betreft de Eu vind ik het vreemd dat er geen stemrecht is gegeven aan de burgers voor de invulling van de Europese Comissie. Deze commissie benoemt haar eigen leden en stelt regelingen op die dus ondemocratisch tot stand zijn gekomen en dan wel als wetten (!) worden uitgevoert in de lid-staten.

  2) Dan vind ik vreemd dat ik als Nederlander niet kan stemmen op mijn favoriete partij uit Ierland of uit Griekenland voor het EU-parlement. Ik ben toch Europeaan ? Nu dan dien ik toch uit alle EU-partijen te kunnen kiezen.
  Nu is het net zoiets al ik bij de 2de kamer verkiezingen uitsluitend kan stemmen op partijen uit mijn eigen provincie.

 3. “De situatie in Belgie maakt 1 ding heel erg duidelijk: een land heeft GEEN regering nodig. Belgie zit al meer dan een half-jaar zonder regering en het land bestaat nog steeds!”

  Dat gaat misschien een halfjaar of jaar goed, maar er wetgeving moet voortdurend aangepast worden, anders raakt ze verouderd en wordt het land onbestuurbaar. Daarnaast regeren de gewestelijke regeringen gewoon door.

  “Als Belgie nu nog een referenden systeem zoals Zwitserland invoert, kan op voorspraak van de bevolking , de bevolking d.m.v. referenda zaken aan de orde stellen en kan het volk via die referenda zelf besluiten nemen.”

  Zwitserland heeft een achterlijk systeem; tot 1990 waren vrouwen in de halfkantons verstoken van stemrecht. Tevens is er door de enorme macht van de kantons te veel bestuurlijke versnippering. Men spreekt niet voor niets van de Kantönligeist. Ze hebben ook een systeem als onze Zorgverzekeringswet. Het probleem is, dat de premie 300 à 400 euro is en vele mensen het simpelweg niet kunnen betalen.

  Alex [4] reageerde op deze reactie.

 4. @Vilseledd [3]:

  Over 10 jaar betalen we ook 300-400 euro voor onze zorgverzekering (dat is als we dat nu niet al betalen maar dan verborgen) en zeer waarschijnlijk voor slechter zorg. Je vergeet ook voor de gemak dat nu met een basis premie van 90 euro er al veel mensen hier, het niet kunnen betalen, dankzij de belastingdruk.

  In Zwitserland is de belasting tussen 0-13.2% en de BTW op zijn hoogst 7.6% Dus iemand die in de 0% tax groep zit, betaald in Switserland in totaal max 7.6% en nederland 19%. Max betaald men in Nederland 52% + 19% = 71% en in Zwitserland 20.8%.

  En ik heb begrepen dat de salariering daar hoger ligt dan hier.

  Ik heb liever een ouder systeem dat goed genoeg werkt en me max 20.8% van mijn inkomen kost, dan een zogenaamd nieuwere/uptodate systeem die beter zou moeten werken en me max 71% kost.

  71% van je inkomen aan een overheid geven is pas achterlijk. (En vergeet niet al die onzin gemeentelijke heffingen en slinkse andere belastinkjes die je mag betalen.)

  Hub Jongen [5] reageerde op deze reactie.

 5. @Hub Jongen [5]:

  Ik heb liever helemaal geen belasting, en ik weet dat belasting niet moreel is te verantwoorden.

  Ik heb het over een vergelijking tussen Zwitserland en Nederland. De een steelt minder dan de ander om zijn systeem in stand te houden. Ik geef aan het liever te hebben dat als ik toch bestolen wordt, liever minder bestolen te worden.

 6. het grote nadeel van het districtsysteem komt zo nu en dan in afrika naar voren waar machthebbers meer absolute macht hebben en al naar het hun belieft districtengrenzen kunnen veranderen.

  voeg districten die tegen je zijn nog even snel samen vlak voor de verkiezingen en splits districten die voor je zijn op in meerdere districten en je bent weer voor 4 jaar verzekerd van de macht.

 7. Democratie is de verering van jakhalzen door ezels.
  H.L.Mencken

Comments are closed.