Wakkerdier roept in een tv reclame op om geen goedkoop vlees meer te kopen in supermarkten, maar duurder biologisch vlees te kopen. Dat is onbegrijpelijk, ze zouden toch vlees eten helemaal af moeten raden.

Om biologisch vlees goed te kunnen verkopen zouden ze de belastingen en heffingen daarop moeten verlagen om ook concurrerend te kunnen zijn. Nu maakt men alles duurder door de o.a. de CO2 eisen enz. waar alle boeren aan moeten voldoen en niet te vergeten de andere milieu eisen, bijdragen aan waterschappen e.d.

Nu wil men de mensen met een minimum inkomen of bijstandtrekkers adviseren geen goedkoop vlees te kopen. Hun inzet zou ook kunnen zijn zorg dat mensen met een minimum inkopen een hoger inkomen krijgen en zodat ze het dure vlees wel kunnen kopen. Dit kan door alle kostenverhogende lasten als btw enz. op te heffen. Vaak wordt vergeten dat grondstoffen en goederen duurder worden door de vele eisen en wensen van actiegroepen, een nobele zaak maar je moet wel realistisch blijven.

Uiteraard wil niemand dat het eens zo mooie Nederland helemaal te gronde gericht gaat worden. En daarom moeten onze boeren niet brodeloos gemaakt worden, maar de productie kosten verlaagd. En aangezien dat niet gerealiseerd kan worden, mede door Europese regelgeving, zullen wij massa productie en goedkoop vlees wel moeten blijven produceren, ten nadele van de biologische veeteelt.

Het is niet verstandig dat inwoners voor vlees en zuivelproducten afhankelijk worden van het buitenland want, daar zitten teveel risico’s aan. Aangezien vlees een onderdeel van ons voedselpakket en export is, zal Nederland wel grote veestapels moeten houden.

Wakkerdier moet eens in de spiegel kijken en realistisch gaan zoeken naar oplossingen en geen schade aan veeteelt bedrijven toebrengen, daar wordt alles alleen maar duurder van en beseffen dat biologische veeteelt nooit genoeg kan produceren om te voorzien in de behoefte die er bestaat. Daarom is de antireclame voor goedkoop vlees een onrealistisch voorstel, en zou met het gesponsorde geld iets zinvoller kunnen gaan bedenken.

RED. En de oplossing is natuurlijk dat Wakkerdier niet de overheid moet aanmoedigen voor acties. De overheid moet er zich helemaal niet mee bemoeiien een de vleesproductie overlaten aan ondernemende boeren.
Al mag natuurlijk Wakkerdier net als ieder ander zijn eigen menig verkondigen!

9 REACTIES

 1. Jammer, dat actiegroepen zoals wakker dier hun pijlen richt op, en de roverheid, en de varkensboeren, en consumenten.

  Als ze zich gewoon zouden richten op consumenten, het promoten van biologisch vlees door reclamespotjes met goed onderbouwde argumenten dan zouden ze meer succes boeken.

  De overheid profiteerd alleen maar van acties voor duurdere producten.
  Denk aan de hogere BTW opbrengsten en dan niet alleen van het vlees, maar ook voor alle andere extra benodigde voorzieningen.
  De extra belastingbetalende mankracht die nodig is om een sudderlap biologisch te maken.

  In ruil daarvoor zal wakker dier wel een mooie jaarlijkse subsidie opstrijken die dmv belastinggeld zelfs bij vegetariers weg word genomen.

  Biologisch vlees zal “op aanraden van” wakker dier uiteindelijk het enige vlees zijn wat te koop mag zijn in de supermarkten.

  Het circeltje is dan weer rond.
  Doe mij maar een braadlap uit de megastal zoalng het nog kan

 2. In Vernederland wordt méér dan genoeg vlees gefokt, namelijk voor de export. Meer dan 60.000.000 varkens, een veelvoud hiervan aan kippen, etc.
  In ieder geval meer dan we als hoofd van de bevolking nodig hebben.
  Daarnaast wordt er nog veel vlees geïmporteerd uit andere landen.
  En dat terwijl we vlees niet eens hoeven te eten om gezond te blijven.
  Integendeel, al dit vlees is van dusdanige lage kwaliteit, en deze bio-industriedieren hebben zo’n slecht leven gehad, dat het eten van dit vlees nimmer kan bijdragen aan een goede gezondheid van geest en lichaam.
  De berg vaccinaties én antibiotica die we als mens via dit vlees binnenkrijgen is alarmerend, en veroorzaken o.a. autisme.
  Antibiotica betekent: Tégen het leven, en wel dat van U, niet alleen van de dieren die het ongewild toegediend krijgen.
  De Europese gemeenschap stelt in- en export premies ter beschikking, voor elke keer als er een zogenaamde niet bestaande grens binnen de EU wordt gepasseerd.
  Een goede vriend van mij reed zo op en neer naar Portugal met tomaten, zo’n 15 ton.
  Echter, hij kwam telkens weer terug met een lading verrotte tomaten, die dan bij de vuilstort werden afgeleverd, om daarna weer nieuwe te laden bij de veiling.
  Zijn werkgever verdiende zijn geld met deze premies.
  Aardappels uit west Brabant worden gewassen in Italïe, en gaan dan weer schoon terug naar NL om verpakt te worden.
  Lamsvlees uit Nieuw Zeeland, ‘slechts 22.000 km’ hier vandaan, kost slechts E5,90/kilo, terwijl lokaal lamsvlees, gefokt met EU premies, het 3- voudige kost, en voor een groot deel weer voor minder wordt ge-exporteerd naar andere landen.

  Het wordt tijd voor een nieuwe stichting, beweging of partij, maar dan met de naam: ‘Wakker Mens’.
  Een partij voor de Mensen zou onderhand ook meer dan welkom zijn.

  Dream On, Zé.

 3. En wanneer je leest dat er weer toestemming is afgegeven voor de megastallen dan hoef je al geen vlees meer. In de oudheid was de mens een carnivoor maar door de evolutie is dit helemaal niet meer van toepassing.
  @Zé: je hebt gelijk. Ook de Nl-eieren gaan via dubieuze wegen een paar keer de EU rond vanwege het geld. Er wordt niet aan de verkoop bij de Nl-consument verdiend maar aan het rondrijden ervan. Zoals met zoveel goederen en grondstoffen. Lang leve de EU!!! NOT.

  Burnitall [8] reageerde op deze reactie.

 4. @hugo van reijen [5]:

  @Zé [6]:

  Waarom hebben we überhaupt een overheid nodig?

  Ik ben het met de teneur van het artikel niet eens. De overheid is vooral de boosdoener met kostenverhogende BS*. De vrije markt is prima in staat zelf te bepalen of biologisch vlees een zinnige optie is; daar hebben we geen UN, IMF, etc voor nodig (Even schaamteloos promotie maken – zie ook mijn korte verhaal(400 woorden): The collision http://www.leonardopisano.com/?p=156)

  *) Burocrate Satisfactie

 5. @MareJane [3]: ” In de oudheid was de mens een carnivoor maar door de evolutie is dit helemaal niet meer van toepassing.

  Bewering is niet waar.
  De mens heeft van oudsher altijd al van planten een vlees geleefd. Zo is zit darmenstelsel nu eenmaal in elkaar. Alleen vlees eten is niet gezond, maar alleen groenten en fruit ook niet.

Comments are closed.