De electronicaboer uit Eindhoven gaf gisteren een winstwaarschuwing af voor het tweede kwartaal, waarop de koers met 10% in elkaar stortte. Normaal zou ik denken: Goed koopmoment, maar toen ik las waarom, besefte ik: Philips is het kwijt… Wat wil het geval? Bij de lichtdivisie vallen de resultaten tegen omdat de vraag in West Europa lager is dan verwacht.

Nu is het een publiek geheim dat Philips er voor heeft gezorgd dat wij geen gloeilampjes meer mogen kopen in de EU: onder het mom energieverspilling werd bijval gezocht én gevonden bij milieuclubs, die zich prompt aansloten bij de Philips-lobby. En met succes: het verbod op gloeilampen is er inmiddels.

De naam Philips is natuurlijk onlosmakelijk verbonden aan gloeilampen. Het is als Ola en ijsjes. Die horen ook bij elkaar. Waarom zou Philips dan zijn eigen ruiten ingooien? Welnu: er viel geen droog brood meer te verdienen aan gloeilampen. Als je bij de Kwantum kwam, kon je voor 1 euro een setje van 10 peertjes kopen. Uit China.

Toentertijd had Philips net flink geïnvesteerd in LED-verlichting: dáár zat tenminste een behoorlijke marge op. Ook de spaarlampjes wilden nog wel, maar ja: die verdomde Chinezen!

Er werd dus niet alleen gelobbyd tegen gloeilampen, maar tevens voor een importheffing op LED-, en spaarlampen van buiten de EU. Ook al met succes. Wij maar klagen over de prijs van een LED-lamp, terwijl er feitelijk gewoon sprake was van puur corporatisme.

Maar goed, ik beweerde dus dat Philips het aan het kwijtraken is. Dat baseer ik op het feit dat ze ondanks het verbod op gloeilampen en ondanks de importheffing op LED-, en spaarlampen, niet in staat zijn een noemenswaardig aantal lampen te verkopen op de thuismarkt. Dan ben je gewoon een loser.

PS Laat je niet bedotten door de bouwmarktfolders: een LED-lamp die een kleur licht geeft die ook door je vrouw wordt goedgekeurd kost 20 euro. En ja: als je de woonverdieping daarmee uitrust bespaar je dik 50 euro per jaar aan stroomkosten (waarvan de helft belasting :D). Tipje? LeditLight.

25 REACTIES

 1. Dat is geen corporatisme meer maar ordinaire mafia. Oftewel de Old Boys en aanverwanten die hun zakken extra kunnen vullen dankzij louche wetgeving.

  Het feit dat de Chinezen het zo goedkoop kunnen leveren bewijst dat wij hier jaren lang te veel hebben betaald voor de rommel uit Lampegat. Ze hebben het niet eens uitgevonden daar.

  Rommel, inderdaad, want de myhte dat gloeilampen vele jaren langer meekunnen lijkt waar te zijn. In een plaats in Amerika ergens, is er een gloeilamp die al 110 jaar ononderbroken brandt. Het was in het nieuws laatst.

  Hier het artikel van de immer betrouwbare staatsomroep Pooont:
  http://www.powned.tv/nieuws/raar/2011/06/gloeilamp_brandt_110_jaar.html
  Armin [23] reageerde op deze reactie.

 2. Philips.. klote bedrijf.
  Wat TV’s betreft zijn ze wel gewoon de beste. Softwarematig zijn ze minder kundig maar op hardware gebied steekt hun HD-Natural motion en precise pixel plus met kop en nek boven samsung en Lg uit.
  Panasonic is sowieso een prutser.

  Dit valt me dan wel gruwelijk tegen van ze.
  En de reden dat het een klote bedrijf is is omdat de service belabberd is.

  Binnenkort ga ik eens kijken of ik ze kan pakken op Fraude.
  “adverteren met functies op tv’s die achteraf niet werken of gewoon nooit kunnen werken, het spelen van MKV bestanden via DLNA”

  Armin [22] reageerde op deze reactie.

 3. wat ik me altijd afvraag is: Verloren ze eerst hun capiciteit om te innoveren en gingen ze toen maar lobbien, of besloten ze te stoppen met innoveren omdat het met lobbien ook wel lukte.

  Ik hoorde laatst dat in de VS 10 advocaten worden opgeleid voor elke ingenieur en in China 10 ingenieurs voor elke advocaat.
  Kortom, bedrijven gebruiken het machtsapparaat en dat is makkelijker geld verdienen dan een product te maken dat mensen zo goed vinden, dat ze het vrijwillig kopen.
  Een bevolking van slaven kun je effectiever wetmatig dwingen je producten te kopen.

  Aan de andere kan vinden main stream media slaven natuurlijk ook geen creatieve dingen uit, die buiten het gevestigde kader liggen. De overheid wil de onderdanen geniaal, maar tegelijkertijd knetterdom.

 4. Tegen een dictatuur kun je nooit concurreren.
  In een dictatuur houdt het men het grondstof “arbeid” zolang mogelijk goedkoop.

  Besluiten gaan veel sneller.
  Als we hier wat moeten besluiten, dan zijn we jaren verder door tig, werkgroepjes, discussiegroepjes etc.
  Verdeeldheid leidt tot geen besluit.
  In een dictatuur is het de volgende dag geregeld.

  Je kunt twee dingen doen.

  1 Niet meer kopen van een dictatuur

  of

  2 Zelf een dictatuur creëren.

  of

  3 De spelregels veranderen van het geldsysteem.

  Seneca [6] reageerde op deze reactie.

 5. @Romee [5]: dat zijn drie dingen die je kan doen 😉 China subsidieert zijn export en moet daarnaast zijn – waardeloze – dollars kwijt via goederen naar de VS. Er is een gigantische vijver aan ongeschoold/laaggeschoold personeel in China dat in hun productieprocessen eenvoudige handelingen verricht. De Chinese staat / communistische Partij ziet liever geen efficienter systeem want dat betekent veel boze werklozen op straat.
  Overigens leven we al in een democratische dictatuur die de industrie hier grotendeels vernietigt heeft. Om de spelregels van het geldsysteem te veranderen, moet je achter de schermen van de FED in de VS zijn.

  pcrs [18] reageerde op deze reactie.

 6. Waar worden in Nederland nog Philips producten gemaakt?
  Volgens mij besteden ze het ook uit aan de Chinezen, of in ieder geval aan de Polen, waarna wij hier hun rommel kunnen kopen, maar er niks aan hebben als het op werkgelegenheid aankomt.
  Waar ik woon is een Saturn.
  KOOP er nou roept iedereen. Is goed voor de economie!
  Maar er is niets van wat ze verkopen in de EU gemaakt.

  Je bedrijf verhuizen naar China, Taiwan of India?
  De Rabobank helpt je graag.

  Ron Arends [8] reageerde op deze reactie.
  .M [16] reageerde op deze reactie.

 7. @John [7]:
  En dan is Saturn (net als Media Markt) nog een Duits bedrijf ook 😀

  Maar zonder dollen: Als dergelijke arbeidsintensieve producten in Nederland gemaakt zouden worden, betaal je 63.038 euro voor een videocamera. Dat wil je niet.

  Als je iets wilt doen voor de Nederlandse economie, eet dan kaas. Véél kaas 😀

  René [14] reageerde op deze reactie.

 8. Goed artikel.
  Vanaf het moment dat Philips met het geweldapparaat in de arm de gloeilamp probeerde te verbieden wordt door mij geen enkel Philipsproduct meer gekocht.
  Je kunt er niet helemaal omheen aangezien heel veel kleine elektronicacomponenten via via bij philips vandaan komen, maar een signaal afgeven is goed.

 9. Ten eerste is sponsor van een foute club ( pisvee ) . Ten tweede heeft PHillips een nieuwe directeur / president .. Dan is het logisch dat je de inzet van je voorgangers lager inzet … Anders kun je er nu eenmaal niet bovenuitspringen in een later stadium . Die winstwaarschuwing is er alleen maar voor dat er over drie jaar weer geoogst kan worden door toren hoge bonussen ed. Een winstwaarschuwing waarschuwt mij alleen maar om geen producten meer van dat merk aan te schaffen .. Daarbij zijn zij sponsor van pisvee ( had ik al gemeld overigens ) .. Helaas zag ik dat ik een senseo had staan … Maar gauw het loge afgeplakt … maar dat offtopic .

  Ron Arends [12] reageerde op deze reactie.

 10. Philips is toch ook dat bedrijf met een patent op een chip in je TV, waardoor je niet van zender kan wisselen als er een reclameblok wordt uitgezonden?

  Voor mij liever geen syPhilips TV en ook geen lampen. Die koop ik wel bij de Ikea.

 11. @Burnitall [10]:
  PSV staat voor Philips Sport Vereniging. Wen er maar aan 😀

  Ik heb wel wat Philips-producten hoor. Van die living-colors lampen van het artikeltje heb ik er bijvoorbeeld 2 (helaas mocht de onderste niet van mijn vriendin). Verder zijn alle LED-lampen van de door mij getipte leverancier, dus géén Philips.

  Philips kun je (net als bijvoorbeeld Nestlé) onmogelijk boycotten. Ze maken ook halffabricaten en die zitten echt overal in.

  Ik voorspel alleen weinig goeds voor de Flippen (zo worden Philips-aandelen op de beurs genoemd).

  Burnitall [15] reageerde op deze reactie.

 12. Kocht een jaar of anderhalf geleden 2 hele dure ledlampen.
  Waren na 6 en 8 maanden al stuk bij normaal en af en toe gebruik.
  Laat de gloeilamp maar terugkomen, gelukkig had ik er voldoende ingeslaan voor de komende jaren.
  En Philips? zoals zoveel multinationals maken zij inplaats van de politici in brussel de dienst uit.
  En dat allemaal voor een grote afzetmarkt van 500 miljoen mensen.
  Dat ook anderen (China,India) daar een flinke hap van meepikken is niet bij deze losers opgekomen.
  Blijkbaar nu wel, alhoewel?

 13. @Ron Arends [12]: Hier in amsterdam is het pisvee. En ook de tob van dit pisvee heeft een winstwaarschuwing af gegeven. Dus ik raad alle pisvee aanhangers af om seizoenskaarten te kopen…Ze zijn net hun twee belangrijkste spelers kwijt, em de gene die ze aan willen trekken die hebben in eens een andere club of ze zijn te duur. Daarbij doen ze geheimzinnig over Fred Rutte..Die willen ze eigenljk kwijt, maar ja..Dat kost geld en dat hebben ze niet meer…. Pisvee heeft gegokt ( door er van uit te gaan dat ze ieder jaar CL spelen) en verloren. Net zoals de directie van Philips, door de produktie naar lage loonlanden te verhuizen, en de kwaliteitsdaling voor lief te nemen. Ik betaal liever iets meer voor produkten die in Nederland gemaakt zijn, en zeker weet dat ze goed zijn dan, goedkoop spul wat altijd duurkoop blijkt te zijn…..Het enige goede wat philips de afgelopen jaren heeft gedaan is het hoofdkantoor verhuizen naar Amsterdam..

 14. @John [7]: Waarom zou ik ¨onze economie¨ steunen? Het is helemaal niet MIJN economie, immers ik heb niet gevraagd om vakbonden, minimumlonen, algemeen bindende CAO´s, ontslagbescherming, vakantiedagen, ADV dagen, pensioenpremies, werkloosheidsuitkeringen, VUT, loopbaanonderbreking, zwangerschapsverlof en ongetwijfeld nog 101 andere marktverstoringen die ik over het hoofd zag.
  Kortom, ik koop liever Chinees, uit principe, tot de boel hier klapt en we met een schone lei opnieuw beginnen. Als er hier opnieuw een min of meer vrije arbeidsmarkt is, wil ik producten van eigen bodem wel bevoordelen, maar tot dan, koop ik bewust Chinees of anderszins van buiten de EU.

 15. Het lijkt wel kiezen tussen 2 kwaden: China met zijn soort regime steunen of Philips met zijn nep-kapitalisme.
  In beide gevallen is het bestaan van een overheid die zich met deze zaken bemoeit, de storende factor.

 16. @Seneca [6]: Het komt niet overeen met het beeld dat ik van China krijg. Japan begon ook met arbeids intensief laaggeschoold, maar eindigde met hoog techonologisch spul.

  Er worden nu meer ingenieurs klaargestoomd in China dan in de VS en er wordt al steeds meer ontwikkeling gedaan. Zelfs in Silicon Value lijkt het wel Azie.
  China is niet zo’n centraal geleide economie meer als vroeger. Ze kunnen plannen wat ze willen in Beijing, maar de Chinees heeft vooruitgang geroken en ze werken alleen maar zo hard, omdat ze er wat mee opschieten. Ze sparen ook veel, dus er wordt ook geinvesteerd in de toekomst in nog efficientere productie.
  (geef toe, niet allemaal bubbelvrij momenteel)
  Wie de technische know how en productie capaciteit heeft, heeft de toekomst. Wij hebben alleen drukpers/legers en mooie marketing en advocaten praatjes.

 17. Ha ha, ik zag de bui al tijdig hangen en heb daarom nu zoveel gloeilampen in voorraad dat ik er tot mijn dood mee toe kan. Philips troep heb ik al tientallen jaren niet meer gekocht. Vroeger altijd ellende mee gehad, ging steevast gauw kapot, en wat ik bij kennissen zie is nog steeds troep.

 18. @Hoc Voluerunt [2]: Wat TV’s betreft zijn ze wel gewoon de beste

  Philips maakt alleen geen TV’s meer 🙂

  TV’s met Philips logo bestaan nog steeds, maar dat is niet meer dan de oude rechten van joint venture “LG Philips” waar Philips al enige jaren geleden uitgestapt is.

 19. @Bon Vivant [1]: In een plaats in Amerika ergens, is er een gloeilamp die al 110 jaar ononderbroken brandt

  Klopt, alleen is die niet echt zuinig. De truc is namelijk egwoon een hele dikke gloeidraad. Alleen hoe dikker, ook hoe minder licht.

  Gloeilampen zijn in mijn ogen een van de beste uitvingen ooit. Simpel te maken, goedkoop, schoon en veilig. Anders dan een spaarlamp, die giftige stoffen bevat en je niet in de afvalbak kunt stoppen. Ook als een spaarlamp breekt moet je direct de hele kamer luchten. De gifstoffen zijn met name zeer schadelijk voor kinderen.

  Over de onzin vans paarlampen is al zat gezegd, maar ik vat het nog even samen. Spaarlampen kostenmeer energie om te maken. dat verdienen ze terug tijdens hun levensduur omdat ze zuiniger branden. Echter indien een spaarlamp vaak aan/uitgezet (WC licht, kelder, zolder, garage, etc) wordt wordt de levensduur beperkt en is een spaarlamp minder energiezuinig. Ook wanneer spaarlampen in kleine armaturen gebruikt worden, worden ze heet en gaat de levensduur achteruit en winnen ze het wellicht niet van de gloeilamp.

  Ook indien je huis goed geisoleerd is kun je goed beargumenteren dat de warmte van een gloeilamp niet verloren energie is, maar gewoon het uitbesparen van gas.

  Onder koude temperaturen is een spaarlamp ook niet efficient. Als buitenlamp in Noord Europa of berggebieden in de winter falen ze dus ook regelmatig.

  Tenslotte kun je een spaarlamp niet dimmen zonder speciale apparatuur. De goedkope en zuinige dimmer werkt niet.

  Voor mij – als milieubewust persoon – is de spaarlamp dus absoluut uit den boze. Dat ding komt mijn woning niet binnen!

  LED-lampen krijgen ze mij best aan tzt wanneer de prijzen wat gedaald zijn, maar de spaarlamp is een onding.

 20. Philips ‘klotebedrijf’? Het zou natuurlijk ook zomaar eens kunnen zijn dat wij Europeanen toch niet die Uebermenschen zijn die we graag denken dat we zijn en dat wij het helemaal niet verdienen om pakweg 10 keer zoveel te verdienen als een hardwerkende Sienees.

  Wij hebben altijd tegen onszelf gezegd dat wij niet gaan werken voor een hongerloontje.

  Wedden van wel, na de grote kladderatsch, binnenkort in uw theater?

Comments are closed.