Vrij vertaald:”Je keuken moet je verkopen, op het keukengerei en bestek ga je gewoon bezuinigen, de tafels en stoelen bouw je af, en dan loopt je zaak  weer!

Leg de Grieken zo veel mogelijk beperkingen op, leen ze dan geld, en dan gaan ze zo hard werken dat ze alles in veelvoud terugbetalen.
Bijgaande cartoon verklaart het perfect.

 

27 REACTIES

 1. Klopt natuurlijk niet. Het privatiseren van staatsbezittingen zoals energiebedrijven en havens is helemaal niet hetzelfde als de keuken verkopen van een restaurant.

  Overigens zouzelfs dat een goed idee kunnen zijn. Sell-and-leaseback zijnprincipes die veel bedrijven met success toepassen.

  Probleem is dat de Grieken veel te veel geld geleend hebben voor structurele consumptie. Dat is meer te vergelijken met een restaurant dat 300 stoelen en 12 koks heeft, met maar 10 gasten per dag. Jammer voor die 11 koks die overbodig zijn, maar het is niet anders.

  De kern van het probleem Griekenland zijn de Grieken zijn, die een werkethos van niets hebben. Dat is op zich niet erg,als men dan ook genoegen neemt met het welvaartsnivea dat daarbij hoort. Dat wil men echter niet. Nu, dat zal toch gaan gebeuren goedschiks of kwaadsschiks.

  Of daarbijde EU hen dwing de keukens te verkopen, ze uit de euro stappen of er schuldsanering plaats vindet maakt niet uit. In alle die de gevallen is Griekenland de komende 20 jaar de sigaar.

  Voor ons is de Grieken uit de euro de beste optie. Voor de Grieken is dat overigens de met afstand slechtste optie. En moeten saneren, en ook nog eens een bankrun krijgen, een totaal opdrogen van alle investeringen, een forse inflatie en koopkrachtdaling en als toetje ook nog eens structureel hoge rentes betalen op je staatsleningen.

  Voor de Duiters en Fransen is de sanering zonder kwijtschelding de beste optie. Laat de Grieken maar bloeden, zweten en saneren en de rest van de EU staat garant voor de Duitse en Franse banken. Dwz de vraag is hoe lang nog, want 80 + 110 miljard is al snel de halve Griekse staatschuld. De ECB heeft ook nog flink wat en dan is maar de vraag of deprivate sector nog groot risico loopt.

  Voor de Grieken is de optie kwijtschelding ideaal. Niks afbetalen, maar doorfeesten. Nou ja, niet helemaal natuurlijk.

  In alle 3 de gevallen zal men moeten saneren, maar in het laatste geval kan men meer dan in de andere 2 opties de kantjes eraf lopen.

  pcrs [5] reageerde op deze reactie.
  Reteip [6] reageerde op deze reactie.

 2. Wie wil keukens kopen, en terugleasen, aan een restaurant dat failliet is.
  Of anders gezegd… wie wil er een staatsbedrijf kopen in een failliet land, waar je na de koop een flink deel van je inkomsten zal moeten afstaan, maar niemand dat werkelijk doet.
  Waar de mensen liever niet willen werken en op hun 50e al met pensioen gaan?

 3. Volgens mij is de beste oplossing een faillissement met extreem gematigde noodhulp aan de banken. Als er een paar omvallen is dat geen probleem, alleen de spaarders moeten gered worden, de klanten van de banken, niet de banken zelf.

  Het geld van de banken is uit gebakken lucht ontstaan en vervolgens willen ze het terug met rente. In dit geval gaat dat dus niet. Jammer dan, laat een aantal banken maar ploffen, wat moeten we anders, nog meer nieuw geld verzinnen om de banken te redden? Zo houden we de arrogante banken, de bonussen en de too big to fails in stand.

  De schuldencrisis kan alleen opgelost worden door de geld creatie en het bankieren anders aan te pakken. Zoals iedereen inmiddels weet creëert dit systeem geld als schuld en daar worden alleen de banken beter van. De bankiers hebben de politiek geïnfiltreerd en gijzelen op dit moment de hele wereld. Vervolgens manipuleren ze de politiek in hun jacht naar meer winst, meer macht en nog hogere bonussen en expansie.

  peetar
  kinderpindakaas.blogspot.com

  leo [4] reageerde op deze reactie.

 4. @peetar [120873]:
  Goeie denkpiste, gesteld :
  Geld als een maatschappelijk dwangmiddel ! duidelijker kan niet, schuld is een pressiemiddel in een democratie of de diktatuur vd meerderheid waarvan overheden en banken de emittent zijn. Bevrijding vh slavenvolk of idg schuldaflossing is politiek incorrect en erg nadelig voor banken. Het valt mij op, dat de schuldexpansie sinds de EU resulteert in een vloed van nieuwe wetten (15000 ???) en regelneverij. wat zou bewijzen dat bij een creditcrunch de politieke orde en invloedrijke bankiers veel hebben te verliezen en het vrijheidsprincipe als gedachtengoed voor het volk in de plaats komt. Dan is de oplossing het wantrouwen in geld en burgerlijke ongehoorzaamheid.

  Mijnheer de agent, ik zal zeker mijn verkeersboete betalen…

  met een karton verse scharreleieren want ik heb geen geld. Hilarisch tafereel…

 5. @Armin [120871]: Ik denk overigens dat ‘een werkethos’ van niets eerder een gevolg is dan een oorzaak.
  Een grote overheid en machtige vakbonden (via die overheid) plunderden de Griekse onderdaan dusdanig, dat zijn motivatie verdween.
  Ik denk dat arbeidsethos een hele traag reagerend iets is. Je kan onderdanen een tijdje plunderen en dan werken ze nog stug door, maar op een gegeven moment gooien ze de handdoek in de ring en gaan lanterfanten. Andersom werkt het denk ik ook traag: stop met plunderen en ze blijven nog een tijdje lanterfanten in de veronderstelling dat het toch wel weer gestolen zal worden.

  Armin [23] reageerde op deze reactie.

 6. @Armin [120871]: De kern van het probleem Griekenland zijn de Grieken zijn, die een werkethos van niets hebben.

  Als niet 1 op de 4 grieken bij de ambtenarij werkten dan was die brakke werkethos niet zo erg geweest. Ze hadden dan allemaal gewoon slechts een klein huisje en geen auto met bijbehorende luxe.
  Probeer je eens in te denken dat bijv een boer tegenwoordig voor 125 man aan voedsel kan produceren. Hij kan in feite leven van een half uur werken per week 😀 In plaats daarvan werkt die 40-50 uur, en komt leuk rond. Je zou denken dat die als een koning zou leven. waar gaat de winst heen? Juist.

 7. Hub, er is werk aan de winkel. Uit de opmerkingen blijkt de het probleem heel eenvoudig wordt gezien:

  1. Het is de schuld van de luie Grieken.
  2. Knijp ze af, dan is het probleem “voor ons” opgelost.

  Vraag: Als jij naar de bank gaat en ze lenen jou 10 miljoen, wiens schuld is het dan indien blijkt dat jij de aflossingen niet kan afbetalen?

  De banken die de leningen gaven wisten verdomd goed dat Griekenland deze nooit zou kunnen afbetalen. Ze gingen gewoon voor de provisie en bonussen. Men wist ook dat iemand/iedereen (ECB, IMF, etc) garant zou staan mocht het mislopen.
  De banken wisten dus wat de financiele situatie in Griekenland was: er werden prachtige constructies bedacht om de leningen buiten de boeken te houden en tevens werden er weddenschappen (credit default swaps) afgesloten dat Griekenland failliet zou gaan. Hoeveel bewijs heb je nog meer nodig?

  Dezelfde mensen, banken, rating agencies, set-up en resultaat. In Brazilie, Mexico, Argentinie, Portugal, Spanje, Italie, Belgie en Griekenland.

  Het gaat helemaal niet om de Grieken. Dat wil de politiek en de msms jou doen geloven.

  Het is een set-up door de internationale banken. Het heet afpersing.

  Overigens zijn de CDS (Credit Default Swaps) de bom onder alles. Griekenland had allang failliet kunnen gaan, beetje aanpassen hier en daar. Maar de problemen met de CDSs houden het tegen omdat men niet weet hoeveel van die gokafspraken er zijn gemaakt en ook niet voor welke bedragen. Het is een ongereguleerde markt (van totaal ong 600 Triljoen US$)die de relatief kleine default van Griekenland met een factor 10-100 zou kunnen vergroten. En dan gaat het hele Westerse financiele systeem eraan. Dit probleem heeft niets te maken met de opmerkingen dat “wij” of “onze banken” maar een X bedragje hebben uitgeleend.

  Indien Griekenland default zeg maar dag tegen je pensioen.

  Burnitall [22] reageerde op deze reactie.

 8. @IIS [120878]:

  Goldman Sachs sloopte de Grieken en de Draak heeft tijd tot 2019 om heel de EU naar de kloten te helpen en leeg te trekken voor de Amerikanen. De EU zal de loonslaaf zijn/worden van de Amerikanen. Amerika is een kutland en levensgevaarlijk voor ons, maar noch kutter en nog gevaarlijker zijn de gekken in Brussel die over de hoofden van de EU-burger heen regeren.

  Ons lot zal een Grieks lot zijn en de overheid en politiek maar roepen dat wij het hier in den lande zo goed doen. Spookambtenaren en spookuitkeringen en dat is nog maar het topje….
  IIS [10] reageerde op deze reactie.

 9. @IIS [120879]:

  Het is een onophoudelijke reeks van zoetsappig gelul en men doet niet anders dan pappen en nathouden, omdat de jongens, ook hier in NL zo fijn mogen meevreten uit de staatsruif moet men ze ‘daar’ maar helpen.

  Men houd een percentage zoetsappige lullers in leven en gooit miljarden stuk aan de meest onzinnige en hoogst vunzige dwaasheden.

  Het is om onze poen te doen, de politici hebben uiteindelijk nu het gore lef en fiat om belastingen zonder omhaal te verhogen en daar te halen waar ze het niet zouden mogen halen.

  Degene met schulden zijn degene die moeten worden geholpen en degene die netjes en braaf hebben gespaard en gewerkt zullen worden uitgebeend.

  Wie zonder schulden is zal verdwijnen in de klauwen van de judassen.

  Ik wens de heren en dames in de politiek de hartelijke ziekte toe en dan heb ik het niet over een griepje….Oh, u vindt dat erg? Wat wensen ze ons dan toe?

 10. Door er gelijk de joden en de Turken “semensen” van te maken. Dat klinkt al minder beledigend.

 11. Wie heeft er nog wel vertrouwen in de euro?

  Steeds meer Duitsers twijfelen over de euro. Uit een peiling van een Duitse zondagskrant blijkt dat 71% geen vertrouwen meer heeft in de Europese munt.

 12. Laat ik het voor de Grieken opnemen.

  Als wij zo’n warm klimaat zouden hebben, zouden we ook veel minder hard werken en veel minder vruchtbare grond hebben. En diep in ons hart willen veel Nederlanders vroeg stoppen met werken en in de zon liggen bij een zwembad. En of daar dan wel of niet belasting overbetaald is, is dan niet meer zo belangrijk.

  Kortom, Europa is een speeltje van de politiek en de banken zonder draagvlak bij de inwoners, en Griekenland had nooit toegelaten moeten worden. Net als sommige andere landen die niet genoeg geld opbrengen om op gelijk niveau mee te doen.

  Maar de Grieken zelf kunnen hier niks aan doen. Zij leven gewoon het goede leven dat wij ook zouden willen. Liefst op de kosten van een ander, waarom niet, Duitsland wilde toch zo graag een groot europa?

  Hub Jongen [17] reageerde op deze reactie.
  Armin [24] reageerde op deze reactie.

 13. Geen gevoel voor humor, peetar? ga je gang, stuur je spaarcenten maar naar Athene, wie houdt je tegen?
  Rutte & Co ook weer blij. En jouw pensioen naar de bliksem.

 14. @peetar [120885]:

  “” Duitsland wilde toch zo graag een groot europa?”

  Klopt, maar laten we vooral dichter bij huis kijken: De NL-politici wilden ook een groot, belangrijk Europa. Zij hebben het volk in de EU gedreven.
  Zelfs toen “het volk” via referendum hard NEEN zei, zijn ze doorgegaan (inclusief koningin Beatrix) om toch via het Verraad van Lissabon NL in de EU te luizen.

  En het tamme volk slikte dat.
  En het tamme volk ging opnieuw die politici hun mandaat geven om te doen wat zij wilden.

  Als je oplossingen wilt zoeken, dan moet je die hier, thuis, vinden. Daar ligt de schuld.

  Leonardo Pisano [18] reageerde op deze reactie.

 15. @Hub Jongen [120887]:

  Volledig mee eens, Hub!

  We hebben het gewoon te goed. Veel mensen willen centralisatie – dan hoeven ze niet meer na te denken.

  Door angstmechanismen wordt de basis voor regulering gelegd. Let maar op: het EHEC drama maakt dat nu regulering voor voedselveiligheid zal worden aangescherpt!

 16. @Hub Jongen [120889]: Beste Hub: deze islamitische haakneus is stadsdeelraadvoorzitter van Amsterdam-Oost en heet Fatima Elatik. Zet haar naam in de zoekmachine, dan gaat er een (financiële) beerput voor je open.
  alvast veel leesplezier toegewenst.
  O ja, en het is GEEN echte foto, maar een zgn fotoneuq.
  (of zit ik nou iets te tikken dat je al weet..???)
  Bonus: klein PDF-je…
  http://tinyurl.com/cbvbh6
  Gr.S

 17. niet alleen de grieken zouden er beter van worden , maar alle volkeren en staten : nationaliseer (of hou het zo ) de (grote) banken ,de energiesectoren electriciteit , water , gas,etc, de post, ptt ,spoor,en andere openbare diensten,
  Nu worden de kroonjuwelen verkocht (sale en lease back!), onder druk van de EU-SSR , en moet de staat ze huren tegen woekerprijzen ,zo zinken ze nog dieper in de shit . Een gezonde economie is een mix van staats- en privé-ondernemingen !
  Tip : lees ook eens ,de door neoliberale leerling-tovenaars verketterde Keynes .
  In verstandige kringen uitgeroepen tot grootste econoom van de 20e eeuw .

 18. @Troy Ounce [120877]: ” De banken die de leningen gaven wisten verdomd goed dat Griekenland deze nooit zou kunnen afbetalen. ”

  Werden de banken niet een beetje gedwongen om te lenen??? Volgens mij was er maar ietsie pietsie druk vanuit Brussel….Ik weet het niet….Maar ik dacht ik er niet ver naast zat..

 19. @pcrs [120875]: Ik denk overigens dat ‘een werkethos’ van niets eerder een gevolg is dan een oorzaak.

  Dat gaat anders al terug toen de Grieken nog bezet waren door de Turken. Toen al was het een corrupt en lui volk. Aldus de Engelsen die toen de Grieken kwamen bevrijden …

  Hoe dan ook, de huidige Grieken zijn absoluut niet van plan ook maar iets in te leveren van hun “verworven” rechten. Jammer, maar de centen daarvan komen van buiten, en wie betaald bepaald.

  pcrs [26] reageerde op deze reactie.

 20. @peetar [120885]: Als wij zo’n warm klimaat zouden hebben, zouden we ook veel minder hard werken en veel minder vruchtbare grond hebben.

  Kletskoek. De Israeliers, Christelijk deel van Libanon en veel mensen van Noord-Europese afkomst in zuidelijke gebieden (denk aan zuiden VS, Hawaii, noorden Australie) bewijzen je ongelijk.

  Het is een cultureel aspect.

  Overigens wel me eens dat de ander EU Lidstaten dit hadden kunnen weten.

  Echter weer niet mee eens, dat de Grieken hier niets aan kunnen doen. Natuurlijk kunnen ze dat. Ik snap ook wel dat het lekker leven is van het geld van een ander, maar je houd toch echt zelf je hand op. Ik erken dat veel Nederlanders in hun situatie hetzelfde zouden doen, maar dat is niet hetzelfde als er niets aan kunnen doen.

 21. De Grieken die lekker leven van het geld van een ander,
  een werkethos van niets hebben ,
  op hun 50e met pensioen gaan….
  Potjandorie, ik word dit toch zo zat.
  Geloven jullie al die Telegraaf-prietpraat nou nog steeds?
  Ik woon in Griekenland, mijn Griekse man is tuinder, 53 jaar oud en steekt al gauw zo’n 80 uur per week in zijn bedrijf. Veel werk is zwaar werk, handmatig, op zijn knieen. Hij heeft nooit vakantie en als hij straks op zijn 65e (!) met pensioen gaat dan ontvangt hij als het goed is 300 euro per maand!! En zal dus door moeten gaan met werken omdat je daar niet van kunt leven.
  Zo ken ik in mijn omgeving nog heel veel Grieken die veel meer uren maken dan de gemiddelde Nederlander en van heel weinig geld rond moeten komen.
  Een gemiddeld Grieks salaris bedraagt 700 euro per maand.
  Een gemiddeld pensioen nog minder.
  Wat bedoel je dan met lekker leven van het geld van een ander??
  De meeste Grieken gaan gewoon op hun 65e met pensioen.
  Bovendien zijn de meeste Grieken het afgelopen jaar gekort op salaris of pensioen en zijn de belastingen en kosten van levensonderhoud enorm omhoog gegaan.
  Sorry maar ik kan hier heel erg boos om worden, omdat ik steeds weer diezelfde onzin lees.
  Je denkt toch niet echt dat het geld dat door Europa/IMF wordt betaald terecht komt bij het Griekse volk?!
  Het Griekse volk ziet helemaal niets van dat geld, integendeel, en wordt juist, zoals de cartoon uitbeeldt, helemaal uitgeknepen.

  Armin [27] reageerde op deze reactie.

 22. @Armin [120893]: ja als je bezet wordt, zou ik ook niet harder lopen dat strikt noodzakelijk. Je moet niet klagen dat slaven luit zijn, dat lijkt me logisch. Het is niet motiverend het slavenbestaan.

 23. @Jacky [120895]: Ik woon in Griekenland, mijn Griekse man is tuinder, 53 jaar oud en steekt al gauw zo’n 80 uur per week in zijn bedrijf. Veel werk is zwaar werk, handmatig, op zijn knieen

  private sector vs publieke sector.

  Zoals in alle landen waar de staat te riant is en te hard groeit, wordt het voor de mensen in de private sector steeds schraler. Resultaat is steeds meer mensen daar stoppen ermee en/of overstappen naar de publieke sector. En zo versterkt het systeem zich.

  De Griekse oplossing is heel simpel: minder ambtenaren, minder staatspensioenen, minder subsidies, lagere lonen voor mensen in de publieke sector, etc.

  Het Griekese volk heeft wel degelijk al dit geld gezien en opgebruikt. Alleen uiteraard niet iedere Griek. Maar wel die miljoenen die direct of indirect voor de staat werkten. Dat jij daar boos om wordt is omdat je er midden in staat en het dus schijnbaar niet meer ziet.

  Veel welvaart is ook ook verkapt. Griekenland produceert veel midner dan het consumeert. Die imbalans werd tot nu toe in leven gehouden door een overheid die leende. Dat gaat nu niet meer en moet de consumptie omlaag. In Griekenland kunnen ze zelf betalen wie dat gaat doen. Of mensen zoals jouw buurman of de mensen die bij de staat werken op kosten van hun medemens in de private sector die dit ophoest met belastingen.

  Uiteindelijk moet elke euro verdient worden, en Griekenland als land consumeert meer dan het verdient. Eventuele oneerlijke verdelingen in Griekenland zelf zullen ongetwijfeld bestaan, maar zelfs als je dat oplost blijft er het gapende gat tussen inkomsten en uitgaven van de Griekense overheid op gebied van sociale zekerheid en ambtenarenlonen.

  En jij mag wel boos worden, maar de straten blijven volstromen zodra men wil beuzinigen op die subsidies, ambtenaarlonen, etc. De mensen om jou heen zijn dus ook boos, maar om andere redenen. Niet omwille van jouw hardwerkende buurman.

Comments are closed.