De VPRO heeft TV-opnamen gemaakt van het HJC Group seminar “Belastingontwijking voor ondernemers”. Dit zal worden uitgezonden vandaag, maandag 6 juni om 20:50 uur op Nederland 2.
Voor meer informatie: http://programma.vpro.nl/goudzoekers

Goudzoekers, Aflevering 5: Belastingontwijking

Goudzoekers gaat belasting ontwijken. Wat grote bedrijven kunnen, kunnen wij ook. Veel grote bedrijven betalen weinig tot geen belasting middels allerlei buitenlandse constructies: een limited op Cyprus, een hoofdkantoor op Dubai, en dan ook nog een bv’tje in Nederland. En dat is volkomen legaal.

De Belastingdienst ziet er tot op heden geen been in om het aan te pakken.

Terwijl Nederland miljoenen of misschien zelfs miljarden aan belasting misloopt door de vlucht van Nederlandse bedrijven naar de zogeheten belastingparadijzen.

Presentatoren Pieter van der Wielen en Martijn Kieft proberen het zelf en gaan met hun bedrijf  ‘Read my Lips’ via Cyprus naar Dubai om zo op 0% belasting uit te komen. Op Cyprus zegt de speciaal voor Read my Lips aangestelde bestuurder: “ Jullie hoeven niks te doen, je hoeft hier ook niet te komen. Blijf lekker in Nederland. Ik regel alles.”

Zo runt hij tussen de 80 á 90 bedrijven. Zo soepel als het in Cyprus loopt, loopt het niet overal. Dubai kent andere mores.
Bovendien: gaat de Belastingdienst erin trappen?
Lukt het Goudzoekers om geraffineerd belasting te ontwijken?

 

21 REACTIES

 1. Nederland verdient juist miljarden aan buitenlandse bedrijven die zich in Amsterdam vestigen.
  Nederland is een belastingparadijs voor buitenlandse bedrijven. In Amsterdam staan complete gebouwen tot hun beschikking. Gebouwen waar ze alleen maar een kantoortje met een telefoon hebben staan. Meer hebben ze niet in Nederland. Maar ze verdienen er miljarden mee, en de belastingdienst ook.

 2. altijd weer grappig zo’n programma. Bedrijven die eerlijk hun geld hebben verdient en proberen te houden afschilderen als criminelen.

 3. Daar komen ze wel laat mee aan, zulke constucties zijn al wel 15 jaar bekend bij mij. maar het is legaal en niets mis mee, maar er zit ook wel risico in en daarom ben ik er nooit aan begonnen. Ga in iedergeval even kijken of er nog bekenden van mij bij zijn. ha ha ha
  Persoonlijk vind ik dat er hier in ons land ook redelijke oplossingen zijn, maar als je helemaal tegen belasting betalen bent, ja dan doe je wat.

  De vraag is wel is geld nu zo belangrijk in je leven ? En wat heb je er aan als je hier woont en er niets mee kunt doen en altijd op je hoede moet zijn.

  Nico de Geit [6] reageerde op deze reactie.
  Ron Arends [10] reageerde op deze reactie.

 4. Het is nu nog legaal, maar belastingontwijking is natuurlijk een doorn in het oog van sommige figuren, die dit dan ook heel graag aan zouden pakken. Lees en huiver:

  http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/leg_ethiek_vast_in_de_belastingwet/

  De motivatie voor zijn voorstel is al om te smullen:

  Geen enkele geordende samenleving kan zonder belastingheffing. Vanuit een ethisch perspectief mag van iedere burger verwacht worden dat hij zijn billijke bijdrage, zijn fair share, bijdraagt aan de samenleving. Omdat het een fact of life is dat niet iedereen dat op vrijwillige basis doet, is er belastingwetgeving nodig.

  Wat lopen er toch veel creepy mannetjes rond op universiteiten.

 5. @reiny [3]:

  “De vraag is wel is geld nu zo belangrijk in je leven ? En wat heb je er aan als je hier woont en er niets mee kunt doen en altijd op je hoede moet zijn.”

  Mensen zouden zich wat vaker af moeten vragen wat het doel precies is dat ze nastreven. Onbezorgd uitslapen en uitgebreid ontbijten is ook wat waard.

 6. de elite bedacht de inkomsten belasting om zichzelf te verrijken ze zijn er stinkend rijk aan geworden we worden genaaid door de elite.strand belasting regen belasting het komt eraan in de usa hebben ze al regenwater belasting we worden kapot gemaakt.dit is te stoppen doormiddel van een petitie tegen de inkomsten belasting binnen 3 jaar heb je 9 miljoen handtekeningen genoeg om de belasting te stoppen op het punt inkomstenbelasting tot die tijd schopt de belasting ons alle kanten op zodat de elite hun luxe leven kunnen betalen.

 7. @Hoc Voluerunt [4]:
  Ik kom alleen nog maar bij heel interessante sprekers. Eén keer was het zo gênant dat er naast de spreker (Hans Labohm) 2 gasten waren. Gelukkig ging Hans er vol in, alsof ie een volle zaal had.

  Daarnasst is zo’n bijeenkomst toch een beetje spreken voor eigen parochie: Wat voor discussies kunnen er nu ontstaan als iedereen er hetzelfde over denkt?

  Leuker zou zijn om een goed gebekte libertariër eens een discussie aan te laten gaan met de Jonge Socialisten of zo 😀

 8. De socialisten roken aan het kapitalisme en toen begon het te stinken in de gelederen. Eerlijk delen of zoiets ?

 9. hier vrijspreker een reactie van iemand uit de telegraaf:Zeg Geert vertel eens, waarom zijn die belastingen hier zo hoog? Word er ook teveel mee gesjoemeld toevallig of ben ik nou knettergek? Is het niet zo wanneer je in een goedwerkende staat belastingbetaal, er ook belastingverlagingen komen. Indien men goed werk verricht? Wat is er in Nederland aan de hand Geert, vertel eens! zie je nu vrijspreker dat mensen de staat en de belasting zat zijn er dient een petitie te komen om de staat te ontheffen of de inkomsten belasting mijn zegen heb je om de petitie te starten binnen 3 jaar is het over met dat gajes ik beloof het je miljoenen zullen tekenen voor de winst die er te behalen valt op de staat en de belasting.

 10. Waardeloze uitzending. Is het nu wel of niet mogelijk de belasting te ontwijken met de constructie van het HJC?

  Hoe zit het eigenlijk met het HJC? Ik zie Toine Manders in beeld, maar voor welke firma precies?

  En als je de belasting ontwijkt op een legale manier, komt daar dan geen gelazer van? Ik bedoel dat de Nederlandse belastingdienst je voor de Nederlandse rechter sleept?

  Ik ontwijk momenteel belasting door wat minder te werken. Ik verdien meer dan genoeg om van te leven, en wat heb ik aan vermogensgroei? Ik kom mijn bed niet uit voor een paar euro’s die binnenkort mogelijk verdampen.

  Boer op Klompen [13] reageerde op deze reactie.

 11. @Nico de Geit [12]:
  “En als je de belasting ontwijkt op een legale manier, komt daar dan geen gelazer van? Ik bedoel dat de Nederlandse belastingdienst je voor de Nederlandse rechter sleept?”

  Wel, je kunt hierbij een simpele vuistregel hanteren; als het legaal is kan de belastingdienst je niks maken, maar mochten ze dat toch kunnen, dan was het blijkbaar niet legaal. En om nu je vertrouwen in Toine Manders te leggen, had hij zelf onlangs geen gezeik gehad met de belastingdienst?

  Maar serieus. Het is idd wel mogelijk om belasting te ontwijken door bepaalde bedrijfsconstructies (meestal holdings) in bepaalde landen. En als dat goed gebeurt kan de fiscus je niks maken. Wat die juridische sluipschutters er meestal niet bij vertellen is dat je wel problemen kunt krijgen met andere instanties, vooral banken. Probeer maar eens een hypotheek te krijgen wanneer je bedrijf valt onder een holding, als ze (de banken) dan ook nog woorden lezen als ; Dubai, Cyprus, Jersey of Cayman Islands kun je iedere vorm van krediet al helemaal op je buik schrijven. Zo kan ook datzelfde gebeuren met andere zakenrelaties als verzekerings- en leasemaatschappijen, leveranciers en klanten.

  Je moet dus goed nagaan of het onder aan de streep uiteindelijk voordelig uitpakt. Meestal is dit niet het geval.
  In het bedrijfsleven wordt belasting betalen doorgaans niet als morele plicht gezien en als men het kan ontwijken dan zal men dat zeker niet laten. Echter alleen al door het risico om te worden geassocieerd met brievenbusfirmas of andere dubieuze praktijken laat men deze constructies graag links liggen.

 12. Loopt Nederland wel wat mis? Als het handel is, hoe zwart het ook is, zorgt het voor werk en geld. Ook zelfs als het geheel in het buitenland is want als daar de welvaart toeneemt is ook dan de kans op een markt voor Nederlandse producten in theorie groter. Het is dus heel kortzichtig om erover te denken in termen dat de staat iets misloopt (waar de staat officieel nog nooit recht op had bovendien, en dat ook in geen enkel opzicht aan de staat te danken is, het verdienen ervan).

  Ik mis dus de complimenten die belastingontwijking juist verdient, voor de werkgelegenheid en economie die het verdiende geld heeft gegenereerd. En de mogelijkheid dat mensen dit geld wilden verdienen is o.a. doordat het mogelijk is om daar via belastingontwijking (zij het deels) over te beschikken.

 13. Als het om echt behoorlijke bedragen gaat in Cyprus, dan is het geld officieel nog steeds niet je privé-eigendom, ookal instrueer je die directeur mondeling, dat zijn slechts de besluiten die het geld aangaan als zijnde het geld van die Ltd.
  Om het je privé geld te maken moet je het eerst aan het bedrijf onttrekken, en daar weer een constructie voor bedenken.

  Is het contant, dan smokkel je dat vanwege de overzeese ligging maar mondjesmaat uit Cyprus naar NL (stapeltjes klein houden dus van die grote biljetten zoals 200 of 500 die nog nooit iemand in het echt heeft gezien), en elke keer heb je daar vakantie-achtige kosten en moeite aan. Geld wisselen gaat pas vanaf Frankrijk ongeregistreerd, in NL doen ze dat dacht ik alleen met naam en toenaam). Je kunt het dus beter onderbrengen op het vasteland want dan heb je een auto waar je hoekjes en gaatjes kunt bedenken om wat grotere stapels van kleinere biljetten in weg te moffelen.

  Als je dit doet, op Cyprus, vergeet dan ook niet om die officiële directeur-op-papier een verklaring te laten tekenen dat hij accoord gaat als je het besluit zou nemen de Ltd op te heffen, zo’n besluit is namelijk niet in zijn gezonde eigenbelang. En hij staat sterk als hij dat om wat voor reden dan ook zou weigeren, je weet maar nooit.

  Belastingontwijking ik kan me alleen voorstellen dat iemand dit leuk vindt omdat de socialistische fiscus er wat mee misloopt, maar je hebt er pas zelf wat aan als je er zelf ook aan doet anders schiet je er zelf amper wat mee op. En het blijft vanwege de kosten die het met zich meebrengt toch iets voor de wat grotere bedragen.

  De praktijk is dus vaak dat je in NL in een rijtjeshuis zit en dat het enige verschil is dat je geen geldzorgen hebt omdat je weet dat er ergens ooit wat Ltd geld op je staat te wachten. Wil je het toch officieel krijgen en minder belasting betalen dan in NL dan sta je voor de keuze om mee te verhuizen zelf, naar het belastingparadijs. Zo bereikt het socialisme dan uiteindelijk toch nog dat je je NL cultuur vergeet, of je nakomelingen, en dat is juist precies hun bedoeling.

  Scrutinizer [16] reageerde op deze reactie.

 14. @Pteranodon [15]: Uw analyse is niet geheel juist.

  Ten eerste betaal je jezelf als werknemer van je Nederlandse werkmaatschappij gewoon een loon uit en kan je daar in principe je dagelijkse leven van bekostigen.
  Nul verdienen (om nog het laatste beetje IB te besparen) zou niet aanvaard worden want vergeet niet: u bent werknemer in loondienst van een Nederlands bedrijf (ook al is het een Engelse Ltd) onderdeel van een buitenlandse multinational. Net zoals een willekeurige werknemer van bv. IBM of Siemens of whatever in Nederland.

  De winsten van je werkmaatschappij worden in NL wel degelijk belast aan het vpb tarief. Alleen wordt de winst na belasting via dividenden naar het buitenland versluist en daar in een holding opgepot zolang u het geld niet nodig heeft. Dat is in wezen uw spaarpotje/pensioenvoorziening en daar betaalt u geen dividendbelasting over en evenmin vermogensbelasting van 1,2% per jaar want het is juridisch uw geld niet. Pas wanneer de stichting waaronder de holding hangt u een uitkering doet, ontvangt u het geld als een schenking maar gezien schenkingen uit het buitenland onbelast zijn (mits aan bepaalde voorwaarden is voldaan), betaalt u dus lekker niets als u ineens nu wel een groot bedrag wil opnemen (bv. voor aanschaf van een huis).
  Dat kan misschien wel wat wenkbrauwen doen fronsen, maar er is dus niets illegaals aan, mits je het goed speelt.
  Maar het kan ook vermeden worden.
  Bij de buitenlandse bank waar de holding zijn rekening heeft, zou u als prive persoon een rekening kunnen openen en een lening aangaan waarvoor de holding zich garant stelt.
  Zo leent u dus het geld wat u nodig heeft voor uw huis of boot of whatever. De bank loopt geen risico gezien het ontleende bedrag op een andere rekening bij hen staat.

  Maar bent u zo slim om geen vastgoed te kopen tot de markt ruim 60% gezakt is (zoals ook bv. Albert Spits lijkt te verwachten), dan laat u het geld lekker staan en heeft u wat geduld.
  En over enkele jaren, als het spàarpotje groot genoeg is, verhuist u even naar een fiscaal vriendelijker oord en blijft daar langer dan een vol kalender jaar bv. van december J tot Januari van jaar J+2.
  Dan komt u terug naar Nederland en koopt u een mooi huis etc.
  Of het inderdaad in dat ene volle jaar (J+1) was dat u zoveel succes had en tonnen hebt verdiend, gaat de NL fiscus niets aan en zal ze evenmin te horen krijgen van de autoriteiten in pakweg Dubai of Panama.

  Wat is nou 14 maanden in het buitenland wonen?
  Zeker als je in dat land niet hoeft te verblijven.
  Blijf best wel uit NL weg, maar terwijl je in Dubai of Panama woont, kan je rustig een hoop reizen, als je maar ziet dat je nergens langer dan pakweg 180 dagen blijft.
  Ga desnoods lekker een kleine 4 maand in Spanje zitten en 4 maand in Italie en 4 maand aan de Franse Riviera.
  Erg he?

  Jimmy [18] reageerde op deze reactie.

 15. Het wordt mooier voorgesteld dan het is,ik had een LTD maar kreeg elke maand een belasting controle en meer.
  Mijn accountant wilde niet meer voor me werken na 10 jaar.
  Je wordt zo moe dat je het opgeeft. Het beste is vertrekken uit Nedrigland.

 16. @Scrutinizer [16]:

  U schreef:

  “Bij de buitenlandse bank waar de holding zijn rekening heeft, zou u als prive persoon een rekening kunnen openen en een lening aangaan waarvoor de holding zich garant stelt.
  Zo leent u dus het geld wat u nodig heeft voor uw huis of boot of whatever. De bank loopt geen risico gezien het ontleende bedrag op een andere rekening bij hen staat.”

  U bedoelt “Back to back loan”, een efficiënt en legaal middel om roerende voorheffing te vermijden indien uw buitenlands geld wenst binnen te halen. U kunt toch niet belast worden indien u geld leent van een bank (zowel Nederlandse als buitenlandse bank). Veel handiger dan uw buitenlands geld gewoon overschrijven naar uw binnenlandse rekening en de volle pot betalen aan roerende voorheffingen.

  Scrutinizer [21] reageerde op deze reactie.

 17. @Ron Arends [10]: Helaas behoor ik bij de mensen die niet blut zijn doordat ik hard gewerkt en veel gespaard heb, maar deze vraag heb ik wel gesteld.

 18. Een ding zal ik u verklappen, er zijn legaal voldoende mogelijkheden om weinig belasting af te dragen. zoek de juist adviseur en je betaald wel iets aan belasting, maar je loopt geen risico en hoeft niet wakker te liggen als er een controleur op bezoek komt. 50 jaar eigen ervaring heeft mij dat geleerd. Nog nimmer problemen met de fiscus gehad, en dat komt ook nooit!!!

  Als projectontwikkelaar heb ik dit jaar nog een strenge controle gehad naar aanleidig bouwfraude van anderen, maar ik ga nimmer over de steep en dat geeft een prettig gevoel.

 19. @Jimmy [18]: Precies. Ik omschreef het proces gedetailleerd (ofschoon mijn eerste job ooit o.a. bestond uit het verstrekken van back to back loans vanuit een land met een bankgeheim) omdat niet iedereen bekend is met het jargon.

Comments are closed.