Hoewel het niet direct een pleidooi is voor het herinvoeren van de slavernij is dit artikel lezenswaardig. 90% van alle Nederlanders vindt dat iemand die kan werken ook moet werken, anders kunnen ze naar hun zorgtoeslag en AOW fluiten.

Er zijn verschillende groepen Nederlanders die niet werken, bovenal aan de boven- en onderkant van de welstand. Puissant rijke mensen zullen wellicht liever hun tijd doorbrengen op de golfbaan dan achter het bureau, maar laat dit nou ook net de groep mensen zijn die een AOW en zorgtoeslag niet nodig hebben. Zo’n fooitje zou voor hen een aanfluiting zijn. Voor de groep die er diametraal tegenover staat is het een andere kwestie. Grote aantallen burgers leven van een uitkering en voor hen is AOW en zorgtoeslag een welkome aanvulling. Laat dit nou net de groep zijn die deze uitkeringen het hardste nodig heeft en 90% van de Nederlanders wil hen deze ontzeggen.

Uitkeringen en toeslagen worden afgenomen van werkenden alvorens ze in de achterzak van de ontvangers belanden. Het zet natuurlijk kwaad bloed om als loonslaaf afgepeigerd na een dag hard werken langs de tuin van de buurman te lopen waar deze zich in de stralende zon tegoed doet aan een paar lekkere koude pilsjes. Waarom hij wel en jij niet? Hier is zowel van regelrechte jaloezie als van een gekrenkt rechtvaardigheidsgevoel sprake.

Het zou voor de proostende buurman minder eenvoudig zijn zijn levensstijl voort te zetten als niet iemand anders die voor hem financierde. Als we daarmee ophouden wordt 90% van de Nederlanders tevreden: wie kan werken zal wel aan de slag moeten!

Een zeer eenvoudige doch doeltreffende oplossing. Opmerkelijk genoeg zit onder de genoemde 90% een aanzienlijk deel dat zelf niet werkt. Gezond arbeidsethos wordt, net als socialisme, nogal eens met de mond beleden.

11 REACTIES

 1. Laat de zuurmensch De Lieve Heer maar op zijn blote knieen danken voor dat de luilakken niet werken. Als dezen wel een baan krijgen, dan zal dat voor de overheid zijn. Want welk bedrijf wil zo’n type nou in huis hebben?

  En bij de overheid zullen zij hoogstwaarschijnlijk een carriere krijgen als ’toezichthouder’ en de hele dag (nou ja, van 10 tot 3 min 2 uur lunchpauze) onzinboetes uitdelen aan de hardwerkende werkmier. Bijvoorbeeld voor niet tijdig snoeien van onkruid in je tuin, of links op de stoep lopen, of het niet eerbiedig aankijken van een moslim in de tram. Dus laat de lamzakken maar lekker lui zijn. Je moet ze gewoon geen uitkering geven…
  Hoc Voluerunt [2] reageerde op deze reactie.

 2. @Bon Vivant [1]:
  Gewoon gene uitkering geven inderdaad, en je dankt de heer niet op zijn knieen dat hun de arbeidsmarkt niet op zijn gegaan.

  Na enkele jaren werken ontwikkelt een mens een werk ethiek.
  Als hij of zij keer op keer ontslagen wordt en daarmee geen luxe meer kan bekostigen dringt de realiteit maar al te snel door, dat het zo niet kan.
  Of sneller zelfs dan je denkt.

  Daarbij is het op geen enkele manier te rechtvaardigen dat als een mens lui is en een slechte werk ethiek heeft en er niets van akt of geen kennis heeft, een ander voor hem op moet draaien zodat meneer lekker een pilsje in de tuin kan drinken (schultenbrau wellicht)

  Mogelijkheden
  – Magazijn medewerker
  – Asperge steker
  – Plukker
  – schoonmaker, kantoorpanden, kazernes, stallen enz enz.
  Als de uitkeringen stoppen en de verzorgingstaat weg is heeft de middenklasse meer geld over en kunnen deze diensten afnemen welke de onderste laag kan vervullen. Iets wat nu onmogelijk is door ongelofelijk hoge belasting druk.

  – Schoonmaker
  – klusjesman/vrouw
  – Au Pair
  – tuin verzorger

  Je zal dan denk ik snel; een situatie krijgen waar de middenklasse en elite afspraken maken op individuele basis met de onderste om wederzijds tot een win win situatie te komen.
  Waarbij de minder kundige laag van de bevolking een taak kan vervullenvor de hogere zodat deze meer kan werken zonder bijvoorbeeld de sores van thuis aan zijn of haar hoofd te hebben.

  Klinkt elitair… misschien.. maar zolang beide er beter van worden zie ik er gene kwaad in.

  Als mijn gezin (middenklasse op de rand die met 100 euro bruto minder 600 euro netto overal recht op heeft) alles mocht houden, dan konden wij iemand anders inhuren voor taken en kon mijn vrouw gaan werken zodat die persoon ook een goed betaalde baan zou hebben.. en zouden wij in het gehele plaatje bijdragen aan meer productie van goederen en diensten en daarmee voor iedereen de economie versterken.
  Zodat wij en die minder bedeelde persoon, meer voor het geld kan doen wat we allemaal verdienen.

  Bon Vivant [3] reageerde op deze reactie.

 3. @Hoc Voluerunt [2]:

  Ik ben het met de schrijver eens dat het mensen niet verplicht kan worden om aan het werk te gaan. Dit staat los van de morele kant, van of het wel of niet moreel-correct is om te werken.

  Maar er is ook niet zo iets als een recht op luiheid waarbij de luilak geld krijgt waar anderen voor moeten werken. Want hiermee eist de luilak het recht op om slaven te mogen houden. Iemand moet immers werken om de rekeningen te betalen.

  Ik denk dat veel subsidies aan personen met een laag inkomen beter kunnen worden vervangen door een hoge belastingvrije voet voor iedereen, 20.000 euro bijvoorbeeld. Is geen vlaktaks maar wel een stap in de goede richting. Dan loont het ook om te werken voor een laag loon, wanneer je marktwaarde niet hoger is, of als je liever halve dagen werkt.

 4. Het gaat er niet om of iemand moet worden verplicht om te werken of niet. De kern van de zaak is of de rest van de samenleving ledigheid moet betalen.

  @Hoc [3]. Jij wilt nivellering?
  De enige fundamentele oplossing is een veel kleinere overheid, en de “ik heb er recht op” mentaliteit ombuigen in “ik ben blij dat ik in een land leef waar ze me niet laten verkommeren”. Maar het systeem is sneaky opgezet: zolang de meerderheid meer krijgt dan bijdraagt zal collectivisme hoogtij vieren.

  Sander [5] reageerde op deze reactie.

 5. @Leonardo Pisano [4]: Maar het systeem is sneaky opgezet: zolang de meerderheid meer krijgt dan bijdraagt zal collectivisme hoogtij vieren.

  Als je er over doordenkt, een intressante zin.

  Want waarom ‘krijgt’ die meerderheid meer dan ze bijdraagt? Indien de benoemde ‘onderkant’ meer betaald kreeg voor hun onderkantwerkzaamheden, dan zouden ze in gevolg ook meer bijdragen. Toch? Misschien moet ‘de minderheid’ daarom juist wat minder gaan verdienen om e.e.a. te bekostigen? Zodat het allemaal wat eerlijker wordt voor de meerderheid EN de minderheid.

  Ha, Ha, Ha!

 6. Zo zie je maar weer dat de overheid de burger alles kan wijsmaken wat ze wilt. En iedereen praat die onzin na zonder ook maar zelf na te denken. Net als dat men nu de schuld afschuift op de Grieken ipv op de banken die de werkelijke oorzaak zijn van de ellende. De Grieken , de Grieken , De Grieken! IPV de winsten, de winsten, de winsten die die banken gemaakt hebben toen ze hun geld in Griekenland belegden. Daar kregen ze enorme hoge rentes voor omdat het een riskant land was! En dat is jaren goed gegaan maar over die winsten heeft men het niet!

  Zo ook de uitkeringtrekkers(los van de bijstand)We horen constant dat de belastingbetaler opdraait voor de WAO ers en de WW ers. Maar ik raad iedereen eens aan op op zijn loonstrookje te kijken! Bijna iedereen betaald WIA -premie! Tot voor kort betaalde ook iedereen WW-premie maar deze pot was zo overvol dat ze een paar jaar geleden besloten hebben om de WW premie stop te zetten.
  Dit zijn dus gewoon verzekeringen die men maandelijks betaald en een belastingbetaler draait dus absoluut niet op voor een WAOer of WWer! In tegenstelling van wat de overheid het volk wilt laten geloven dus.

  De overheid heeft natuurlijk veel liever dat iedereen lekker premie betaald en dat niemand ww of wao krijgt zodat ze nog meer miljoenen over de balk kunnen gooien! Of zodat ze straks weer hun eigen lonen met 10% kunnen verhogen! Daarbij wijzend naar de Grieken en de uitkeringstrekkers natuurlijk! Wijzend naar iedereen behalve hunzelf! En iedereen praat die idioten gewoon na! Ook de libertariers hier!

  En daarom hoort men dagelijks slogans als: De belastingbetaler draait op voor de uitkeringtrekkers.(bijstand uitgesloten)

  En iedereen denkt natuurlijk dat de overheid miljoenen euro’s terug zou geven aan de burgers als er in dit land geen enkele ww-er of wao-er zou zijn. Dream on!

 7. Als de overheid wil, dat we straks allemaal EHEC hebben, dan zou ik zeggen: een strak plan!altijd het idee, dat de genoemde “banen” dan vooral baantjes zijn bedoeld om iemand de grond in te trappen. Nooit hoor ik iemand zeggen: “Al moet ik bankier of manager worden.”

  Libertariër [10] reageerde op deze reactie.

 8. quote:

  Hoewel het niet direct een pleidooi is voor het herinvoeren van de slavernij is dit artikel lezenswaardig. 90% van alle Nederlanders vindt dat iemand die kan werken ook moet werken, anders kunnen ze naar hun zorgtoeslag en AOW fluiten.

  end quote

  Je stelt dat 90% van de nederlanders dit vinden.

  Je bedoelt toch zeker wel 90% van de ondervraagden smerige cijfer en feiten verneuker.

 9. Werken doet men toch voor zichzelf?
  Als iemand niet hoeft te werken vanwege een grote ervenis bijvoorbeeld, waarom zal diegene verplicht moeten zijn om te werken?
  Niet werken wordt onmogelijk gemaakt door de staat.

  @Ger. [9]:
  Waarom zou de “gemeenschap” een bordje eten voorzien?
  Daar kun je familie, vrienden een liefdadigheidsinstelling voor vragen, of je kunt ervoor gaan werken.

  @Vilseledd [7]:
  dan vooral baantjes zijn bedoeld om iemand de grond in te trappen.

  Wat zijn minderwaardige baantjes, baantjes die de overheid verplicht laat doen door een zelfgecreeerde hulpbehoevende groep mensen?

  Daardoor worden mensen die deze baantjes al doen ook gelijk in een hokje gestopt?

  Werken doet men voor levensonderhoud of om in de toekomst een betere positie te kunnen bereiken.
  Er zijn ook een sociale overwegingen, maar dat is voor iedereen verschillend.
  Werken is ook gezond.

  Werken werkt alleen als het werk niet verplicht wordt door anderen, anders kun je het beter slavernij noemen.

 10. 9. Uit mededogen;Als er op andere wijze in wordt voor zien is een tegen prestatie, indien gewenst een uitsteken middel om je dankbaarheid kenbaar te maken.
  M.b.t.deze daad van barmhartigheid.
  Het is een vorm van wellevendheid,een gunst.
  Als je meer wilt eten ga je gewoon aan het werk.
  Het is een kwestie van je konijn zelf vangen,dus niet
  een ander er voor op laten draaien.
  Het lijkt mij duidelijk,wat moet ik er verder nog van zeggen.

Comments are closed.