Dit bericht staat nu met grote letters op alle nieuwssites. Met de mededeling dat deze sector voor een miljard omzet aan de fiscus heeft verzwegen. Daarvoor zijn er wel bijna 1300 onderzoeken gedaan en dat heeft een paar jaar geduurd.

Maar is het niet vertellen aan de fiscus wel fraude?

In het huidige spraakgebruik, waarin de overheid alles wat haar niet welgevallig is, fraude noemt, kun je bijna niet anders dan die betekenis gebruiken.

Maar uit internet ENCYCLO kun je lezen:
fraude
“Het misleiden, bedriegen of schenden van vertrouwen met als doel een oneerlijk of onrechtvaardig voordeel of materialistische winst te verkrijgen.
Categorie: Abstracte Begrippen > misdaad.
Gevonden op http://www.encyclo.nl/lokaal/10491

De vraag komt dan op of het verzwijgen van omzet aan degene die geld van je af wil dwingen, wel oneerlijk is, en of dat eerder zelfbescherming is?

Let wel, dit is geen advies om omzet te verzwijgen. Het grote risico nemen dat dit met zich mee kan brengen, kan wel te gevaarlijk zijn. Iedereen zal dit voor zichzelf moeten uitmaken.

Wat bij deze gedachte opkomt, is dat het wel gevaarlijk kan zijn, maar het is niet immoreel.

14 REACTIES

  1. N.m.m is het zo dat als je door fraude geld hebt gekregen en je hebt deze inkomsten keurig opgegeven aan de fiscus, het voor de fiscus is afgedaan.

    Als je dit geld niet opgeeft ben je de klos.

    Voor de fiscus maakt het dus niet uit HOE je het geld hebt gekregen, maar wel OF je het hebt gekregen.

    Burnitall [7] reageerde op deze reactie.

  2. De overheid ontdekt iets wat al jaren bij menigeen bekend is; de fiscale constucties via buitenlandse banken. In het verleden had ik als creatief constructies bedenker voor een adviesbedrijf mij daar al in verdiept en mensen en bedrijven daarin geadviseerd. Het is allemaal heel simpel en het is geen bedrog, maar gebruik maken van de mogelijkheden die het belasting systeem geaccepteerd heeft. Het is dan ook van de zotte dat ze daar nu zoveel werk van maken.

    Maar als je een beetje handige eerlijke ondernemer wilt zijn dan ga je deze toch wat dubieuse weg niet in en kijkt naar de mogelijkheden die die hier volkomen legaal zijn, en net zo goed althans redelijk goed werken. Het zelfde was er aan de hand met verkoop van Amerikaanse bouwprojecten, maar dat was inderdaad oplichting, maar geen belasting fraude en daarom werd daar niets aan gedaan.

    Als vrije ondernemer en je bent creatief, dan is het geen belastingfraude maar op een creatieve wijze legaal belasting ontwijken. En door de vele gaten in de wet is dat vaak altijd mogelijk, maar aan het einde schiet je er meestal weinig mee op, en je slaapt niet erg rustig door. Gewoon gebruik maken van de in ons land zijnde mogelijkheden bieden je voldoende ruimte om er goed van te kunnen leven.

    Persoonlijk ben ik tegen belasting betalen, want het is weggegooid geld, maar daarom ik nog nog wel eerlijk zijn en rustig kunnen slapen.

    Hub Jongen [4] reageerde op deze reactie.
    Reteip [6] reageerde op deze reactie.

  3. Ik zag het toevallig voorbij komen op tv. Ik kijk bijna nooit meer tv. Het werd gepresenteerd als feit. Heeft de rechter al uitspraak gedaan of roept de media maar wat?

  4. @Hub Jongen [4]: Maar ik ben wel oneerlijk als ik andere mensen bewust oplicht. Voorbeeld ;
    Ik geef opdracht aan makelaar mijn huis te verkopen. Deze makelaar gaat naar een relatie en zegt dat ik geld nodig ben en dat ik mijn huis ver beneden de prijs wel wil verkopen. Hij heeft al een koper die meer wil betalen.

    De stroman koopt het huis, het huis wordt daarna veel duurder aan de gegadigde verkocht, en de winst delen de makelaar en de en de stroman. Zomaar een voorbeeld uit de praktijk.

    De woning welke ik noemde kan ook een groot project van een paar miljoen zijn. Als de stroman geen handelaar is is hij soms vrij van belastingen.

    Hub Jongen [9] reageerde op deze reactie.

  5. @reiny [2]: maar daarom ik nog nog wel eerlijk zijn

    Net als hub zegt: degene die niet eerlijk is, is de overheid. Doet me denken aan Toine Manders: ‘ik heb geen moreel bezwaar tegen belastingontduiking, maar wel een praktisch bezwaar’

  6. @Troy Ounce [1]:
    1.Fraude is strafbaar
    2.Winsten door fraude worden nooit gemeld aan de fiscus omdat ze niet in de boeken worden opgenomen.
    3. Winst uit fraude wordt inbeslag genomen.
    4. Fraudebedrij wordt beboet met 100% van het fraudebedrag.
    5. Probleem.Fraudebedrag wordt altijd te laag ingeschat.
    6. Straf fraudepleger al helemaal een lachertje hier in Nederland

  7. Goed verdiend (met vastgoed)? De overheid zet je neer als crimineel. Nog even en iedereen die iets maakt van zijn leven is een misdadiger.

  8. Weet je…. De Belastingdienst zou zich eens moeten afvragen WAAROM mensen de belastingen willen ontwijken. Zou dat iets te maken hebben met de hoogte van belastingen? Zomaar een gedachte….

Comments are closed.