Een onopvallend bericht was te vinden op FOK! . De drugsoorlog in Mexico woedt al jaren en heeft tienduizenden reeds het leven gekost. Ongeacht de effecten van drugs op de samenleving is dit een fors aantal en dit betreft nog slechts het aantal doden in Mexico. De Amerikaanse ‘War on Drugs’ woedt op meer plaatsen.

Het verbieden van drugs is niet effectief. Groothandelaren gaan er doorgaans vanuit dat een bepaald percentage van hun handel in beslag wordt genomen, dus al wat ze moeten doen is trachten een overmaat te produceren. Inbeslagnames hebben hooguit tot gevolg dat de prijs stijgt en om de prijs dusdanig te laten stijgen dat gebruikers het gebruik afzweren moet een zeer significant deel van het aanbod van de markt worden gehaald. Bij een dusdanig stijgende prijs zullen de productie en de smokkel alleen maar toenemen. Het uitbannen van drugs is onbegonnen werk.

Het is de VS ernst met de War on Drugs. Minimumstraffen hebben simpele gebruikers jarenlange celstraffen opgeleverd, tot het punt dat bijna 1% van alle Amerikanen vast zit of voorwaardelijk vrij is. Als het de overheid erom te doen is om mensen te beschermen tegen drugs lijkt me het opsluiten in kerkers een bijzonder twijfelachtige remedie. Beter is het om drugsgebruik als een medisch probleem te zien waarbij patienten gewoon naar de dokter kunnen gaan en behandeld kunnen worden. Het Nederlandse gedoogbeleid is een stap in de goede richting. Gebruikers kunnen hun waar in een gewone winkel kopen, oproken en als ze problemen krijgen kunnen ze hun huisarts opzoeken of zich aanmelden bij Jellinek. Dit alles zonder gevaar ooit de traliedeur achter zich te horen dichtslaan. Ons gedoogbeleid is nog lang niet perfect, de teelt van cannabis is immers nog steeds verboden en geweld is in deze vorm van tuinbouw geen uitzondering. Dat is het wel bij de teelt van spruitjes en broccoli.

Op de markt voor mobiele telefoons woedt een felle concurrentiestrijd tussen verschillende aanbieders (Nokia, Samsung, HTC, Apple enz.) en ook in deze markt gaan miljarden om. Toch leidt dit niet tot tienduizenden doden. Het is het verbod op drugs dat tot ellende leidt. Aangezien de gehele handel en transport toch al bij wet verboden is is het een kleine stap om de concurrenten dan maar met machinegeweren te lijf te gaan. Waarom niet?

De overheid zou alle drugs moeten vrijgeven. Dit niet alleen om morele redenen – het opsluiten van mensen die niets misdaan hebben anders dan dat ze bepaalde genotmiddelen nemen is onaanvaardbaar -, maar ook om praktische redenen. Het zal criminele syndicaten de wind uit de zeilen nemen en het zal gebruikers decriminaliseren zodat ze de weg naar de hulpverlening kunnen vinden.

2 REACTIES

 1. Van de oogst in een derde wereld land tot de verkoop bij ons op straat gaat het handeltje tientallen keren over de kop wat betreft waarde. Tegen zulke winst percentages kan niemand ooit op.

  Werkelijk elk object dat het land binnenkomt kan drugs bevatten. Het is dweilen met de kraan open en heeft geen enkele zin.

  De prijs wordt bepaald door de moeilijkheidsgraad van verkrijgbaarheid, dus hoe beter je bestrijd hoe duurder het wordt voor de gebruiker. Hoe meer geld er in de business omgaat hoe zwaardere wapens en geweld er gebruikt wordt.

  Ons gedoogdbeleid is de ideale voedingsbodem voor criminele activiteiten alleen totale legalisatie kan de criminaliteit uit de softdrugs halen. Buitenlandse criminele organisaties hebben hier kwekerijen en drugslabs omdat ze de middelen hier heel makkelijk kwijt kunnen. Het geld dat verdiend wordt komt weer in het criminele circuit terecht in ons land en in de andere europese landen.

  Ik zou voor legalisatie gaan en koffieshops in de oude grenskantoren bouwen, dan hoeven de Fransen, Belgen en Duitsers niet ons land in om hun softdrugs te halen. Mooie Nederlandse vlaggetjes of klompen op de zakjes, prima export product, iets om trots op te zijn.

  Maar goed, visie is er niet in de politiek, daadkracht nog minder en logica is ver te zoeken wbt het drugsbeleid. Er is alleen maar angst wat de buurlanden wel niet zullen denken. Maar wij halen toch ook elk jaar vuurwerk uit Belgie en Duitsland? Ook zo’n voorbeeld van hoe iets verbieden de prijs op drijft.

  Aan de andere kant zou ik het gedoogdbeleid zonder aarzelen inruilen voor de Belgische wapenwet. Elk land doet gewoon zijn eigen ding op zulke punten, ons punt is softdrugs 🙂 Legalize now!

 2. War on drugs wordt misschien wel eens verkeerd begrepen.Wie zich verdiept in WAR DRUGS die gebruikt wordt om militairen onvermoeibaar te maken al dan niet willens en wetens aan het wordt toegediend is iets waar we eens dieper onderzoek naar zouden moeten doen.

  Het gebruik van deze Oorlogsdrugs is misschien wel het spoor wat leidt naar oorlogsmisdaden zoals we in de duitse kampen en in abu graib en guantanamo hebben gezien.

  Stel nu dat Bijvoorbeeld het duitse D-IX verantwoordelijk was voor de onmenselijke misdaden door kamp personeel.En dat we moeten vaststellen dan LSD dit soort misdaden in Vietnam heeft uitgelokt maar dus ook in abu graib en guantanamo wellicht met andere stoffen als Meth verbonden stoffen.

  Zou dat een heel ander licht werpen op de geschiedenis maar wellicht ook nog het heden bij de strijd in Irak en Afghanistan.In de krant hoor je er maar weinig meer over tot er straks in Kunduz weer NL doden gaan vallen.

Comments are closed.